Ralph Posset – Het VSB fonds stopt met de uitreiking van de VSB poëzieprijs

Kunstenaar Ralph Rosset uit Den Bosch denkt daar zo het zijne over.

Het VSB fonds liet afgelopen week weten, dat ze nog eenmaal de VSB poëzieprijs (https://www.vsbpoezieprijs.nl/) zullen uitreiken. Na 2018 stoppen ze met deze prestigieuze en meest belangrijke dichters prijs van ons land; die een geldprijs van 25.000 euro met zich meebrengt. Het fonds heeft namelijk in al haar wijsheid besloten, dat ze niet langer individuele kunstenaars wil financieren.

Het fonds wil in de toekomst namelijk alleen nog maar geld uittrekken voor verbindende kunst.

En laten we eerlijk zijn, welke verbindende rol hebben Joost van den Vondel, Slauerhoff en J.C. Bloem nou helemaal gespeeld? Al dat gejeremieer over leven en dood, liefde, eenzaamheid en verval, verraad, verlangen en verstilling brengt een maatschappij toch geen millimeter verder.

Mede door het tekortschieten, op vrijwel alle gebieden, van deze morsdode dichters gaat het geld van het VSB fonds voortaan alleen nog naar de ware heilige kunst graal: verbinding.

Toverwoord

Bij alle ander kunstfondsen is ‘verbinden’ al jarenlang het toverwoord (met participatie als goede tweede) en de VSB wil natuurlijk geen vreemde eend in de bijt zijn. Een hele opluchting voor de tientallen professionele subsidieschrijvers, die Nederland rijk is. Zij hoeven alleen nog maar te copy/pasten om de subsidiepotten voor hun cliënten/kunstenaars leeg te roven.

Tegendraads, eigenzinnig, origineel, intellectueel, vernieuwend, opzienbarend, recalcitrant? Jammer, maar aan dat soort geneuzel hebben de kunstfondsen helaas geen boodschap. Want de politiek en de samenleving vragen nu eenmaal om verbinding. En de fondsen buigen als knipmessen voor dit gezonde volksgevoel. Het fonds moet en zal overleven. De kunst en de kunstenaars dienen slechts dat doel.

En dus zullen we afscheid moeten nemen van Armando, Kopland en Claus.

Maar niet getreurd, we krijgen er veel voor terug. Onder andere de Drentse provinciedichter Jannes. Zijn gedicht ‘iedereen’ zal door honderden chronisch zieken, tientallen kinderen met het syndroom van Down en een handvol cliniclowns, in mozaïek worden gelijmd op het Ronald McDonald huis te Madurodam. En dat schitterende stukje verbindende kunsterette hebben te danken aan het vernieuwde VSB fonds.

“Iedereen is lief
Iedereen een hartendief
Als we elkander omarmen
Zullen onze harten verwarmen”

Trouw, 7 september 2017, 16:02

https://www.trouw.nl/opinie/schitterend-die-verbindende-kunsterette~a2734f32/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image