Ralph Posset – Ambtenaren en politici verbieden kunst Ralph Posset: Steun de onafhankelijke kunst en stuur een mail naar de gemeente Veldhoven!

Zondag 18 december zou ik voor de opening van een midwinter kunstmanifestatie een gezonde boom omhakken (http://cult.tpo.nl/column/column-vandaag-is-persbericht/). Mijn stelling is, dat een kunstenaar altijd cultuur boven natuur moet stellen. Anders had hij of zij maar bioloog moeten worden.
En dus zou ik een boom promoveren tot kunst. Niet alleen zou ik hem omhakken, maar daarna ook signeren. Conceptuele kunst in het kwadraat.

Maar de gemeente Veldhoven, de gemeente, waar mijn kunstperformance zou plaatsvinden, heeft in haar wijsheid besloten om mij te verbieden deze actie uit te voeren.
De gemeentesecretaris, Erik de Ruiter, heeft afgelopen vrijdag een aangetekende brief laten bezorgen bij de eigenaren van het perceel. Hij wilde per direct informatie en meldde, dat het kappen van bomen alleen was toegestaan in het kader van de Boswet van de gemeente.

Ik heb meteen de gemeente gebeld om te vragen, wat de consequenties zouden zijn als het wel doorging. Maar de gemeentesecretaris was niet aanwezig en de ambtenaar van dienst meldde, dat ze er niets meer over kon zeggen, omdat het bijna weekend was.
Hierdoor weten de eigenaren van het perceel niet, waar ze aan toe zijn en durven zij de actie niet te laten doorgaan…
Ik begrijp dat. Als de gemeente je in het ongewisse laat over eventuele consequenties is dat pure intimidatie. Je kunt niet zomaar van gemeente wisselen als het je niet bevalt, zoals je van energieleverancier wisselt. De gemeente kan je het leven behoorlijk zuur maken.

En dus vraag ik aan jullie allen om een dringend beroep te doen op de gemeente Veldhoven om van kunst geen politiek spel te maken.
Stuur een dringende, doch nette, mail naar de gemeente Veldhoven en eis onafhankelijkheid van de kunsten.
Want als de kunst net zo grijs moet worden als de ambtenarij, wordt het leven pas echt kleurloos.

De tentoonstelling Vaaggrond (http://www.vaaggrond.nl/) is geopend van 25 december tot en met 5 januari. Ook op deze dagen zou ik een boom tot kunst verheffen.
Dus jullie mail kan wel degelijk effect hebben op de rest van de manifestatie.
Dus doe uw goede daad voor vandaag en mail voor de kunsten!

Mailadres:
gemeente@veldhoven.nl
t.a.v.
Gemeentesecretaris Erik de Ruiter

Ik dank jullie bij voorbaat.

Jullie eigen kunstenaartje,

Ralph Posset

The Post Online, 17-12-2016, 16:07

Reacties:

Henri Moll
Sommige conceptuele kunstenaars schrijven hun initiatief enkel op, zonder dat het daadwerkelijke kunstwerk ontworpen moet worden.
De reactie van de gemeente is hier een voorbeeld van.
De gemeente Veldhoven komt met een briljante vondst, de aangetekende brief, en laat Posset raden naar het uiteindelijke kunstwerk wat vormgegeven kan worden. Het sublieme van deze actie is het feit dat Posset als kunstenaar een zeer belangrijk aandeel geboden wordt in hoe deze uiteindelijke creatie daadwerkelijk gestalte zal gaan krijgen.
Posset zal hierdoor ervaren dat de conceptuele waanzin van de overheid veel verder gaat dan hij had kunnen bevroeden.
`Kaltgestellt`, schaakmat!
Bye Posset…

Michiel Mans
Nou nee, schrijf mij maar af. Sowieso gruw ik van conceptuele kunst. De term kunst niet waard. Bagger dus. Daar ook nog een gezonde boom voor om willen hakken, stimuleert de animo nog minder. Animo die er al niet was.
17 december 2016 16:47

Rob de Louw · Owner bij Zelfstandig
Heb net een email naar de gemeentesecretaris gestuurd dat ik volledig achter hem sta! Als mijnheer Posset dan zo graag iets omhakt moet hij eerst maar eens zijn eigen ‘boom’ afhakken. Laat ons a.u.b. spaarzaam zijn met het beetje natuur dat we in Nederland nog hebben.

Xavier Nederlander
Sorry Ralph, maar dit is een misser. Bij de vorige ‘Minder, minder, minder”-actie waren er voorbedrukte aangiften en nu moet ik zelf de creatieve geest gaan uithangen. Zo werkt dat niet in de kunst, mannetje!

