Paul Verhoeven – Portret van Anton Mussert + VPRO | Paul Verhoeven – Portret van Anton Adriaan Mussert + Bart Rietvink – Anton Adriaan Mussert (1968) + Kop Stukken NSB

Portret van Anton Mussert

Gepubliceerd 18 mei 2022

2dewwdoc

Mocht u een Donatie willen doen voor Alle Moeite die ik er in steek, dan wordt dat Zeer op Prijs Gesteld.
Mocht u willen Doneren, dan kan dat op Bank Rekening NL 33 SNSB 0783 1930 84 ten Name van Geerling Biografische Documentaire over NSB Leider Anton Adriaan Mussert.

Verhoeven baarde opzien door Oud NSB‘ers Aan het Woord te Laten. Grote Namen als Evert Roskam en de Weduwe van NSB Leider Rost van Tonningen, Florrie Rost van Tonningen, komen aan het Woord

Reacties
https://youtu.be/RTN7yQybelw

Portret van Anton Adriaan Mussert

Met Behulp van ArchiefMateriaal, bestaande uit Foto’s, Films, Brieven en Gesprekken met Mensen, die Anton Adriaan Mussert hebben Gekend, onder andere Prof Ir W Schermerhorn, EJ Roskam, Florrie Rost van Tonningen, JG Krabbendam en Mr J. Zaaijer – wordt een Portret Geschetst van Mussert en zijn Rol in de WWII. De Documentaire werd gemaakt in 1969. De VPRO Directie liet de Documentaire voor Vertoning Zien aan Lou de Jong, die Uit Zending ontraadde. Na de Komst van Jan Blokker als Hoofd TV bij de VPRO in 1970, werd de Documentaire als nog (met Enige Kleine Wijzigingen) Uit Gezonden.

https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_041155~vpro-paul-verhoeven-1969-1970-55-min-portret-van-anton-mussert~.html

Portret van Anton Adriaan Mussert (1968)

Regie Paul Verhoeven | 50 Minuten | Documentaire

In 1943 waren Honderd Duizend Nederlanders Lid van de NSB, de Nationaal Socialistische Beweging. Dertien Duizend Mannen maakten Deel uit van de WA, de Wehr Afdeling van de NSB. Dertig Duizend Nederlanders namen Dienst bij de SS, de Schutz Staffe. Twintig Duizend van hen gingen naar het Oost Front. Tienduizend van hen sneuvelden.” Dit zijn Enkele, Niet Zulke Plezierige feiten die aan het begin van Verhoevens Spraak Makende Documentaire over NSB Leider Anton Adriaan Mussert, aan de Kijker worden gepresenteerd. Verhoeven is in de Loop der Jaren Bekend geworden als Iemand, die de Controverse Niet schuwt, en het is in deze Documentaire, dat we de Filmische Beginselen van de op deze Manier Gedefinieerde Persoon kunnen Waar Nemen.

De Benadering Alleen Al, dat Verhoeven naar Verschillende Kanten wilde kijken, en Werkelijk wilde na gaan Wie Mussert was, of Liever, Hoe hij geworden is tot “Wat” hij was, ging er bij Sommigen niet in. Dit is Moeilijk te Verteren voor Diegenen, die het Mens Zijn van dit Soort Figuren het Liefst onder Tafel Schuiven, aan Gezien Iedere Verbintenis, die wij Zelf met zo’n Persoon zouden kunnen hebben, Ondenkbaar is. Daarom is het Maar het Beste om uit te gaan van het Pure Kwaad, om zo dit Soort Onwenselijke Figuren Zo Ver Mogelijk bij ons Van Daan te houden. Maar toch heeft hij Gewoon Ergens op School Gezeten, en Vrienden en Familie gehad, die hem waardeerden. Hij heeft Dromen Gekend en Frustraties. Verhoeven laat Alles aan Bod komen in zijn Documentaire, een Buiten Gewoon Uit Gebalanceerd Relaas over het Leven van Mussert en de Sociale Krachten, Externe Gebeurtenissen, en Persoonlijke Ambities, die hem hebben gemaakt tot de Verguisde Persoon waar Nederland mee Bekend is.

