P. J. Cokema – Kunst op Zondag | Autowrakken

Het aantal verkeersdoden (http://sargasso.nl/wvdd/aantal-verkeersslachtoffers-verdrievoudigd-op-130kmh-wegen/) op snelwegen met 130 km/h-zones was in 2015 drie keer hoger dan in 2014. In het algemeen is het sinds 2012 op de weg een stuk riskanter geworden. Het aantal bestuurders dat betrokken was bij letselongevallen was in 2013 bijna twee keer zoveel dan in 2012 (10.015) en liep in 2014 op tot ruim twee keer zoveel (23.713).

Het ene ongeluk is de ander niet, en ’s heren wegen zijn zo ondoorgrondelijk dat je ook op een langzaamweg je auto tot kunst kunt knallen.

In ‘Slow Inevitable Death of American Muscle’ van Jonathan Schipper (http://www.jonathanschipper.com/) doen twee auto’s er zes dagen over voor ze volledig verongelukt zijn.

The Slow Inevitable Death of American Muscle Car

Geüpload op 6 nov. 2010

Webcam Jonathan Schipper, The Slow Inevitable Death of American Muscle Car. Tinguely Museum Basel.

Reacties:
https://www.youtube.com/watch?v=kbO139a5k6s

Verkeersongelukken intrigeren zo zeer dat filekijkers een jaarlijkse kostenpost van 50 miljoen euro (http://www.nu.nl/algemeen/857027/filekijkers-kosten-jaarlijks-50-miljoen.html) veroorzaken. Het hedendaags verkeer, de ongelukken, de puinhopen die achter blijven, dat stukje menselijke decadentie is een bron van inspiratie voor kunstenaars die vooral in het autowrak de zwarte kanten van de mensheid zien.

Andy Warhol - Orange Car Crash, Fourteen Times

Andy Warhol – Orange Car Crash Fourteen Times.
https://en.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol
https://www.moma.org/collection/works/79223

Nicolai Howalt - Car Crash Studies

Nicolai Howalt – Car Crash Studies (detail).
http://www.nicolaihowalt.com/
http://www.nicolaihowalt.com/works_show_thumbs.php?car_crash_studies

Dirk Skreber - Crash 1

Dirk Skreber – Crash 1.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dirk_Skreber
http://www.saatchigallery.com/artists/artpages/dirk_skreber_crash1a.htm

Ook zonder ongelukken eindigen auto’s als wrak. Het leven kan nog wat worden verlengd als kunst.

Dustin Shuler (http://dustinshuler.com/pelts.html), in 2010 overleden, plette wrakken of maakte er allerlei installaties mee (http://dustinshuler.com/big.html). The Spindle bestaat niet meer want moest het veld ruimen voor uitbreiding van een winkelcentrum.

BERWYN’s SPINDLE IS NO MORE T.T

Geüpload op 3 mei 2008

they took down the berwyn spindle on 5/02/2008.

Reacties:
https://www.youtube.com/watch?v=bfo80S2kvbY

Cai Guo-Qlang - Inopportune: Stage One

Cai Guo-Qiang – Inopportune: Stage One.
http://www.caiguoqiang.com/
http://www.caiguoqiang.com/projects/inopportune-stage-one-2004-north-adams-ma-usa

Miina Äkkijyrkkä - Car piece

Miina Äkkijyrkkä (http://akkijyrkka.com/) struint de autosloop af en zie (http://akkijyrkka.com/statues/): de auto als kuddedier.

John Chamberlain - Untitled

De in 2011 overleden John Chamberlain (https://en.wikipedia.org/wiki/John_Chamberlain_(sculptor)) maakte wrakken eigenlijk net iets te mooi (https://www.google.nl/search?q=flickr+some+rights+reserved+John+Chamberlain&biw=1920&bih=963&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjon9rV96XMAhUJLMAKHfLTCkcQ_AUIBygB#tbm=isch&q=John+Chamberlain+cars).

De donkere kant van het menselijk verkeer leidt ook op andere manieren tot autowrakken. Denk aan de bomaanslag op Rob Scholte, die het wrak in 1995 tentoonstelde (https://robscholtemuseum.nl/huub-mous-autowrak-als-kunst-toont-einde-van-de-esthetiek/autowrak-rob-scholte-tentoonstelling-foto-anp-herman-pieterse/).
Het wrak dat overbleef nadat in 2006 een autobom in Baghdad ontplofte, werd door Partizan Publik (http://www.partizanpublik.nl/1476/mutanabbi-street-car-wreck/) naar Nederland gehaald. Het wrange wrak werd, onder andere, gebruikt bij een manifestatie van vredesorganisaties en performances van de politieke kunstenaar Jonas Staal (http://www.jonasstaal.nl/projects_nl.html). Later gebruikte de Britse kunstenaar Jeremy Deller (http://www.jeremydeller.org/) het wrak voor de tentoonstelling It is what it is (http://www.jeremydeller.org/ItIsWhatItIs/ItIsWhatItIs.php).

Het wordt tijd dat de auto eens niet zo’n verpletterende indruk maakt (https://robscholtemuseum.nl/wp-content/uploads/2016/11/Jimmie-Durham-Still-Life-With-Stone-and-Car.jpg).

Ga lekker wandelen.

Sargasso, zondag 24 april 2015, 08.00

http://sargasso.nl/kunst-op-zondag-autowrakken/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image