Redactie DHA – Den Helder zet eerste stap richting Fairtrade Gemeente

Den Helder – Met het binnenhalen van het eerste criterium heeft de gemeente Den Helder een eerste stap gezet om de titel Fairtrade Gemeente te verwerven. Het eerste criterium “een werkgroep stimuleert fairtrade” vormt de basis voor vervolgstappen. Voor het behalen van dit criterium moest onder meer een projectplan worden geschreven en een nulmeting worden uitgevoerd.

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagne criteria.

De werkgroep wil nu ook snel het tweede criterium van in totaal zes criteria binnenhalen. Dat is “De lokale overheid kiest Fairtrade”. De lokale werkgroep is verantwoordelijk voor het opzetten en sturen van de lokale campagne. De werkgroep maakt een plan van aanpak waarin beschreven wordt welke stappen ondernomen gaan worden om de campagne tot een succes te maken. Zij maken het rapport dat naar de landelijke jury gaat om te bekijken of de gemeente aan alle criteria voldoet voor de titel Fairtrade Gemeente. Na het behalen van de titel maakt de lokale werkgroep jaarlijks een beoordeling waaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds aan de criteria voldoet. De lokale werkgroep is een groep met vertegenwoordigers uit verschillende werkterreinen, waaronder een vertegenwoordiger van de gemeente.

Meer info? Mail naar Fairtrade.DenHelder@gmail.com.

Den Helder Actueel, 18 september 2018 – 09:42

Reacties:

Dick Berts
18 september 2018 at 10:39
Zo meteen zijn we dan ook nog een fairtrade gemeente….Onzuivere wijn heeft behoefte aan veel kransen.

Judge X
18 september 2018 at 10:41
Fairtrade?! …., tja ‘eerlijke handel’ probeer dat onze gemeentelijke overheden maar eens uit te leggen ….

Judge X
18 september 2018 at 11:05
…. nou ja gezien de leden van de werkgroep worden ‘we’ waarschijnlijk de beste …., ‘we’ kunnen toch wel “DE BESTE !” worden hé. 😉
7e Criterium: Welke ‘overheid’ gaat het feest betalen; Woning Stichting of Zeestad CV/BV.
https://denhelderactueel.nl/2015/09/den-helder-wil-officieel-fair-trade-gemeente-worden/

Anton Hagen.
18 september 2018 at 10:55
Behoort het vorige en het huidige college ook tot Fairtrade is onze gemeente??

DeKameel
18 september 2018 at 11:34
Vraag: Dus de Wibra, Zeeman, BigBazar enz enz. Gaan verdwijnen Deze bedrijven kopen hun artikelen in lage loon landen Daar is niks Fairtrade aan

fdrk
18 september 2018 at 11:53
Als we daar niets meer vandaan halen , hebben ze daar helemaal niet meer te vreten. Dan betalen we ons weer scheel aan ontwikkelings hulp.

SVB
18 september 2018 at 11:38
DeKameel, volgens mij is ‘lokale’ hier het sleutelwoord en staat dat dus los van een landelijke keten.

Saskia
18 september 2018 at 13:00
We hebben in onze gemeente al heel wat organisaties die al jaren met Fairtrade bezig zijn zoals Handelshuis Atlantis – Tres Hombres, enz. Goed initiatief om in ieder geval een poging te doen dit uit te breiden, niks mis mee.

Dick Berts
18 september 2018 at 13:34
Hoi Saskia. Zeker niets mis met Fairtrade. Alleen is er in deze gemeente ineens overal een raar soort PR offensief aan de gang. Kan heel goed zijn dat ik in dit geval helemaal mis zit qua voorbeeld hoor. Maar in het algemeen heb ik het gevoel, dat onze bestuurders de onmetelijke bestuurlijke mestvaalt die Den Helder is geworden, niet willen opruimen, maar met een flinterdun laagje honing willen camoufleren. Ineens winnen we prijs na prijs, zijn we overal de beste in en schieten de initiatieven die er nooit waren als paddenstoelen de grond uit. Dat maakt mij wat cynisch. Maar niets ten nadele van Fairtrade. Integendeel!

