Ray Heijder – Onze democratieën zijn morsdood

We leven nog in de illusie, dat we in een democratisch land leven. Velen denken echt, dat we als burgers nog wat te zeggen hebben, wat blijkt uit de hoop, die wordt geput uit en de opkomst bij verkiezingen. Maar wie nog echt gezond en realistisch kan nadenken, en dat is nog een minimale minderheid van het volk, weet, dat de democratie morsdood is. We hebben als burgers nauwelijks nog iets te vertellen en dat zal nog erger worden de komende jaren.

De meerderheid van het volk, dat dus nog wel gelooft in vrijheid en democratie zal mijn woorden direct stellig afwijzen en sommigen zullen zelfs kwaad reageren en een heel arsenaal dooddoeners op mij afvuren. Maar dat zal niets afdoen aan de komende en uiteindelijke ondergang van ons allemaal. Want als de democratie dood is, zal niemand aan de gevolgen ontkomen, ook zij, die denken een veilige positie te hebben ingenomen.

Landelijk

Het is ook nog eens onze eigen schuld, want als burgers blijken we de macht telkens de kant op te sturen, waar deze wordt misbruikt. Of we dat bewust doen of dat we het ons laten overkomen, doordat we ons laten manipuleren (door met name de media), laat ik in het midden, maar feit is, dat we in maart 2017 toch de VVD weer de grootste hebben gemaakt. De partij, die bijna symbool lijkt te gaan worden voor kiezersbedrog, leugens, schandalen, falend bestuur enzovoort. Maar ons lot was eigenlijk al bezegeld vóór de verkiezingen, alleen we leven in de waan, dat we er zelf invloed op hebben gehad.

Wat zo goed als niemand weet of wil inzien, is dat het eigenlijk nog eens helemaal niets uitmaakt, want de macht en machtsstructuren zijn niet eens afhankelijk van politieke partijen. De politiek is volledig gebonden aan het banken systeem en het grootbedrijf. Die bepalen, wat er gebeurt en zij zijn het, die worden gediend, niet het volk!

Het is triest om te zien, hoe we ons massaal richting elke verkiezing voor de Tweede Kamer hoopvol en veranderingsgezind laten meeslepen om daarna steevast van de koude kermis thuis te komen en vroeg of laat vast te stellen, dat we weer zijn verraden. Maar met enkele ‘kadootjes’ wordt daarvan toch redelijk de aandacht afgewend, zodat we ons koest houden, terwijl er jaar na jaar erosie op ons bestaan plaats vindt. Tot ooit alles gigantisch instort en dat is een kwestie van tijd.

Lokaal

Uiteraard kan het lokaal ook nooit wat worden als er op landelijk niveau geen democratie meer is. Wat kun je verwachten van de lokale bestuurders als hun grote broers en zussen er een potje van maken? Niets!

Dat blijkt dan ook keer op keer uit de vele schandalen op gemeentelijk niveau. Het lijkt erop, dat geen enkele plaats in ons land aan ontkomt, maar het zijn wel gemeenten, waarbij het maling hebben aan het volk, aan de burgers, er heel dik bovenop ligt.

De democratische slag bij Arnhem

Niet alleen Operation Margret Garden in de Tweede Wereldoorlog was destijds een mislukking; in onze tijd sneuvelt ook bijna alles, maar dan bij de democratische Slag bij Arnhem. Wat daar al langere tijd gebeurt, is werkelijk rampzalig. Dat is niet alleen de constatering van een kritische burger, zoals ik, maar wordt gewoon openlijk toegegeven en deze week door formeel onderzoek ook nog eens bevestigd:
‘Arnhemse bestuurders maken zich schuldig aan schofferen en intimideren’
https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/arnhemse-bestuurders-maken-zich-schuldig-aan-schofferen-en-intimideren~a5333050/

Was het toen een brug te ver, nu zijn er überhaupt geen bruggen! Zeker geen verbinding tussen gemeente en burgers, maar ook al niet meer tussen de bestuurders. De scheidende rivier van toen is nu de Money river (https://www.burgerkrachtcentraal.nl/geldstroomverlegging-en-bijbehorende-machtsstructuren/) van de geldstroom verlegging.

Waar ik nog wel eens spreek over bestuurlijk coma, moet ik het hier hebben over een lijk in ontbinding. Met de recente installatie van burgemeester Ahmed Marcouch, die uit de PvdA baantjes carrousel werd geslingerd, is als een vlag op een zinkende modderschuit gezet.