Johannes de Wit · Owner-operator bij Zelfstandig ondernemer
Als je je eigen kop er nou eens afhakt. ik weet niet of je gezond bent…..maar het is wel een statement. Ik durf het dan zelfs kopceptuele kunst te noemen.
Mijn stelling is dat een kunstenaar altijd cultuur boven zijn eigen leven moet stellen. Anders had hij of zij maar een simpele hard werkende burger moeten worden.

Errol Lem
35 jaar geleden had je ze al. Onder het mom van zichzelf kunstenaar noemend een grote bek opzetten en denken dat dat conceptueel is. Of men komt weer met een ander woord voor kunstenaar. Zolang het maar in de pers komt.
Geeft niet hoor. Ik vind het wel grappig en volgens mij doe je er niemand kwaad mee. Ik liep op mijn 12e met zo’n leren cowboyhood in een Afghaanse windjas. Dat is net zoiets. Denken dat dat apart en stoer is. Maar ja toen was ik 12.
Mijn vader zei altijd “jongen als je voor lul wilt lopen moet jij dat weten”. Dat is precies waaraan ik altijd moet denken als ik dit soort grappige stukje lees.

Murray Roodbaard
Kunst is allang een politiek spel. Dat is het op het moment dat het cultuurkritisch is, en dat is het op het moment dat het subsidie ontvangt. We hebben het niet over de Nachtwacht of Mona Lisa, of een schilderij van een stuk natuur. Maar tegenwoordig vooral over activistische kunst of postmoderne nepkunst.
Je kunt natuurlijk ook zeggen, als cultuur boven natuur staat, dat je in naam van kunst een groep eenden moet kunnen slachten. Zou je het vreemd vinden als velen van ons daar weinig heil in zien?

Michaël Boom · Groningen
Ach schei toch uit met dat flauwe ijdele ´kunstenaars´ geklooi. Een boom tot kunstwerk verheffen, tja hoe verzin je het zeg, misschien kun je jezelf tot kunstenaar verheffen door daar in het gemeentehuis jezelf aan stukken te snijden….mindfucker.

Rich Gelmers · Amsterdam
Mijn conceptuele kunstproject om dhr Posset een uur lang te laten bekogelen met rotte eieren en varkenspoep terwijl hij op het dorpsplein aan de schandpaal staat wordt ook geweigerd terwijl het conceptuele kunst optima forma is dus ik snap de ophef niet zo. Ik wilde hiermee alleen maar aantonen dat we in een verrot land leven waar de democratie stinkt. en er geen respect voor levende bomen is.

Jasper Verhage
Het spijt mij. Als de conceptuele kunstenaar Mark Rutte om zou hakken kreeg hij nog een vetleren medaille met oorkonde en 1000 euro. Maar een gezonde boom omhakken? Dat is niet alleen vrij dom, maar ook gemeen en vals. Een boom kan zich niet verdedigen. Nee hoor, je moet meer moed hebben en meer creativiteit.

Karson Kraft · Eindhoven
“Maar de gemeentesecretaris was niet aanwezig en de ambtenaar van dienst meldde dat ze er niets meer over kon zeggen omdat het bijna weekend was”. Ik zal je wat verklappen: de gemeente Veldhoven ten voeten uit! Wanneer een prijs zou worden uitgereikt aan de best verstoppende, ‘zieke’ en afschuivende ambtenaren van Nederland, zelfs aangaande aangelegenheden waarvoor de gemeente vanuit rechtswege is verplicht, dan zou de gemeente Veldhoven de grootste kanshebber op de beker zijn. You aint seen nothing yet!

Richard Engels · Utrecht (stad)
Op TPO: Ralph Posset is kunstenaar “..”.. op de site Vaaggrond: “Ralph Posset noemt zich met opzet geen kunstenaar..” Wat is het nou Ralph?
Verder: slecht verhaal, die kunst die geen kunst is.

Hans Hollander
Ik ben absoluut tegen alles wat overheid is. Maar ik ben nog meer tegen “kunstenaars” die vanuit hun creativiteit dingen kapot maken alleen omdat het kan. Doe boeren hier in de omgeving doen de hele winter niets anders als bomen omhakken voor de volgende winter. Dat heeft zin. +1 voor de gemeente Veldhoven en ralph, leer een vak als je niets beters weet te verzinnen.

Hans Van de Kuil · RSG Wijdschild
Allemaal wel leuk die kunstenmakers, maar waarom zou je onder noemer “kunst” zomaar een boom omhakken? Optyfen.

Corné Camont
Is dit geëngageerd?
80 jaar geleden namen kunstenaars het opkomende nazisme op de korrel. Maar nu…….
Doe dit dan maar in je eigen achtertuin, Ralph.

http://cult.tpo.nl/column/gemeente-veldhoven-verbiedt-kunst-ralph-posset/

1 Comment

  1. je mag niet zomaar bomen omhakken in je eigen achtertuin

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image