Saskia
18 september 2018 at 14:51
Begrijp je weerstand en cynisme, maar laten we positief blijven daar waar het wel kan, ook in Den Helder 🙂

Dick Berts
18 september 2018 at 21:57
Min maal min is plus. Negatief zijn over het negatieve is positief. Het concept ‘je moet altijd positief zijn’ heeft tot de grootste rampen uit de wereldgeschiedenis geleid.

Judge X
18 september 2018 at 14:56
U staat niet alleen in “het algemeen gevoel” heer Berts, u noemt het honing en ik vroeg mij af of ik het wel als vernis kon bestempelen.
“Beschaving is een zeer dun laagje vernis dat gemakkelijk in alcohol kan worden opgelost”. (bron/auteur: onbekend, mogelijk Chinees of Japans)
Allemaal geheel objectief beschouwd, laat dat duidelijk zijn. 🙂

Peter
18 september 2018 at 16:41
Ja, dat valt mij ook op Dick. Heb er ook een stukje over geschreven. Was gewoon zielig om te zien dat het personeel van School 7 als helden werden onthaalt op Schiphol. Er wordt zo krampachtig gewerkt aan het blazoen op te poetsen dat het gewoon kinderlijk gaat worden. Binnenkort zal de landelijk pers zich op de affaire Scholte storten. In één keer ga je als stad dan weer vijf stappen achteruit. Negatieve berichten blijven veel langer hangen dan positieve. Kampanje is ook genomineerd voor een prijs. Met 80 andere theaters verdeeld over vier categorieën. Werd groots aangekondigd in de pers. lachwekkend gewoon.

Dick Berts
18 september 2018 at 22:15
Helemaal eens Peter! Misschien komen we per ongeluk een keer met een verkeerd voorbeeld aanzetten, maar dat hier sprake is van een doorzichtige en schadelijke PR operatie. die de schuldigen aan de teloorgang van deze stad buiten schot moet houden, staat vast. Wat de zaak Scholte betreft; Schuiling laat nu overal roepen; De rechtbank heeft de zaak alleen maar doorverwezen naar de kantonrechter. Een formaliteit. Maar daarmee geeft de rechtbank wel degelijk aan, dat er sprake is van een huurcontract (dan is de kantonrechter namelijk bevoegd) en niet van een gebruiksovereenkomst op grond waarvan illegaal ontruimd is. Daarmee staat of valt de zaak. Bovendien heeft de gemeente daarmee niet voldaan aan haar eigen afstoot verordening die huurders het recht van eerste koop geeft. Vervolgens roept het propaganda apparaat van Schuiling: “Laten we nu eerst de uitspraak van de kantonrechter afwachten”. Een lagere rechter (de kantonrechter) dient zich te richten naar de hogere rechter (de rechtbank), maar heeft zuiver theoretisch wel de bevoegdheid om met een andere uitspraak te komen. Ondenkbaar, maar goed. En wat doet Scholte dan? Hij gaat in hoger beroep bij de rechtbank die hem eerder in het gelijk stelde…..En zo zullen er nog tientallen Scholte processen komen. Misschien dat hij nog eens een deel procesje verliest, maar de einduitkomst van deze zaak staat nu vast.Tot grote schade van deze stad en haar burgers -maar dat kan hem niet verdommen- probeert Schuiling de einduitspraak te vertragen tot na zijn pensioen….Ondertussen hangt hij heel Den Helder vol met plastic nep kransen.

Peter
19 september 2018 at 12:09
Ik vind het zelf onbegrijpelijk dat Schuiling overal mee wegkomt. Ik heb één keer met hem gesproken en ik had al gauw in de gaten met een dictator te hebben te maken. Duld absoluut geen tegenspraak. Later gegoogeld over zijn historie. Kwam persberichten uit het Groningse tegen over een snor dragende Schuiling destijds. Weet zeker dat de aanstellingscommissie van Schuiling destijds dit niet heeft gedaan.

