Ontdek Den Helder nu echt

From: Theo Knippenberg <theo@knippenberg.nu>
Subject: Rob Scholte Museum
Date: 22 april 2015 21:01:09 GMT+02:00
To: Mirakel <mirakel@quicknet.nl>

Dag ‘Ontdek Den Helder’,

Ik ben erg benieuwd of jullie de guts hebben om deze reactie te publiceren. Net als de vele ‘BN’ers’ waarmee ik vandaag sprak voel ik me namelijk geen ‘gebakken lucht’.

Lieve lezer,
‘Ontdek Den Helder’. Daar ben ik al een halve eeuw mee bezig.
Het was daarom treurig grappig om dit stukje te lezen.
Op de essentie, waar het om gaat, wordt namelijk gewoon niet ingegaan. De essentie is natuurlijk een formele overeenkomst die een wethouder van Den Helder op 9 december vorig jaar is aangegaan met het Rob Scholte Museum. Ik sluit hem bij. Daarin geeft wethouder Pieter Kos in zijn eigen handschrift ‘Namens het College van B & W’ het Rob Scholte Museum toestemming om uit te breiden. Dat heeft Rob Scholte dus gedaan. Graag! Te graag, naar nu blijkt. Want het was een valstrik.
Er waren getuigen bij. Zelfs een raadslid.
Op 9 februari jl. bleek in de gemeenteraadsvergadering dat de wethouder deze overeenkomst had verzwegen voor de gemeenteraad. Ministers van dit land worden afgezet voor minder. Maar in de gemeenteraad van Den Helder wordt vooral geprobeerd het gemeenteraadslid dat ‘getuige was’ van deze overeenkomst, af te zetten.
En van die overeenkomst beweert een ander raadslid met droge ogen dat ie ‘vast niet rechtsgeldig is’. Nou, daar komt Den Helder nog wel achter.
Over die schriftelijk toegestane, en intussen uitgevoerde, uitbreiding is in die hele gemeenteraadsvergadering verder geen woord gezegd.
Het stukje waar ik nu op reageer heeft het weer over het ‘businessplan’ waar het Rob Scholte Museum mee moet komen.
En de motie van de Gemeenteraad doet hetzelfde. En biedt zelfs ‘facilitering’ aan. Maar tegelijk weigert de gemeente Den Helder daarvoor zelfs de meest basale informatie. Ondanks een jaar lang aandringen in vele brieven heeft Rob Scholte van de Gemeente nog steeds geen inzage gekregen in de simpelste zaken als de energiekosten van het gebouw, de oude en nieuwe meerjarig onderhoudsplannen, de hoogte van de gemeentebelasting en de pachtvoorwaarden. Hoe maak je dan een ‘businessplan’? En voor wat? Voor een museum van van 900 m2 of van bijna 3000 m2, met of zonder die schriftelijk toegestane uitbreiding?
Slim zijn jullie in Den Helder.
Je zegt dat je dit initiatief ‘omarmt’.
En je wurgt het.
Want er schijnt een nieuw stadhuis te moeten komen. Ondanks de afwijzing van de Raad van State. Maar er liggen natuurlijk getekende overeenkomsten met projectontwikkelaars. En dan gaat het om geld, veel geld waarvan jullie nooit een dubbeltje zien. En het gaat niet om de beste binnenstad.
Tenslotte jullie kop: BN’ers zijn ‘gebakken lucht’. Omdat ze niet meteen reageren op een vraag van ‘Den Helder Actueel’. Of van ene Saskia?
Dan is jullie College van B & W zeker gebakken lucht. Omdat ze nog steeds niet gereageerd hebben op deze Open Brief van deze BN’ers.
En graag wijs ik jullie nog even op de ‘niet-BN’ers’ achter deze Open Brief. De twintig directeuren van de belangrijkste kunstmusea in Nederland, België en West Duitsland. Die zijn vast allemaal in het Rob Scholte Museum geweest (jullie burgemeester nog nooit trouwens) en zijn verbijsterd.
Rob Scholte heeft onnoemelijk veel geïnvesteerd in jullie stad. Met zijn eigen collectie en van zijn eigen geld.
Rob Scholte heeft nooit om een subsidie gevraagd. Als enige Kunstmuseum in West Europa!!!
Hij had duizenden, wellicht tienduizenden bezoekers naar jullie stad gehaald. Zonder de subsidies die elders voor zoiets gegeven worden.
Maar jullie kraaien zeggen ‘Nee’ want ‘dan woont ie voor niks en dat wil ik ook wel’.
Ik ken Rob Scholte lang genoeg om te weten dat hij er nu mee kapt.
Het Rob Scholte Museum zal ergens anders verrijzen. En vele duizenden bezoekers trekken.
En dan mogen jullie je nieuwe paspoort afhalen op die plek waar hij niet meer zit.
Godzijdank is jullie Middenstand welvarend genoeg, net zoals jullie binnenstad enorm floreert.

