Peter Reenders – Nieuw stadhuis echt veel duurder + Lezers schrijven + Delano Weltevreden – ‘Beter’ eist schorsing burgemeester

Nieuw stadhuis echt veel duurder

De Helderse Ondernemers Vereniging gaf maandag een gelikte presentatie over eventuele nieuwbouw van een stadhuis op twee locaties. Alles werd uit de kast gehaald, inclusief een oud-rijksbouwmeester, om aan te tonen dat nieuwbouw veel beter is dan verbouw van het huidige stadhuis.

Ex-rijksbouwmeesters zijn aardige mensen, maar van financiën hebben ze geen kaas gegeten. Opvallend ook dat door hem het duurzaamheid aspect door hergebruik van bestaande gebouwen niet werd genoemd. Juist op de site van de rijksoverheid staat dat het duurzamer is om bestaande gebouwen te hergebruiken omdat het milieu hierdoor veel minder belast wordt dan bij nieuwbouw.

Doodleuk werd gezegd dat de rente maar 1,3% is. Dat klopt op dit moment. Er is echter geen bank die voor 40 jaar een rente van 1,3% gaat vastleggen, ook niet de Bank Nederlandse Gemeenten. Dat betekent door een hogere gemiddelde rente meer jaarlasten.

Onderhoud

Dan het meest opvallende: de jaarlasten en met name het onderhoud. Als vuistregel voor kantoorgebouwen als een stadhuis geldt dat ergens tussen de 25 en 30 jaar groot onderhoud nodig is. Hiervoor wordt bij reguliere vastgoedbeheerders een jaarlast opgevoerd van tussen de 2% en 3,5% van de stichtingskosten. Wij kunnen er ook voor ook kiezen om dat niet te doen maar dan heb ik nu al medelijden met de wethouder die na 25 jaar de gemeenteraad moet vertellen dat er opeens € 15 miljoen nodig is voor groot onderhoud van het stadhuis. Dat geld zul je dus nu moeten reserveren. Dat betekent dat de jaarkosten voor een stadhuis in de halter Bellevue vanwege dat onderhoud toeneemt met € 384.000. Daarnaast wordt in het plan gerekend met 35.000 euro per parkeerplaats voor een parkeergarage in Halter Bellevue, terwijl ingenieursbureaus als Oranjewoud uitgaan van 50.000 euro per plek.

Parkeren

Alles bij elkaar komen de jaarlasten voor Bellevue op minimaal € 1,96 miljoen. Voor Willemsoord op € 1,26 miljoen. Daar zit nu net de winst van verbouw van het huidige stadhuis voor 15 jaar. Wij hoeven voor groot onderhoud niet te reserveren maar na 15 jaar heeft het gebouw nog wel een restwaarde. Het bestaande stadhuis is voor iedereen goed bereikbaar met voldoende parkeergelegenheid en de exploitatiekosten zijn iets meer dan de helft ten opzichte van nieuwbouw. De negen ton per jaar die we besparen kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor gratis parkeren in het Stadshart.

Paspoort
Peter Reenders is fractievoorzitter van Stadspartij, die deel uitmaakt van de coalitie.

Noordhollands Dagblad, 7 juli 2017, 17:53

Reacties:

Rene van Deutekom · Ja dacht het niet maar zou kunnen
Ingezonden stukken door politieke partijen zijn licht gekleurd neem ik aan. Weinig toegevoegde waarde meer een verdediging van een standpunt.

Klaas Otten · Den Helder
Peter Reenders slaat wèl enigszins de spijker op z’n kop met artikel #nieuwbouw #stadhuis aangezien reactie keeper René van Deutekom #D66 �

Harrie Dongen Van · Werkt bij Marinebedrijf Den Helder
Daar weet D66 natuurlijk alles van René. Zo schijnt er ok zo’n “prachtig” rapport te liggen over de schouwburg.