Andrea
19 september 2018 at 12:16
Peter inmiddels werkt een van de leden van de aanstellingscommissie voor Zeestad BV/CV. Dit is mogelijk in die tijd al geregeld.

Peter
19 september 2018 at 12:52
Ja Andrea, men dekt elkaar, schuift baantjes naar elkaar toe. Het gebeurd op landelijke schaal maar zeker ook lokaal. En het motto is, hou je aan een VVD er vast en vanzelf krijg je wat toegeschoven als je goed je loopwerk heb verricht.

Judge X
19 september 2018 at 13:24
Andrea, lees dit maar eens; “Kennismakingsgesprek met Koen Schuiling”:
https://denhelder.christenunie.nl/k/n1343/news/view/405563/43656/wat-is-het-weer-druk-(willem-koning).html

Roel Prins
18 september 2018 at 18:04
Goede wijn behoeft geen krans. Helderse City Marketing is kransenfabriek.

fdrk
18 september 2018 at 19:40
De laatste krans ligt straks op de rotonde van de vijfsprong, naast die van zeestad

Andrea
19 september 2018 at 12:14
De betekenis van fairtrade is eerlijke handel. Den Helder wil nu de eerste stappen zetten naar eerlijke handel. De vraag is alleen of dat in Den Helder wel gaat lukken. Want het basis principe van fairtrade is eerlijkheid.
Hoe eerlijk is de gemeente Den Helder eigenlijk. Onlangs heeft een onkruidbestrijder een rechtszaak gewonnen, waarbij Gemeente Den Helder is veroordeeld tot het betalen van 2,5 miljoen euro. De gemeente weigert dit naar dit bedrijf uit te keren en is opnieuw een rechtszaak (cassatie) begonnen om er onderuit te komen. Een hopeloze zaak en uitstel van executie omdat een cassatiezaak alleen maar kijkt of de rechtszaken technisch goed zijn verlopen.
Ook in de zaak Scholte is er een duidelijke overwinning zichtbaar geworden, maar ook daar wil gemeente Den Helder het verlies niet accepteren. De gemeente erkend niet eens de uitspraak.
En als laatste voorbeeld, want deze site kan helemaal gevuld worden met misstanden, is de zaak van Dhr Marinus. De kern van de zaak is een muurtje die enkele cm te hoog zou zijn, en gemeente Den Helder is deze meneer al jarenlang aan het vervolgen.
Vanuit de gemeente is Fairtrade, Eerlijke Handel dus ver te zoeken. Het handelen van dit gemeentebestuur is niet zo eerlijk als ze willen doen lijken.
En wie zit er achter de organisatie van de werkgroep? Een ex raadslid van D66? En als dat zo is, wie zijn de ander “onafhankelijke” personen in de werkgroep. Dit wordt vast weer z’n werkgroep bestaand uit mensen met zeer nauwe banden met de politiek en hun eigen portemonnee.

Andrea
19 september 2018 at 12:22
Update; inmiddels de link van Judge X gelezen uit een vorige reactie. Het gaat in de werkgroep om oud raadslid Hans Verhoef (D66) en oud Wethouder, nu raadslid Edwin Krijns (CDA). Het begint nu wel op te vallen dat alle clubjes in Den Helder zijn voorzien van minimaal één CDA-er en aangevuld met mensen van VVD en D66 Huizen.
Fairtrade betekend in Den Helder dus echt geen Eerlijke Handel.

Dick Berts
19 september 2018 at 12:40
Den Helder ofairtreedt iedere fatsoensregel.

Hans
19 september 2018 at 12:56
andrea en ander azijnzeikers, natuurlijk zijn het steeds dezelfde mensen die iig de moeite nemen om wat van Den Helder te maken. Deze mensen blijven niet langs de zijlijn onzinnige commentaren roepen , maar zetten zich in voor de gemeenschap. Wanneer ik naar dit clubje reagluders kijk heeft Den Helder hier niets van te verwachten en dar is gezien hun reacties maar goed ook.

