PVV – Wilders statement in solidarity with Tommy Robinson in front of British Embassy + Joop – Blogger undercover + RTL Nieuws – PVV zal in geen gemeente besturen: ‘Arrogante elite’

Wilders statement in solidarity with Tommy Robinson in front of British Embassy in The Hague

Gepubliceerd op 28 mei 2018

Reacties:
https://youtu.be/Iu1JLJk0H2Y

Blogger gaat undercover, solliciteert bij PVV

Geert Wilders is op zoek naar gemeenteraadsleden voor de PVV. Daarom deed hij een open oproep aan zijn volgers op twitter om zich aan te melden als kandidaat. Maar: mensen, die van extremiteiten houden, zouden zich niet hoeven te melden. Luuk Koelman nam voor de blog ‘hoe mannen denken’ de proef op de som en reageerde op de oproep om te kijken, hoe ver hij met een pseudoniem zou komen. Onder de naam Samantha Gerritse, eigenaresse van een nagelstudio, stuurde hij een mail:

Geachte heer Wilders,

Mijn naam is Samantha Gerritse, ik woon in Den Helder, in de Ceramstraat. Als u Den Helder een klein beetje kent, weet u wellicht, dat dat een buurt is boordevol moslims.

Nederland is Nederland niet meer. Daar wil ik iets tegen doen, in de politiek! Ik wil niet langer meer aan de zijlijn staan. Bij mij achter heb je een beekje. Daar zie ik ’s zomers altijd een paar Syrische jongetjes in een rubberbootje rond dobberen. Dan denk ik: blijkbaar is dat een hobby van ze, water. Eens een bootvluchteling, altijd een bootvluchteling.

Geen wonder, dat ze dan allemaal Nederland komen binnen drijven. Jammer, dat dat water in het beekje niet hartstikke hard stroomt richting open zee, denk ik dan altijd, maar dat mag je niet hardop zeggen tegenwoordig. Dreven ze maar af richting Engeland of zo. Dan waren we daar ook mooi van verlost, zeker nu ze daar uit Europa stappen.

Graag hoor ik van u over de verdere procedures. Ik ben onderneemster en bestier mijn eigen nagelstudio.

Groetjes,

Samantha Gerritse

De PVV had niet zo veel problemen met de ideeën van ‘Samantha’ over vluchtelingen, en nodigde haar uit om een motivatiebrief en een CV op te sturen. Die ging per ommegaande mee, met de volgende email:

Geachte Secretaris,

Als PVV wil ik het verschil maken. De huidige politiek moet zich schamen voor wat er nu allemaal gebeurt. Dat is extra belangrijk, omdat Den Helder aan zee ligt en de vluchteling via internationale wateren tot ons komt. Misschien nu nog niet, maar dat gaat zeker nog komen, wanneer de middellandse zee afgesloten word. Dan varen ze gewoon links om richting Den Helder.

Niets is toeval is mijn levensmotto. Dat bootvluchtelingen LINKS om moeten varen om Den Helder te bereiken, zegt al genoeg. Laat ze maar mooi rechtsom varen en ergens in een of ander moslimland terecht komen, waar de getinte huidkleur de overheersende huidkleur is. Ik noem dat: Den Helder helder houden!
[…]

Verder vind ik het wel zo eerlijk u te melden, dat ik momenteel in scheiding lig met mijn man Anton. Ik woon nu op de bovenetage van onze woning. U ziet, ik ben een zelfstandige zakelijke vrouw, die zich door niemand de kaas van het brood laat eten!

PS: Ik heb expres geen foto bijgevoegd, omdat ik vind dat mensen niet op hun uiterlijk mogen worden beoordeeld.

