Petra Bies – Al zestig adopties van vuilnisbakken in Den Helder

Den Helder – De burgers van Den Helder willen best een handje helpen met het schoonhouden van de stad. Er zijn inmiddels zestig afvalbakken geadopteerd. Eind juni waren dat er nog twintig.

’Tenenkrommende fouten’ bij verwijderen afvalbakken hersteld

Dat maakte wethouder Jacqueline van Dongen bekend tijdens een bijeenkomst van het wijkplatform Stad binnen de Linie. De volgens de wethouder ’tenenkrommende fouten’ die gemaakt zijn bij het weghalen van afvalbakken zullen binnenkort worden hersteld. Er waren nogal wat communicatiestoornissen, waardoor de aannemer andere bakken weghaalde dan de bedoeling was. ,,In het Timorpark zijn er bijvoorbeeld te veel weggehaald.’’

Een andere fout was het weghalen van zogeheten hondenpoepstations. Die komen weer terug.

De gemeente liet vorig jaar onderzoeken hoe intensief de ongeveer zeshonderd afvalbakken in Den Helder en Julianadorp werden gebruikt en wat er eventueel veranderen moest. Wie een bak in zijn omgeving wilde behouden, kon adopteren. Aanvankelijk ging dat niet zo hard, maar nu zijn er zestig adoptiegevallen. De gemeente blijft eens per jaar voor een grote schoonmaak zorgen, maar in de tussentijd moet degene die geadopteerd heeft zorgen dat het netjes blijft. De gemeente levert een uitrusting: een knijper, handschoenen en zakken.

De geadopteerde bakken krijgen een sticker van de ’Afvaljutter’ met daarop de vermelding dat de bak geleegd en onderhouden wordt door de omwonenden. ,,Dat maakt het makkelijker om mensen die afval op straat gooien op dat gedrag aan te spreken. Dan kun je naar de bak wijzen en zeggen dat je je best doet om de boel schoon te houden.’’

De bakken zijn daarmee een klein offensief om de mentaliteit te veranderen. ,,Mensen rijden kilometers naar de Ikea om daar een kast te kopen, maar zijn vervolgens te beroerd om het verpakkingsmateriaal naar HVC te brengen. Laten we met z’n allen afspreken dat dat abnormaal is. En wie in staat is om een bakje patat te kopen, moet ook in staat zijn om een afvalbak te vinden,’’ zo kreeg de wethouder de handen op elkaar.

Scholieren

Er staat een nieuw project op stapel in de strijd tegen zwerfvuil. Dat richt zich op de middelbare scholieren. ,,De grootverbruikers van blikjes.’’ Scholen die meedoen krijgen daarvoor een bedrag, de deelnemende scholieren krijgen ook geld. Dat moet wel besteed worden aan een goed doel.

Afvalbakadoptie: tel. 140223

NHD, 15-9-2016, 10:30 (Update 15-9-2016, 10:30)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28503258.ece/Al-zestig-adopties-van-vuilnisbakken-in-Den-Helder_?lref=SR_4

1 Comment

  1. De gemeente Den Helder zoekt nog mensen die hun eigen straat willen adopteren. Kun je lekker zelf beslissen waar de riolering loopt en wat voor bestrating er komt. En je eigen straatje schoonvegen. Heerlijk! En onze bestuurders kunnen dan als bonus voor het invoeren van deze vergaande vorm van democratie hun salarissen verhogen, terwijl de belastingdruk voor ons gewoon hetzelfde blijft. Top toch??

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.