Dick Berts
19 september 2018 at 13:16
Weer een mesthoop afdekker. Iemand die niet wil meehelpen om van dit Palermo aan het Marsdiep weer een fatsoenlijke stad te maken. Steeds hetzelfde duistere vriendenclubje dat de schoonmaakploeg tot azijnpissers bestempelt.

Flipfluitketel
19 september 2018 at 13:27
Inderdaad Dick er is maar 1 iemand die deze verrotte gemeente terug kan brengen naar het niveau waar het hoort. toch.(R Scholte) Misschien kun je hier wat mee https://moveria.nl/tips-verhuizen/verhuizen-naar-een-andere-gemeente/

Dick Berts
19 september 2018 at 13:31
Dit MOET Schuiling zijn…. Kritiek? Dan komen de verhuiswagens en word je de stad uitgesmeten.

Andrea
19 september 2018 at 15:01
Helemaal niet z’n slecht idee Flipfluitketel….. Laat de werkgroep fairtrade uit mensen bestaan die geen enkele binding hebben met dit zooitje ongeregeld uit het stadhuis.
Laten we de heren Scholte (museum), Marinus (Huisduinen, te hoog muurtje), Koks (watertoren) en de onkruidbestrijder (krijgt 2,5 milj. van gemeente) vragen om met z’n vieren de werkgroep fairtrade te vormen. Dat is veel meer fair (eerlijker) dan de politici die dit doen om de “clubs” in stand te houden.

fdrk
19 september 2018 at 14:33
Nee meneer Hans, we moeten het van het zooitje wat er nu zit hebben. Miljoenen worden er door dit en voorgaand zooitje over de balk gesmeten. Ga maar lekker verder met uw hielenlikkerij.

Andrea
19 september 2018 at 14:45
Omdat iemand van eerlijkheid en fatsoensnormen houd, is die persoon meteen een azijnzeiker? Een kromme gedachte is dat Hans. En wie zegt me dat u niet Hans Verhoef bent van D66, die nu op zijn teentjes is getrapt.
Je ziet het hier in Den Helder, maar zeker ook in Den Haag dat politici van VVD, D66, CDA er niet zijn voor de burger en ondernemers. Ze zijn er alleen voor “vriendjes” die de zelfde politieke agenda volgen; het vullen van elkaars portemonnee….
En o wee als iemand er wat van zegt en de waarheid boven tafel komt… De “clubjes” zijn zo bang dat de inwoners er achter komen dat zij achter de jaarlijkse belastingverhogingen zitten met hun mismanagement. Dat iedereen die daar iets over zegt, direct wordt uitgemaakt voor Azijnzeiker.

Hans Verhoef
19 september 2018 at 17:34
Dag Andrea, ik wil best zeggen dat de Hans waarvan jij misschien denkt dat ik het ben en lange teentjes heeft niet Hans Verhoef van D66 is. Ik ben en reageer als Hans Verhoef en niet anders (zou zo handig zijn als mensen voor en achternaam gebruiken want dat voorkomt veel verwarring maar dat wordt op dit forum niet altijd gewaardeerd om dat aan te geven maar dat is weer een andere discussie).

Andrea
19 september 2018 at 18:53
Aan de Echte Hans Verhoef. Dan neem ik bij deze het teentjes trappen terug.
Maar als u toch reageert, en nog steeds werkzaam bent in politiek. Dan kunt u ons meteen vertellen waarom er in dit soort clubjes altijd politieke figuren zitten. En waarom u, en u mag best op het idee komen van dit soort initiatieven, deze werkgroepen niet in zijn geheel overlaat aan mensen die geen politieke achtergrond hebben.

