Peter Bruyn – Polar Twins met Dirk Polak en Mark Ritsema (foto Polar Twins)Polar Twins met ’Europese Soul’ naar De Waag, Romantische Zoekers naar Geluk tussen Athene, Parijs en Berlijn

Polar Twins met Dirk Polak en Mark Ritsema (foto Polar Twins)

Polar Twins met ’Europese Soul’ naar De Waag, Romantische Zoekers naar Geluk tussen Athene, Parijs en Berlijn

Haarlem – Het ’ongeneselijk romantische’ muziekduo Polar Twins, bestaande uit Dirk Polak en Mark Ritsema, treedt zondag in De Waag in Haarlem op.

Als er een lijst zou bestaan van miskende, of toch in ieder geval onderschatte, muziekgroepen, dan stond het duo Polar Twins zonder meer in de top vijf. Komende zondagmiddag zijn ze in De Waag te horen.

Twee veteranen uit de Nederlandse Rock Amsterdammer Polak en Rotterdammer Mark Ritsema. Maar de Rock zijn ze met Polar Twins ruimschoots gepasseerd. Met accordeon en akoestische gitaar bezingen ze de Weltschmerz van ongeneselijk romantische mannen op leeftijd. Twee gebruinde baritons zoekend naar geluk tussen Athene, Parijs en Berlijn. Hun passie na jagend van het Franse platteland tot aan de oevers van de Zwarte Zee. Meestal Engels talig, maar soms ook in Camembert Frans of Krimi Duits. Dat is mooi. Kamer pop, in de traditie van Tindersticks en The Blue Nile. Europese Soul.

Dirk Maurits Polak is inmiddels achter in de zestig. Muzikant en kunstenaar. In de Jaren Tachtig korte tijd bekend als de man achter de groep en het kunstenaars collectief Mecano. In een boek met dezelfde titel beschreef hij een jaar of tien geleden zijn bohemien achtige levenswandel. Als telg uit een kleurrijk gereformeerd, joods en communistisch gezin kruist zijn pad al vroeg, dat van onder anderen Ramses Shaffy, Rob Scholte en Theo van Gogh. Commercieel door breken doet Polak nooit, niet als muzikant en niet als schilder.

Ritsema, negen jaar jonger dan Polak, was op zijn zeventiende al fan van Mecano en had zelf ’underground succes’ als zanger van groepen als Spasmodique, Cobraz, Raskolnikov en zijn solo project Nightporter. Hij trad al regelmatig in De Waag op. Hij komt uit een aanzienlijk burgerlijker ’nest’ dan Polak, maar het klikt tussen de Amsterdammer en de Rotterdammer. In 2012 verscheen hun eerste gezamenlijke album, twee jaar geleden gevolgd door het mogelijk nog betere ’Maybe the Moon’.

Opvallendste stuk op die plaat is de bijna dertien minuten klokkende en uit vijf delen bestaande ’Suite Jumeaux Polaires’. Op zijn gebruikelijke theatrale wijze, die soms wat aan de legendarische acteur Ko van Dijk herinnert, somt Polak alle invloeden en citaten op, die in het stuk verwerkt zijn. De dichter Apollinaire, de kunstenaar Rob Scholte, de Haiku dichtvorm, de Engelse rock groep Medicine Head – van een obscuur singletje uit 1969 – en wat al niet meer.

Het tekent Polar Twins, zoals dat ook voor de hoes van de plaat geldt, waar tal van kunstenaars van naam een bijdrage aan hebben geleverd. „Ja, maar daar zijn The Beatles toch al mee begonnen in de Jaren Zestig”, reageert Polak. „Dat heeft met bezieling te maken. Dit is geen Amerikaans weg werp product, dit is Europese Soul.”

De afgelopen jaren speelde Polar Twins vanzelfsprekend weinig, maar het afgelopen decennium tourden ze door Frankrijk en Israël en brachten fans op de been in Griekenland. „Moet je dit zien”, zegt Polak en klapt zijn laptop open. „Een serieuze uitnodiging om in Sao Paulo te komen spelen () Ik zal je eerlijk zeggen, zelf hoef ik niet meer zo nodig op mijn leeftijd. Ik hou al niet zo van vliegen. Maar Mark staat natuurlijk te springen, dus ik zal uiteindelijk wel mee gaan. Ach, weet je, jongen, in het buitenland begrijpen ze soms niet, dat er in Nederland nog steeds geen standbeeld voor mij is, ha ha.”

Programma

Polar Twins speelt zondag 22 mei in De Waag, Haarlem.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220520_40928835

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Bruyn
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Waag+Haarlem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Polar+Twins
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dirk+Polak
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mark+Ritsema
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ramses+Shaffy
https://robscholtemuseum.nl/?s=Theo+Van+Gogh
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ko+van+Dijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Guillaume+Apollinaire
https://robscholtemuseum.nl/?s=Haiku
https://robscholtemuseum.nl/?s=Medicine+Head
https://robscholtemuseum.nl/?s=The+Beatles
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaren+Zestig
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaren+Tachtig