Parlementaire Redactie Telegraaf – Kabinet: BN’ers laten het afweten

DEN HAAG – Bekende Nederlanders en anderen die zeiden dat ze een vluchteling in huis zouden halen, maken hun beloftes niet waar. Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) wees vandaag in debat fijntjes op het verschil tussen woorden en daden van de BN’ers.

In een paginagrote advertenie in De Telegraaf riep een grote groep bekende Nederlandes afgelopen september op om met elkaar iets te doen voor de Europese vluchtelingencrisis. Onder de advertentie staan ruim honderd namen van onder anderen Linda en Johnny de Mol, Wendy van Dijk, Carice van Houten en Claudia de Breij.

Hij reageerde daarmee op het nieuws dat De Telegraaf twee weken geleden bracht. Slechts tien mensen blijken gebruik te maken van het zogenoemde Zelfzorgarrangement (ZZA). In die regeling krijgen asielzoekers wat geld om ergens anders onderdak te regelen en om zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Dat kan bijvoorbeeld bij barmhartige (bekende) Nederlanders waar ze mogen logeren. Met dat systeem moesten de overvolle asielzoekerscentra wat worden ontlast. Die regeling komt dus niet van de grond. „Het aantal BN’ers dat ik op tv heb horen zeggen ’ik neem er wel één in huis’, overstijgt het totaal aantal mensen dat gebruik maakt van die regeling”, sneerde Dijkhoff.

Budget
Meerdere partijen hamerden in het asieldebat wederom op de noodzaak van kleinschalige opvangplekken. Iedereen zou daardoor beter af zijn. Dijkhoff hield de Kamer echter voor dat dit duurder is. „Ik heb niet de mogelijkheid het budget te verdriedubbelen.” Hij kijkt daarom per locatie of het uit kan. Als een gemeente een plek heeft waar enkele tientallen asielzoekers kunnen zitten, adviseert de bewindsman regelmatig om die plek om te bouwen tot woonruimte voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dat is financieel beter te behappen.
CDA-Kamerlid Keijzer vindt het onacceptabel dat er vreemdelingen zijn die de opvang niet goed genoeg vinden en daarom protesteren. Ze verwees hiermee naar de demonstrerende asielzoekers in Den Haag. De staatssecretaris zegt dat hij de mensen in Den Haag een „sobere en fatsoenlijke plek” heeft gegeven. „Ik ga ze geen andere plek bieden.” Over hun vele geklaag grapte Dijkhoff: „Je kunt ze ook goed ingeburgerd noemen.” Dit schoot SP-Kamerlid Gesthuizen in het verkeerde keelgat. Ze vroeg zich af waarom het CDA juist op dit incident inzoomt. „Ik vind dat het CDA daarmee een gevaarlijk vuurtje opstookt.”

Bijbetalen
Dijkhoff belooft te kijken naar de kosten van de crisisnoodopvang. D66 wil dat de landelijke overheid minstens de helft van de kosten van deze opvangsvorm gaat betalen. Nu moeten gemeenten vaak bijbetalen omdat de vergoeding van 40 euro per nacht per asielzoeker lang niet voldoende blijkt. „Maar ik ga geen carte blanche geven en alles maar betalen”, zegt Dijkhoff over de vergoeding van de kosten. „De ene gemeente laat namelijk catering komen en de ander haalt drinken van het huismerk.”

De Telegraaf, do 12 nov 2015, 14:43

http://www.telegraaf.nl/binnenland/24732299/__BN_ers_laten_het_afweten__.html

1 Comment

  1. Ik kan het niet lezen, te klein, maar volgens mij roepen ze op om iets te doen voor de vluchtelingen en niet om ze in huis te halen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image