Hans Verhoef
19 september 2018 at 23:30
Dag Andrea, werkzaam zou ik het niet willen noemen omdat ik niet in dienst ben van een politieke partij (in mijn geval D66). Ik ben wel actief lid en ook commissielid. Naast politiek betrokken zijn heb ik “gewoon” een baan. Wat bedoel je met dit soort clubjes? Politiek betrokken mensen kom je bij vaak bij verenigingen of stichtingen tegen en dan varieert van in mijn geval o.a. werkgroep Fairtrade Den Helder maar kan ook gelden voor mensen die vanuit de Kerk betrokken zijn bij bijvoorbeeld de voedselbank (ook daar kom je politiek actieve mensen tegen en ik vind dat absoluut geen verkeerde zaak). Vaak zijn ze al betrokken bij organisaties (kunnen ook sportverenigingen of buurthuizen zijn) en komen zo in aanraking met politiek en sommige gaan vervolgens een stap verder en raken ook politiek actief. Is dat erg? Ik vind van niet en ook politiek betrokkenheid niet. Voor veel is betrokkenheid een drijfveer! Uit een aantal reacties lijkt het wel of we met de werkgroep Fairtrade onze zakken zitten te vullen maar even iets recht zetten. Ook dit is allemaal vrijwilligerswerk en niemand heeft ook maar een vergoeding gekregen! We hebben geeneens een kas!
Overigens gaat het bij Fairtrade om meer dan de gemeente want het gaat ook op voor scholen, kerken, horeca, supermarkten etc. Misschien goed om een bezoek te brengen aan … http://www.fairtradegemeenten.nl/
Ben wel benieuwd waar jouw betrokkenheid uit voortkomt.
Gr. Hans

Andrea
20 september 2018 at 11:36
Om te beginnen doe ik niet aan producten met een faitrade logo. Een commercieel bedrijf die bepaald of iets fairtrade is of niet. Goed voorbeeld is daar de koffie van Douwe Egberts. Op een fairtrade manier geproduceerd, maar mag zich geen fairtrade noemen omdat zij dan een x procent van hun omzet moeten afstaan.
Dan over u Hans Verhoef, u zegt dat dat u slechts politiek betrokken bent. U heeft een betaalde functie bij D66 naast uw reguliere baan.
Ook vind u het heel normaal dat politici in allerlei verenigingen zitten. Dat is niet zo normaal als u doet lijken. De meeste verenigingen worden gesubsidieerd. U bent als politicus samen met uw collega’s verantwoordelijk voor de subsidies die worden verleent. Daarmee geeft u overheidsgeld aan verenigingen waar de politici zelf het scepter zwaaien. Daarmee vult u dus uw eigen portemonnee en die van uw vriendjes. iedere vereniging of stichting heeft uitgaven. Uitgaven die betaald worden uit overheidsgeld. En dat overheidsgeld besteed u vervolgens bij de bedrijven van uw vriendjes. Samen met uw vriendjes heeft u een “club” waar het overheidsgeld naar toe verdwijnt. Op die manier spekken jullie, jullie eigen portemonnee en de portemonnee van uw vriendenclub.
Conclusie; Politici horen geen functies te hebben bij verenigingen en stichtingen.

Hans
19 september 2018 at 15:07
Haha, gelukkig wordt door deze reacties mijn vorige bericht geheel onderschreven.
Jongens zoek elkaar lekker op en verenigt u, ik verwacht heel wat kiezers in 2022 voor jullie clubje.

fdrk
19 september 2018 at 20:33
Dat is al gebeurd beste meneer Hans. De huidige plaatselijke partijen, zijn stuk voor stuk ontstaan uit onvrede met en over de landelijke partijen die hier in Den Helder zowat het monopolie hadden . Uw opmerking, werkt alleen de versplintering van de politiek nog meer in de hand.

fdrk
20 september 2018 at 08:44
Meneer Hans, als actief lid en commissielid, bent in zekere zin , wel in dienst van D66. U krijgt daar immers , net als raadsleden, een vergoeding voor .