Overigens heeft BurgerkrachtCentraal in de afgelopen maanden ook zelf ondervonden, dat bij de gemeente Arnhem voet aan de grond proberen te krijgen met burger belangrijke zaken neerkomt op het trekken aan een dood paard.

Regio Centraal Gelderland

Tot overmaat van ramp is Arnhem ook nog eens de centrumgemeente van de gemeentelijke samenwerking Regio Centraal Gelderland (http://www.regiocentraalgelderland.nl/). Dat moet dan de kar trekken! Het is een raadsel, waarom de gemeenten Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Wageningen, Westervoort en Zevenaar zich met zo’n falend bestuur inlaten.

– Hebben zij geen enkel zelfrespect?
– Is het misschien, omdat ze ook zelf democratische ruïnes zijn?
– Is er een niet aan te wijzen externe macht, die ze er gewoonweg toe dwingt?

Ik weet het antwoord op die vragen, maar deze blog bevat al te veel absurde conclusies om daar nu verder op in te gaan. Het Burgeronderzoek G12 Regio Centraal Gelderland (https://www.burgerkrachtcentraal.nl/burgeronderzoek-g12/) is ermee bezig.

Nijmegen

We hoeven nog niet eens veel kilometers af te leggen om het volgende democratische bloedbad tegen te komen: de gemeente Nijmegen. Totaal niet voor rede vatbaar en een hermetisch afgesloten bolwerk. Dat ondervindt BurgerkrachtCentraal zelfs bij het stellen van de eenvoudigste vragen in het Schandaal Rigtergroep (https://www.burgerkrachtcentraal.nl/schandaal-rigtergroep/). Hierbij lijkt het gemeentebestuur ook de mainstream media, waaronder Algemeen Dagblad (https://www.ad.nl/), De Gelderlander (https://www.gelderlander.nl/) en Omroep Gelderland (http://www.omroepgelderland.nl/) in de tang te hebben. Dit is te ongelooflijk om waar te zijn en dat is dan ook het probleem!

Leudal

BurgerkrachtCentraal heeft zich een periode ook bezig gehouden met de gemeente Leudal. Dit was naar aanleiding van een individuele casus, die onze aandacht trok. Ook deze gemeente staat bekend om een verziekte bestuurscultuur. Met een positief aanbod om pilot te worden voor onze Klachtenpreventie (https://www.burgerkrachtcentraal.nl/klachtenpreventie/) kwamen we wel even op de politieke agenda, maar kregen we, zoals toch een beetje verwacht, geen poot aan de grond in dit regenteske wespennest. Er lopen daar wel wat vooruit strevende raadsleden rond, maar die zijn met hun burger gerichte houding eigenlijk met een suïcidale missie begonnen. BurgerkrachtCentraal heeft inmiddels de gemeente Leudal, maar gelaten voor wat het is. Misschien later de draad weer eens oppakken als er toch wat koppen zijn gerold.

Voorbeelden te over

En zo kan ik nog lang doorgaan… met het noemen van de gemeente Helmond of wat te denken van Den Helder, waar een onverkwikkelijke zaak rond burgemeester Koen Schuiling schaamteloos in de doofpot verdween en een hetze gaande is tegen de bekende kunstenaar Rob Scholte (u weet wel van die aanslag, die hij overleefde, maar waarbij hij beide benen verloor, https://robscholtemuseum.nl/).

Is er nog hoop?

Nee, helaas niet! Uit de grond van mijn hart zou ik willen, dat ik iets anders kon schrijven, want BurgerkrachtCentraal is begonnen om een bijdrage te leveren aan het keren van het tij. Het is helemaal niet eervol om met doemdenken te komen en geen oplossingen te bieden.

Daardoor is BurgerkrachtCentraal vervallen in een rol van louter constateren van onheil, misstanden en ellende.

Wat ik nog wel hoop, is dat er toch nog gemeentebesturen opstaan, die samen met BurgerkrachtCentraal tegen de stroom op willen zwemmen en de burgers willen laten zien:

Wij zijn er voor u en niet voor onszelf!

Bovendien gok ik erop toch wat meer burgers wakker te schudden of in elk geval kritische mensen, die denken alleen te staan het gevoel te geven, dat er nog iemand is, die verder kijkt dan de neus lang is.

Help ons gemeente Nijmegen tot de orde te roepen:
https://www.burgerkrachtcentraal.nl/petitie-gemeente-nijmegen/

Burgerkrachtcentraal, 5 oktober 2017

https://www.burgerkrachtcentraal.nl/onze-democratieen-zijn-morsdood/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image