Openbaar Ministerie – Verdachte Over Geleverd voor Opruiing en Bedreiging

Verdachte Over Geleverd voor Opruiing en Bedreiging

Een 59 jarige man, die al enige tijd in Noord Ierland verbleef en in Nederland wordt verdacht van op ruiing en bedreiging, mag van de Noord Ierse rechter worden over geleverd. Hij zal deze week worden over gebracht naar Nederland en hier worden voor geleid voor zes gevallen van op ruiing.

De over levering procedure op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie in Den Haag loopt sinds december 2020. De man is meerdere keren aan gehouden geweest en weer onder voor waarden vrij gelaten, maar zat nu sinds 27 augustus 2021 wegens over treding van die voor waarden op nieuw vast en is sinds dien in over levering detentie gebleven. Vorige week heeft de Noord Ierse Rechter in Hoger Beroep de over levering toegestaan.

Het is de bedoeling om de man nog deze week te laten over brengen naar Nederland. Hij zal dan worden voor geleid voor zes feiten.

• Op ruiing tot geweld tegen de Recht Spraak;
• Op ruiing tot een strafbaar feit tegen de Gemeente Bodegraven;
• Op ruiing tot geweld tegen de Gemeente Bodegraven;
• Op ruiing tot ontvoering van, en bedreiging van RIVM directeur Jaap van Dissel;
• Op ruiing tot geweld tegen, en bedreiging van RIVM directeur Jaap van Dissel;
• Op ruiing tot geweld tegen het Algemeen Dagblad.

Drie andere mannen met wie de verdachte het zo genaamde “Red Pill Journal” onder hield, waar op een deel van de strafbare feiten zouden zijn gepleegd, werden eerder al voor de Rechter gebracht. Die veroordeelde hen in juni tot (deels voor waardelijke) gevangenis straffen. Ook werd een van de drie eerder veroordeeld voor de op ruiing tot geweld tegen Jaap van Dissel, waar van de man, die nu wordt over geleverd, ook wordt verdacht.