Met de allerhartelijkste groet,

Samantha Gerritse

Ook met de uitspraken van ‘Samantha’ over Somaliërs en haar obsessie met schone nagels, stonden niet in de weg van haar carrière als gemeenteraadslid voor de PVV. Ze werd zonder problemen uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek. Daarop besloot Koelman het er nog wat dikker bovenop te leggen:

Geachte heer Van den Born,

Dat is positief nieuws! Dinsdag 9 mei om 13 uur komt mij goed uit.
[…]

Tijdens ons kennismakingsgesprek leg ik u graag uit, waarom Ik veel overeenkomsten zie tussen het schoonheidsvak dat ik uitoefen en de politiek van de PVV. Zo vind ik het uitzetten van Marokkanen, moslims en gekleurden, net zoiets als het epileren van wenkbrauwen. Bij epileren worden overtollige wenkbrauw haartjes op een hygiënische manier verwijderd. Dat zorgt voor een perfect resultaat. Laten we dat perfecte resultaat ook nastreven in Den Helder. En uiteindelijk in heel Nederland!

En als er tegenstand is, zullen we als PVV moeten zeggen: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Dan gaan we hier in Den Helder over tot harsen. Harsen is een pijnlijke, maar zeer effectieve manier van ontharing. En veel sneller, dan haartje voor haartje bezig zijn, als u begrijpt, wat ik bedoel.

Wanneer u mij het adres laat weten en eventueel ook een telefoonnummer heeft, zal ik er zijn!!

Met de allerhartelijkste en strijdbare groet,

Samantha Gerritse

Zelfs het vergelijken van ‘Marokkanen, moslims en andere gekleurden’ met overtollige haargroei, die met de wortel verwijderd moeten worden, blijkt nog geen reden om haar te weigeren om op gesprek te komen. Kennelijk zit Wilders zo verlegen om gemeenteraadsleden voor de PVV, dat hij een rechts extremistische schoonheidsspecialiste prima kan gebruiken.

Pas, nadat ‘Samantha’ een wel al te vriendelijk voorstel doet aan de PVV -leider, blijken er ineens erg veel aanmeldingen te zijn, waardoor de sollicitatieprocedure met de strijdbare schoonheidsspecialiste niet kan worden voortgezet.

Geachte mevrouw S Gerritse,

Door het onverwachte grote aantal aanmeldingen is er een meer uitgebreide eerste selectie gedaan.
Helaas moeten wij mededelen, dat hierbij de procedure met uw niet zal worden voortgezet.

De PVV dankt uw voor de reactie en wenst uw veel succes in de toekomst

Met Vriendelijke Groet,
Vincent van den Born
PVV Den Helder

http://www.koelman.com:
Gemeenteraadsleden gezocht: Koelman solliciteert bij de PVV
https://koelman.com/gemeenteraadsleden-gezocht-koelman-solliciteert-pvv/

Lees de gehele correspondentie op hoe mannen denken: Gemeenteraadsleden gezocht: Koelman solliciteert undercover bij de PVV
https://www.hoemannendenken.nl/2017/05/09/gemeenteraadsleden-gezocht-koelman-solliciteert-undercover-pvv/

Reacties:

Rocko 13 mei 2017 at 15:37
Koelman was het met mij eens dat het eigenlijk maar een sneue actie was.
Hij heeft wel humor.

johannn 10 mei 2017 at 18:17
Citaat:
” Pas nadat ‘Samantha’ een wel al te vriendelijk voorstel doet aan de PVV -eider, blijken er ineens erg veel aanmeldingen te zijn waardoor de sollicitatieprocedure met de strijdbare schoonheidsspecialiste niet kan worden voortgezet.”
Zolang Samantha zich als haatster profileerde werd ze met open armen ontvangen.
Maar toen ze liefde daaraan toevoegde, viel ze onmiddellijk af. Dat past niet binnen het programma(tje) van Geert/PVV.

Hudson 10 mei 2017 at 11:12
Van der Born zal wel aangepakt worden door Wilders. Wilders zoekt geen domme mensen, maar trouwe mensen.

Tommy T 12 mei 2017 at 10:30
“Trouwe” mensen die kritiekloos een fanatieke ideologie volgen zijn per definitie dom.

Henk Grijze 10 mei 2017 at 07:39
De helft aan brieven is halve waarheid is fakenews.

