Overleg Platform Geestelijke Gezondheid Zorg Oost Vlaanderen | LDW – Jan Hoet werkt aan Kunsten Parcours rond Psychiatrische Problematiek

Jan Hoet werkt aan Kunsten Parcours rond Psychiatrische Problematiek

Een Hoog Staand Kunsten Parcours, zo als het Gentse Chambres d’Amis of de Poëzie Zomer van Watou, gefocust op de Psychiatrische Problematiek en Gevestigd in Geel. Dat Ambitieuze Plan werkt Kunst Paus Jan Hoet Momenteel uit. Een en Ander moet Nog Goed Gekeurd worden, Streef Datum is 1 augustus 2012. Ook Acteur Warre Borgmans en Dichter Gwij Mandelinck springen op de Kar.

Je kunt Geen Vat op Mij Krijgen, Dat Geef ik Toe”, zei Laureaat Jan Hoet maandag tijdens de Uit Reiking van de Vlaamse Cultuur Prijs in Genk. Ter Illustratie kondigde de Kunst Paus in Één Adem op Stapel Staande Expo’s in Rome, Stuttgart en München aan.

Ook naar Geel werd Verwezen, Geel?

Het gaat om een Project over Kunst en Psychiatrie“, stelt Hoet. “Een Soort Kunsten Parcours zo als Chambres d’Amis [uit 1986, waar bij Internationaal Vermaarde Kunstenaars ten Toon stelden in Privé Woningen, LDW] en Over The Edges [uit 2000, waar bij voor al de Ham Zuilen van Jan Fabre voor Op Hef Zorgden, LDW], maar dan Volledig Geconcentreerd op Geel.”

Hoet, Zoon van een Psychiater uit Geel, benadrukt, dat het Project Nog in zijn Kinder Schoenen staat. “Ik ben Nog Vol Op Bezig met Prospectie, heb Al een Aan Tal Woningen Bezocht en Uit Gekozen in Geel en leg Nu Contacten met Kunstenaars, die Werken rond het Psychische Gebeuren in de Mens en in de Maatschappij.”

Eerste Namen, die Daar Bij Vallen, zijn die van de Nederlandse Kunstenaar Rob Scholte [wiens Benen na een Bom Aan Slag in 1994 Geamputeerd zijn, LDW] en Mark Manders. Voor Op Gestelde Openings Datu, 1 augustus 2012. Bedoeling is, dat het Kunsten Parcours, dat tot 1 oktober 2012 te Bezichtigen zou zijn, Op Gebouwd is volgens Drie Luiken, Beeldende Kunst, Poëzie en Theater.

Ook de Namen van de Drie Curatoren zijn Al In Gevuld: Hoet, Dichter en Bezieler van de Poëzie Zomer van Watou Gwij Mandelinck en Acteur Warre Borgmans, Momenteel Samen met Dimitri Leue Toerende met Het Lortchern Syndroom, een Voor Stelling over Dementie.

Jan en ik kennen Elkaar Erg Goed, we hebben Al Zeven Jaar Samen Gewerkt in Watou“, vertelt Mandelinck. “Toen het Stad Bestuur van Geel me vroeg Om dit Project op te Zetten, wilde ik Met Één Met Jan Samen Werken. Hij kan op Geniale Wijze een Kunst Werk Integreren in een Niet Museale Ruimte en voor al Geel is zijn Thuis Haven. Hij is Vertrouwd met de Context, met de Delicate Problematiek van de Psychiatrie, die in Geel Toch Terug gaat tot de Twaalfde Eeuw. Uniek in Vlaanderen.” Autisme, Dementie noch Alzheimer zijn ook Mandelinck Vreemd. “Mijn Moeder is Overleden aan Alzheimer, daar heb ik de Dicht Bundel De Buiten Tocht Over Geschreven“, zegt hij. “Ik ken de Problematiek dus van Heel Dicht Bij.”

