Petra Bies – Beroepsonderwijs aan Zee van ’zeer zwak’ in één keer door naar voldoende: ’Inspectie trof een heel andere school aan’

Leerlingen van Beroepsonderwijs aan Zee geven op Post Its aan wat er nog beter kan op hun school. De inspraak is een van de vele verbeteringen in het afgelopen jaar.

Den Helder – Beroepsonderwijs aan Zee is verlost van het keurmerk ‘zeer zwak’. De school kan zelfs rekenen op een ’voldoende’ van de onderwijsinspectie. “Die trof een heel andere school aan”, aldus directeur Hans van Beekum.

Beroepsonderwijs aan Zee ging vorig jaar bij een onderwijsinspectie door de mangel: van een voldoende bij de laatste reguliere beoordeling ging het naar een ’zeer zwak’. Zowel op VMBO kader als het VMBO basis was het nodige mis. De door circa vijfhonderd leerlingen bezochte school scoorde onder meer slecht op veiligheid en op onderwijskwaliteit.

Bij een dergelijke beoordeling krijgt een school een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Met het advies van de inspectie in de hand, stelde de school bij voorbeeld een leerlingenraad in voor medezeggenschap, werden er gedragsregels opgesteld, kwam er een pestcoördinator, werden de lessen levendiger gemaakt, kwamen er leuke activiteiten en werd er een meer flexibel drie kwartier rooster ingesteld.

Willekeurig

De onderwijsinspectie draaide onlangs een dag mee op de school aan de Drs. F. Bijlweg. “Ze hebben diverse lessen bezocht, leden van de leerlingenraad, maar ook willekeurig uitgekozen leerlingen gesproken, met docenten gepraat en documenten onderzocht”, aldus Van Beekum. “Er wordt bijvoorbeeld ook onderzocht hoe het met de zorg gaat, of de hulpvraag van een leerling goed geregistreerd is én of er ook daadwerkelijk wat gedaan wordt, of de leerling er wat van merkt.”

De nieuwe beoordeling is nog niet officieel, op de website van de inspectie staat nog altijd het oordeel ‘zeer zwak’. Er moet een wekenlang traject van de nodige formaliteiten gevolgd worden voordat het officieel wordt vastgesteld en gepubliceerd.

“We hebben dit aan het einde van het bezoek mondeling gehoord, we zijn helemaal van het ’zeer zwak’ af, het is nu voldoende. We hebben heel goede verwachtingen dat dit ook het officiële oordeel wordt.”

Tientallen leerkrachten bleven de bewuste dag op school tot vijf uur wachten op het oordeel van de inspectie. “Alsof het om eindexamenuitslagen ging. Er was een enorme ontlading toen het volledig voldoende bleek. Het is als docent niet leuk om les te geven op een zeer zwakke school. Net zoals het voor ouders niet leuk is om een kind op zo’n school te hebben.”

Van Beekum is ook directeur van MAVO aan Zee. Dat klom eerder al uit een dal. “De MAVO is op weg naar de beoordeling ’goed’ en dat willen we ook met het beroepsonderwijs. Iedereen zit in de flow om door te knallen. Met de aanmeldingen gaat het ook goed. Beroepsonderwijs start volgend jaar met vijf brugklassen, de mavo met vier. Het weglekken naar Schagen is gekeerd.”

Lyceum

Ook Lyceum aan Zee kreeg bij de laatste beoordeling kritiek van de onderwijsinspectie. Zowel de HAVO als het VWO scoorde onvoldoende. Ook hier is de inspectie recent langs geweest. Bestuursvoorzitter Reinier de Voogd van Scholen aan Zee verwacht over enkele weken de bevindingen. Dat is dan het concept rapport. “We moeten het eerst goed bestuderen, voordat we erop kunnen reageren.”

Helderse Courant, 8 mei 2019, 19:20

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190508_73273751/beroepsonderwijs-aan-zee-van-zeer-zwak-in-een-keer-door-naar-voldoende-inspectie-trof-een-heel-andere-school-aan

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beroepsonderwijs+aan+Zee

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image