Petra Bies – Blinde hulpeloos op Stationsplein Den Helder

Het heringerichte Stationsplein is een doolhof voor blinden en slechtzienden. ,,Er is totaal geen geleiding, ik ben me echt rot geschrokken’’, zegt Nieuwedieper Jaap Hertog. Volgens Zeestad wordt er aan gewerkt.

Hertog was onlangs voor het eerst op het plein, dat twee maanden geleden na een herinrichting werd geopend. Voorheen lagen er tegels met reliëf, die mensen met een aangetast gezichtsvermogen de weg wijzen. “Als je nu het station uitkomt via de hoofdingang, is er helemaal niets. Je hebt geen idee, hoe je bij de taxi’s moet komen of bij een zebrapad. En aan de zijkant is er vanaf het perron een stukje met geleiding en op het busstation ligt dat er ook. Maar er tussenin is een stuk zonder enige geleiding.”

Hertog noemt het ’niet meer van deze tijd’. “De rechten van mensen met een handicap zijn via de VN geregeld. En dan ligt er hier een heel mooi plein, zo hoor ik tenminste van de mensen, die het kunnen zien, en dan ontbreekt er geleiding.”

De herinrichting van het Stationsplein is het werk van Zeestad. Volgens de gemeente is als voorwaarde gesteld, dat er geleiding komt. “Die komt eraan”, verzekert Willem Koning van Zeestad. De route is niet direct bij de reconstructie aangebracht, omdat er is gekozen voor een esthetische aanpak.

“Je kunt er van die lelijke witte tegels in leggen, maar dat ontsiert het straatbeeld. Wij hebben gekozen voor belijning, die op de gebakken steentjes wordt aangebracht. Het worden hoog opstaande randjes. Maar de bestrating moet er eerst in liggen, voordat je daar een plan voor kunt maken. Daar wordt nu de laatste hand aan gelegd. Er komt geleiding naar diverse punten.”

Hertog is blij te horen, dat er alsnog een geleiding komt, maar noemt het ook ’een beetje raar’. “Hoelang ligt dat plein er al? Twee maanden. Dan had je dat toch allang gedaan moeten hebben. Nu zijn blinde en slechtziende mensen al de tijd al afhankelijk van de hulp van anderen.”

Ouderen

De geleidelijnen zijn overigens niet alleen belangrijk voor blinden en slechtzienden, weet hij. “Ook mensen, die slechter gaan zien, zoals veel ouderen, hebben er wat aan. Die volgen het niet met een stok, maar kunnen het nog zien en weten dan, waar ze heen moeten.”

Noordhollands Dagblad, 22 augustus 2017, 20:15

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/blinde-hulpeloos-op-stationsplein-den-helder

1 Comment

  1. Wat een onzin: esthetische aanpak kan je toch ook aan de tekentafel bedenken? Het hele plan is per definitie esthetisch mag ik hopen…je gaat geen onesthetisch nieuw plein bouwen…dus waarom zou voor aanpassing blinden en slechtzienden die brainwave pas maanden later moeten plaatsvinden?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.