Peter Pijls – De tweede ronde

‘€œAlleen de allersterkste komen terug voor de tweede ronde’€, zei kunstenaar Rob Scholte laatst in een interview met De Volkskrant. Zijn verhaal is bekend: door een bomaanslag verloor hij beide benen.

Ik raakte ze kwijt door ernstige aderverkalking. Ook een aanslag op de benen eigenlijk, maar dan van binnen uit.

Scholte was een liefhebber van cocaïne. Ik dronk decennia te veel alcohol, twee jaar destructief veel. Maar ik kwam droog terug, zoals Rob Scholte het Colombiaanse marcheer poeder afzwoer en een gezin stichtte.

Ik hou daar van, mensen, die een comeback maken. Zich terugvechten richting een tweede ronde.

Boven mijn bed hangt een schilderij van Hans Verhagen, dichter en beeldend kunstenaar. Afgeschreven als junk en zielige hippie. Tot hij meedogenloos terugkwam door de P.C. Hooft prijs te winnen. Ook hij dwong zijn tweede ronde af.

Ik woon in een psychiatrische instelling. Vorige week overleed medebewoonster G., die me altijd hielp, waar ze kon. Zo gaf ze me het logeermatras van mijn zoon. Zonder iets terug te vragen. Recent werd bij haar uitgezaaide longkanker geconstateerd. Behandelen was zinloos.

Zij kreeg geen kans op een tweede ronde.

Ervaringswijzer, Inspiratie voor de psyche, 5 juli 2017

http://ervaringswijzer.nl/blog/index.php?blog=413&auteur=24&lijstauteur=24

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Pijls