THB 10 mei 2017 at 02:43
Dit is humor natuurlijk. En het zal ook best el war zijn. Maar nog veel leuker en lachwekkender zijn de PVV-reacties op dit artikel. Op alle mogelijke manieren toch maar aantonen dat er niets van klopt. Jammer toch dat dat volk geen humor en zelfreflectie heeft.

jelena 9 mei 2017 at 20:18
Ziet eruit als standaard emails. Bovendien moeten we het allemaal maar geloven natuurlijk. Ik zie behalve dat iemand het getypt heeft namelijk weinig bewijs of bronvermelding. Kun je alles wel optikken.

OlavM 9 mei 2017 at 22:23
@ jelena:
Zelfs als het allemaal verzonnen zou zijn -wat ik niet denk, en vermoedelijk zal Luuk Koelman zo nodig wel met bewijzen komen- vind ik het een leuk, humoristisch verhaal. De werkelijkheid is soms gekker dan we denken. En een verzonnen verhaal kan de werkelijkheid heel raak typeren. Dat geldt allemaal zeker voor de PVV.

Pissa Tikar 10 mei 2017 at 13:14
@OlavM
Zelfs als het verzonnen is, vindt u het relevant? Ik vind dit een erg gevaarlijke beredenering.
@Jelena
idd zijn gewoon standaard reactie mails, die als een ontvangst bevesteging word verstuurd. Totale onzin om hier waarde aan te hechten.

polygoonjournaal 18 mei 2017 at 17:54
@ OlavM
als het verzonnen is en als echt nieuws wordt aangevoerd is het wel degelijk een vuile streek, en fake nieuws, over wie en waarom het ook gaat. Als je dat goed keurt ben je ook niet betrouwbaar.

Rara 9 mei 2017 at 20:01
Ze was er nooit doorheen gekomen. Er wordt ten onrechte gesuggereerd dat dat door de laatste email kwam. Beetje flauw.

Friedrich Feuerbach 10 mei 2017 at 09:48
Het punt is: ze was al aardig ver gekomen ondanks grove racistische uitlatingen. Drie kansen om “ho” te zeggen door de PVV-er van dienst en allemaal laten voorbijgaan. Dat kan niet iets anders betekenen dat dat ze dit soort uitlatingen gewoon accepteren.

— Deze persoon is verwijderd — 9 mei 2017 at 19:05
— Dit bericht is verwijderd —

Friedrich Feuerbach 10 mei 2017 at 09:55
Integendeel, ik verwacht eerder dat er na de laatste mail een lichte paniek ontstond omdat ze toen pas begrepen dat ze genept waren. Jezelf laten leiden door racisme en haat heeft kennelijk toch een negatieve invloed op je beoordelingsvermogen want anders hadden ze het al eerder gesnapt.

JStokx 9 mei 2017 at 18:37
Ik denk dat iemand die zich voordoet als milieuterrorist ook ver kan komen bij Groenlinks. Koelman zal wel balen dat zijn fictieve persoon niet is uitgenodigd uiteindelijk.

Cliff Clavin 9 mei 2017 at 20:52
1. Hier gaat het niet over.
2. Je schrijft baarlijke nonsens.
3. Waarom nam je de moeite, eigenlijk?

OlavM 9 mei 2017 at 22:18
@ JStokx:
[Koelman zal wel balen dat zijn fictieve persoon niet is uitgenodigd uiteindelijk.]
Dat denk ik niet. Het laatste e-mailtje is zo lachwekkend dat het wel tot argwaan c.q. afwijzing moest leiden. Met een afspraak had hij trouwens verder niets kunnen doen, natuurlijk. En het is voldoende duidelijk geworden hoever Wilders en de zijnen willen gaan met het aannemen van “vers bloed”.

Friedrich Feuerbach 10 mei 2017 at 09:59
@Stokx: niets staat je in de weg om het een keer te proberen. We zien je artikel met spanning tegemoet.

polygoonjournaal 18 mei 2017 at 17:59
@ Cliff
1 hier gaat het wel degelijk over, je voordoen als een ander om een reactie uit te lokken.
2 dat noem ik geen nonsens, maar een kwalijke zaak, als je een ander niet met argumenten kan bestrijden.
3 waarom nam jij de moeite om hierop te reageren?

