Ralph Posset – Het Stedelijk, wat nu?

Als ik het Stedelijk museum in Amsterdam met een kunstwerk moet vergelijken, dan komt de Toren van Babel van Pieter Brueghel de Oude een flink eind in de richting.
IJdeler hemelbestormers, dan Ruf en de hare zijn er welhaast niet denkbaar. Met enorme hoogmoed wilde de directeur, de raad van toezicht en raad van bestuur tot de grote jongens van de kunstwereld behoren. En dat op een dieet van drammerige culturele correctheid.
Was je tegen Trump? Dan werd de rode loper voor je uitgerold. Hoe flinterdun je kunst en filosofische ideeën verder ook waren. ‘Wij zijn goed’, dat was het adagium van het Stedelijk onder Beatrix Ruf. Als men maar een pagina van Gerard Reve had gelezen, zou men wel beter weten en nederiger klinken.

Hoe het ook zij, het wordt nu tijd om vooruit te kijken. ‘Nieuwe ronde, nieuwe kansen’, zou ik versterkt willen uitschreeuwen door de Amsterdamse badkuip. Met om mij heen een octopus, rups en botsauto’s. Een overvloed aan knipperende lichtjes en André Hazes, die zingt over een lege kruk.
Alles beter, dan die dodelijk saaie serieusheid, die het Stedelijk de laatste jaren heeft gekenmerkt. De kunsttempel aan het Museumplein moet worden schoon geveegd. Het moet worden ontheiligd. Een volksfeest van drie weken om de demonen van het verleden te verjagen.

De vraag is nu: welke directeur durft met een grote bezem door het Stedelijk te gaan, de ramen open te gooien en met dikke bleek al het vuil weg te schrobben. Volgens de media lopen de usual suspects zich al warm voor het directeurschap. Laten we hopen, dat het eens een unusual suspect wordt. Dat de geur van kamillethee en groene zeep uit het museum verdwijnt. Niet te verkrampt op zoek naar internationale erkenning. Ga eens uit van eigen kracht. Open de deuren voor Nederlandse kunstenaars.

De enige, die tot nu toe de ballen heeft, om in het openbaar te solliciteren, is Rob Scholte.
Veel ongewoner, dan dat, krijgen we het niet.

Scholte geeft aan, dat hij een tijdelijk directeurschap niet afwijst.
Drie jaar lang een kunstenaar aan het hoofd van het Stedelijk.
Slechter zal het er zeker niet op worden.

http://cult.tpo.nl/column/ralph-posset-stedelijk-kunsttempel-moet-worden-schoongeveegd-en-ontheiligd/