Ralph Posset – Gratis kunstwerk + Anne Nijtmans – Volkskunstenaar ‘signeert’ Valkhof Museum + Vandalisme of kunst? + Suzanne de Winter – ‘Vandalisme kunst’ verwijderd van gevel

Persbericht: Gratis kunstwerk voor museum Het Valkhof in Nijmegen

Schitterende handtekening op één van de ramen van het museum

Volkskunstenaar Ralph Posset zal vrijdagmiddag 1 februari om 15.00 uur een kunstwerk van zijn hand schenken aan museum Het Valkhof in Nijmegen. De schenking is een verlengstuk van zijn expositie in de Expoplu van de Paraplufabriek in Nijmegen. Het kunstwerk is een enorme handtekening, die met een spuitbus op één van de ramen van het museum zal worden aangebracht. Possets handtekeningen behoren tot de belangrijkste kunstwerken van de kunstenaar.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Noordbrabants Museum in Den Bosch bezitten al werken van Neerlands enige echte Volkskunstenaar en binnenkort mag ook museum Het Valkhof zich de gelukkige eigenaar van een echte Posset noemen.
En dit alles als een gevolg van de expositie ‘Zo plat als een dubbeltje’ (een onderdeel van de poëzieweek), waar Posset samen met het collectief Proces Verbaal en de kunstenaars Jordy Koevoets en Peer Vink aan meewerkt. Deze expositie zal plaatsvinden van 1 tot en met 3 februari in de Paraplufabriek. Naast zijn kunstwerken zal Ralph Posset ook de openingsspeech van de expositie voor zijn rekening nemen. Uiteraard bestaat een gedeelte van zijn werk uit iconische handtekeningen.

Waar:
Museum Het Valkhof Nijmegen
Vrijdag 1 februari
15.00uur
Handtekening met spuitbus op raam van museum

Links:
Stedelijk Museum:
https://www.parool.nl/kunst-en-media/afvoerputje-op-het-stedelijk-leidt-tot-gesteggel-het-stemt-treurig~a4553848/
Noordbrabants Museum:
https://www.bd.nl/stadsgezicht-den-bosch/straatbeeld-wc-rol-op-buitenkant-museum-want-kunst~a04e29dd/
Over de expositie:
https://www.ugenda.nl/agenda/event/107008-expoezitie-zo-plat-als-een-dubbeltje

Meer info:
Ralph Posset
Volkskunstenaar
06 52593553

Mail aan Rob Scholte,  30 januari 2019, 22:47

Volkskunstenaar ‘signeert’ Valkhof Museum

Nijmegen – Ralph Posset voorzag de witte badkuip, de aanbouw van Stedelijk Museum in Amsterdam, al eens van een zelfgemaakt afvoerputje. En in zijn woonplaats Den Bosch verrijkte hij de buitenkant van het Noordbrabants Museum met wc rollen en een keer met Mariabeeldjes en buisjes bloed.

Vrijdag vereert hij in Nijmegen Museum Het Valkhof met een kunstwerk van eigen hand: een gigantische handtekening op een van de ramen. “Dat is immers het duurste stukje van een kunstwerk”, zegt Posset. “Een werk, dat is gesigneerd door een bekend kunstenaar, is veel meer waard.”

Met zijn acties wil Posset de wereld van de kunstinstituten opschudden. “Musea zijn aangeharkte tuintjes, begraafplaatsen voor voorspelbare kunst.”

Hedwig Saam, directeur van Museum Het Valkhof, is benieuwd naar de artistieke kwaliteit van de schenking van Posset. “Heel goed als kunstenaars zich afzetten tegen de gevestigde orde. We zien wel wat we ermee doen.”

De Gelderlander, 31-01-19, 20:28

Reacties:

Sandmann
“Heel goed als kunstenaars zich afzetten tegen de gevestigde orde. We zien wel wat we ermee doen.” En wat mag die gevestigde orde dan wel zijn? En wat is een kunstenaar? Behoort Posset ook tot de gevestigde orde van kunstenaars? Dat belooft weinig goeds voor de toekomst als het Valkhof zich laat gebruiken voor deze ordinaire graffiti. Snel verwijderen lijkt me of mogen ‘gewone’ graffitispuiters ook hun gang gaan. Moet toch kunnen met dit ‘kunstzinnige’ goede voorbeeld.

FFF
Laat me niet lachen……maar…..zelf lacht hij nog het meest hoe hij iedereen bij de neus neemt.

Dion
In het filmpje van de 2 duitsers zag ik ze in het Valkhofmuseum…wat een saaie dode boel daarbinnen zeg.
Ik zou er nog niet heengaan als er een gratis warm buffet stond.
En hoeveel miljoenen hebben ze dit jaar weer gekregen van ons belastinggeld?? En hoeveel de Lindenberg?