Halve Zoolstra 9 mei 2017 at 18:32
Geweldige actie. Lijkt me leuk om dit op grotere schaal te gaan organiseren 😉

Bruggenbouwer 9 mei 2017 at 18:29
Allemaal leuk en aardig maar waar is de ommegaande correspondentie? Ging men in op de emails of was het een standaard reactie van een fractievoorzitter die bedolven werd onder emails?

Appie Mohamud 9 mei 2017 at 20:14
Bruggesloper.
Het lijkt me duidelijk dat het geen standaart emeils zijn, je begint wel aardig je eigen fantasie als werkelijkheid te zien dw laaste tijd. Mischien een hint? Lees alles voor je reageert.
Uit de tekst hierboven:
“Dat is positief nieuws! Dinsdag 9 mei om 13 uur komt mij goed uit.
Het zou fijn zijn wanneer het gesprek plaats kan vinden op het kantoor van de PVV. Het huis waar ik woon is nogal gehorig……….”
Lijkt me geen standaart mailtjes als je een datum tijd en plaats vastzet als afspraak. Maar mocht het je nog over twijfelen dit komt uit de bron zelf:
“Het eerste gesprek kan plaatsvinden onder genot kopje koffie in hotel Restaurant Wienerhof.
U zult dit wel kennen dat is naast het station.
De mogelijkheden voor een afspraak op deze lokatie is dindag 9 mei om 10:00 of 11:00 uur”
Dus geen standaart mails wat worden verzonden.
Maar een ding moet ik wel nij zeggen en u meer kans had gehad om gelijk in te krijgen is: hoe weten we of dit niet satire is en de mails niet zelf inelkaar zijn gezet en geschreve door 1 persoon? Uit de bron kom ik geen duidelijke bewijzen tegen dat de mails werkelijk door de PVV fractie is verzonden. De pvv kan je heel veel extreem rechtse gedachtrgoed kwalijk nemen en het zou me niet veel verbazen als dit ook werkelijk door de pvv fractie is verzonden, maar veroordeel niemand over iets nieuws zonder bewijzen.

Rocko 9 mei 2017 at 20:15
Ja, vroeg ik mij ook al af.
Gevalletje opklopperij door een deel van het verhaal weg te laten.

Rocko 9 mei 2017 at 20:20
Dit maakt ook al niet veel wijzer.
https://koelman.com/gemeenteraadsleden-gezocht-koelman-solliciteert-pvv/
Op zijn FB plaatste hij het stuk en zijn fans bejubelen hem…………….
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001867463886&fref=ts

Crunchy Frog 9 mei 2017 at 20:22
@Brug
[waar is de ommegaande correspondentie?]
Slechts één muisklik van je verwijderd. Het feit dat je niet de moeite hebt genomen om je muis naar de link naar het bronartikel te bewegen doet vermoeden dat je deze vraag niet stelt om het antwoord te horen maar alleen om twijfel te zaaien.

polygoonjournaal 18 mei 2017 at 17:47
@ Crunchy frog
als je dan toch een artikel gaat plaatsen waar de antwoorden zeker net zo belangrijk zijn als de uitingen die Samantha doet, zet ze er dan meteen gewoon bij en ga dit niet afdoen met een linkje voor de complete correspondentie. Op tv doen ze toch ook niet de vragen stellen tijdens een interview en de antwoorden mag jezelf opzoeken op youtube? Zet er dan helemaal niks neer.

harry 9 mei 2017 at 18:14
Zielige vertoning weer.
Links is echt sneu aan het worden hoor.

Cliff Clavin 9 mei 2017 at 18:38
Rechts heeft nu eenmaal geen humor.
Wen er nou maar aan.

Bob 9 mei 2017 at 19:11
En rechts heeft geen gevoel voor humor, alleen voor drama.

