Ray Heijder – Burgemeester Schuiling een meestervervalser?

Het vervalsen van handtekeningen is een strafbaar feit. Het is daarom niet overtrokken om een persoon die je daarvan verdenkt aan te geven bij justitie. Ook als het een burgemeester betreft, in dit geval Koen Schuiling. De burgervader van Den Helder zou de krabbels van twee wethouders hebben nagemaakt. Hij is natuurlijk onschuldig tot het tegendeel wordt bewezen. Maar hoe moeilijk is dat eigenlijk? Een valse handtekening zou je met hulp van een deskundige toch zo moeten kunnen onderscheiden?

Zeker in zo’n delicaat geval zou je een spoedig en kort onderzoek verwachten, in elk geval een quick scan om de eerste kou uit de lucht te halen. Koen Schuiling is gewoon nog in functie en met een zware beschuldiging is het toch moeilijk hoogwaardigheid bekleden, zou je denken. Zeker als één van de lokale politieke partijen schorsing eist. De partij Beter voor Den Helder (link naar Facebookpagina: https://gemeenteraad.denhelder.nl/Organisatie/beter-voor-den-helder) heeft een verzoek daarvoor ingediend bij de Commissaris van de Koning, Johan Remkes.

9 juli 2017 | Noordhollandsdagblad
’Beter’ eist schorsing burgemeester Den Helder
https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/beter-eist-schorsing-burgemeester-den-helder

Vanwaar het getreuzel na vermeend vervalsen?

Er moet is vreemds aan de hand zijn nu er zo wordt getreuzeld, ervan uitgaande dat normaliter in zo’n kwestie alles op alles zou worden gezet om snel de lucht te klaren. In het belang van de hoogwaardigheidsbekleder, het gemeentebestuur en de samenleving.

Laten ik eens wat gissen naar wat mogelijke verklaringen:

Het Openbaar Ministerie heeft het druk
Dat kan een goede verklaring zijn in deze tijd waar misdrijf en immoreel gedrag hoogtij viert. Dan is het niet anders dan dat we nog even geduld moeten hebben voordat de aangifte is afgehandeld.

Nationaal Forensisch Instituut
Bij het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) kan een deskundige met behulp van een echte handtekening waarvan de echtheid niet kan worden betwist een vermeende valse handtekening onderzoeken. Volgens de website http://www.vervalste-handtekening.nl/ zijn er ongeveer twee weken nodig om een deskundigenrapport op te stellen. Heeft het Openbaar Ministerie het NFI ingeschakeld, dan zouden we zo zoetjes aan wel een conclusie mogen verwachten.

De vraag is alleen: heeft het Openbaar Ministerie de zaak überhaupt in behandeling genomen?

Zaak aangehouden?
Stel dat het Openbaar Ministerie nog niets op de aangifte heeft uitgedaan. Dat zou ten eerste nogal schandelijk zijn, maar zou ten tweede zou het prangende vragen doen rijzen:

Waarom niet?
Is er iemand die met invloed heeft bepaald dat de zaak moet worden aangehouden?
Met welke gedachte? Dat de boel wel zal worden vergeten als het maar lang genoeg duurt?
Moet de burgemeester de kans krijgen om te ‘vluchten’ om gauw burgemeester in een andere stad te worden?

Natuurlijk zou het een groot probleem opleveren als blijkt dat Koen Schuiling inderdaad schuldig blijkt te zijn. Niet alleen persoonlijk, maar het aanzien van het ambt van burgervader zou worden geschaad.

Wat moeten we dan met Koen doen?
Valsheid in geschrifte is goed voor gevangenisstraf, maar we willen als burgemeesters niet zien dat een pluchegenoot de bajes in gaat.
En hoe zit het dan met het wachtgeld van de man en zijn toekomst?
Wat voor precedenten schept dit?
Hoe goed moeten de andere burgemeesters gaan oppassen?

Is Schuiling een meester in vervalsen?
Minder voor de hand liggend, maar Koen Schuiling zou ook gewoon een meester in vervalsen kunnen zijn. Zou het NFI tekortschieten in deskundigheid en gebeld hebben met een soort CSI Miami en moet er een speciale wetenschapper uit Amerika overgevlogen om te assisteren? Tja, dat kost dan meer tijd.
Maar even serieus

In een kwestie als deze moet binnen enkele dagen de lucht geklaard kunnen zijn. Maar waarschijnlijk is hier om wat voor reden dan ook sprake van onwil en dat is zeer zorgwekkend.

Ray Heijder is Sociaal onderzoeksjournalist

BURGERKRACHTCENTRAAL, 14 juli 2017

https://www.burgerkrachtcentraal.nl/handtekening-vervalsen-den-helder/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image