Omrop Fryslân – Brand in feesttent bekende kunstenaar + Ed Dekker – Polderkoorts + Opening miljoenen project onzeker + Noodmaatregelen Rijkswaterstaat na brand Icoon Afsluitdijk

Brand in feesttent van bekende kunstenaar

Een brand op de Afsluitdijk heeft een tent, die daar stond voor een project van de bekende kunstenaar Daan Roosengaarde, flink beschadigd. Het is niet bekend, of er mensen gewond zijn geraakt. De brandweer was er snel bij, maar had moeite om aan bluswater te komen. Dat moest van de andere kant van de dijk komen.

Toen het water er was, had de brandweer het vuur vlug onder controle. Het is niet duidelijk, hoe de brand heeft kunnen ontstaan.

Volgens Rijkswaterstaat heeft de brand geen gevolgen voor het lichtproject van Roosegaarde. Dat begint volgend weekend. Het oplichten van de sluizencomplexen aan beide kanten van de Afsluitdijk moet één van de hoogtepunten worden.

Omrop Fryslân, 11 nov 2017 – 07:41

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/768564-brand-feesttent-van-bekende-kunstenaar

Polderkoorts

Schager Courant, 13 november 2017

Schager Courant, 13 november 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Brand maakt opening miljoenen project Icoon Afsluitdijk onzeker

Minder dan een week voor de officiële aftrap van het miljoenen project Icoon Afsluitdijk is het tijdelijke Icoon paviljoen in Den Oever deels uitgebrand. Het is onzeker, of het geplande openingsprogramma donderdag 16 november doorgaat.

Een felle brand heeft vrijdagnacht forse schade veroorzaakt aan het complex bij de Stevinsluizen.

Casco

Het Icoon paviljoen was nog niet ingericht. Dat zou in de loop van komende week gebeuren. Het complex was begin afgelopen week opgebouwd en was casco opgeleverd.

Twee maanden lang, tot 22 januari, zouden bezoekers hier vanaf vrijdag 17 november dagelijks een indruk kunnen krijgen van Icoon Afsluitdijk, een groot design en innovatieproject van de Rotterdamse ontwerper Daan Roosegaarde.

Dertien miljoen

Dit project van dertien miljoen euro krijgt op diverse plaatsen op de Afsluitdijk gestalte. Icoon Afsluitdijk kondigt een ingrijpende opknapbeurt aan van de 32 kilometer lange dijk. Rijkswaterstaat begint in 2018 met deze klus.

De precieze oorzaak van de brand is volgens Rijkswaterstaat nog onbekend. “Wij gaan op basis van informatie van de politie uit van een technisch mankement”, aldus Patricia Troost van Rijkswaterstaat zaterdag. “De politie heeft geen aanwijzingen voor brandstichting.”

’Alles op alles’

Troost verwacht, dat maandag enige duidelijkheid komt over hoe verder. “Wij zetten alles op alles om de geplande lancering van het project en alle activiteiten daarna gewoon door te laten gaan. Maar hoe en wat, dat kunnen we nu nog niet zeggen.”

Ontwerper Daan Roosegaarde reageerde geschrokken. ,,Gelukkig was het paviljoen nog niet ingericht”, stelde zijn woordvoerster Sarah Schulten zaterdagmiddag.

Windvogel

Op korte afstand van het complex wordt komende week het project Windvogel geplaatst, een van de onderdelen van Icoon Afsluitdijk. Windvlieger is een ‘slimme vlieger met dansende lichtlijnen’, die energie opwekt.

Als het officiële programma op 16 november ongewijzigd blijft, opent Daan Roosegaarde eind van de middag Icoon Afsluitdijk, samen met directeur generaal Rijkswaterstaat Michèle Blom.

Noordhollands Dagblad, 12 november 2017, 16:11

Reacties:

Nico Sneekes
Belachelijk om 13 miljoen voor zoiets uit te geven.

Axel W. Bak
Zeker niet. Een machtig project dat de innovatie, vergroening en vernieuwing van de iconische dijk voor het voetlicht plaatst, mag van mij wel 150 miljoen kosten. Of 375 miljoen. Met een miljard kan ik ook wel leven.

Nico Sneekes
Axel W. Bak Niets iconisch aan, maar smaken verschillen. Voor mij was een beetje ophogen en verstevigen genoeg geweest. 13 miljoen uitgeven aan kunst waar een ieder met 130km/h voorbij raast is en blijft zonde van het geld. Al zou het mij niet verbazen als de snelheid op de hele dijk 70 km/h gaat worden om vooral die verspilling goed te laten doordringen aan het volk. Er zijn voldoende dingen mee te doen die door de bezuinigingen in het gedrang zijn gekomen

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo/brand-maakt-opening-miljoenenproject-icoon-afsluitdijk-onzeker

Noodmaatregelen Rijkswaterstaat na brand Icoon Afsluitdijk

Rijkswaterstaat treft noodmaatregelen na een felle brand vrijdagavond in het Icoon Paviljoen bij de Afsluitdijk in Den Oever. De officiële opening van het project Icoon Afsluitdijk kan daardoor donderdag 16 november doorgaan.

De aftrap van het design- en innovatieproject Icoon Afsluitdijk (https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo/brand-maakt-opening-miljoenenproject-icoon-afsluitdijk-onzeker) van de vermaarde ontwerper Daan Roosegaarde kwam op losse schroeven te staan. De brand verwoestte (https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo/tijdelijk-paviljoen-op-afsluitdijk-grotendeels-afgebrand) een deel van het tijdelijke paviljoen.

Het complex was afgelopen week casco geplaatst en stond nog leeg. Het moet nog worden ingericht.

Alternatief

Het paviljoen bestond uit twee delen. Het achterste deel, een afzonderlijke ruimte, is volledig verloren gaan. Dit deel was bestemd voor toiletten en werkruimte voor de catering. “Voor deze ruimte zoeken wij een alternatief”, aldus Patricia Troost van Rijkswaterstaat zondagmiddag.

Het eigenlijke paviljoen, bestemd voor diverse activiteiten en publieksevenementen, is 25 meter lang. Hiervan is de laatste vijf meter fors getroffen door de brand. De beschadigde panelen zijn inmiddels vervangen. Het doek van het dak wordt gereinigd.

Film

Het Icoon Paviljoen kan vanaf vrijdag 17 november ’s avonds dagelijks worden bezocht, van 18 tot 23 uur, tot en met 21 januari. De entree is gratis. Bezoekers krijgen een indruk van Icoon Afsluitdijk. Ook is er een film te zien van Felix Kops over de ontwikkeling van de concepten van Icoon Afsluitdijk.

Voor het project van Daan Roosegaarde is dertien miljoen euro beschikbaar gesteld. Tien miljoen euro komt van het Rijk, de resterende drie miljoen van de provincies Noord-Holland en Friesland.

Masterclass

Daan Roosegaarde geeft zaterdag 18 november een masterclass in het Icoon Paviljoen, van 17 tot 18.30 uur. Hij vertelt onder meer over zijn drie onderdelen van Icoon Afsluitdijk: de projecten Lichtpoort, Windvogel en Glowing Nature. De masterclass is gratis. Wie wil komen, moet zich aanmelden via https://www.icoonafsluitdijk.nl/.

Na Icoon Afsluitdijk begint Rijkswaterstaat met een omvangrijke renovatie van de 85 jaar oude Afsluitdijk.

Noordhollands Dagblad, 12 november 2017, 15:54

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo/noodmaatregelen-rijkswaterstaat-na-brand-icoon-afsluitdijk

Lees verder:
https://robscholtemuseum.nl/?s=icoon+afsluitdijk