Eerlijkgezegd 9 mei 2017 at 22:07
Ik ben het met u eens: een zielige vertoning. Van de PVV. Een overduidelijk racistische dame presenteert zich en wordt ook nog uitgenodigd voor een gesprek. Het is niet links die PVV demoniseert, de PVV is zelf pro-racisme. Dat blijkt wel uit deze reactie. Pas als ‘Samantha’ Wilders voetjes wil wassen, wordt ze afgewezen. Maar zonder enig commentaar mag ze eerst de meest racistische, xenofobe uitspraken doen.
Inderdaad. Een zielige vertoning. Tijd voor een massale afwijzing van de PVV, maak Nederland weer TOLERANT!

harry 10 mei 2017 at 09:50
Voor de goede orde, ik stem geen PVV, maar als dit de strijd is die links voert dan snap ik wel dat ze in Europa compleet weggevaagd zijn onderhand.
Vroeger had ik nog wel respect voor de dingen die links deed.
Heel af en toe heb ik dat nog wel voor de lokale SP, maar wat ik de laatste jaren hoor en zie vanuit de linker hoek is armoedig.

polygoonjournaal 18 mei 2017 at 17:50
@ Cliff
Rechts geen humor? Waar baseer jij dat op?

Jansen & Jansen 9 mei 2017 at 18:09
Kortom soort zoekt soort. Niets vreemds aan. De PvdA kom je niet in als je er geen handje van hebt vrienden een mes in de rug te steken.

Appie Mohamud 9 mei 2017 at 19:58
????

hugo bergveen 9 mei 2017 at 17:59
Kom op mensen, is dit de manier waarop we de PVV te lijf willen gaan? Beetje goedkoop, vind ik.

Eerlijkgezegd 9 mei 2017 at 22:09
Ja, dit is een van de manieren om te laten zien wat de PVV wérkelijk voor een partij is. Eh, pardon, geen partij natuurlijk, want geen leden. Niet democratisch, want geen inspraak. Eén man is de alleenheerser binnen een club met volgelingen die openlijk racisme wel interessant vinden, zo blijkt uit deze briefwisseling.

Puinruimer 11 mei 2017 at 00:18
Goedkoop is het niet. Reken maar mee. 5 postzegels, briefpapier en penneninkt a 5,00 euro. Plus 5 uur creatieve arbeid a 80 euro per uur. Geeft een totaal van 405,00 euro. Plus nog de gederfde inkomsten omdat het gemeenteraadslidmaatschap wordt misgelopen. Nee goedkoop is het allesbehalve.

Cliff Clavin 9 mei 2017 at 17:55
Haha –
dat is superieure satire, met een groot inlevingsvermogen.
Alles is levensecht en heel inleefbaar – en ook weer nét niet… beeldend, associatief, ‘over the top’, ik denk nu even aan wijlen Martin van Amerongen, in de rol van ir. H.A. Schuringa, die zo veel politici en andere BN’ers in de luren legde.
Complimenten aan Luuk Koelman!

Peter de Groot 9 mei 2017 at 19:41
“superieure satire”
Frank, op geen enkel moment gaat de plaatselijke PVV-er in op de argumenten of inhoud van de mailtjes van Luuk Koelman (zie de bijgevoegde link in het artikel). En het lukt Luuk zelfs niet om een 1e gesprek te komen.
Het vergt een flink flexibel inlevingsvermogen om dit superieure satire te kunnen noemen.
Realisten noemen het wat het is: een mislukt project, wat meer zegt over hoe Luuk Koelman in elkaar zit dan het nietsvermoedende slachtoffer die zich, i.t.t. Luuk, redelijk netjes uitdrukt.
Luuk K zal met (veel) meer inhoud moeten komen om het niveau van dit soort onderbroekenlol te ontstijgen. Maar ongetwijfeld heeft hij er lol in gehad, net zoals enkele reageerders hier.
Het is voor Luuk K te hopen dat het virtueel misbruik maken van een vrouwennaam (‘Samantha Gerritse’), hij niet zal worden beticht van virtueel misbruik. De club van 100(+) media dames houden alles in de gaten via NRC/VK kranten en via Pauw en Buitenhof TV!

