Petra Bies – Vrienden gaat ter ziele + Petra Bies – Wel subsidie voor Vrienden

Vrienden gaat ter ziele

Te weinig bestuurskandidaten voor Helderse evenementenorganisator

Den Helder De stichting Vrienden van Den Helder wordt eind dit jaar opgeheven. Er zijn te weinig kandidaten om een goed bestuur te vormen en de kwaliteit hoog te houden, aldus voorzitter Marcel Karhof.

Het huidige bestuur bestaat uit zes personen. Aanvankelijk zag het ernaar uit, dat er alleen voor de programmering nieuw bloed nodig was. Els Ellen, mede oprichter en een van de drijvende krachten achter onder meer dat onderdeel, legt vanwege haar pensionering eind dit jaar haar taken neer. Maar de laatste weken zijn meer bestuursleden zich achter de oren gaan krabben.

We doen het allemaal al jaren, het is vrijwilligerswerk, waar heel veel tijd in gaat zitten. Terwijl de meesten ook nog ander vrijwilligerswerk doen of een baan of bedrijf hebben. Meerdere bestuursleden willen eigenlijk wel meer tijd vrijmaken voor hun kleinkinderen of willen vaker een weekendje naar hun stacaravan kunnen.”

We zouden door moeten gaan met twee huidige bestuurders en zes nieuwe. Er hebben zich drie leuke nieuwe kandidaten gemeld, maar dat is te weinig om door te kunnen gaan. We hebben in twaalf jaar een uitstekende naam opgebouwd. Dan kun je beter op een hoogtepunt stoppen, dan roemloos ten onder gaan.”

Vliegerfeest

Vrienden van Den Helder werd twaalf jaar geleden opgericht met als doel het leven in de marinestad leuker te maken. De stichting zette tal van jaarlijkse evenementen op, zoals het tweedaagse Vliegerfeest aan Zee op het strand van Duinoord, het Grachtenconcert, Rondje Kleinkunst en Rondo Musica. In het laatste jaar kwamen daar Klassiek in de Rondte en het theater en muziekfestijn Parade op de Kade bij.

Adopteren

Wat de stichting betreft, zijn die evenementen te adopteren. “We zijn zeker niet te beroerd om ze over te dragen aan een andere partij, het overnemen ervan staat vrij. Het concept en de namen zijn ook niet beschermd.” Maar voor de ’Vrienden’ wordt Klassiek in de Rondte in november het slotstuk. “Heel spijtig, maar dat we terug kunnen kijken op twaalf mooie jaren geeft ook een goed gevoel.”

Vrienden van Den Helder heeft negenhonderd donateurs. Dat er uit die hoek nagenoeg geen respons kwam na de meermalen herhaalde noodkreet om bestuursversterking, is iets wat op de achtergrond meespeelt. “Je vraagt je dan af wat het draagvlak is.”

Er zijn nog meer factoren die bij het besluit tot opheffing meespelen. “Het wordt steeds lastiger om evenementen te organiseren. Door nieuwe regelgeving moet je voor verkeersregelaars en bewaking zorgen, bijvoorbeeld.”

We zijn financieel een gezonde stichting, maar het wordt wel lastiger. Het subsidieverzoek bij de gemeente voor Klassiek in de Rondte is afgewezen en sponsors zijn steeds moeilijker te vinden. In het begin hadden we 45 sponsors, nu nog twintig. Je krijgt steeds minder vlees op de botten.

Helderse Courant, 7 augustus 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190806_96860645/vrienden-van-den-helder-ter-ziele-evenementen-als-rondje-kleinkunst-ter-adoptie

Wel subsidie voor Vrienden

Den Helder – De gemeente heeft het subsidieverzoek voor Klassiek in de Rondte van Vrienden van Den Helder niet afgewezen.

Stichtingsvoorzitter Marcel Karhof meldde dat abusievelijk. De stichting ving wel bot bij het gezamenlijke fonds van de gemeente en de ondernemersverenigingen in Den Helder en Julianadorp, aldus Karhof.

Zoals bericht wordt de stichting eind dit jaar opgeheven. De geplande evenementen voor dit jaar gaan gewoon door. Het eerstvolgende evenement is Rondo Musica op zondag 6 oktober. Publiek kan dan vier locaties langs voor muzikale optredens. De kaartverkoop via de website start op 3 september.

Helderse Dagblad, 7 augusyus 2019, 15:08

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190807_28690624/wel-subsidie-voor-vrienden

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vrienden+van+Den++Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marcel+Karhof