Ravage – Toekomst Rob Scholte Museum ongewis + NH – Kunstenaar Rob Scholte moet vandaag vertrekken uit atelier en woonruimte + Rob Scholte: museum vandaag gewoon open

Toekomst Rob Scholte Museum ongewis

Vrijdag 13 april had kunstenaar Rob Scholte zijn museum in Den Helder op last van het gerechtshof leeg moeten opleveren, maar de instelling bleef ook vandaag open.

Het gerechtshof in Amsterdam gaf Rob Scholte onlangs opdracht uiterlijk deze vrijdag te vertrekken uit het voormalige postkantoor in Den Helder, dat hij in bruikleen heeft van de gemeente. De kunstenaar heeft er een museum en atelier gevestigd en woont er ook met zijn gezin. Zou hij niet vrijwillig vertrekken, dan volgt ontruiming. Scholte noemt ontruiming „erg voorbarig en risicovol” aangezien hij een bodemprocedure tegen de gemeente heeft aangespannen.

Scholte kreeg een deel van het postkantoor tien jaar geleden in bruikleen van de gemeente, die er nu van af wil. Omdat het volgens haar niet lukte om het met Scholte eens te worden over de verkoop van het pand, zegde Den Helder afgelopen zomer de gebruiksovereenkomsten met de kunstenaar op. Scholte had de verplichting om de maandelijks kosten van gas, water en elektra te betalen, maar sinds juli vorig jaar heeft hij een betalingsachterstand van ruim 19.000 euro.

Het hof vindt deze betalingsachterstand een zo ernstige schending van Scholtes verplichtingen dat op grond hiervan ontruiming gerechtvaardigd is. Scholte spreekt van „onrecht aan de macht” en is zeer teleurgesteld in het vonnis. „Ik word met dit vonnis ook even weggezet als wanbetaler, heel ernstig.” Hij heeft overigens nog steeds geen contact gehad met de koper van het pand, aannemer Tuin. Die had bij de koop gezegd dat hij het museum graag voor Den Helder wil behouden.

Het college vindt het weliswaar jammer dat er een rechter voor nodig was om duidelijkheid te scheppen, maar is blij dat de gemeente nu verder kan. „Het belangrijkste doel, ook dit deel van het stadshart opknappen, komt nu snel dichterbij. Het college richt zich nu op de levering van het pand aan Tuin Den Helder B.V., die het pand gaat herontwikkelen.” Het hof heeft Scholte een dwangsom van 500 euro per dag opgelegd, tot maximaal 10.000 euro, als hij het pand niet verlaat.

Ravage, 13/04/2018

https://www.ravage-webzine.nl/2018/04/13/toekomst-rob-scholte-museum-ongewis/

Kunstenaar Rob Scholte moet vandaag vertrekken uit atelier en woonruimte

Den Helder – Kunstenaar Rob Scholte moet vandaag dan echt vertrekken uit het voormalig postkantoor aan de Middenweg in Den Helder. Na een jarenlange strijd met de gemeente heeft een rechter bepaald dat hij het pand bezemschoon moet opleveren.

Scholte gebruikt het gebouw als woonruimte en atelier. Hij had daar een overeenkomst met de gemeente voor, maar deze werd in maart vorig jaar opgezegd. Sindsdien bestrijden de twee partijen elkaar via de rechtbank. Ook stopte Scholte met het betalen van de maandelijkse kosten voor gas, water en elektra.

Dat werd hem in deze kwestie fataal: de Heldenaar had per 1 juli een betalingsachterstand van ruim 19.000 euro aan gas-, water- en elektrakosten. Dat vond het gerechtshof in Amsterdam een te grote schending van Scholtes verplichtingen. Daarom bepaalde het hof vorige maand dat hij het pand binnen dertig dagen moest ontruimen.

Oproep aan Rutte

De kunstenaar probeerde eind vorige maand nog met een oproep aan minister-president Mark Rutte (http://www.nhnieuws.nl/nieuws/221985/Kunstenaar-Rob-Scholte-roept-hulp-van-Mark-Rutte-in) het tij te keren, maar ook dat mocht niet baten.

Lees ook:
Den Helder is uitgepraat met Rob Scholte over museum
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/212929/Den-Helder-is-uitgepraat-met-Rob-Scholte-over-museum

NH, vrijdag 13 april 2018, 08:45

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/222821/Kunstenaar-Rob-Scholte-moet-vandaag-vertrekken-uit-atelier-en-woonruimte

Rob Scholte: museum vandaag en morgen gewoon open

Den Helder – Kunstenaar en museumhouder Rob Scholte zegt dat zijn museum in Den Helder vandaag gewoon opengaat. “Van 12 tot 17 uur. En morgen ook”, laat Scholte weten.

Het gerechtshof in Amsterdam gaf Scholte vorige maand opdracht uiterlijk vandaag te vertrekken uit het voormalige postkantoor in Den Helder, dat hij in bruikleen heeft van de gemeente. De kunstenaar heeft er een museum en atelier gevestigd en woont er ook met zijn gezin. Zou hij niet vrijwillig vertrekken, dan volgt ontruiming.

“Ontruiming zou erg voorbarig zijn en bovendien risicovol. Er loopt nog een bodemprocedure. En als uiteindelijk blijkt dat ontruimen niet mag, dan gaat dat de gemeente heel veel geld kosten”, aldus Scholte.

Vervolgstappen gemeente

In een reactie zegt een woordvoerder van de gemeente: “We zien inderdaad dat Scholte het pand niet leeg heeft opgeleverd. We gaan ons beraden op vervolgstappen.” Hij wilde niet zeggen welke dat zijn en wanneer die eventueel te verwachten zijn.

De gemeente Den Helder wil het pand verkopen. Twee jaar geleden wilde de raad het aan Scholte verkopen, maar daar ging het college van B en W niet in mee. De partijen liggen sindsdien met elkaar in de clinch (http://www.nhnieuws.nl/nieuws/212929/Den-Helder-is-uitgepraat-met-Rob-Scholte-over-museum).

Lees ook:
Kunstenaar Rob Scholte moet vandaag vertrekken uit atelier en woonruimte
http://www.nhnieuws.nl/nieuws/222821/Kunstenaar-Rob-Scholte-moet-vandaag-vertrekken-uit-atelier-en-woonruimte

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/222833/Rob-Scholte-museum-vandaag-en-morgen-gewoon-open