Redactie DHA – 320.000 euro voor ‘totaalkunstwerk’ De Nollen + Delano Weltevreden – Geldkraan blijft open voor kunstproject De Nollen in Den Helder

320.000 euro voor ‘totaalkunstwerk’ De Nollen

Den Helder – Stichting De Nollen krijgt dit jaar 320.000 euro van de gemeente. Dat blijkt uit raadvragen gesteld door Gemeentebelangen. Het gaat om eenmalig 300.000 euro als cofinanciering voor het opknappen van de bestaande kunstwerken en het herplaatsen van vijf andere kunstwerken. Het VSBfonds financiert de andere helft van het bedrag. De resterende 20.000 euro subsidie is van structurele aard en is de komende jaren een bijdrage aan de exploitatie van het totaalkunstwerk.

Nancy List van Gemeentebelangen vindt 20.000 euro veel geld, het college onderschrijft dat, maar stelt ook: “Het college is zich ervan bewust, dat € 20.000,- per jaar, in tijden, dat er kritisch naar de subsidierelaties wordt gekeken, geen vanzelfsprekendheid is. Het totaalkunstwerk De Nollen is echter een uniek cultureel, erfgoed en landschapsproject, dat bijdraagt aan het onderscheidend vermogen van Den Helder. Het college acht het daarom van belang om een bijdrage te doen aan de exploitatie van het totaalkunstwerk. Hierbij dient opgemerkt te worden dat het bestuur van Stichting de Nollen zelf zorg draagt voor het grootste deel van de exploitatie (op dit moment betreft de exploitatie 60.000 euro en naar verwachting neemt dit de komende jaren toe).

Het zijn niet de eerste subsidiebedragen, die richting de Nollen zijn gegaan. Op verzoek van List gaf het college een overzicht: “Tussen 2003 en 2005 is een subsidie verstrekt van een bedrag tussen de € 12.500,- en € 15.000,- per jaar inzake ID banen. Sinds 2003 tot en met 2018 is een jaarlijkse subsidie van rond de € 6.000,- verstrekt ten behoeve van de rente op de hypothecaire lening van € 200.000,- op de grond van Stichting de Nollen. Deze subsidie is in 2017 eenmalig verhoogd naar een bijdrage van € 16.000,- om Stichting de Nollen te ondersteunen in de tussenfase van de ontwikkeling naar het nieuwe gebouw toe.

Andere donaties

Door het conflict tussen het bestuur en de erven heeft het aantrekken van donaties en subsidies de afgelopen jaren stil gelegen”, zo schrijft het college. “Wel heeft het VSBfonds het initiatief genomen om te proberen tot een doorstart van het totaalkunstwerk De Nollen te komen. In februari 2018 heeft het VSBfonds daarom aan een externe partij de opdracht gegeven om een plan van aanpak voor de afronding van het totaalkunstwerk De Nollen op te stellen (inclusief financieringsplan). Hierover is de externe partij in contact geweest met verschillende fondsen. Het huidige bestuur gaat zich richten op het binnenhalen van aanvullende financiering om tot afronding van het museum te komen.

Op de vraag van List of de gemeente van plan is om de subsidiekraan voor De Nollen dicht te draaien is het antwoord van het college een stuk korter: “nee”.

Den Helder Actueel, 28 jun 19 – 07:57

Reacties:

Anton Hagen
28 juni 2019 at 08:14
En maar bezuinigen op het sociaal domein en sportclubs enz. Geld genoeg voor het in stand houden van de Nollen ter faveure van de aldaar zwaar overbetaalde personen.
Tjitske ben jij het hier ook mee eens?
De ene kunstenaar wordt Den Helder uit gepest en de erven van een andere kunstenaar kunnen redelijk royaal leven van ons belastinggeld.
Hoe zo,ons kent ons?

Cees
28 juni 2019 at 08:55
Dat is dan wat er uit de gemeente verstrekt is. Kan de gemeente de bedragen bekend maken welke bedragen er door andere bronnen zoals kunstfondsen / provincie / rijk zijn verstrekt.? Behoor je toch als gemeente ook te weten als je voor “verplaatsen” 3oo.ooo euro wordt ter beschikking stelt…

Albertha Postma
28 juni 2019 at 09:11
Mooi dat gemeente dit doet. Zet Den Helder op de kaart. Prachtig landschapsproject. Toerisme stimuleren. Brengt geld in het laatje. Meer toerisme levert werkgelegenheid op.