Theo Knippenberg

————————————————————————-

Onderwerp: Re: Rob Scholte Museum
Datum: Wed, 22 Apr 2015 21:15:07 +0200
Van: Mirakel <mirakel@quicknet.nl>
Aan: Theo Knippenberg <theo@knippenberg.nu>

Hallo Theo,

Misschien eerst eens beter lezen … de titel is niet BN’ers ZIJN gebakken lucht – maar BN’ers EN gebakken lucht – dat is toch een wezenlijk verschil … bovendien komt u met achterhaalde argumenten, het stadhuis is al sinds de verkiezingen vorig jaar definitief van de baan! verder valt u de stad in z’n geheel aan – dit is de kern van mijn betoog …. waar haalt een buitenstaander de moed vandaan om een hele stad aan de schandpaal te nagelen ten bate van 1 persoon. Kortom, uw hele reactie is mijns inziens een bevestiging en geen toevoeging.

Vriendelijke groeten, Saskia.

————————————————————————-

From: Theo Knippenberg <theo@knippenberg.nu>
Subject: Re: Rob Scholte Museum
Date: 22 april 2015 22:04:20 GMT+02:00
To: Mirakel <mirakel@quicknet.nl>

Dag mevrouw Saskia,

U hebt ongetwijfeld gelijk. “Ik heb de stad in haar geheel aangevallen”. Leuk gevonden. En waarop gebaseerd? En u bent daarmee alweer om de essentie van deze zaak heengezeild, Zoals in uw stukje. Dat is blijkbaar wat u doet, als ‘kern van uw betoog’. Als ‘buitenstaander’ heb ik blijkbaar meer moed om in discussie te gaan met andere standpunten dan u.
Het is duidelijk dat u geen journalistiek bedrijft maar PR. Jammer. Ook voor Den Helder. Een stad die ik meer openheid naar de wereld toewens dan u blijkbaar lief is.
Ik zal onze correspondentie graag delen.

Hoogachtend,

Theo Knippenberg

____________________________________________

Onderwerp: Re: Rob Scholte Museum
Datum: Wed, 22 Apr 2015 22:30:00 +0200
Van: Mirakel <mirakel@quicknet.nl>
Aan: Theo Knippenberg <theo@knippenberg.nu>

Meneer Theo,

Blijkbaar nog een groot verschil tussen ons qua opvatting – hier kan men nog veilig een mail wisselen zonder meteen bang te hoeven zijn dat dit ogenblikkelijk ‘gedeeld’ moet worden – dat valt wat mij betreft onder goed fatsoen.

————————————————————————-

From: Theo Knippenberg <theo@knippenberg.nu>
Subject: Re: Rob Scholte Museum
Date: 22 april 2015 23:31:43 GMT+02:00
To: Mirakel <mirakel@quicknet.nl>

Dag mevrouw Saskia,

U verbijstert mij. Inderdaad hebben wij een heel groot verschil van opvatting.
Jutten doe je in het verborgene. Dat is een stiekeme bezigheid.
Maar stukjes publiceren doe je in het volle daglicht.
Als u werkelijk denkt dat u uw wijze jutters-mening op internet mag publiceren, maar vervolgens weigert enige kritiek daarop te publiceren, dan kunt u beter blijven jutten, of leren om fatsoenlijke frites te bakken, zoals de Belgische schrijver Jan Haerynck u vandaag adviseerde.
Wat u doet is dus blijkbaar inderdaad zoals ik eerder vreesde, geen journalistiek maar pure PR, vermoedelijk linksom of rechtsom gesubsidieerd door de gemeente. Betaald dus door de mensen die u toespreekt. Zonder dat te vermelden. Persoonlijk vind dat ik dat walgelijk. U belazert dus de kluit.
En wat u nu met mij deelt, dat ‘achterkamertjes gesprekken’ in Den Helder blijkbaar fatsoenlijk zijn, en Openheid ‘hier’ (in Den Helder dus) blijkbaar onfatsoenlijk is, dat bevestigt alleen maar wat ik al vreesde. En waar Rob Scholte en zijn museum de dupe van zijn.
U beschuldigde mij eerder dat ik ‘de stad in haar geheel’ aanviel. Ik weet niet wie u dat influisterde, het is ook gewoon klinkklare onzin, de BN’ers en ik richten ons puur tot het Stadsbestuur, maar ik ken persoonlijk bovendien veel mensen in Den Helder waar ik erg op gesteld ben. Zoals ik ook veel mensen in Den Helder ken die van mening zijn dat een Kunstmuseum in Den Helder de stad alleen maar goed zal doen.
En ik word voor deze mening door niemand betaald. En ik neem zoals u ziet, elke andere mening, ook de uwe, serieus. En publiceer die graag.
Ik heb vanavond nog even de moeite genomen om alle ‘gebakken lucht BN’ers’ langs te bellen. Een groot deel van hen, inclusief veel van de museum directeuren, is ‘hier’ inderdaad geweest. Vanwege het Rob Scholte Museum. En wie er nog niet was zal zich haasten. Want het mag zonneklaar zijn dat dit museum geen lang leven beschoren is. Dankzij de ‘omarming’ van u en uw geestverwanten/opdrachtgevers.
En ik ben er van overtuigd dat heel Den Helder u eeuwig dankbaar zal zijn voor uw bijdrage aan de ‘omarming’ die dit initiatief heeft verstikt.

Hoogachtend,

Theo Knippenberg

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image