PowNed – Stemmen kut! + Malini Witlox – Bossche politieke partij geeft briefjes van 5 euro weg, verkiezingscampagne op het randje + Imke van de Laar – Lijsttrekker strooit met gratis geld

Stemmen kut!

De campagne koorts nadert zijn hoogtepunt, over 2 dagen gaan we stemmen. Kunstenaar Ralph Posset probeert met zijn partij ‘Buitengewoon Ongewoon’ enkele raadszetels in Den Bosch binnen te slepen. Hij doet dat op een bijzondere, een heel bijzondere manier.

Reacties:
https://youtu.be/pCJJ50JCs70

PowNed, 19 maart 2018 – 18:46

https://www.powned.tv/artikel/stemmen-kut

Bossche politieke partij geeft briefjes van 5 euro weg, verkiezingscampagne op het randje

Den Bosch – De politieke partij Buitengewoon Ongewoon deelt zondag geld uit aan willekeurige voorbijgangers. Het gaat om vijftig briefjes van vijf euro. Met de actie wil de partij onderstrepen dat het letterlijk en figuurlijk een aanwinst is voor de Bosschenaren en de stad ‘verrijkt’. Juridisch is de actie op het randje, in het wetboek van Strafrecht (artikel 126) staat dat het verboden is met een gift iemand om te kopen om zijn kiesrecht op een bepaalde manier uit te oefenen. Op omkoping staat een gevangenisstraf van zes maanden. Het geld komt uit eigen zak.

Het geld is vastgebonden aan flyers. Die folders worden gevouwen en als vliegtuigjes van het bordes van het stadhuis op de Markt gegooid. Op die flyer staan verder geen verkiezingsstandpunten, maar alleen de naam van de politieke partij en de tekst ‘de enige flyer zonder loze belofte’.

Zoeken de grenzen op

Lijsttrekker Ralph Posset weet dat zijn actie op het randje is. “We zoeken bewust de grens op. Dat past bij mijn karakter en bij onze politieke partij. Als kunstenaar verzin ik vaak acties die bij de goegemeente voor lange tenen zorgen. We willen laten zien dat we ballen hebben. Veel partijen maken nog campagne alsof het 1994 is en komen niet verder dan het uitdelen van folders.”

Eerder nam de politieke partij al filmpjes op, waarbij ze aan burgers vraagt of die op Buitengewoon Ongewoon zouden stemmen als ze tien euro krijgen. “Dat geld hebben we natuurlijk niet echt gegeven, maar ik was wel verrast door het aantal mensen dat ja zegt.” De filmpjes zijn nog niet uitgezonden.

Volksoploop

In andere steden leidden acties, waarbij geld weggegeven zou worden tot rellen. Zo werd in het verleden een reclameactie in Parijs ter plekke afgelast. 7000 mensen kwamen naar de Eiffeltoren omdat een bedrijf biljetten van vijf tot 500 euro weg zou geven. Posset heeft geen idee hoeveel Bosschenaren op zijn actie af zullen komen. “Met mijn acties loopt het vaak storm of er komt bijna niemand. Maar ik kan zoiets samen met mijn andere kandidaats-raadsleden wel in goede banen leidden.”

Als Buitengewoon Ongewoon in de raad komt, kan de kiezer nog meer bijzondere acties verwachten. De raadsleden stoppen een deel van de vergoeding voor hun raadswerk in een potje. Burgers die voor een goed plan geen subsidie krijgen van de gemeente, kunnen dan bij de partij aankloppen, bijvoorbeeld voor een kunstproject. “We willen Den Bosch verlevendigen.”

De politie kon zaterdag niet reageren op de vraag of er extra agenten worden ingezet. Ook de Kiesraad was niet bereikbaar.

Omroep Brabant, zaterdag 17 maart 2018 – 18:26, gewijzigd: maandag 19 maart 2018 – 11:13

http://www.omroepbrabant.nl/?news/276011452/Bossche+politieke+partij+geeft+briefjes+van+5+euro+weg,+verkiezingscampagne+op+het+randje.aspx

Lijsttrekker strooit met gratis geld in Den Bosch

Den Bosch – De lokale Bossche partij Buitengewoon Ongewoon smijt met geld. Letterlijk. Want lijsttrekker Ralph Posset gooide zondagmiddag flyers van het bordes van het stadhuis, met daaraan briefjes van vijf euro.

Voorbijgangers kijken verbaasd op als de eerste vliegtuigjes met vijf euro van het bordes naar beneden vliegen. Als Ralph Posset roept: “Geen gezeik, iedereen rijk”, duiken ze erop af.

Mensen duiken op vliegtuigjes met gratis geld in Den Bosch

In totaal gooit Posset vijftig flyers met vijf euro naar beneden. “Buitengewoon Ongewoon is een nieuwe politieke partij. Wij willen letterlijk en figuurlijk een verrijking zijn voor de stad. Iedereen komt al met zijn flyers en posters. Wij willen laten zien, dat we daadwerkelijk dingen anders aanpakken.”

Stemmen kopen

Maar het is de vraag of dit zomaar mag. In de wet staat, dat je geen stemmen mag kopen. Daarop staat zelfs een gevangenisstraf van zes maanden. Posset maakt zich er niet druk om. Lachend zegt hij: “Ik kan er echt niet bang voor zijn. Ik denk, dat het wel los loopt. Vind je dit bijzonder, stem dan op ons. Maar als je deze vijf euro pakt, hoef je niet op ons te stemmen.”

Omkoping of niet, er werd enthousiast gedoken en gegraaid op de Bossche Markt. Een jongetje heeft drie enveloppen in zijn hand. “Het is gratis geld, dat wil toch iedereen hebben?”

Een meisje heeft net vijf euro gepakt. Op de vraag wat ze ervan vindt, dat een politieke partij met geld strooit, antwoordt ze: “Als ze denken, dat ze daar stemmen mee kunnen winnen. Het is wel een leuke actie.” Maar ze twijfelt, of ze hierdoor op Buitengewoon Ongewoon zal gaan stemmen. “Ik kijk ook wel naar wat ze voor de rest voor de gemeente gaan doen natuurlijk.”

Verkeerd signaal

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch laat in een korte reactie weten, dat hij geld weggegeven een verkeerd signaal vindt. Lokale politiek is volgens hem een serieuze zaak. Het geld kwam wel uit Possets eigen zak.

LEES OOK:
Bossche politieke partij geeft briefjes van 5 euro weg, verkiezingscampagne op het randje

Omroep Brabant, zondag 18 maart 2018 – 17:18, gewijzigd: maandag 19 maart 2018 – 11:34

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2760391033/Lijsttrekker+strooit+met+gratis+geld+in+Den+Bosch+.aspx

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ralph+Posset