Carlo Assorgia
Klopt Harry,
De Schouwburg ,echt een voorbeeld hoe D66 omgaat met gemeenschapsgeld, maar oh zo zuinig wanneer het uit eigen “broek” moet komen!
D66 had ook al blind getekend om 50 miljoen stuk te gooien voor het nieuwe stadhuis op de stationslocatie ( 110 miljoen ouwe guldentjes ) wanneer je het snel zegt , valt het altijd mee bij D66
Bij renoveren houden we dus een slordige 40 miljoen over voor wensen in de rest van Den Helder zoals Julianadorp , Schooten, Huisduinen, Vogel en Visbuurt, oud en nieuw Den Helder
Den Helder is groter als een nieuw stadhuis, dat dubbeltje valt niet echt en zal nooit vallen bij D66

Rene van Deutekom · Ja dacht het niet maar zou kunnen
Carlo wat een rare redenatie dat er 40 miljoen over zou blijven om wensen in de stad te realiseren. Het gaat over de jaarlijkse kosten van het stadhuis en die kosten verdwijnen niet na 15 jaar. De kosten zijn tussen de 1 en 1.4 miljoen per jaar afhankelijk van renovatie of nieuwbouw. Over 40 jaar gerekend blijft er dus geen 40 miljoen over.

Remco Duijnker · OSG Nieuwediep
Rene van Deutekom We werden en worden opgezadeld met Willemsoord dat al een godsvermogen heeft gekost en nog steeds, we werden opgezadeld met een peperduur theater waar alleen maar een miljoen per jaar bij moet en waar je maar moet afwachten welke kostenoverschrijdingen er hebben plaatsgevonden ( we hebben wel een prijs gewonnen maar dat is dan ook alles), we worden opgezadeld met een organisatie waar men de hand er niet voor omdraait om met kapitalen gemeenschapsgeld helemaal niets wordt bereikt, we worden opgezadeld met allerlei verbonden partijen die alleen maar kosten en kosten en nu wil je Den Helder rustig weer opzadelen met een kostenpost van miljoenen. Eigenlijk is de renovatie de handrem van partijen die wel op de centen van burgers letten na jaren van brassen.

Rene van Deutekom · Ja dacht het niet maar zou kunnen
Remco Duijnker Dit is nu juist het probleem van alles wordt er bij gehaalt willemsoord, bibliotheek, verbonden partijen etc. Het gaat om het stadshuis welk met de renovatie, misschien ook wel budget overschrijdend zal worden afgesloten. Verder is er in 2014 een besluit genomen (Democratisch) over het stadhuis op de station locatie, welk terug is gedraaied na de verkiezingen wat de gemeenschap meer dan 2 miljoen heeft gekost. Maar daar hoor ik niemand over.

Klaas Otten · Den Helder
Nu inhoudelijke reactie over dit artikel: Reenders benoemd wel items wat hout zaagt … duurzaamheid, rente percentage over lang lopende leningen en keuze’s van rijksbouwmeesters …. zelf weet ik van mijn vader die samen met zijn vader meededen aan een aanbesteding van nieuwbouw van een postkantoor ( 1968 ) …. het bestek had zeer specifieke eisen aangaande o.a. het stukadoorswerk volgens mijn vader , wat niet gebruikelijk is in utiliteitsbouw …. maar wel kosten verhogend! Overigens ben ik het niet eens met Reenders aangaande de kosten per parkeerplaats van nieuwbouw Halter Bellevue fase 1 en 2. Die kosten hangen af van aantal parkeerplaatsen en als men fase 1 en 2 van Halter Bellevue tegelijk uitvoeren dan kunnen de kosten per parkeerplaats worden gedrukt ( door bouw van 1 grote parkeergarage …)

Rene de Visser · Evize bij Zelfstandig
Heren, als het klopt wat Behoorlijk Bestuur suggereert dan maakt Den Helder over een aantal jaren onderdeel van de gemeenten Hollands Kroon en Schagen met een gemeente huis in een van deze gebieden (zie artikel in het NHD dhr Wouters). Door nu geen nieuw gemeentehuis te bouwen is de politiek alvast (mogelijk) aan het voorsorteren zoals ik begrijp uit het artikel.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/nieuw-stadhuis-echt-veel-duurder

Lezers schrijven

Helderse Courant, 8 juli 2017

Helderse Courant, 8 juli 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

‘Beter’ eist schorsing burgemeester

Helderse Courant, 8 juli 2017
Helderse Courant, 8 juli 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image