skriks
20 september 2018 at 12:51
@Andrea, laat u niet afbluffen hoor. Meneer Verhoef is een handige prater: een echte ´politieke prater´ ook, wilt u voorbeelden?
´Ik ben niet in dienst maar wel actief lid´ … en naast het vormgeven van mijn ´betrokkenheid´ (betrokken zijn wij vrijwel allemaal) werk ik nog een héle baan (het een heeft weinig met het andere te maken).
Dan volgt de vaststelling en definitie van betrokkenheid: dat is (en was helaas voor velen) elk soort vrijwilligerswerk en de kerk.
Echter, naar mij schijnt herkent meneer Verhoef alleen het begrip van de actíéve betrokkenheid uit zijn eigen omgeving en bevestigt waarschijnlijk pas wanneer je er naar vraagt dat er ook mensen zijn met minder mogelijkheden of vaardigheden die zich toch ook betrokken voelen en dat je als burger zelfs pássief of minder zichtbaar bijvoorbeeld in je eigen woonomgeving ook enorm betrokken kunt zijn.
Vervolgens is daar de handige vraagstelling, ´Is dat erg?´.
Dat is een ´omgekeerde´ vaststelling via een tegenstelling, meneer bedoelt: dat vind ik persoonlijk niet erg.
Eerst poneer je een gewenste eigen stelling en vervolgens bevestig je die zelf via een vraag waar het antwoord al in verpakt zit, ook dat is een ´aalachtig´ mechanisme dat geen politicus vreemd is.
Het beste voorbeeld? Dat is deze combinatie: ´soms raak je via je vrijwilligerswerk politiek actief. Is dat erg? Ik vind van niet.´ (handig is overigens de persoonlijke vaststelling vlak daarna … namelijk dat ook politieke betrokkenheid niet erg is … want daarmee knoop je in de tekst ´vrijwilligerswerk en politiek´ op een zachte manier en bijna onmerkbaar aan elkaar).
Een gesloten vraag stellen over een volstrekt normaal fenomeen @ Andrea en dat vervolgens in een betoog naar je eigen hand zetten is ook een wezenlijk kenmerk van een raspoliticus, zo heet namelijk de woordkunstenaar die deze tactiek als vanzelf hanteert en daarnaast heeft u natuurlijk ongemerkt nog steeds geen antwoord gekregen op uw vraag én meneer heeft stilletjes meteen het woord ´soms´ gebruikt, dat als eigen constatering een verzachtende, logische maar uiteindelijk nietszeggende (want nauwelijks te controleren) functie heeft
Dan is er nog de tegenaanval, het vooruit vechten, via de vraag: ´Wat bedoel je met dat soort clubjes?´ Daarmee zet meneer de toon in een duidelijk waarneembare ´vriendelijke´ verontwaardiging, om daarna goed getimed uw stelling ´het vullen van elkaars portemonnee´ gewoon maar letterlijk te nemen en ondanks dat meneer heel goed weet dat er op dat gebied veel wegen naar Rome leiden wordt het aantal uitroeptekens dat hij plaatst wanneer het om de portemonnee gaat direct opportunistisch opgevoerd.
@ Andrea laat u niet intimideren, u kunt iedereen aan dat heeft u al bewezen, het zijn maar handigheidjes en ze worden slaapverwekkend wanneer je ze eenmaal doorziet.
Neem bijvoorbeeld die laatste vraag: namelijk het plotseling en onverwacht, nadat alles in de ogen van meneer tenminste volgens plan is ´rechtgezet´, stellen van een geïnteresseerde vraag, dat noem ik koketteren met een gevoel van superioriteit óf natuurlijk een oprechte interesse in uw beweegredenen, kiest u zelf maar, ik vind hem op die plaats ongepast.
Is dat erg? Ik vind van niet! 😉
Zijn politici onmisbaar? Ik denk het wel, het verpakken van een onaangename boodschap zie ik dan ook als kunst.
P.S. tot mijn grote vreugde @ Andrea constateer ik na plaatsing van mijn bijdrage (ik ben nooit in vijf minuten klaar ..) dat mijn advies als overbodig en prematuur dient aangemerkt te worden, dat doet me deugd!

