Oranjerie De Groene Parel – Info over de Oranjerie

Het botanische kassencomplex is een toeristische attractie in de binnenstad van Den Helder, op 5 minuten lopen van het station. Een exotische oase midden tussen de huizen van de Indische buurt. De verzamelingen zijn en worden opgebouwd vanuit het idee dat de bewoners van de Marinestad al van ouds her wereldreizigers zijn. Op hun reizen naar de Antillen of het vroegere Nederlands Indië werden soms, toen dat nog mocht, bijzondere planten mee terug naar Den Helder genomen. Een aantal van die planten kwam terecht op de gemeentelijke kwekerij. De gemeente kwekers namen de verzorging liefdevol over en zo ontstond er onder meer een heuse cactus- en orchideeën collectie. Begin jaren negentig van de vorige eeuw werd de inmiddels verlaten kwekerij door een stichting met enthousiaste groenliefhebbers overgenomen van de gemeente om er een botanische attractie van te maken. In 1993 opgericht en nu na vele jaren noeste arbeid en inzet van zeer velen is er een bijzondere botanische oase ontstaan. Hoewel de ontwikkeling nog steeds in volle gang is, heeft het terrein al volop de uitstraling van een echte hortus. In 2000 is de Japanse tuin met stromende beek ontworpen en aangelegd door professoren uit de Japanse tuinstad Kyoto. Met de entreegelden wordt de verdere ontwikkeling van deze exotische oase mogelijk gemaakt.

In de Zondagmiddagtuin
-Geestrijke ontmoetingen in de sfeertuinen van de Oranjerie-

In de Oranjerie gaat in februari de tweede reeks culturele activiteiten van start!

Kunsthistoricus Michiel Franken bijt op zondag 14 februari het spits af met een lezing over de historie, de kunstwerken en de restauratie van de Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch. De Oranjezaal, centrale hal in paleis Huis ten Bosch, is de ruimte met de kenmerkende koepel. Deze hal is in de zeventiende eeuw met een groot aantal schilderijen en decoraties ingericht en wordt tegenwoordig als topmonument van de Nederlandse cultuur gezien. Michiel Franken was als onderzoeker betrokken bij de restauratie van de Oranjezaal. Hij zal in zijn lezing met beelden in gaan op het fascinerende ontstaansproces van de Oranjezaal. Ook zal hij aandacht besteden aan de vondsten die tijdens de restauratie werden gedaan.

Op zondag 20 maart zal de filosoof Jan Flameling terugkeren met een lezing over Franse filosofen. Onder de titel “Anders Denken! Anders Worden! “ is er een kennismaking met drie Franse denkers. Flameling vertelt over de opvattingen van Emmanuel Levinas, Michel Foucault en Luce Irigaray. Centraal thema is het onderzoeken van de relatie tussen vrijheid en gebondenheid.

De serie van dit voorjaar wordt op zondag 10 april afgesloten met een concert door de Helderse zangeres Giselle. Bij mooi weer zal dit optreden buiten plaats vinden op het gazon in de Oranjerietuin.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Oranjerie van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 – 17.00 uur. Pinnen is helaas niet mogelijk. Passe-partouts zijn weer verkrijgbaar voor alle drie de middagen voor € 24,00, losse kaarten voor één activiteit zijn € 10,00. donateurs betalen voor een passe-partout € 20,00, voor losse kaarten voor één activiteit betalen zij € 8,00.

De Oranjerie is op de zondagmiddagen geopend vanaf 13.00 uur. Aanvang van de lezingen en concert is 14.30 uur!

De Oranjerie is gelegen aan de Soembastraat 83, op 5 minuten loopafstand van het station is tijdens ‘In de Zondagmiddagtuin’ ook voor gewoon bezoek geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur

Locatie De Oranjerie De Groene Parel
De Oranjerie is gelegen in de binnenstad van Den Helder, op loopafstand van het station. Volg vanaf het station de bewegwijzering naar de Oranjerie.
Met eigen vervoer is de Oranjerie ook makkelijk te bereiken. Net buiten de Oranjerie, in de Javastraat en de Soembastraat is voldoende parkeerruimte.

