R – In Memoriam Anthon Beeke (Amsterdam, 11 maart 1940 – aldaar, 25 september 2018) + De Groene Amsterdammer – Rob Scholte

In Memoriam Anthon Beeke (Amsterdam, 11 maart 1940 – aldaar, 25 september 2018)

Adieu Anthon (foto Hard Hoofd)

Adieu Anthon (foto Hard Hoofd)

Lieve Anthon, ik mis je!

R

Rob Scholte

Kunstenaar Rob Scholte en zijn vrouw Micky blijven onverdroten op jacht naar de dader achter de aanslag op hun leven, november 1994 in de Jordaan. Twee weken, nadat hij bij Veronica’s Hagens zijn gewezen vertrouweling dichter Koos Dalstra beschuldigde van een aandeel in het drama, sloeg Scholte afgelopen zaterdag wederom toe tijdens een nachtelijke marathon uitzending van het programma De Hoeksteen op de lokale Amsterdamse kabelzender Salto.

Bijna vier uur lang was een uiterst montere Scholte aan het woord, eerst als interviewer over lokale Amsterdamse aangelegenheden, daarna in een soort phone in, waarbij kijkers werden verzocht om nadere informatie te geven over de aanslag. Net als voorheen bij Veronica weigerde Scholte de naam te noemen van degene, die hij verdenkt, maar Hoeksteen medewerker Ron Miltenburg deed dat wel. Miltenburg kon ook niet verhullen, dat Scholtes verdenking jegens Dalstra hem verbijstert. ‘Iedereen hier kent Koos al jaren, niemand heeft ooit iets gemerkt‘, aldus Miltenburg. Scholte gaf toe, dat de zaak ‘volkomen absurd‘ is, maar daarom niet minder reëel. Hij stelde het slachtoffer te zijn geworden van een groteske haat van iemand, die hij jaren lang als zijn ‘beste vriend‘ had beschouwd. De kunstenaar vertelde, dat hij Dalstra verdacht sinds hun gezamenlijke verblijf in Japan eind verleden jaar, toen Scholtes wandschildering Après nous la Déluge in Huis ten Bosch City bij Nagasaki officieel ten doop werd gehouden. De dichter zou bij die gelegenheid geen geheim hebben gemaakt van zijn aversie tegen de schilder.
Dalstra zelf, die iedere betrokkenheid bij de aanslag blijft ontkennen (‘Ik wil dat deze zaak wordt opgelost‘) was de volgende dag gewoon present in Amsterdam voor een optreden bij een kunstenaarssociëteit aan de Van Baerlestraat. Aldaar las hij enkele gedichten voor. Een aanwezige: ‘Zijn optreden was heel mooi, en op Scholtes beschuldigingen ging hij niet in, op een paar kleine terloopse verwijzingen na.


http://www.groene.nl/artikel/rob-scholte–2

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ron+Miltenburg
https://robscholtemuseum.nl/roelof-willy-b-ron-m-man-van-paulien-k/
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/hans-melchersfonds-belediging-algemeen-belang-immateriele-schadevergoeding/