Judge X
20 september 2018 at 13:50
Mooie diepte-analyse Skriks, ik kan er geheel in mee gaan.
Overigens, op papier mooipraten gaat dhr. Verhoef zichtbaar beter af dan praten in het openbaar, want dan is het slechts een hakkelaar. 😀

fdrk
20 september 2018 at 17:56
Roofdieren, zoeken altijd de zwakste prooi uit de kudde. Nu wil ik niet zeggen, dat Andrea de zwakste is , maar het valt wel op wat hij doet en wie hij aanspreekt.

ED
20 september 2018 at 22:31
Als Skriks al niet meer verbindt…..Op dit forum kan het net zo goed gaan over 1 of donderdag, A of een verjaardag, hond of bibliotheek….Het belandt toch weer in dezelfde discussies. Ik vind Den Helder mooier worden. Dat vind ik belangrijk. Door wat dit forum in stand houdt, weet ik weer waarom ik niet meer stem…..(Helderse) Politiek begint steeds meer te lijken op een kruising tussen een abilene paradox en een schaakpartij tussen McDonnell en La Bourdonnais in 1834……Snappen jullie dit nog?

Judge X
21 september 2018 at 00:48
Ja, als insider weet ik precies waarover u spreekt Ed en we gaan gewoon door tot de volgende verkiezingen :

Judge X
21 september 2018 at 01:00
“That ‘ll teach ‘em !” 😛

skriks
21 september 2018 at 10:34
Hij is geniaal @ Judge X! Ik kende hem vaag, het is ook ooit een hit geweest denk of dan tenminste een tijdje met enige regelmaat gedraaid. De herkenning nam overigens pas een aanvang bij die tot driemaal toe afgeraffelde en uitgerekte zin.
´Een herinneringsasbak uit Lugano omver lopen en dan je huis uitgemieterd worden´, wat een teksten, ik mis de oude roker!
En @ Ed, kop op, niets is zwart-wit dat weet u ook wel, u reageert toch ook vaak genuanceerd.
Niet gaan stemmen past denk ik niet bij u, maar dat is een persoonlijke inschatting.
Op een bepaalde manier is niet gaan stemmen natuurlijk een vorm van verzet, dat begrijp ik ook maar aan de andere kant diskwalificeer je jezelf ook een beetje wanneer je wel de drang om te participeren voelt, alhoewel de vrijheid om te kiezen tussen wel of niet gaan stemmen natuurlijk vooropstaat.
Ik gebruik het woord participatie omdat uw deelname en inbreng aan dit forum immers ook bijdraagt aan uw democratisch gehalte of uw hoedanigheid, zelfs die bijdrages van u zou je als een vorm van ´stemmen´ kunnen zien, toch?

Henk
21 september 2018 at 19:32
Ben het er wel mee eens wat eerder is gezegd. De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven een schoonmakers en mensen die het groen onderhouden eerlijk betalen en zo veel mogelijk in vaste dienst nemen. Als het alleen om koffie en suiker gaat is het enkel windowdressing.
De Wereldwinkel is trouwens vergeten in dit verhaal. Is kennelijk toch niet veel belangstelling voor anders waren ze er nog.

Judge X
24 september 2018 at 12:06
Er is nog véél werk te doen:
https://www.trouw.nl/groen/albert-heijn-schetst-te-rooskleurig-beeld-van-herkomst-sinaasappelen~a20d6a5c/