Oranjerie de Groene Parel
Soembastraat 83
Postbus 123
1780 AC Den Helder
Nederland
t: + 31 (0) 223 614206
f: + 31 (0) 223 684830
info@oranjeriedenhelder.nl
http://www.oranjeriedenhelder.nl/

Openingstijden het gehele jaar
maandag t/m vrijdag 09.00u t/m 17.00u
van 7 mei t/m 30 september 2016
zaterdag: 10.00u – 16.00u
zondag: 13.00u – 17.00u

Toegangsprijs:
volwassenen: € 5,–
kinderen t/m 12 jaar: € 3,-

Trouwlocatie
De Oranjerie is een officiële trouwlocatie. De officiële huwelijksvoltrekking vindt plaats in de rustige ensfeervolle Themakas. De receptie kan worden gehouden in de Themakas met zijn terras uitkijkend over de Oranjerietuin, maar ook in de Palmkas of de Succulentenkas. Ook is het mogelijk een combinatie te maken.
Catering vindt plaats in samenwerking met de Schouwburg de Kampanje
Kosten gebruik locatie: € 250,–, in het weekend € 300,–
Voor een trouwfotorapportage wordt € 25,– gerekend voor een gezelschap van 8 personen (inc. fotograaf)

High Tea in de Oranjerie
Genieten van een High Tea in het hartje van Den Helder. In de ambiance van de Oranjerie zijn er verschillende mooie plekjes om verwend te worden met een van onze High Tea’s. Midi Tea: voor € 23,50 p.p. (kinderen € 15,50) inclusief entree van de Oranjerie, ovenwarme scones met “clotted cream”, sandwiches, zoete gebakjes en hartige hapjes. Compleet in stijl met Engelse kopjes en een vers gezette pot thee.
High Tea de Luxe: voor € 28,– p.p. (kinderen € 20,50) inclusief entree van de Oranjerie. Deze Tea heeft meer keus dan de Midi Tea en wordt feestelijk afgesloten met een traditioneel glaasje port en een stukje kaas.
Alles is huisgemaakt of gebakken en samengesteld in eigen bedrijfskeuken.
Voor informatie Angenieta Amoureus 0223-631224

Rondleidingen
Bent u met een gezelschap en wilt u alles horen over de tuin, boek dan een rondleiding. Onder deskundige leiding hoort u alles over geschiedenis van de tuin, de vele soorten planten, bomen en struiken.
Kosten € 20– per gezelschap, in het weekend € 25,–.

Verhuur van planten
De Oranjerie verhuurt planten in alle soorten en maten. Voor elk evenement een passend advies. De verhuurplanten zijn opgesteld in een speciaal daarvoor ingericht gedeelte in een van de kassen. U kunt zelf uitkiezen welke planten u wil huren.
Verhuurprijzen zijn:
Grote planten 8 euro per dag
Kleine planten 7 euro per dag
Meerdere dagen op aanvraag
Transportkosten bedragen € 17,50 binnen Den Helder. Buiten Den Helder op aanvraag.

Aanleg/onderhoud
Heeft u een tuin, kantoor of bedrijfsplan en u bent er nog niet helemaal uit wat u met de ruimte wilt en
kunt. De Oranjerie beschikt over deskundig personeel die u kunnen bijstaan en adviseren.
Wij kunnen uw tuin, ruimtes in uw kantoor of bedrijfspand geheel naar uw wensen ontwerpen, aanleggen verzorgen en onderhouden.

Ontwerp;
In overleg met u als klant kunnen wij vrijblijvend een passend ontwerp/beplantingsplan maken. Het ontwerp/beplantingsplan geeft u inzicht in de te creëren sfeer en uitstraling, Leven en werken in een groene omgeving geeft rust en werkt inspirerend.
Aankleding: Bij planten op hydro- of semi-hydrocultuur kunnen wij passende (in eigen beheer gemaakte) plantenbakken leveren.
Kosten hardhouten plantenbakken:
groot ( 60 x 60 cm) € 600,–
middel ( 50 x 50 cm) € n.t.b.
klein ( 40 x 40 cm) € n.t.b.

Bestuur en medewerkers
Bestuur
Voorzitter P. Blank
Secretaris Penningmeester A.M.A. Reus
Lid M.A. Tegelberg-Hart
Lid P.A. van Beusekom
Lid E.C. Borsboom
Miga

Vaste staf
Bedrijfsleider G.R.M. van Lier
Office manager M. Pollmann
Fin. medewerker M.M.M. Jacobs
Hortulanus J. van Dam
Assistent bedrijfsleider J.H.M. Janssen
Medewerker B. Lotte
Medewerker K. Biersteker

http://www.oranjeriedenhelder.nl/info%20oranjerie.htm