Paul Jan van de Wint – “Nollen in onderhoud”

Het artikel in de `Helderse Courant van maandag 23 maart over de problemen rond natuurgebied Nollen-Zuid (‘Natuurgebied Nollen in gevaar’) verbaasde mij.
Het natuurgebied is nauw verweven met het kunstproject De Nollen aan de noordzijde.
Mijn oom R. W. van de Wint heeft aan de basis gestaan van de ontwikkeling van beide gebieden.
In het artikel wijst de beheerder van Nollen-Zuid, Stichting Landschap Noord-Holland op mogelijke consequenties van drastische bezuinigingen van de subsidiegever, de provincie.
Landschap Noord-Holland heeft nooit gevraagd over hoe wij het landschap van de Nollen-Noord beheren en of wij iets kunnen betekenen voor het beheer van de Nollen-Zuid.

Netjes
Kijkend naar het beheer van de Nollen-Noord heeft R. W. van de Wint jr. de afgelopen jaren met succes het stukje van zijn overleden vader overgenomen.
Het landschap wordt gemaaid en bijgehouden, de vennetjes worden keurig onderhouden, alles wordt netjes afgevoerd, zoals het ook hoort.
Wij willen dat nu ook graag doen voor de Nollen-Zuid. Dan kunnen bezoekers over gemaaide paden lopen en kunnen we de ‘kleursluiters’, zoals bij het ontwerp bedoeld, terug laten keren.
Het maaisel dient slechts één keer per jaar afgevoerd te worden, daarna kunnen de paden worden bijgehouden. Wij hebben daarvoor de beschikking over machinerie, zoals een 4 x 4 aangedrevcen motormaaier, en de benodigde mankracht om het werk uit te voeren.

Argusogen
In plaats daarvan volgt Landschap Noord-Holland met argusogen de bouw van ons museumcomplex.
Deze voorziening tussen Nollen-Noord en Nollen-Zuid kan veel publiek trekken. Dat kan gunstig zijn voor het natuurgebied. De gemeente Den Helder laat het gebied links liggen. Dat blijkt ook uit de aanleg van een voetpad. Er is helemaal geen overleg over geweest.

Rommelbosjes
Een asfaltstrip als busbaan en rommelbosjes langs de kant van de Burgemeester Ritmeesterweg ontnemen de weggebruiker volledig het zicht op het prachtige nieuwe natuurgebied, Nollen-Zuid.
De gesloten houding van Landschap Noord-Holland – vooral gericht op de bescherming en afscherming – én de opstelling van gemeente bevorderen niet het gebruik van het gebied door het publiek.
Over natuur gesproken. Ik vind het ook vreemd dat in het nieuwe bestemmingsplan het Huisduiner poldertje volledig rood gearceerd gebied is geworden. Dat wil zeggen dat dit in de toekomst officieel natuurgebied kan worden. Waarom is dat gedaan?

Gebruikers
Laat de groene invulling over aan de huidige gebruikers. Dan weet je zeker dat het gebied niet verloedert. En dat er ook geen consequenties zijn als geld ergens opeens op raakt.
Ik heb na de publicatie contact opgenomen met Ernest Briët, de directeur van Landschap Noord-Holland, om te praten over hoe verder.

Ingezonden brief in Helderse Courant, 28 maart 2015

http://16873.freegoodies.nl/forum/16873/1315510/1/?cc=1

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image