Ralph Posset – De grootste meestervervalser aller tijden waart onder ons

Gisteren maakte veilinghuis Sotheby’s bekend dat ze een aantal jaren geleden in Londen een vals werk van Frans Hals hebben verkocht. De koper krijgt zijn geld, een slordige tien miljoen euro, terug maar er wordt al gewaarschuwd dat er een kunstvervalser rondloopt die beter is dan al zijn voorgangers.

Grote veilinghuizen als Sotheby’s en Christie’s hebben veel expertise in huis maar lopen ook vaak achter de feiten aan. Zoals de ontwikkelaars van doping altijd een stap verder zijn dan de anti-dopingautoriteiten, zo zijn de vervalsers een stap verder dan de specialisten.
Het schilderij van Frans Hals dat nu als een vervalsing wordt gebrandmerkt is vijf jaar geleden intensief onderzocht. Zelfs de verf van het schilderij is destijds onderzocht en als authentiek omschrijven.

In Engeland spreken kunstkenners daarom al over de beste vervalser in de geschiedenis. Iemand die technisch zo begaafd is dat hij zelfs een geheel nieuwe compositie kan maken. Want dat maakt deze vervalsing van Frans Hals extra bijzonder; het is een geheel nieuw schilderij. Niet zomaar even nageschilderd.

Op dit moment worden nog vijfentwintig andere doeken, allemaal in de prijscategorie van 5 tot 10 miljoen euro, onderzocht op echtheid. Je kunt er vergif op innemen dat het er nog veel meer gaan worden.
Want in deze miljardenindustrie is het surrealisme nooit ver weg.
En dus kan de aankondiging van de grootste vervalser aller tijden weleens een vooropgezet plannetje zijn.
De industrie wast op deze manier alvast haar handen in onschuld. Want als de Leonardo da Vinci onder de vervalsers ons probeert te bedotten zijn wij stervelingen natuurlijk niet in staat om dat zomaar te ontdekken.