Embryonale Fase

Niet te Min moet de Kunst Over Heersen. Verspreid over een Twintig Tal  Locaties, waar onder het Voor Malige Woon Huis van Jan Hoet, zouden in Geel een Vijftig Tal KunstWerken en Ma Werken zullen Centraal staan“, zegt Mandelinck. “Ik draag mijn Rug Zak Vol Ervaring Mee van Watou en ik zal Dan Ook Gedichten Kiezen van uit de Hele Wereld. Het zal van Internationaal Niveau zijn. Zelf wil ik Vijftig tot Honderd Gedichten op een Originele Manier Aan Brengen, maar Alles is Natuurlijk Af Hankelijk van de Financiële Steun.”

Initiatief Nemer van het Ambitieuze Project is het Geelse Stads Bestuur. Onder het Motto “Geel, Je Komt Er, Je Blijft Er” wil de Kempense Stad zich steeds Na Drukkelijker Profileren als “Stad met de Glimlach“. Op een Serene Manier willen Verschillende Actoren zo als Huis Perrekes (Huizen voor Mensen met Dementie) en het Openbaar Psychiatrisch Zieken Huis (OPZ) Kunst met de Psychiatrische Problematiek Verenigen.

In 2001 trad Jan HoetAal als Gast Curator op bij een Gelijk Aardig Kunst Project in zijn Ouderlijk Huis. Die Kiem zou Nu Verder Uit Gewerkt worden. ‘Zou’, want bij het Stad Bestuur weer klinkt de Nodige Voor Zichtigheid. “Het zit Nog in een Embryonale Fase. We zijn Nog Vol Op aan het Af Toetsen, binnen Drie Weken volgt het Definitieve Voor Stel. Het Licht staat Nog Niet Definitief op Groen, maar Ook de Provincie leek het Project Wel Toe Genegen.”

Wanneer het Licht op Groen springt, staat Niets dus een “Watou in Geel” in de Weg. Net die kritiek kreeg Mandelinck te Horen bij “Poëzie in Dubbe lTijd“, het Poëzie Parcours, dat hij in Brugge uit tekende, na dat hij de Deur in Watou achter zich Dicht Sloeg. “Jaloersheid is een Demon“, refereert Mandelinck aan zijn Af Treden als Brugse Poëzie Curator. “Ik kreeg in tussen uit Vier Verschillende Hoeken een Aan Bieding om een Soort Gelijk Project Op te Starten. Geel is Heel Anders dan Watou. In Plaats van op het Landelijke en Onbegrensde zal Nu op het Innerlijke Aspect van de Mens worden Gefocust. De Ontwrichting van de Mens zal Centraal staan, een Heel Ander Uit Gang Punt.”

De Morgen, 6 juni 2011

Over Leg platform Geestelijke Gezondheid Zorg Oost Vlaanderen VZW, 6 juni 2011

http://www.popovggz.be/?action=nieuws_detail&nieuws=160

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=LOPZ
https://robscholtemuseum.nl/?s=Overleg+Platform+Geestelijke+Gezondheid+Zorg+Oost+Vlaanderen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Hoet
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zoon+van+Psychiater
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunst+Paus
https://robscholtemuseum.nl/?s=Chambres+d’Amis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ten+Toon+Stelling+in+Privé+Woning
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gwy++Mandelinck
https://robscholtemuseum.nl/?s=Poëzie+Zomer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Warre+Borgmans
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dimitri+Leue
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dimitri+Leue
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lort+Chern+Syndroom
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dementie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alzheimer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Autism
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunst+Parcours
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Fabre
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ham+Zuil
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Scholte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bom+Aan+Slag+1994
https://robscholtemuseum.nl/?s=Amputatie+Beide+Benen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Psychiatrie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunst+en+Psychiatrie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Psychische+Gebeuren+in+Mens+en+Maatschappij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Prospectie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huis+Perrekes
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huizen+voor+Mensen+met+Dementie
https://robscholtemuseum.nl/?s=OPZ
https://robscholtemuseum.nl/?s=Openbaar+Psychiatrisch+Zieken+Huis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Geel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stad+met+de+Glimlach
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stad+Bestuur+Geel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gent
https://robscholtemuseum.nl/?s=Genk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Watou
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kempen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vlaanderen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oost+Vlaanderen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vlaamse+Cultuur+Prijs
https://robscholtemuseum.nl/?s=België
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rome
https://robscholtemuseum.nl/?s=Italy
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stuttgart
https://robscholtemuseum.nl/?s=München
https://robscholtemuseum.nl/?s=Germany