Ferry
28 juni 2019 at 09:17
Kunst is altijd een bron van menings verschillen,de een vindt het mooi,de ander vindt het afschuwlijk.
Wat ik vervelend vind is:dat de erven versus bestuur ,,de nollen,, liggen,daardoor is ontzettend veel tijd in de exploitatie vorm verloren gegaan.
Hopelijk gaat dit op korte termijn veranderen.

RB
28 juni 2019 at 09:35
leuk hoor al die kunst, eerst al 900.000 voor vooronderzoek wipwap, nu weer 320.000 voor de Nollen, hopla 1.2 miljoen weg, in het NHD een stuk dat de gemeente de OZB maar weer eens wil verhogen om dit soort flauwekul te sponsoren?

SW
28 juni 2019 at 09:50
Heel goed! Nu maar hopen dat het ‘betonnen’-museum snel wordt afgebouwd. Want het heeft de potentie om het mooiste gebouw van Den Helder te worden.

RB
28 juni 2019 at 10:01
maar goed dat smaken verschillen…..

Roan
28 juni 2019 at 10:14
Scholte kom er maar in ……………..

George
28 juni 2019 at 10:41
Niet eens zo gek idee in die bunkers.

Anton Hagen.
28 juni 2019 at 11:33
Tot 18-09-2019 no comment, daarna verhuizing naar postkantoor plus feestje.

Andrea
29 juni 2019 at 13:45
Zit daar de schandpaal voor de bestuurders van Den Helder bij? Lijkt me leuk om legaal slagroomtaarten (mogen ook pizza’s zijn) te gooien richting de verantwoordelijke bestuurders. (ze zullen zich toch wel vrijwillig aanmelden?, zeker als de taarten en pizza’s binnen hun vriendenkring worden gekocht )

Joost
28 juni 2019 at 11:37
Wat een schande. Subsidie opstrijken terwijl ze Den Helder compleet voor lul zetten met die leegstaande bunkers.

Ad
28 juni 2019 at 12:17
tuurlijk
.
geld klotst in dit half failliete dorp tegen de plinten aan.
geef maar uit…

RB
28 juni 2019 at 12:23
mooie plek voor de coffeeshops…. lekker in de open ruimte en openbaar vervoer dicht bij

Judge X
28 juni 2019 at 12:55
Ja mooie bijverdienste ook voor de broertjes – als ze tenminste niet zelf hun handel op gaan roken …. 😛

Roan
28 juni 2019 at 17:10
Wat beterft het drugsbeleid in Nederland kunnen ze beter een voorbeeld nemen aan de Phlippijnen.

RB
28 juni 2019 at 18:04
eerste keer dat ik het met u eens ben ….

ED
28 juni 2019 at 22:18
Je kunt niet ontkennen dat (moderne) kunst een hoop gedoe oplevert in deze stad. Ik hou er totaal niet van, maar ik schreef al eerder; ik neem ook nooit de bus, en het is goed dat ze er is. Als ik echter de subsidies en/of gelden voor rechtszaken en/of bedragen van (aanstaande) schadeclaims lees en dat vergelijk met bezoekersaantallen dan zit daar echt een mega discrepantie. Rot op (denk ik dan) met die moderne kunst. Kost klauwen met geld. Kunst kan veel kleiner; neem de Mona Lisa, slechts 77 x 53 centimeter. Aan de beslissers zou ik vooral willen zeggen; “hou het klein en hoor uw volk!

