SlotVan | Anoniem bij wijze van spreken – Robert Mink Kok, bijnaam: “De Denker”, “De Lange”

XTC (foto SlotVan)Mink K (foto Panorama)

Robert Mink Kok, bijnaam: “De Denker“, “De
Lange

De pion Koning (foto SlotVan)

Robert Mink K groeide op in Amsterdam. Zijn buurman was voorzitter van een schietvereniging en Mink was daar zelf ook lid van. Hij maakte rond zijn 13e de wapens van die schietvereniging schoon.

In 1980 zouden bij de inlichtingendienst van de Amsterdamse politie berichten zijn binnengekomen over K. Hij zou zich bezighouden met geweld, diefstal en illegale geldtransporten. Aan het begin van de jaren-80 zat hij in een kibboets in Israël. Hij woonde later ook nog enige tijd in Canada. Mink K diende zijn militaire dienstplicht onder andere uit op de kazerne Seedorf in Duitsland. Niet lang na zijn dienstplichttijd meldde hij zich aan bij het Franse Vreemdelingenlegioen. Binnen enkele weken vertrok hij weer bij het Legioen. Hij volgde daarna een studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam, maar maakte de studie niet af. Halverwege de jaren 80 zou hij zich zijn gaan bezighouden met handel in hasj. Hij kwam in contact met Stanley Hillis, die hem adressen zou hebben gegeven, waar K hasj kon verkopen. K deed ook zaken met de organisatie van Klaas Bruinsma. Na de dood van Bruinsma, zou K deel zijn gaan uitmaken van de leiding van de Delta organisatie.

Aan het begin van november 1992 werd een partij Colombiaanse weed gevolgd van de Amsterdamse haven naar het Friese Oudebildtzijl. De partij werd opgeslagen in een boerderij. Na een inkijkoperatie werd er een inval gedaan door de Friese politie en werd niet alleen de weed aangetroffen, maar ook een grote partij XTC, tientallen handgranaten en 100 kilo semtex. De nacht na de inval werd op de dijk in de buurt van de boerderij een auto gezien met een aantal mensen erin. Volgens de politie zou Mink K in de auto gezeten hebben, samen met Jan Femer en Rudi van Efferen (sommige bronnen hebben het over Femer en Donald G).

Op 19 juni 1994 reisde K samen met andere leden van de Delta groep naar Detroit. Ze werden geweigerd en moesten terugkeren naar Nederland. Het reisje was georganiseerd door Jan Femer en was bedoeld als cadeau voor Donald G, die ging trouwen. In de USA vond op dat moment het WK voetbal plaats. In juli van dat jaar reisde het gezelschap alsnog samen af. Dit keer naar Benidorm.

In juli 1994 werd ’s nachts een fout geparkeerde auto aangetroffen door agenten. De inzittenden, een van de gebroeders G en een Israëlische crimineel, werden gearresteerd, nadat in de kofferbak van de auto 2,2 miljoen gulden in contanten werden gevonden. In de auto vond de politie ook enkele ongeopende brieven, die waren gericht aan Robert Mink MK. Bovendien vond men een sleutelbos. De sleutels bleken niet alleen te passen op de voordeur van de woning van Mink K, maar ook op de voordeur van een woning in Newtonstraat, waar twee weken later een grote partij wapens werd gevonden.

In augustus 1994 werd hij gearresteerd in verband met de grote wapenvondst aan de Amsterdamse Newtonstraat. De wapens werden op 3 augustus 1994 aangetroffen na een tip, dat er wapens waren aangevoerd op het adres in de Newtonstraat. De vingerafdrukken van K zouden zijn gevonden op de plastic zakken, waarin de wapen werden aangetroffen en een getuige zou hebben verklaard hem in een bepaalde week in de woning te hebben gezien. Mink K verbleef die week echter in Spanje, wat ook bleek uit videobeelden, die door de politie zelf werden gemaakt . Op foto’s van de inbeslagname van de wapens bleek bovendien, dat de wapens helemaal niet in plastic zakken zaten. Toch werd K hiervoor veroordeeld tot zes jaar cel op 24 oktober 1995. Zowel K als het OM gingen in Hoger Beroep en op 3 mei 1996 besliste de rechter, dat hij dit Hoger Beroep op vrije voeten mocht afwachten. In het Hoger Beroep werd hij tot zes jaar en acht maanden cel veroordeeld. Hij richtte zich vervolgens tot de Hoge Raad en het Internationaal Gerechtshof voor de Rechten van de Mens. De Hoge Raad verwierp het cassatieverzoek van K in 1998. Wel werd zijn straf aangepast naar zes jaar en zes maanden.