Ook al keurt Verhoeven hier mee Geens Zins het Gedrag van Mussert Goed, het is Al Genoeg om de Persoon Mussert als zo danig te benaderen om Tegen Stand te creëren. De Documentaire mocht dan Ook Niet Direct Uit Gezonden worden op Televisie. De VPRO was van Mening, dat er te Weinig Balans in de Film zat en eiste van Verhoeven, dat hij Nog Wat Beelden van Concentratie Kampen er in stopte. Nadat dit Verzoek was In Gewilligd, mocht de film in 1970, Twee Jaar na Dato, als nog Uit Gezonden worden.

Interessant is, dat Mussert Veroordeeld en Terecht Gesteld is als Land Verrader, terwijl hij Juist Altijd Zo Prat ging op het Nationale Gevoel, en op kwam voor het Nederlandse Belang, wanneer dit in het Geding dreigde te komen. Zijn Werk voor Hitler, die hij overigens beschrijft als een Profeet en als door God Gezonden om Europa te Redden, verklaart hij dan ook als Nood Zakelijk Kwaad. Hij had de Mis Vatting, dat Nederland een Onafhankelijke Rol zou kunnen blijven vervullen binnen een Duitse Staten Bond. Ook interessant is het om de Ex Oost Front Strijders zonder Blikken of Blozen aan het Woord te zien. Ze hebben voor Hitler Gestreden tegen de (Russische) Communisten aan het Oost Front, maar staan Nog Steeds op Recht achter hun Daden en Musserts Filosofie.

Het Einde van de Film is, Op Vallend Genoeg, te vergelijken met het Einde van ‘Zwartboek’. Ook in deze Documentaire wordt er Namelijk Getoond Wat er met de Land Verraders en NSB ers werd gedaan door de Mensen op de Straat, toen de Oorlog Af Gelopen was. Koppen werden Kaal Geschoren, Vernederende Bordjes om de Nek gehangen, en men moest Letterlijk door de Knieën. Deze documentaire laat Nederlanders, Net als in ‘Zwartboek’, Kennis Maken met de Wat Minder Florissante Kantjes van “Onze” Participatie en Gedrag in de oIorlog. Grijs Tinten dus, in Plaats van een Comfortabel Zwart en Wit.

Cine Magazine, datum onbekend

https://cinemagazine.nl/portret-van-anton-adriaan-mussert-1968-recensie/ 

Fragment Kop Stukken van de NSB

 

https://en.calameo.com/books/00466101393e82cb783c2

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=2de+ww+doc
https://robscholtemuseum.nl/?s=VPRO
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Verhoeven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zwartboek
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wim+Schermerhorn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Blokker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lou+de+Jong
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rijks+Instituut+voor+Oorlog+Documentatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Anton+Mussert
https://robscholtemuseum.nl/?s=NSB+Leider
https://robscholtemuseum.nl/?s=NSB
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nationaal+Socialistische+Beweging
https://robscholtemuseum.nl/?s=WA
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wehr+Af+Deling
https://robscholtemuseum.nl/?s=SS
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schutz+Staff
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oost+Front
https://robscholtemuseum.nl/?s=WWII
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tweede+Wereld+Oorlog

 

1 Comment

  1. 100.000 NSB leden, 100.000 Nederlandse joden vermoord.

    Dat stelen van gebeente, overkwam ook Alberto Rivera, zo vertelde zijn vrouw ooit in een interview. Ik meen dat de Jezuïeten haar ook een grote som geld boden, voor het stoffelijk overschot.
    Het Gebeente van Abraham Lincoln werd ook geroofd, of gepoogd te worden geroofd. Een complexe operatie, men moest in de duisternis een heel mausoleum openbreken.

    Dat verhaal van die fotografen, die Mussolini’s lichaam roven om betaald te worden voor foto’s daar van, komt vreemd over. Men zou eerder verwachten, dat dit verhaal onjuist was, want welke krant of tijdschrift betaald nu voor foto’s van onherkenbaar gebeente?

    Veel ruimte voor speculatie.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.