PERSBERICHT PLUS ULTRA

PLUS ULTRA (in het Nederlands: steeds verder) is een Latijnse uitdrukking, die vooral bekend is als de wapenspreuk van Spanje. Haar Spaanse variant is Más allá.
De wapenspreuk PLUS ULTRA werd gekozen door keizer Karel V, al vanaf 1516 als Karel I koning van Spanje, als variatie op non PLUS ULTRA.
De tekst non PLUS ULTRA had Hercules volgens de overlevering gebeiteld op de Zuilen van Hercules aan weerszijden van de Straat van Gibraltar om het einde van de wereld, zoals gedacht in de klassieke oudheid, te markeren.
Onder Karel’s bewind kende Spanje een enorme koloniale expansie en met dit nieuwe motto PLUS ULTRA wilde hij aangeven, dat de Straat van Gibraltar niet langer het einde van de wereld was en dat ambities van Spanje verder reikten.
PLUS ULTRA is ook het motto van o.a. de Henegouwse gemeente Binche, van de Engelse filosoof Francis Bacon, van de Colombiaanse marine, van de Mexicaanse havenstad Veracruz en van talloze scholen en instellingen wereldwijd.

PLUS ULTRA is nu dus eveneens de titel en het zelf gekozen devies van de tentoonstelling, die op zaterdag 5 juli 2014 in aanwezigheid van de kunstenaars Rob Scholte, Ronald Westerhuis en Jan Schoonhoven Jr. opent bij Bogert Gallery in Knokke. Vanaf 22 juni is de tentoonstelling in preview te zien en ook tijdens de 11e editie van Art Knokke-Heist in het weekend van 28 tot 29 juni is PLUS ULTRA open.

PLUS ULTRA is een vervolg op eerdere shows van de ZERO PLUS-groep, opgericht in februari 2012 door John Breed, Jan ten Have, Rob Scholte en Jan Schoonhoven Jr..
Nu in Knokke tonen slechts Scholte en Schoonhoven Jr. van de oorspronkelijke vier ZERO PLUS-oprichters.
Eerder in de zomer van 2013 exposeerden deze twee samen in Bogert Gallery te Knokke onder de naam SCHO+. Net als kort daarvoor bij Kers Gallery in Amsterdam.
Met PLUS ULTRA is Ronald Westerhuis toegetreden tot de ZERO PLUS-groep, die niet vast van samenstelling is, maar wisselt rond de harde kern van SCHO+.

Eerst had je Cobra na de 2e Wereldoorlog, toen de Pop-art van nulzero in de 60′s en de Jonge Wilden van de Tachtiger Jaren, daarna bleef het jaren verdacht stil in de Nederlandse kunstwereld.
Nu is hier dan eindelijk het langverwachte ZERO PLUS met PLUS ULTRA.
Present !!!

De naam ZERO PLUS is bedacht door de Chef Kunst van het Nederlandse dagblad De Telegraaf Bert Jan ter Braak, die naar aanleiding de tentoonstelling van Jan Schoonhoven jr. in Museum Jan van der Togt te Amstelveen opmerkte, dat Jr. een nieuwe versie van Sr. is, een update: ZERO PLUS.
Net als de impressionisten kiezen Westerhuis, Scholte en Schoonhoven Jr. de typering van een kunstcriticus als geuzennaam.
Hun samenwerking resulteert nu in PLUS ULTRA.

Rob Scholte (geboren 1958 in Amsterdam) behoeft nauwelijks introductie. Als jongste deelnemer aan Chambres d’Amis in 1986 te Gent en na vele projecten en expo’s world-wide, is hij de oudste en meest ervaren van de drie exposanten. Scholte toont bij PLUS ULTRA zijn nieuwe project “Light, your first currency”, enkele monumentale “Lucifer in paradise”-werken en de Wasco-tekeningen-serie “Ïn het krijt staan”.
Jan Schoonhoven Jr. (geboren 1975 in Amsterdam) toont deze zomer een eerste overzicht van zijn werk in de geboortestad van zijn grootvader Jan Schoonhoven Sr., namelijk het al eerder door Johannes Vermeer vereeuwigde Delft, bij Project Space 38CC van 26 juni tot 17 augustus in de tentoonstellingsreeks Repeat 2.0, part 3. Zijn bijdrage aan PLUS ULTRA bestaat uit de werken “Red Wave” en “White Circle”en diverse andere papier-maché-werken.
Ronald Westerhuis (geboren 1971 in Tiel) exposeerde eerder zijn monumentale roestvrij stalen sculptuur o.a. in Museum De Fundatie te Zwolle, bij Lowlands en in Shanghai, China. Bij het Shell-hoofdkantoor in Amsterdam staat zijn “Pride”. Westerhuis toont bij PLUS ULTRA zijn spectaculaire “Circle of life” en nieuw werk als daar zijn de wandschalen en kleinere kamersculpturen, die natuurlijk tot in de perfectie zijn afgewerkt.

Steeds verder!

PLUS ULTRA

opening 5 juli 2014 om 18.00 uur

28 juni – 18 augustus 2014
alle dagen open 11.00 – 18.00 uur
Bogert Gallery
Zeedijk-Het Zoude 732
8300 Knokke-Het Zoute
http://www.bogertgallery.be
knokke@bogertgallery.be
Herman van de Bogert
32 / 50 – 688236

JAN SCHOONHOVEN JR.

opening 26 juni 2014 om 17.00 uur

26 juni – 17 augustus 2014
woensdag t/m zaterdag open 13.00 – 17.00 uur
Creatief Laboratorium 38CC
Hooikade 13
2627 AB Delft
http://www.38cc.nl
mail@38cc.nl
Coen de Jong
31 / 6 – 38129525

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image