Op 27 april 1995 werd . gearresteerd in coffeeshop Betty Boop in Amsterdam. Bij de actie werden tachtig T shirts gevonden met de afbeelding van officier van justitie Jo Valente en daaronder de tekst ‘Gezocht in verband met inkijkoperaties‘. Bij deze arrestatie zou hij een Glock 18 in zijn broekband hebben gedragen.

De naam van K duikt ook op in het onderzoek Gouden Kalf, waarbij enkele wisselkantoren in Amsterdam opgerold werden wegens het witwassen van drugsgelden. Enkele leden van de Israëlische familie E werden destijds genoemd als hoofdverdachten.

Op 28 januari 1998 werd K gearresteerd in Frankrijk (aan de grens met Spanje) en uitgeleverd aan België in verband met de aankoop van geheime onderzoek dossiers. In ruil voor cocaïne zou K politiedossiers over Nederlandse criminelen hebben gekocht van Koen V. Hij zou daarbij vooral belangstelling hebben gehad in onderzoeken, waarin Sam Klepper en John Mieremet figureerden en naar een onderzoek over de arrestatie van Ton van D in Antwerpen. Na een maand kwam hij weer vrij wegens gebrek aan bewijs. Op 15 september 1999 werd hij opnieuw gearresteerd na grote wapenvondsten op 1 juni 1999 aan de Vrijheidslaan in Amsterdam en op 1 september 1999 aan de Nachtwachtlaan. Beide keren zou de politie de wapens hebben ontdekt na klachten van buren over wateroverlast. Er werd in de media zeer getwijfeld aan die verklaring. Een Amsterdamse politieman zou tegen een journalist gezegd hebben, dat de wateroverlast verzonnen was, omdat ‘je soms even een doorbraak nodig hebt in een onderzoek‘.

Het proces tegen K begint in maart 2000. De zaak zou achter gesloten deuren plaatsvinden. Op 14 maart wordt er echter een fout gemaakt. De microfoon naar de perstribune staat open en de aanwezige journalisten horen de verklaringen van K. Hij ontkent, dat hij contacten zou hebben met de BVD, maar geeft toe, dat hij afspraken had gemaakt met officier van justitie Fred Teeven. Op 30 maart 2000 werd hij tot 3,5 jaar cel veroordeeld. K zou een informant zijn geweest van officier van justitie Teeven. Hij zou een van de machtigste personen in de Nederlandse onderwereld zijn. Op het moment van zijn veroordeling was hij 38 jaar oud. K was een van de verdachten van de moord op Jaap van der Heijden. Ook werd zijn naam genoemd in verband met de inbraak bij officier van justitie Valente.

Op 1 augustus 2000 verwierp het Europese hof het beroep, dat was ingediend na de veroordeling voor de wapenvondst in 1994. Op 19 september 2000 werd K overgeplaatst van de Bijlmerbajes naar de EBI in Vught. De CIE zou een tip hebben ontvangen, dat er zou worden geprobeerd om K uit de gevangenis te bevrijden. Er zouden Russen en Joegoslaven worden ingevlogen en er zou al een wapenopslagplaats zijn aangelegd voor de bevrijdingsactie.

Op maandag 9 oktober 2000 werd het hof gewraakt door de verdediging. De wrakingspoging was succesvol en het Hoger Beroep moet door andere rechters worden overgedaan.

K zou in oktober 2000 door het hoofd van de CID in Amsterdam zijn gewaarschuwd voor een aanslag op zijn leven.

Het Openbaar Ministerie werd op dinsdag 17 april 2001 in de Hoger Beroep zaak tegen Mink K niet ontvankelijk verklaard. Mink K had een geheime overeenkomst gesloten met officier van justitie Teeven. In ruil voor informatie zou het Openbaar Ministerie voor strafvermindering kunnen zorgen. De overeenkomst werd bekend en daardoor loopt het leven van Mink K gevaar. Mink K zal nu vrijuit gaan. Het Openbaar Ministerie is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Op 2 juli 2002 besloot de Hoge Raad, dat het proces tegen K overgedaan moet worden. De Hoge Raad herroept hiermee het arrest van het Amsterdamse gerechtshof. Mink K zou wapens doorspelen aan de BVD (AIVD). Zo zou hij in april 1997 een Russische anti tank raket hebben geleverd. Een deel van de wapens, die aan Mink K. worden toegeschreven zouden afkomstig zijn van buitenlandse overheidsdiensten, waarschijnlijk gaat het om de DEA en de Mossad. Mink zou contacten hebben binnen die organisaties en ook met de CIA. Volgens sommige geruchten zou er een foto bestaan van Mink K in gezelschap van Oliver North.