OlavM 9 mei 2017 at 22:10
@ Peter de Groot:
“Mislukt project”?
Dach-ut niet. De laatste e-mail van “Samantha” is zwaar immers zwaar “over the top” (zoals Cliff Clavin het terecht noemt), en moet wel haast tot beëindiging van het contact leiden. De tekst luidt immers:
“Enkel een gesprek met u alleen? Kunt u mij uitleggen waarom de heer Wilders niet aanwezig is? Ik was zo van plan hem na afloop van onze eerste ontmoeting van dienst te zijn als pedicure. Zijn voeten heerlijk verwennen in een warm bad met Dode Zee zouten (ik werk enkel met kwaliteitsproducten), en daarna het eelt verwijderen.
Met Allerhartelijkste Groet,
Samantha Gerritse
P.S. Ook heb ik kortingsbonnen voor zijn lijfwachten.”
Als je dit leest moet je wel denken: die heeft ze niet allemaal op een rijtje.
En wat zou Luuk Koelman trouwens met een afspraak kunnen doen? Als travestiet komen?
Nee, de actie is bijzonder gwslaagd, omdat duidelijk wordt, howver Wilders en de zijnen willen gaan met het aannemen van “vers bloed”.

OlavM 9 mei 2017 at 22:12
Sorry voor het ongecorrigeerde typewerk.

Bob 9 mei 2017 at 17:43
Wat een beetje creativiteit een hoop info kan opleveren. Heel leuk. Wat moet Koeman hier een hoop lol aan gehad hebben.

Bob 9 mei 2017 at 17:45
Koelman

Poeh, poeh 10 mei 2017 at 09:57
Kom op Bob, trucje is oud. In Duitsland deed de schrijver Grass het ook al eens. Vraag me ook af of de serieuze journalistiek zich hiermee moet bezig houden. Erg gemakzuchtig om daarmee de eigen onwetendheid over échte politieke problemen te omzeilen. De hype en scoringsdrift wordt steeds groter in de journalistiek.

Joop, 9 mei 2017, Laatste update 10 mei 2017, 19:53

https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/blogger-gaat-undercover-solliciteert-bij-pvv

PVV zal in geen enkele gemeente besturen: ‘Schande van arrogante elite’

De PVV zal in geen enkele gemeente mee gaan besturen. De partij deed in dertig gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar komt in geen enkel nieuw gemeentebestuur. “Een schandelijk cordon sanitaire van de zelfgenoegzame arrogante elite”, vindt PVV-leider Geert Wilders.

Wilders zei voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen zich te verheugen om zijn basis ’te verstevigen en verder uit te bouwen.’ Maar uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt de PVV geen bestuursverantwoordelijkheid te krijgen.

In geen van de dertig gemeenten, waar de partij aan de verkiezingen meedeed, komt de PVV in een nieuw gemeentebestuur. Ook in Den Helder, de enige gemeente, waar de PVV serieus meedeed aan de onderhandelingen, is de kans zo goed als verkeken, laat de lokale PVV-fractievoorzitter weten. In gemeenten, waar de onderhandelingen nog gaande zijn, zit de PVV niet aan tafel.

Niet serieus genomen

In het Brabantse Rucphen haalde de PVV vier zetels, goed voor ruim een kwart van het aantal stemmen. Maar tot serieuze onderhandelingen kwam het nooit. PVV-fractievoorzitter Ad Vissenberg voelde zich weinig serieus genomen. “We hebben twee avonden anderhalf uur gesproken. Na een week kregen we te horen, dat we niet meer uitgenodigd werden.”

De reden? “Aan het programma lag het niet”, denkt Vissenberg. “Die kon prima naast die van de andere partijen. We kregen te horen, dat we beginnende politici waren en te weinig ervaring hadden.” Nonsens, vindt Vissenberg. “Ik ben dertig jaar commercieel directeur geweest van een bouwbedrijf en heb jaren in de landelijke huurcommissie gezeten. Het leek er sterk op, dat ze het gewoon niet aandurfden om met ons in zee te gaan.”

