Ralph Posset – Als de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zich aansluit bij Jacques Monasch moeten de PVDA en de SP zich ernstige zorgen gaan maken

Ahmed Aboutaleb levert een topprestatie. Hij is een politicus van PVDA-huize en is toch populair. Hij is als een eend, waar het vervuilde water van afglijdt.
Maar hij weet natuurlijk ook, als er te veel zwarte olie in het water terechtkomt zullen ook mijn vleugels besmet raken en wordt het onmogelijk om nog te vliegen.

Het is een publiek geheim, dat hij graag lijsttrekker had willen worden van de PVDA. Maar hij wilde heel koninklijk gevraagd worden. Hij had geen zin om in achterafzaaltjes de maat gemeten te worden door Samsom, Asscher, Monasch en welke randdebiel zich eventueel nog zou aanmelden.
Dat lijkt me terecht. Hij zou de interne lijsttrekkersverkiezing ingaan als absolute topkandidaat. Uit alle peilingen blijkt, dat hij vele malen populairder is, dan welke andere PVDA-er dan ook.
En het nadeel van topkandidaat zijn is, dat alle anderen hun pijlen vooral op jou gaan richten. Je bent al beschadigd voordat de echte verkiezingen nog moeten beginnen.
Iedere Nederlander weet al waarom je eigenlijk ongeschikt bent. Dat hebben jouw partijgenoten namelijk al in woord en gebaar duidelijk gemaakt.

Maar er is nu een nieuwe weg om als lijsttrekker de verkiezingen in te gaan. De nieuwe politieke partij ‘Nieuwe Wegen’ van Jacques Monasch lijkt zijn partijprogramma te hebben geschreven op het lijf van Aboutaleb.
En Monasch weet heel goed, dat hij zijn gewenste twintig tot dertig zetels niet gaat halen op zijn eigen merites.
Zeker, hij raakt een gevoelige snaar bij veel potentiële kiezers.
Hij voelt aan dat streng niet gelijk staat aan racistisch. Gedesillusioneerde PVDA en SP stemmers willen een ander verhaal horen. Een verhaal waaruit blijkt, dat hun zorgen over de maatschappij serieus worden genomen.
Solidariteit bestaat niet als je je eigen bevolking niet betrekt bij jouw plannen
Solidariteit is alleen mogelijk als er een wisselwerking is tussen groepen en opvattingen.

Ahmed Aboutaleb heeft laten zien dat hij deze voelsprieten bezit. Bij zijn aanstelling als burgemeester van Rotterdam was Leefbaar Rotterdam zeer sceptisch over deze benoeming. Inmiddels wordt Aboutaleb ook door deze partij gezien als een uitstekende burgemeester, die politieke grenzen kan, durft en wil overschrijden.

Een samenwerking tussen Aboutaleb en Nieuwe Wegen zou meer zijn dan een rimpeling in de Haagse vijver.
Het kan wel eens de doodsteek zijn voor oud links.
Zowel de PVDA als de SP moeten zich bij dit scenario ernstige zorgen maken over hun bestaansrecht.