Redactie DHA – Militairen oefenen in Den Helder + NHD – Vernietigend rapport Defensie + De Telegraaf – ’Dubbel zoveel giftig chroom6’ + ’Chroom6 verf goed te gebruiken en veilig’

Militairen oefenen in Den Helder

Den Helder – Eenheden van het Korps Mariniers houden van maandag 25 juni tot en met zaterdag 30 juni een militaire oefening. Het Nieuwe Haventerrein van de Koninklijke Marine is de uitvalsbasis voor diverse acties, die plaats vinden in Den Helder, op Texel en in de kop van Noord-Holland. Na 30 juni verplaatst de oefening zich naar de Marnewaard.

De eenheden voeren patrouilles uit en lopen met wapens en oefenmunitie. Er vinden geen acties plaats, waarbij geschoten wordt. De oefening wordt ondersteund met voer- en vaartuigen. Ook worden defensie helikopters ingezet. Deze vliegen laag en vervoeren materieel. Dit kan mogelijk geluidshinder geven.

Klachten over geluidshinder van de helikopters kan men indienen via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder.
Voor vragen en klachten is ook het gratis telefoonnummer 0800-0226033 bereikbaar.

Den Helder Actueel, 20 juni 2018 – 13:12

Reacties:

jeweethetniet
20 juni 2018 at 14:06
Mariniers oefenen in Den Helder? Daar horen ze thuis. De kazerneplek op het oude BW terrein is nog altijd beschikbaar.

https://denhelderactueel.nl/2018/06/militairen-oefenen-in-den-helder/

Vernietigend rapport cultuur Defensie

Den Haag – De interne cultuur bij Defensie werkt sociaal ongewenst gedrag, zoals pesten en vernederen, in de hand. Dat is de conclusie van de commissie Giebels, die een lijst van meldingen bij de Luchtmobiele Brigade onderzocht. Oppositiepartijen zien niets in een nieuw klachten meldpunt als oplossing voor de misstanden.

Zo’n meldpunt moet volledig buiten de defensieorganisatie komen te staan, om echt onafhankelijk te kunnen zijn, stelt de oppositie. Staatssecretaris Barbara Visser wil de vijftien meldpunten, die nu bestaan, samenvoegen in één meldpunt. Dat komt dan wel te vallen onder de de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID), en daarmee binnen de defensieorganisatie.

Isabelle Diks (GroenLinks) vindt, dat niet ver genoeg gaan. “Defensiepersoneel vertrouwt de eigen organisatie niet en de aanpak van incidenten is ondermaats.” “Wederom harde conclusies over de organisatie bij Defensie”, zegt André Bosman van regeringspartij VVD.

De gebrekkige meldingsbereidheid was een van de punten, die door de commissie nadrukkelijk werden genoemd. “Niet melden lijkt momenteel simpelweg de meest verstandige keuze”, zei commissievoorzitter professor Ellen Giebels gisterochtend bij de presentatie van het rapport.

Er is volgens het rapport een sterke groepscultuur, die een negatief effect heeft, wanneer mensen moeten worden aangesproken op ongewenst gedrag. Melders worden buitengesloten, terwijl de beschuldigde door de groep wordt beschermd. Het gevolg is, dat mensen wel twee keer nadenken voor ze een melding doen.

In zo’n geval schiet volgens Giebels ook het meldingssysteem tekort. Door een wirwar aan loketten en functionarissen weten defensie medewerkers niet goed bij wie ze waarvoor terecht kunnen.

Noordhollands Dagblad, 16 oktober 2016

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

’Dubbel zoveel giftig chroom-6 in verf Defensie’

Amsterdam – De Nederlandse luchtmacht maakt ondanks klachten en vragen van het personeel nog steeds gebruik van een nieuwe verf voor vliegtuigen en helikopters. In de nieuwe verf – een ’high solid primer’ – zit dubbel zoveel van de kankerverwekkende stof chroom6 als in de oude verf.
De kankerverwekkende stof chroom6 zit in verf, waarmee materieel van de luchtmacht wordt behandeld.

De oude verf mag sinds 2012 niet meer worden gebruikt, omdat er te veel oplosmiddelen in zitten. Om te voldoen aan de wetgeving daarover, negeerde Defensie andere wetgeving, die bepaalt dat het gebruik van de kankerverwekkende stof chroom-6 moet worden verminderd, blijkt uit interne stukken die het actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft ingezien.

De Telegraaf, 21 oktober 2018, 20:43

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2709879/dubbel-zoveel-giftig-chroom-6-in-verf-defensie

Chroom-6-verf goed te gebruiken en veilig’

Den Haag – Luchtmachtpersoneel loopt geen enkel gevaar bij het werken met verf met chroom6, zegt plaatsvervangend commandant der luchtstrijdkrachten Mario Verbeek. „Onze mensen werken nu veilig. Waar dat niet zo was, zijn de werkzaamheden stilgelegd. We hebben alles in place om chroom-6 verf goed te gebruiken en veilig.”

Verbeek reageerde bij Nieuwsuur op nieuws dat door het programma was gebracht. Het programma stelde zondag op basis van interne stukken dat de Nederlandse luchtmacht, ondanks klachten en vragen van het personeel, nog steeds gebruik maakt van verf waar de kankerverwekkende stof chroom6 inzit. In de (nieuwe) verf die defensie nu gebruikt, zit bovendien dubbel zoveel chroom-6 als in de oude verf, zo bevestigde Verbeek. Maar schilders gebruiken een dunne laag verf, waardoor de hoeveelheid hetzelfde blijft, zei hij.

De Telegraaf, 21 oktober 2018, 23:11, updated 23:12

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2710488/chroom-6-verf-goed-te-gebruiken-en-veilig

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image