Ralph Posset – Opinie: Ik druk mezelf graag op voor geld

OPINIE – Kunstenaar Ralph Posset uit Den Bosch noemt zich ‘maker van meerdere belanghebbende dingen’. Hij heeft dit opinie artikel geschreven.

Het deel van Nederland dat zichzelf tot de intelligentsia rekent, kan er maar niet over uit hoe het mogelijk is dat er schoften rondlopen die bedelaars laten werken voor hun geld. Filosofen met columns en columnisten met filosofische pretenties buitelen over elkaar heen om hun verontwaardiging met een keur aan bijvoeglijke naamwoorden te delen met hun geschokt publiek. Eindelijk kan de columnist die nog nooit een voetbalwedstrijd heeft bezocht, geen religieuze bijeenkomst heeft ondergaan en nog nooit in levende lijve een hossende carnavalsstoet heeft aanschouwd zich een onderdeel voelen van de huilende meute. En ze laten het zich uitstekend smaken. Om het eens in een bijpassende beeldtaal te zeggen: de uitgelaten voetbalfans waren gefundenes Fressen voor de massa broodschrijvers die Nederland rijk is. En hoewel ze zich allemaal omschrijven als mensen die op unieke wijze het nieuws duiden was er geen relativering of tegengeluid te vinden. Al onze authentieke columnisten gebruiken blijkbaar dezelfde inktpot om hun, ongetwijfeld schitterende mondgeblazen en handgestoken vulpen, in te dopen.

Nieuwsmijder
Zelfs de meest notoire nieuwsmijder heeft meerdere malen moeten aanhoren hoe walgelijk het was dat de PSV-supporters in Madrid – nadat ze het zelf hadden voorgedaan – de bedelaars duidelijk maakten dat ze zich moesten opdrukken voor hun geld. Mannen met snorren fulmineerden op televisie dat deze abjecte en minderwaardige sujetten keihard moesten worden aangepakt en bovendien nooit meer een voetbalwedstrijd mochten bezoeken. De jongeman die een briefje van vijf in de fik stak is inmiddels ondergedoken omdat het krantenartikel over zijn daad demonstratief op zijn voordeur is geplakt en de doodsbedreigingen niet te tellen zijn. Een kwajongensstreek wordt beantwoord met een ware heksenjacht. In Nederland bestaat alleen nog maar hysterie. Een absurdistisch toneelstukje tussen enkele tientallen voetbalsupporters en een handjevol bedelaars kent minder relativisme dan de aanslagen in Parijs.

Walgelijk
Alsof het niet net zo walgelijk is om op het Plaza Mayor een biertje te drinken voor 7 euro, terwijl vijf meter verder een zwerver uit de prullenbakken eet. Alsof het niet walgelijk is om bij het restaurant van het Okura hotel voor 200 euro per persoon te dineren, terwijl tegelijkertijd families met kinderen de goden aanroepen om hun gammele bootjes veilig Europa te laten bereiken. Alsof het niet walgelijk is om voor de verjaardag van je zoontje een Lego bouwdoos te kopen voor 80 euro, terwijl er elke seconde een kindje overlijdt door gebrek aan voedsel. Om mijn pleidooi minder gratuit te maken dan de lege woorden van alle commentatoren zal ik, bij genoeg animo, mezelf opdrukken in een volgepakt PSV- stadion. Als er genoeg PSV-supporters zijn die mij 50 eurocent betalen per keer dat ik me opdruk zal ik voor een thuiswedstrijd van PSV op de middenstip mijn logge lijf aan het werk zetten. En het publiek mag joelen, fluiten en lachen zolang ze mij maar betalen. Want ik ben uiteindelijk natuurlijk wel een serieus te nemen kunstenaar en niet een of andere onbeduidende bedelaar.

Eindhovens Dagblad, 23 maart 2016, Laatste update 23 maart, 11:50

http://www.ed.nl/mening/opinie-ik-druk-mezelf-graag-op-voor-geld-1.5853011

1 Comment

  1. heleen van der leest 24 maart 2016 op 19:18

    ga je gang, maar ik heb er geen cent voor over.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.