Andrea
29 juni 2019 at 13:40
Ed, je kunt niet ontkennen dat rechtszaken in Den Helder altijd door de gemeente worden gestart omdat men hun zin niet krijgt. dat gebeurt niet alleen bij de kunst, maar ook bij reguliere zaken.
Ik ben het met u eens dat kunst en musea niet altijd zwaar gesubsidieerd mogen worden. dit betekend naast de Nollen, er ook goed gekeken moet worden naar de subsidie van oa het reddingsmuseum.
In het geval van het andere museum wat niet gesubsidieerd wilde worden, is met een hoop bombarie onze stad uit gejaagd door Burgemeester Koen Schuiling. Die op de valreep het oude postkantoor onklaar wil maken voor terugkomst van het museum. Deze schade wordt dus niet door de kunst gemaakt, maar door een slechte burgemeester die nu naar Groningen verdwijnt. Dat de gemeenteraad nog steeds niet heeft ingegrepen snapt niemand. Inmiddels zijn er voor een pand dat € 650,000,- waard is € 350.000.- uitgegeven aan advocaatkosten (ambtenaren niet meegerekend), een ontruiming van het zelfde bedrag. Dan zit je al op € 700.000,- euro aan kosten. Schadeclaims zijn daar dan nog niet eens bij opgeteld. En mocht het zo zijn dat Scholte gelijk krijgt van de rechter en niet kan terugkeren in een pand wat moedwillig is gesloopt voor een uitspraak, dan wordt de schadeclaim nog hoger. Praten is beter dan rechtszaken voeren, en ook veel goedkoper voor onze portomonee. Als de gemeente Scholte normaal had behandeld, was er ruim voldoende geld over voor een beter sociaal domein, en waarschijnlijk ook nog een beetje geld om de nollen weer op poten te krijgen.

ED
30 juni 2019 at 16:38
Andrea, dank voor uw reactie. Zoals vaak voegt het iets toe. Een kernwaarde die ik heb, is dat ik geloof dat bij ruzies de waarheid vaak richting het midden ligt. Elke escalatie kost geld. Klaarblijkelijk is geld (in cases), van beiden kanten, geen probleem. Zowel de kunstenaar als de gemeente kunnen klaarblijkelijk advocaten jarenlang spekken.

Het zou gaaf zijn, vanuit belastinggeld gezien, als dat eens stopt.

Andrea
30 juni 2019 at 18:43
Ik denk dat het bij burgers, in dit geval kunstenaar Scholte de kosten wel degelijk een probleem is. Een burger heeft geen zakken zonder bodem, zoals de gemeente dat wel heeft. Je moet wel mee in de kosten om te overleven…
Praten is de beste oplossing.
De advocaat van Scholte heeft ook aangegeven in de krant dat ze best willen praten; “Maar dan zonder voorwaarden vooraf. Alles moet bespreekbaar zijn, op een nette manier.” (bron NHD)
De gemeente (College B&W) weigert te praten. En ik zie de gemeenteraad geen beweging maken om hier een punt achter te zetten.
Terwijl de meerderheid van de raad voor de ontruiming geen trek had in jarenlange rechtszaken. (Beter voor DH 6 zetels, CDA 5 zetels, PVV 3 zetels, Seniorenpartij 2 zetels, ChristenUnie 2 zetels, Behoorlijk Bestuur 1 zetel, gemeentebelangen 1 zetel en Groen Links 1 zetel)
Deze rechtszaak is er een met een grote publiciteit, maar het lijkt net op de rechtszaken die 13 jaar gevoerd zijn met de eigenaar van de Watertoren. Waarbij de gemeente ook aan het kortste eind trok en een fikse schadevergoeding moest betalen.

`e
29 juni 2019 at 17:05
Hoe , heten die beestjes ook alweer die als het zinkt het schip verlaten. ?

Richard
28 juni 2019 at 23:45
Ik heb Ruud vd Wind goed gekend en een tijdje voor hem mogen werken.Pracht figuur en een mooi mens.Ik heb zelf helemaal niks met kunst.Maar ik zal nooit vergeten hoe Ruud mij vol passie een rondleiding gaf over zijn terrein.Ook mocht ik hem vergezellen bij de opening van zijn expositie in het Kroner-Muller museum.
Wat er na zijn overlijden is gebeurd is helaas een grote aanfluiting.Hopenlijk weet de gemeente de impasse te doorbreken en de boel uit het slop te trekken.

Dutch
29 juni 2019 at 08:41
Kröller-Müller Museum (-;

Elmi Kloosterhuis
29 juni 2019 at 01:41
belachelijk…………iedere keer komen ze er weer mee weg……….