Op 3 juni 2003 werd Mink K door het Gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Op 15 februari 2005 werd Mink K gearresteerd in zijn cel in de gevangenis van Heerhugowaard op verdenking van de moord op Jaap van der Heijden.

In 2005 werd een inval gedaan bij Evert Hingst, de advocaat van K. Er werden bij Hingst twee valse paspoorten en een rijbewijs met daarop foto’s van K gevonden. Eén van de paspoorten zou komen van het Ministerie van Defensie van Kroatië. Het andere paspoort was Engels en stond op naam van Paul Harris, die in Londen bij de Engelse CID werkte en later in Den Haag werkte op de Britse ambassade.

Op zaterdag 21 januari 2006 verscheen een pagina groot artikel in De Telegraaf, waarin werd gemeld, dat de AIVD twee informanten in de omgeving van Mink K zou hebben gehad. De informanten zouden hebben gemeld, dat K. jaarlijks minimaal 2 miljoen gulden zou reserveren voor het omkopen van hoge ambtenaren bij politie en Justitie. Op basis van de verklaringen van de informanten zou de AIVD K en zijn organisatie eind 1997 aangeduid hebben als potentieel staatsgevaarlijk. Er zou door de AIVD zijn vastgesteld, dat de organisatie van Mink K contacten zou hebben met terreurorganisaties als Hezbollah, de IRA en de ETA. De organisatie van K zou schuldig zijn aan een reeks van liquidaties, waarbij volgens de informanten gebruik werd gemaakt van wapens, die door de politie in beslag waren genomen. Corrupte agenten zouden de wapens ‘uitgeleend‘ hebben aan de criminelen en na de liquidatie werden ze weer bij de politie afgeleverd.

Mink K was volgens de AIVD ‘de koning van de geweld factor‘. Hij zou volgens de informanten gedreigd hebben om gebouwen van Justitie op te blazen en een rechter te vermoorden. Hij boezemde veel angst in, ook bij politie en Justitie. Een Officier van Justitie zou halverwege de jaren 90 van het Openbaar Ministerie opdracht hebben gekregen om een onderzoek naar K stop te zetten, omdat gevreesd werd, dat “we er anders allemaal aan gaan“, zoals de top van het Openbaar Ministerie zou hebben gezegd tegen de Officier.

In februari 2006 schreef De Volkskrant, dat Mink K vlak voor de dood van Willem Endstra nog drie miljoen euro zou hebben geïnvesteerd bij de vastgoedhandelaar. Volgens bronnen rond Endstra zou het geld zijn afgeleverd in meerdere tassen. Het zou daarna zijn doorgesluisd naar Willem Holleeder. Volgens Mink K zelf is dit bericht onzin.

Op 6 mei 2006 kwam De Telegraaf met het bericht dat Mink K informatie zou hebben gekocht van een voormalige agent van de AIVD, Paul H..

Eind mei 2006 meldde de Chileens krant La Nación, dat Nederland aan Chili informatie zou hebben gevraagd in verband met Mink K. Het verzoek zou afkomstig zijn geweest uit Rotterdam. De informatie, die werd opgevraagd zou betrekking hebben op banden met criminele organisaties in Chili en met geldstromen van en naar Chili. De Telegraaf kwam op 3 juni dat jaar met een artikel, dat justitie zou willen spreken met de Chileen Charlie da Silva over Mink K en over de moord op Jaap van der Heijden. Da Silva zou getuige zijn geweest van de aanslag volgens het rechtshulpverzoek aan Chili. De Silva werkte jaren lang samen met K, maar vertrok naar Chili na een conflict tussen de twee.

Op 26 juni 2007 werd er voor de Rotterdamse rechtbank 10 jaar cel geëist tegen Mink K voor de moord op Van der Heiden.

Op 20 juli 2007 werd hij vrijgesproken.

Volgens eigen zeggen had hij menig liquidatie in de Amsterdamse onderwereld kunnen voorkomen als hij niet was opgepakt in 1999.

Op 31 juli 2011 zou Mink K zijn gearresteerd in Kaslik, ten noorden van Beiroet. K zou in gezelschap zijn geweest van drie andere mannen en in hun twee auto’s zou een partij van 53 kilo cocaïne zijn aangetroffen. De arrestatie volgde na twee weken onderzoek in onder meer Sidon en Beiroet. Een Palestijn met Bulgaars paspoort was eerder al aangehouden en op basis van zijn verhoor werden K, een Ier en nog twee Palestijnen gearresteerd. Libanese bronnen, die dicht bij het onderzoek zouden staan, verklaarden, dat er nog een aantal Libanezen betrokken zou zijn bij de cocaïne bende en dat het zou gaan om enkele bekende personen, die mogelijk nauwe connecties zouden hebben met lokale politici.

SlotVan, datum onbekend