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/volkskunstenaar-signeert-valkhof-museum~a59a1d07a/

Vandalisme of kunst? Posset zoekt de aandacht op

Nijmegen – De meesten zullen dit vandalisme noemen, maar volgens ‘volkskunstenaar’ Ralph Posset is het kunst. Met een spuitbus heeft hij vrijdagmiddag zijn handtekening gezet op Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Zijn assistenten hebben nog snel een keukentrapje geleend bij een restaurant aan de overkant, zodat Posset zijn naam boven de het woord ‘museum’ kan spuiten. Want echt voorbereid had hij deze actie niet. “Ach, aan de straatkant is wel een goede plek. Ik maak tenslotte kunst voor het volk.”

“Het museum is nu een stuk meer waard, omdat het is gesigneerd door een echte kunstenaar”, zegt hij met een vette grijns. “Zo gaat dat in de kunst. Als Karel Appel zijn handtekening ergens op zet is dat ding meteen tien keer duurder.”

Bekend in Den Bosch

In zijn woonplaats Den Bosch zijn ze bekend met de acties van Ralph Posset. Hij voorzag het standbeeld van Jeroen Bosch van zijn eigen portret. Ook plakte hij wc rollen tegen het Noordbrabants Museum. En hij deed er iets met Mariabeeldjes aan de buitenmuur, omdat hij binnen niet mocht exposeren. “Het Noordbrabants Museum heeft me gevraagd niets meer te doen”, zegt Posset. “Geen gevoel voor humor, die Brabanders.”

Schoppen

Het is duidelijk, Posset schopt graag tegen kunst instituten. “Omdat het een beperkt wereldje vol eenheidsworst is”, zegt hij. “Wie bepaalt, dat mijn werk geen artistieke uiting is? De kunstpausen?”

Bij Museum Het Valkhof was de actie van Posset bekend, maar niemand maakt er zich druk om. Een beveiliger komt even kijken en wandelt dan weer rustig naar binnen.

De actie van Ralph Posset is tevens de publieke opmaat van ‘Zo plat als een dubbeltje’, een expositie in de Expoplu in Nijmegen vol recalcitrante kunstuitingen.

De Gelderlander, 01-02-19, 17:06 Laatste update: 04-02-19, 15:21

Reacties:

leerkracht
Het is geen humor, het is geen kunst. De man is ook niet de architect van het museum. Het is vooral debiel.

EvilAdmin
Meteen verwijderen, want graffiti nodigt uit tot nog meer graffiti. En wat deze zelfbenoemde kunstpaus betreft, wie bepaald wat kunst is? Het publiek natuurlijk. Ik kan mezelf wel een muzikant noemen en Frans Bauer niet, maar hij trekt wel hele volksstammen en ik nog niet eens anderhalve man en een paardekop in een café. Als wij het de moeite waard vinden is het kunst en wordt het bewaard in een museum of voor veel geld gekocht. Als er geen interesse voor is was het misschien wel bedoeld als kunst maar in de praktijk niet meer dan creatief gefröbel. Bezigheidstherapie.

myou Peters
Het wordt steeds gekker

Rama
Alleen gekken en dwazen schrijven hun namen op muren en glazen. (Oud Hollands spreekwoord).

myou Peters
Goeie! Ik was hem vergeten

Casco
Ik snap niet dat die beveiliger hem niet gelijk bij zijn kl@ten heeft gepakt. Noemt zich kunstenaar? Schilder je eigen huis maar onder. Aanpakken, bekeuren en schoon laten maken. En terug naar Den Bosch.

Pipo
Ga nuttig werk verrichten.

Tinto Rouge
Over een naad heen spuiten getuigd niet echt van medeleven met het museum. Erg lastig te verwijderen.

ARRA
Ik zie regelmatig mooie graffitikunst. Echter het alleen een naam achterlaten, ook nog het liefst in het zwart, op o.a. ramen/deuren/muren zie ik toch niet zo als “kunst”.

depapa
Stuur die malloot meteen een boete plus de rekening voor de schoonmaak.

Dion
En stuur die directrice op staande voet naar huis, geen wachtgeld of gouden handdruk. Ze stond erbij en keek er naar, wat ben je dan voor een bestuurder, maar wel om 4 miljoen vragen (heeft ze die trouwens gekregen?) om het pand te verbouwen.

Dion
Als hij het mag dan mag ik het ook, morgen staat er Dion op de ramen.

Verhagen
Bluf

vrijheid
Het Nijmeegse Posset Museum kan per definitie niet vinden dat Posset geen kunstenaar is.
Checkmate, mate!

