Redactie DHA – Nader onderzoek naar luchtwegproblemen stadhuis + Michiel Snik – Meer onderzoek naar lucht in stadhuis Den Helder

Nader onderzoek naar luchtwegproblemen stadhuis

Den Helder – Arbeid hygiënist Jan Snijders heeft maandag in het stadhuis de situatie rond luchtwegklachten, die mogelijk een verband hebben met het binnenklimaat, in kaart gebracht. Dat verband is vooralsnog niet gevonden. Hij herkent op dit moment ook geen vast patroon in de klachten. Voor alle zekerheid volgt nader onderzoek. Jan Snijders geeft aan dat de gemeente zelf veel kunnen doen aan een gezonde werkomgeving.

Gebrekkige ventilatie, hoge luchtstromen en hoge temperaturen veroorzaken een lage luchtvochtigheid. Dat kan de luchtwegen irriteren en gevoeliger maken. Jan Snijders adviseert de werkruimtes regelmatig te ventileren. Dat kan door ramen open te zetten en, indien aanwezig, de roosters in de ramen altijd geopend te houden. Een te hoge temperatuur kan ook klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Zet de verwarming dus wat lager en laat op tijd de zonwering zakken.

Omdat het aantal collega’s met luchtwegproblemen hoog is en er geen patroon in klachten is ontdekt, geeft Robert Reus opdracht voor verder onderzoek: “Jullie gezondheid heeft mijn hoogste prioriteit. Ik wil 100% zekerheid hebben dat we in een gezonde omgeving werken.” De komende tijd worden de klachten van collega’s van VVH verder geïnventariseerd. Eventueel niet eerder gemelde klachten worden dan meegenomen in het onderzoek. De collega’s van VVH krijgen binnenkort informatie over dit onderzoek. Ook wordt het binnenklimaat onderzocht. De temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en windsnelheid worden gemeten en getoetst aan de normwaarden. Het klimaat beheerssysteem wordt in kaart gebracht. Denk aan de ventilatie, af zuiging en verwarming. Tot slot worden er metingen gedaan naar de aanwezigheid van micro-organismen in de lucht.

Kelder
In de kelder hangt een bedompte geur. Die wordt veroorzaakt door vocht en onvoldoende ventilatie. In deze ruimte zijn microbiologische metingen uitgevoerd. De metingen toonden schimmels en gisten aan. Er zijn geen ziekteverwekkende micro-organismen aangetoond boven grenswaarden. De arbeid hygiënist is vooralsnog van mening dat de situatie in de kelder geen verband heeft met de luchtwegklachten op de afdeling VVH. De lucht van de kelder kan namelijk onmogelijk op de afdeling VVH komen. Om de overlast weg te nemen wordt een aantal oplossingsrichtingen uitgewerkt.

Den Helder Actueel, 29 maart 2017 – 11:04

Reacties:

Monique_K
29 maart 2017 at 11:35
Wat een toeval zeg, ineens een intens onderzoek naar luchtwegklachten op het moment dat het postkantoor vrij lijkt te komen ..

George
29 maart 2017 at 12:10
Heb er (in een andere context) nooit zo,n prettig klimaat gevonden.

Jonathan
29 maart 2017 at 12:21
Laat de nieuwbouw stadhuis in het centrum maar een verkiezingsitem worden volgend jaar. Dan is het einde oefening voor het partijkartel VVD CDA D66 PvdA en meeloper Stadspartij. Gewoon doen!!!

Peter Reenders
29 maart 2017 at 18:32
Jonathan wil je de Stadspartij er buitenhouden. De Stadspartij is nog steeds voor verbouw huidige stadhuis en dat gaat ook gewoon gebeuren zoals wij aan de kiezers beloofd hebben. Niets meelopers maar gewoon standvastig.
Peter Reenders fractievoorzitter Stadspartij Den Helder

Nanda Vlaming
29 maart 2017 at 12:37
Hoogst merkwaardig!
Als er een gegrond vermoeden is, waarom is het stadhuis dan nog steeds geopend voor bezoekers?
Lopen die dan geen risico, of worden ze als immuun beschouwd!?

Bodelo
29 maart 2017 at 15:56
U vergelijkt een kort bezoek met een dagelijkse werkomgeving?
Hoogst merkwaardig!

George
29 maart 2017 at 16:17
Dagelijks werkzaamheden in de kelder? Hoogst merkwaardig. Of vind daar dagelijks “iets” anders plaats?

Kaat
29 maart 2017 at 14:26
Meteen de aangrenzende woningen meenemen, zelfde bouw, zelfde onderhoud. Altijd stank en rooklucht…..

Judge X
29 maart 2017 at 14:42
Misschien stoppen ze bij Veiligheid Vergunningen en Handhaving,hun neus te veel in andermans zaken.
Of ‘Handhaaft’ men zich soms regelmatig in de kinky kelder …..?

jantje123
29 maart 2017 at 15:23
Dat hoge temperaturen een lage luchtvochtigheid veroorzaken klopt niet. Warme lucht kan meer waterdamp bevatten.

Hotmail 2
29 maart 2017 at 15:34
Zo staat dat ook niet het artikel. Juist de combi van de factoren geven een te lage waarde.

jantje123
29 maart 2017 at 15:54
Zo staat het er wel. Gebrekkige ventilatie en hoge temperaturen…… Maar goed, dit wordt weer een “welles nietes” discussie. Dus laat ik het hierbij.

Ziener
29 maart 2017 at 16:38
Of het nou het stadhuis is of een nagelnieuw gebouw waar mensen werken, zodra je het potdicht gaat maken krijg je problemen. Datzelfde doet zich voor binnen woningen. Dat is niet nieuw. Beste manier is nog altijd regelmatig verversen van de lucht. Ventilatieroosters open, luchtbevochtigers of een goede luchtbehandeling biedt uitkomst.
https://www.airsain.nl/luchtvochtigheid-kantoor-te-laag

http://www.denhelderactueel.nl/2017/03/nader-onderzoek-naar-luchtwegproblemen-stadhuis/

Meer onderzoek naar lucht in stadhuis Den Helder

Er is geen verband gevonden tussen de luchtkwaliteit in het stadhuis en de zieke ambtenaren.

Zeven Helderse ambtenaren van de afdeling Vergunningen Veiligheid en Handhaving hadden zich in maart ziek gemeld met, in sommige gevallen ernstige, longklachten. Omdat gedacht werd aan problemen met de luchtbehandeling of schimmels in het stadhuis heeft de gemeente arbeidshygiënist Jan Snijders ingeschakeld. ,,Uit zijn onderzoek blijkt tot nu toe dat er geen verband is tussen de gezondheidsklachten en het klimaat in het stadshuis’’, zegt wethouder Bob Haitsma.

Volgens de wethouder wil de gemeente echter geen enkel risico nemen. ,,Daarom zoeken we verder in het stadhuis. Waarbij er extra aandacht is voor de afdeling van de zieke ambtenaren.’’

Snijders adviseert overigens wel meer te ventileren in het stadhuis. Verschillende ambtenaren hebben zich inmiddels al weer beter gemeld en zijn ook weer aan het werk.

NHD, 29 maart 2017, 17:27

Reacties:

Wilhelmina Kloosterhuis
gewoon een griepje………….de epidemie is over!!!! Elkaar besmetten op 1 afdeling is zo gepiept!!!!!!!

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/meer-onderzoek-naar-lucht-stadhuis-den-helder