Petra Bies – ’Verbied voeren van meeuwen in Den Helder’ + Zakken

’Verbied voeren van meeuwen in Den Helder’

Doe iets tegen het voeren van meeuwen in woonwijken. Dat dringende verzoek doet de vaste kern van het wijkplatform voor de stad binnen de Linie aan de gemeente. Het regent klachten over overlast door de vogels, aldus platform-voorzitter Sylvia Hamerslag.

„We horen dat mensen al om half vijf wakker worden van het gekrijs op de daken. Het is echt een hels kabaal.” Ook de uitwerpselen zorgen voor overlast.

De klachten komen uit een breed gebied, maar vooral in de Visbuurt, Van Galenbuurt en Vogelwijk wordt er gemopperd. Meeuwen huizen in het broedseizoen graag op platte daken met grind. „Maar ze worden ook naar de buurten gelokt doordat mensen voeren.” Twee jaar geleden werd vanuit het platform al verzocht om in een algemene plaatselijke verordening (APY) het voeren van meeuwen in de stad te verbieden. „Maar dat strandde doordat handhaving niet mogelijk zou zijn. Ik snap wel dat het lastig te controleren is, maar met een APY heb je wel een instrument waarbij je in extreme gevallen kunt optreden.”

Hamerslag wijst erop dat er door andere gemeentes al maatregelen worden genomen. Zo roept Goes haar inwoners en bedrijven op om de meeuwen niet te voeren. Ook zijn er ingrepen die het nestelen in de stad ontmoedigen. Waarbij wel rekening gehouden moet worden met de status van beschermde vogelsoort die de meeuwen in Nederland genieten.

Het wijkplatform wil zelf flyers verspreiden met de oproep om niet te voeren.

„Wat dan wel weer jammer is, is dat er elke twee weken zakken met plastic afval buiten hangen. Daar zitten de meeuwen in no time bovenop. Met dat afval hebben we er een probleem bij.’’

NHD, 11 mei 2017, 20:10

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/verbied-voeren-van-meeuwen-den-helder

Zakken

Afval kun je recyclen, uitspraken ook. Ze liggen op mijn lippen, die woorden die Bram Moszkowicz een paar jaar geleden losliet voor de televisiecamera’s en waarvan iedereen eerst even de betekenis moest opzoeken: abject en infaam. Verachtelijk en schandelijk.
Ik houd het door de telefoon op ’ridicuul en onjuist’. De dame van de klantenservice van HVC herhaalt ze langzaam terwijl ze ze op tikt in het klachtenformulier, ’ri-di-cuul en on-juist’. Het zit zo: maandag zou het plastic afval uit de buurt worden opgehaald, maar op donderdag hangen de zakken er nog. En dat moeten ze nog maar een dag of tien blijven doen, begrijp ik. De regel blijkt dat je het binnen de werkdag na de ophaaldag moet melden, anders volgt er geen actie meer. ,,Dan moet u wachten tot de volgende ophaalronde.’’
Aha, dus HVC maakt een fout, maar herstelt die alleen als een ander daar (binnen de door HVC zelf gestelde termijn) tijdig over belt? (?!) Mijn verontwaardiging maar eens recyclen bij de HVC-voorlichtster. De regel bestaat, maar meestal wordt er al snel gebeld, meldt ze. De situatie doet zich dus eigenlijk bijna nooit voor. Waarom in dat enkele geval dan moeilijk doen, dan kan die rare regel toch geschrapt? ,,We gaan ernaar kijken’’, belooft ze. En er volgt alsnog een ophaalronde.
Ach, we laten de moed maar niet uh… zakken.

NHD, 12 mei 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image