Peter Schat – Ontzamelen kan leiden tot musea in de toekomst + Museumvereniging – LAMO, de Leidraad Afstoten Museale Objecten (PDF)

Ontzamelen kan leiden tot musea in de toekomst

In navolging van ontspullende burgers gaan musea ontzamelen. Ze zoeken via een dinsdag gelanceerde website een nieuw thuis voor – op de lange termijn – circa een tiende deel van hun collecties. Dat betekent dat van de 45 miljoen objecten, die in 420 musea in ons land te zien zijn, of in het geval van depot bewaringen níet te zien zijn, op termijn 4,5 miljoen museumstukken ’teruggaan’ naar waar ze vandaan komen: het publiek. Want veelal gaat het om objecten, die musea een eeuw tot een halve eeuw geleden verwierven in het veld.

Enerzijds riekt het naar cultuur barbarisme. Wie zijn wij te bepalen, dat wat door conservatoren vroeger gewaardeerd werd als ’dit moet bewaard worden’ nu weer aan het publiek domein mag worden onttrokken? Geven we zo geen pareltjes weg?

Die kans zal best wel bestaan. Maar zoals we bomen en struiken snoeien om het groen mooi te houden, geeft inperken van museumcollecties ook weer ruimte. Namelijk in de opslag, maar ook financiële ruimte, waarmee musea geholpen gaan worden, die niet zo goed kunnen ontspullen. Wat dat aangaat biedt de museale opruimwoede liefhebbers van nostalgische of kunstzinnige objecten een buitenkans om hun verzamelingen uit te breiden of er een te starten. En wie weet wordt zo’n verzameling vanzelf een museum in de toekomst.

Noordhollands Dagblad, 9 april 2019, 14:49

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190409_69685545/commentaar-ontzamelen-kan-leiden-tot-musea-in-de-toekomst

LAMO, de Leidraad Afstoten Museale Objecten (PDF)

https://www.museumvereniging.nl/media/lamo_digitaal_dec_15_def.pdf

PDF:
Museumvereniging – LAMO, de Leidraad Afstoten Museale Objecten

Meer informatie:
https://www.museumdepotshop.nl