Dion
Dit gaat toch ook werkelijk helemaal nergens over??!! Dit is precies waarom ik zo’n afschuw heb tegen kunstenaars terwijl er zeker kunstenaars bij zijn die wel mooie dingen kunnen maken en wat mij betreft subsidie verdienen.

Rich
Morgen staat de stad vol met handtekeningen want Nijmegen wil toch graag meer kunst.

Evert
Sorry, maar als je het spuiten van graffiti recalcitrant vindt, ben je gewoon vijftig jaar te laat.

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/vandalisme-of-kunst-posset-zoekt-de-aandacht-op~ac759412/

‘Vandalisme kunst’ van Bosschenaar Ralph Posset verwijderd van gevel Museum Het Valkhof in Nijmegen

Nijmegen/Den Bosch – De ladder ging afgelopen maandagochtend tegen de zijgevel van Museum Het Valkhof in Nijmegen. De ‘handtekening,’ die zelf benoemd volkskunstenaar Ralph Posset uit Den Bosch daar vrijdagmiddag met veel gevoel voor drama had gespoten, is na drie dagen weggepoetst.

Daar blijft het overigens bij. “Tegen de kunstenaar wordt geen aangifte gedaan”, zegt Hedwig Saam, directeur van het museum. “We zien dit niet als vernieling, maar als een ludieke actie.”

Schreeuw om aandacht

De directeur is niet onder de indruk van de handtekening, die door Posset in grote zwarte letters op gevel was gekalkt. “Er zijn veel kunstenaars, die dit doen. Denk aan iemand als Banksy bijvoorbeeld.” zegt Saam. “Het werk is wat dat betreft on-origineel”. Saam ziet de handtekening dan ook eerder als een schreeuw om aandacht en noemt het ‘een cadeau, dat je liever niet krijgt’.

Met als verklaring, ‘dat kunst meer waard wordt, zodra er een handtekening onder staat’, spoot Posset afgelopen vrijdag in vette graffitiletters zijn naam op de zijgevel van Museum Het Valkhof.

Busjes bloed

Eerder behing hij de buitenkant van het Noordbrabants Museum met wc rollen (https://www.bd.nl/stadsgezicht-den-bosch/straatbeeld-wc-rol-op-buitenkant-museum-want-kunst~a04e29dd/)en een keer met Mariabeeldjes en buisjes bloed. Bosschenaar Posset wil naar eigen zeggen de wereld van de kunstinstituten opschudden. “Musea zijn aangeharkte tuintjes, begraafplaatsen voor voorspelbare kunst.” En: “Wie bepaalt dat mijn werk géén artistieke uiting is?”

“We zien dit niet als vernieling, maar als een ludieke actie.”
Hedwig Saam, directeur

Vraagtekens

De Nijmeegse kunstenaar Jac. Splinter, zelf ook niet vies van een stuntje gericht tegen het cultuur establishment, plaatst vraagtekens bij de actie van Posset. “Vergelijk het met mijn eigen LGBTQ steunmanifestatie van afgelopen zaterdag. Dat had als doel af te leiden van de voorleesmiddag met Dolly Bellefleur en de kinderen in de bieb te beschermen. Bij Posset mis ik het doel.”

De Gelderlander vroeg Nijmegenaren, of dit kunst of vandalisme is, tekst loopt door onder de video, die hier te zien is: https://www.bd.nl/den-bosch-vught/vandalisme-kunst-van-bosschenaar-ralph-posset-verwijderd-van-gevel-museum-het-valkhof-in-nijmegen~a2d0cce7/.

De manier, waarop Posset te werk gaat, kan Splinter ook niet bekoren. “Als hij in mijn workshop had gezeten, dan had hij een onvoldoende gekregen.” Waarom? “Wanneer je iets aanpast in de omgeving om mensen aan het denken te zetten, mag dit geen beschadigingen aanbrengen, vind ik.”

Vandalisme

Ook de Nijmeegse oud kickbokskampioen Perry Ubeda begrijpt geen snars van de ‘vandalisme-kunst’ van Posset. “Wat nou als een mooie graffiti op het museum had gezet. Was de beveiliging dan ook komen kijken en daarna weer rustig naar binnen gelopen?”

Poll

Is het werk van Ralph Posset op Museum Het Valkhof in Nijmegen kunst of vandalisme?

Is het werk van Ralph Posset op Museum Het Valkhof in Nijmegen kunst of vandalisme? (foto BD)

Brabants Dagblad, 05-02-19, 08:51 Laatste update: 08:57

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/vandalisme-kunst-van-bosschenaar-ralph-posset-verwijderd-van-gevel-museum-het-valkhof-in-nijmegen~a2d0cce7/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ralph+Posset