Ralph Posset – ‘Minder Marokkanen’ mag je vergelijken met ‘minder Israëliërs’, niet met ‘minder Joden’

Advocaat Gerard Spong zat woensdagavond in het televisieprogramma Pauw tegenover zwerver in de kunsten Haye van der Heyden.
Haye van der Heyden is een fan van Geert Wilders. Overigens wel een vreemde fan, want hij noemde de uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’ buitengewoon onsmakelijk. Maar desondanks vond hij, dat Wilders niet vervolgd mocht worden om zijn uitspraak.
Gerard Spong was het daar niet mee eens. En om dat nog eens duidelijk te maken, priemde hij met zijn vinger en met zijn ogen (op een manier, die alleen Spong kan) richting Haye en riep ‘als u Marokkanen nu eens vervangt door Joden, vindt u dan nog steeds, dat het een uitspraak betreft die niet vervolgd mag worden?’.
Haye van der Heyden, die toch al een afwezige indruk maakte, kwam na deze vraag niet meer uit zijn woorden.
Het pleit beslecht, zou je denken.

Arnon Grunberg pleegde in zijn column van maandag 21 november in de Volkskrant ook al zo’n ‘minder Joden’ trucje. Hij claimde een partij op te richten voor de hardwerkende Nederlanders, die minder Joden wilden. In een volgende alinea vervolgde hij, dat hij het uiteraard over minder criminele Joden had. Net zoals Geert Wilders pas na zijn minder Marokkanen uitspraak verduidelijkte, dat hij het uiteraard had over criminele Marokkanen.

De fout, die Spong en Grunberg echter maken, is dat ze een volk met een verleden van vervolging en een holocaust vergelijken met een bewoner van een land.
Als je de vergelijking zuiver wilt houden, moet je de minder Marokkanen uitspraak dus niet vergelijken met minder Joden, maar met minder Israëliërs.
Als dan ook nog met cijfers te staven zou zijn, dat opvallend veel jonge Israëliërs criminele activiteiten ondernemen, zou de ophef flink minder zijn, dan zomaar minder Joden roepen.
In dit gevoelige dossier is het uitermate belangrijk om de juiste vergelijkingen te gebruiken.
En dus beste Gerard en Arnon, roep ik jullie op om in het vervolg niet de Joden, maar de Israëliërs als vergelijking op te voeren. Jullie superieure eigen gelijk zal dan wellicht minder hard gehoord worden, maar de discussie houden we op die manier wel zuiver.

Overigens ben ik voor een veroordeling van Geert Wilders. Een symbolische straf van 1 euro lijkt me op zijn plaats.
Een parlementariër mag veel zeggen, maar heeft tevens een taak om zijn woorden op een goudschaaltje te wegen.
Als je criminele Marokkanen bedoelt, moet je het ook over criminele Marokkanen hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image