Ralph Posset – Daan Roosegaarde moet zich niet met een fooi laten afschepen

In het NRC van donderdag 12 mei reageert schrijver Christiaans Weijts op het kunstwerk, dat Daan Roosegaarde gaat maken om van de Afsluitdijk de mooiste oprijlaan van het land te maken.
Hij vindt de 13 miljoen euro (Weijts noemt het overheidseuro’s, omdat hij hoopt dat het bedrag voor de lezer dan nog indrukwekkender klinkt), die Roosegaarde hiervoor krijgt ridicuul.
Weijts heeft op de calculator van zijn iPhone uitgerekend, dat voor dat bedrag maar liefst 300 romans kunnen worden gesubsidieerd. Ik vraag me wel af wie er in hemelsnaam zit te wachten op 300 subsidieromans, maar laten we die zijweg verder niet inslaan.
Het betoog van Weijts vind ik namelijk vooral dun, omdat hij met calvinistische bril naar de kunst kijkt. Het stuk ademt Hollandse benepenheid.
Overigens vind ook ik, dat er nogal wat kritiek is te uiten op Roosegaarde maar dan om precies de tegenovergestelde reden. In de week, dat een knielende Hitler voor 18 miljoen euro en een drijvende basketbal voor 12 miljoen euro werden verkocht, maakt het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en milieu bekend, dat de gehele Afsluitdijk moet worden verkunstigd voor een luttele 13 miljoen eurootjes! Welke vrek heeft ooit bedacht, dat we voor zo’n bedrag iets kunnen maken, dat iconisch zal worden? Op deze manier verliezen we natuurlijk elk contact met de internationale kunstwereld. We moeten er dan ook niet vreemd van staan te kijken als het idee van Roosegaarde zal worden weggekaapt door een miljardair in Dubai of Saoudi-Arabië. Want vergis je niet, ook in die contreien houden ze van lichtjes.
En dus roep ik Daan Roosegaarde namens alle kunstenaars op om in verzet te komen. Om zich niet met een habbekrats te laten afschepen.
Beste Daan, sla met je vuist op tafel. Laat zien, dat jouw internationaal gelauwerde ideeën meer waard zijn dan een veredelde fooi.
Kijk minister Schultz diep in haar ogen en eis, dat jouw gage minimaal hetzelfde moet zijn als de waarde van een knielende Hitler. Eis 18 miljoen euro. Belastingvrij! En uiteraard zijn alle projectkosten voor het Ministerie van Infrastructuur en zal er in de overeenkomst, die jullie sluiten, uitdrukkelijk staan, dat eventuele overschrijdingen van het budget geheel voor kosten van het Ministerie zullen zijn.
Daan, doe het voor ons. Voor het voetvolk in de kunst. Wij staan in jouw schaduw, maar hopen met gans ons hart, dat jij ook voor ons zult schijnen.