skriks
24 september 2018 at 13:06
@ Judge X, het ideaal is natuurlijk goed om voor ogen te houden, altijd, echter hoe moeten we een maatschappelijk systeem dat ´rolt´ via geld ooit ´menselijk´ maken?
Is dat geen contradictio in terminis volgens u? Waar liggen de drukmiddelen om tot aansporing van ander gedrag te komen, bij datzelfde geld, bij onze moraal?
Zolang geld een rol speelt ligt uitbuiting toch altijd op de loer en die exploitatie daar zijn we eigenlijk in ons denken al bijna mee vergroeid, ik herinner me de poster met het ´uitgeperste hoofdje´ op een sinaasappelpers uit de jaren zestig nog als de dag van gisteren.
Streven naar iets behoeft toch een bepaalde ´eerlijke´ basis om als oprecht te kunnen worden aangemerkt.
Uw link heb ik met interesse gelezen en het artikel verbaast me geenszins maar mij bekruipt ook steeds weer het gevoel dat ons een volstrekt onhaalbaar alternatief wordt voorgehouden, een beetje zoals een berijder van een hondenwagen die vanuit zijn rijtuig een worst voor de neus van zijn trouwe metgezel laat bengelen 😉 .

Judge X
24 september 2018 at 15:16
Skriks waarschijnlijk bedoeld u de poster van de ‘Outspan Bloedsinaasappels”:
http://www.mediareport.nl/persrecht/17022017/outspan-bloedsinaasappels-pers-geen-zuidafrikaan-uit/
Ja, het kan geen kwaad om regelmatig terug te kijken in het verleden, om in het heden te zien of we al zijn opgeschoten en daaruit de toekomst visie te bepalen.
En als azijnzeiker moet ik dan concluderen dat ‘de vooruitgang’ hoofdzakelijk gebaseerd blijft op “hoop”.
Hoop in het verleden, hoop in het heden en hoop in de toekomst.
De hoop op minder ‘slechte Sapmannen’, is m.i. valse hoop …. (“Sapman” …., een beladen woord. 😉 ).

skriks
24 september 2018 at 21:51
a, @Judge X u zult wel gelijk hebben, voor wat betreft de hoop en de vooruitgang.
En, Ja!! Dat is hem inderdaad die poster, hij maakte diepe indruk op me als puber.
Ik zag hem voor het eerst en ik weet nog dat ik meteen dacht: daar zit iets niet helemaal goed, maar van wereldlijke politiek had ik toen nog geen kaas gegeten.
Mooi dat u hem heeft kunnen vinden, heel bijzonder die confrontatie! Hoe akelig de poster trouwens ook is en je zou er zelfs een boom over kunnen opzetten of er nu in die tijd sprake was van Linkse of van Rechtse tirannie.Ik zou bijvoorbeeld nu niet meer weten hoe ik dat ´perstafereel´ op een acceptabele manier zou kunnen uitleggen aan iemand die het niet kent.
Daar had ik in de jaren 70 totaal geen moeite mee, door mijn leeftijd natuurlijk maar (niet onbelangrijk) ook door de tijdsgeest toen.
Is dat woord ´Sapman´ een bestaand Zuid-Afrikaans woord?

Judge X
24 september 2018 at 23:06
Hahaha…., nee hoor Skriks ik had weer zo’n symbiotische-flashback (IRT-affaire), maar in die tijd verbleef u waarschijnlijk in Spanje.
Sap van Outspan, sap van IRT en dan nu ook nog sap van Ab.
Getriggerd door: citaat: “….ik herinner me de poster met het ´uitgeperste hoofdje´ op een sinaasappelpers uit de jaren zestig nog als de dag van gisteren”.

Hijneken
24 september 2018 at 14:49
Gelukkig heeft Den Helder de Tres Hombres al aan boord.

http://fairtransport.eu/ships/tres-hombres/

Judge X
24 september 2018 at 15:34
Ja gelukkig maar.
Citaat ; “De Tres Hombres vaart onder buitenlandse (Vanuatu) vlag, omdat de Nederlandse wetgeving het niet accepteert als een schip werkelijk duurzaam, en dus zonder motor, vaart.
https://denhelderactueel.nl/2018/06/tres-hombres-al-20-keer-de-oceaan-over/

https://denhelderactueel.nl/2018/09/den-helder-zet-eerste-stap-richting-fairtrade-gemeente/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Verhoef
https://robscholtemuseum.nl/frank-grootemaat-gemeente-let-bij-inkoop-niet-op-fairtrade/