De PVV-fractievoorzitter noemt het ’teleurstellend’, dat het zo is gelopen. “Maar we gaan nu gewoon hard oppositie voeren en onszelf bewijzen.” Een woordvoerder van de gemeente Rucphen laat weten, dat er uiteindelijk ‘gekeken is naar de partijen met de meest bestuurlijke ervaring. De PVV had die niet.’

Geen gesprek

In Den Helder deed de lokale PVV, overigens achter de rug om van de toenmalige formateur Jan Nagel, wél mee aan de onderhandelingen voor een nieuw college. Het is de enige lokale PVV-afdeling die serieus mee heeft gedaan aan de onderhandelingen, al liep het niet goed af. De collegevorming in Den Helder ontaarde in een flinke chaos.

“We waren dichtbij een akkoord met de lokale partij, de Seniorenpartij en de ChristenUnie”, zegt de lokale PVV-fractievoorzitter Vincent van den Born. “Maar op het laatste moment heeft de Stadspartij de stekker er uitgetrokken.” Van den Born vermoedt dat er vanuit de landelijke partijen druk op de lokale afdelingen is gelegd om niet met de PVV in zee te gaan. “VVD en vooral het CDA wilden niet met ons in gesprek. We werden door die twee partijen niet serieus genomen.”

Boos

Formateur Jan Nagel voelde zich gepasseerd, dat er achter zijn rug om een coalitieakkoord in de maak was, waarin de PVV ook meedeed. Nagel wilde de PVV niet bij de vorming van een nieuw college hebben. “Ik heb de partijen gehoord en op grond daarvan had ik besloten, dat een coalitie met de PVV niet tot een reële mogelijkheid behoorde. Mijn taak was om een stabiele coalitie te vormen, die op een betrouwbare meerderheid kon rekenen. Op grond daarvan had ik besloten niet met de PVV te gaan onderhandelen.” Volgens Nagel is het ‘nog nooit in Nederland vertoond’, dat een formateur op deze manier werd gepasseerd. Hij stopte dan ook.

Momenteel zitten er zeven partijen in Den Helder om tafel onder leiding van een nieuwe formateur: CDA’er Hans Huibers. De PVV doet niet mee. PVV’er Van den Born heeft ook geen hoop meer, dat zijn partij nog wordt gevraagd. “De onderhandelingen met de andere partijen zijn al ver. Ik schat de kans met een CDA-formateur zo goed als nihil, dat we ooit nog worden gevraagd, maar we blijven zeker beschikbaar.”

‘Arrogante elite’

Geert Wilders zegt in een reactie tegen RTL Nieuws teleurgesteld te zijn, dat zijn partij in geen enkele gemeente mee gaat besturen. “Dat we helaas nergens meebesturen is het gevolg van een schandelijk cordon sanitaire van de zelfgenoegzame arrogante elite”, zegt Wilders. Bij een cordon sanitaire wordt een partij systematisch uitgesloten door andere partijen.

De PVV-leider voegt daar aan toe: “Maar onze tijd komt nog wel. Het cordon zal geen stand houden en breken.”

Frits Wester: ‘Geen verstandige houding’

Politiek commentator Frits Wester over de situatie:

“Eigenlijk was het voor de verkiezingen al duidelijk, dat de meeste andere partijen er niet voor voelden om met de PVV in een college samen te werken. Ook al stelden veel lokale afdelingen van de PVV zich veel gematigder op dan de landelijke fractie. Juist van die kandidaten voor de gemeenteraad hoorde je, dat ze in de gemeenteraad over heel veel praktische zaken wilden praten en dat de islam voor hun echt niet het belangrijkste thema was en al zeker geen breekpunt.”

Wester besluit: “Dat bezien, hebben andere partijen de lokale PVV’ers misschien wel iets te gemakkelijk op voorhand buitenspel gezet. Daarmee neem je niet alleen die partij niet serieus, maar ook de mensen die er op gestemd hebben niet. Zeker als gevestigde partijen zelf nog geen oplossing hebben voor de specifieke zorgen van deze mensen, is dat geen verstandige houding.”

RTL Nieuws, 28 mei 2018 19:19

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/pvv-zal-in-geen-enkele-gemeente-besturen-schande-van-arrogante-elite