Glijn
29 juni 2019 at 10:58
Laten ze eerst maar eens onderzoeken wat er met de vorige subsidies is gebeurt alvorens de burgers weer te laten boeten voor geldwolven.

Roan
29 juni 2019 at 13:08
De kunstenaar kon zichzelf bedruipen van de opbrengsten van zijn kunst.De erfgenamen zijn helemaal zelf geen kunstenaars en kunnen duidelijk ook het erfgoed niet beheren.Profiteren van de naam van Ruud en harken zo subsidies binnen waarvan ze leven.Onmiddelijk stoppen met geld geven.

Flipfluitketel
29 juni 2019 at 18:58
Maar als de heer scholte 1 miljoen eist is dat geen probleem want dat is een “echte “kunstenaar”

RB
29 juni 2019 at 19:32
hij kan eisen wat hij wil maar of hij het krijgt is punt twee….. ik was sceptisch maar nu Schuiling aan z’n palen trekt en zelfs de Bierbron meteen weer opent ….

Andrea
30 juni 2019 at 14:44
De schadeclaim zal vele malen groter zijn als de rechter Scholte in zijn gelijk stelt.
Zeker gezien het feit dat de gemeente het pand nu onklaar maakt om terugkeer te voorkomen.
Tijdens de borrel op de beacheclub heb ik een bevriende advocaat gevraagd wat dit voor gevolgen kan hebben voor de gemeente. Alleen de schade die ontstaat door het niet kunnen terugkeren in een pand met een huurbescherming, kan hoog oplopen. Hij schat de schade tussen de 3,5 en 4,5 miljoen euro wat de gemeente moet betalen alleen op dit punt. Dat is ruim 3 miljoen meer dan het pand is verkocht aan Tuin.
En dat allemaal voor het ego van een vertrekkende Burgemeester. Iemand anders (ambtenaar) maakte daarop de opmerking dat het college hoe dan ook in hoger beroep gaat of ze de rechtszaak winnen of verliezen. Ze willen namelijk in hun regeerperioden niets uitbetalen, omdat dit hun positie onmogelijk maakt.

RB
30 juni 2019 at 21:12
als als als

Roan
29 juni 2019 at 23:06
Nou het zal me niet verbazen als de bierbron ook nog even een schadeclaim gaat neerleggen.

George
30 juni 2019 at 10:59
BRON NHD.
De Bierbron mocht dicht
Casper Duin
DEN HELDER De Helderse burgemeester Schuiling stond in zijn recht toen hij vorig jaar juni de vergunningen van Ghislaine Lentz introk, hetgeen leidde tot directe sluiting van café De Bierbron.
Dat oordeelt de bestuursrechter in Alkmaar over het bezwaar dat Lentz maakte. De vergunningen werden onder meer ingetrokken vanwege schijnbeheer. Volgens de rechtbank heeft Schuiling ’zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat Lentz niet de exploitant was’. Bovendien heeft ze ’haar verantwoordelijkheid niet genomen bij een gewelds- incident in de Bierbron’ en ’in strijd met het veiligheidsplan gehandeld’.

Andrea
30 juni 2019 at 14:31
De sluiting mag dan terecht zijn geweest. maar dat neemt niet weg dat de burgemeester een nieuwe uitbater, welke niets met de vorige uitbaatster van doen had maanden lang aan het lijntje heeft gehouden. Schuiling heeft de vergunningverlening gefrustreerd omdat de nieuwe uitbater een andere politieke mening heeft dan de burgemeester. En dat is voor Schuiling de reden om iemand maanden lang geen inkomen te laten genereren.

`e
30 juni 2019 at 14:43
De twee nieuwe uitbaters, hebben al lang de pensioengerechtigde leeftijd hoor, dus van inkomsten derving is geen sprake

Andrea
30 juni 2019 at 16:37
e, het is helaas zo dat de pensioengerechtigde leeftijd in deze tijd niets meer zegt over iemands inkomen. En een echte kastelein sterft achter de tap. Hopelijk gaan ze nog jaren mee, want het echte vak van kastelein zie je niet veel meer in de helderse horeca.

