Pieter Kos – Welkom in Den Helder

Beste lezer,

Iedereen kent deze beroemde anekdote wel: directeur zegt tegen de HR-manager: ‘Wat als we investeren in onze mensen en ze gaan daarna weg?’ De HR-manager: ‘Wat als we het niet doen en ze blijven?’ Het is voor mij de kern van de Helderse visie op integratie. En het heeft ons gebracht naar het Helderse model van integratie en opvang van vluchtelingen, dat landelijk navolging vindt.

Want er spreekt zorg voor mensen uit, er spreekt de wens uit mensen te helpen zich te ontwikkelen en er spreekt de vanzelfsprekendheid uit dat iedereen die bij ons woont ook bij ons hoort.

Investeren als ze blijven, of investeren als ze weg gaan. Het maakt niet zoveel uit. Want we kennen allemaal de desastreuse gevolgen voor mensen, wanneer ze zich langere tijd niet mogen ontwikkelen, of niet mogen werken. Gevolgen waar Den Helder niet de verantwoordelijkheid voor wil dragen.

In ons handelen stellen wij onszelf als stadsbestuur telkens de vraag hoe onze daden bij kunnen dragen aan het geluk van onze inwoners. Dus ook aan het geluk van onze allernieuwste inwoners. Samen met iedereen die betrokkenheid heeft bij en met vluchtelingen kunnen we oplossingen bieden. De gemeente neemt daarbij de regie. Om te laten zien voor wie en met wie we dat allemaal doen, bieden wij u met trots dit boek aan. We kijken uit naar een mooie verdere samenwerking. Op naar het Helderse model 2.0!

Hartelijke groet,

Pieter Kos
Wethouder Sociaal Domein gemeente Den Helder
Werk & Inkomen, WMO, jeugdzorg, integratiebeleid en volksgezondheid.

PDF:
Gevlucht en in Den Helder