Olof van Joolen – Alarmerende inhoud intern document: ‘Marine diep in de rode cijfers’

Het patrouilleschip Zr Ms Zeeland van de Koninklijke Marine (foto Defensie)

Alarmerende inhoud intern document: ‘Marine diep in de rode cijfers

Den Helder – De financiële situatie bij de Koninklijke Marine is zo dramatisch, dat van herstel bij het Krijgsmacht deel geen sprake meer is. De Admiraliteit heeft de Defensie leiding gewaarschuwd, dat zonder extra geld de komende jaren onze Marine niet meer op zijn taken is toegerust.

Dat blijkt uit een interne nota, die in bezit van De Telegraaf is. De alarmerende inhoud van het stuk staat in schril contrast met de herstelberichten, die afgelopen Kabinet periode bij het Ministerie van Defensie vandaan kwamen. De woordvoering van de Marine bevestigt de authenticiteit van het document, maar wil er verder niet inhoudelijk op reageren.

Mes

In de nota staat, dat de Marine dit jaar al diep in de rode cijfers eindigt. Het begrotingstekort bedraagt krap 75 miljoen euro. Zonder extra geld of bezuinigingen zal dit in 2026 zijn opgelopen tot krap 190 miljoen euro. Omdat de Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer geen extra middelen in het vooruitzicht heeft, gaat het mes in de operatie.

Eind vorig jaar maakte de Vice Admiraal al bekend een Patrouilleschip en een Mijnenjager dit hele jaar aan de kade te houden. Uit het interne document, dat bedoeld is voor de Commandant der Strijdkrachten blijkt, dat de pijn veel verder gaat. Zo vinden essentiële moderniseringen van de Onderzeeboten (nieuwe accu’s) en het Lucht Commando Fregat (radar installatie) niet of pas later plaats. Groot onderhoud aan één van de Multipurpose Fregatten wordt uitgesteld tot 2023. Dat werkpaard van de Zeemacht is daardoor pas in 2025 weer beschikbaar.

Luchtfoto van de binnenkomst van Zr Ms Karel Doorman op Curaçao (foto Defensie)

Met deze maatregelen is er van herstel van de Marine volgens de leiding geen sprake meer. Eigenlijk was het hier in 2019, halverwege de afgelopen Kabinet periode, al mee gedaan. „We zitten in een overlevingsmodus en van herstel is geen sprake meer”, schrijft de Vice Admiraal.

Vacatures

De gevolgen, waar Kramer voor waarschuwt, zijn pijnlijk. De Marine kan volgend jaar niet meer voldoen aan de Chef Defensie Staf Opdracht wat betreft beschikbaarheid van Eenheden en materieel. Dat kan alleen nog met ’aanzienlijke beperkingen’. In een aantal gevallen zullen Eenheden helemaal ’uit’ moeten worden gezet of zijn ze in een lagere staat van gereedheid beschikbaar.

De Commandant bedoelt daarmee, dat de schepen en hun bemanningen niet meer getraind zijn om ingezet te worden onder de zwaarste en gevaarlijkste omstandigheden. „Het Commandant Zee Strijd Krachten (CZSK) brede oefenniveau, uitgedrukt in vaardagen en man oefendagen, ligt significant (15%) lager dan nodig is om de geoefendheid tot in het hoogste deel van het geweldsspectrum te bestendigen”, aldus Kramer.

Helderse Courant, 12 april 2021, 08:54

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210412_8140680

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Chef+Defensie+Staf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Commandant+Zee+Strijd+Krachten
https://robscholtemuseum.nl/?s=CZSK
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fregat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Multipurpose+Fregat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lucht+Commando+Fregat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Caribisch+Nederland
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemstad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Curaçao
https://robscholtemuseum.nl/?s=NAVO

1 Comment

  1. Leo Kerseboom 12 april 2021 op 16:14

    Kunnen we dit Rutte toerekenen ?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.