RB
30 juni 2019 at 21:16
kan het me heel goed voorstellen dat ze niet zomaar een vergunning afgeven zeker gezien de historie van schijnbeheer en terwijl de fam Sandd er ook nog gewoon naast woont wat het toekomstige schijnbeheer wel heel erg simpel maakt

Roan
30 juni 2019 at 15:51
En Schuiling heeft de boel ook tegengehouden omdat de eigenaren zgn betrokken waren in ” een zaak ” terwijl de rechtbank het onschuldig had uitgesproken.
Daarbij ging hij zwaar buiten zijn boekje .Dus een terechte reden voor een claim,lijkt mij.

George
30 juni 2019 at 18:13
Als die claim uit eigen broekzak wordt betaald ok.
Maar uiteindelijk ga jij, ik en alle andere inwoners dit betalen.

Andrea
30 juni 2019 at 18:48
George, dat geldt eigenlijk voor alle schadeclaims. Als ze alles uit eigen zak hadden moeten betalen, dan waren er niet zoveel rechtszaken geweest.

Richard
30 juni 2019 at 21:32
Dat is het belachlijke met bestuurders .Als ik als werknemer bij mijn baas er zo’n puinhoop van maak dan mag ik vertrekken en mijn levenlang terug betalen.voor hogere bestuurders en politici gelden andere regels.Die maken er een puinhoop van en zie je later weer opduiken in andere topfuncties.Dankzij het ” good old boys “netwerk.En de burgers , de plebs draaien op voor de financiele gevolgen.

Eus
2 juli 2019 at 17:39
Dus, je vind jezelf plebs………

https://denhelderactueel.nl/2019/06/320-000-euro-voor-totaalkunstwerk-de-nollen/

https://losdenhelder.nl/structurele-subsidie-voor-exploitatie-de-nollen/

Geldkraan blijft open voor kunstproject De Nollen in Den Helder

Den Helder – Burgemeester en wethouders van Den Helder zijn niet van plan de subsidiekraan voor kunstproject De Nollen dicht te draaien.

Dat maakt het college duidelijk in antwoorden op vragen van Gemeentebelangen. Volgens GB is 20.000 euro per jaar veel geld. Het college is het daar deels mee eens.

Volgens de burgemeester gaat het om een uniek cultureel, erfgoed en landschapsproject,dat bijdraagt aan het onderscheidend vermogen van Den Helder.

Het college wijst er op, dat Stichting De Nollen het grootste deel van de jaarlijkse exploitatiekosten (60.000 euro) ophoest.

De Nollen krijgt ook 300.000 euro om de bestaande kunstwerken op te knappen en vijf andere te herplaatsen. Het VSBFonds stelt de andere helft van het benodigde bedrag beschikbaar.

De drie ton had de gemeenteraad voor vorig jaar al beschikbaar gesteld. Het geld is met goedkeuring van de raad doorgeschoven, meldde cultuurwethouder Heleen Keur eerder. Totaalproject De Nollen is bedacht door wijlen Rudi van de Wint.

Helder se Courant, 29 juni 2019, 16:15
Reacties:

Jans Boonstra
Naar de hoogovens met die zooi.

Henk Den Helder
Zonde het geld om in zo’n uniek stukje Nederland dit tot te staan.
Ze krijgen 3 ton om bestaande kunstwerken op te knappen.
Als je als middenstander jezelf niet kan bedruipen moet je de deuren sluiten failiiet, en dit kunstenaarscollectief, ik kom er regelmatig langs en zie er nooit iemand genieten van de roestige “kunstwerken”, krijgen tonnen met geld.
Ik denk dat de 3 ton beter besteed kunnen worden dan t opknappen van kunst, denks aan extra inkoop uren thuiszorg……..

Arie A A Ruiter
Helemaal van de pot gerukt.Met een schadeclaim van die andere kunstenaar in het verschiet vliegen de tonnen door Den Helder. Op het sociale domein wordt drastisch bezuinigt.Neem dat onderscheidend vermogen maar mee naar Groningen misschien hebben die Groningers er daar wat aan.En neem dat oude ijzer ook meteen mee.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190628_74516381/geldkraan-blijft-open-voor-kunstproject-de-nollen-in-den-helder

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nollen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rudi+van+de+Wint

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image