Olaf Tulen – Den Helder, waarnaartoe? Een vooruitblik!

We zijn al meer dan halverwege en het is een goed idee om de inwoners een idee te geven over hoe het politieke landschap er na de volgende raadsverkiezingen uit zal zien. In de zomer van 2013 deed ik dit ook in een interview met de Helderse Courant en ik was toen de enige die de uitslag van de toen opkomende Stadspartij juist voorspeld heb (9 tot 12 zetels), terwijl de SPDH toen net een erge crisis met het vertrek van drie fractieleden (van de zes) achter de rug had.

Het lange termijn beeld van de gevestigde landelijke partijen VVD, CDA, D66 en PvdA is een sterk dalende trend. De PvdA had in 2006 nog acht zetels in de raad en heeft er nu nog krap twee over. Gezien de landelijke peilingen is het zelfs zeer waarschijnlijk dat de PvdA weer een zetel moet inleveren en het is zelfs niet uitgesloten dat deze partij geheel uit de Helderse raad zou verdwijnen.

Het was natuurlijk wel een schok dat de Stadspartij elf zetels haalde, maar per saldo viel het verlies van twee zetels voor de landelijke partijen VVD, CDA, D66 en PvdA mee. Wel is de verwachting dat deze partijen de veertien zetels die zij samen behaalden niet kunnen vasthouden, sinds 2006 is er gezamenlijk door deze partijen geen enkele verkiezing meer gewonnen in Den Helder.

Stadspartij
De Stadspartij kwam niet zolang geleden niet verder dan twee zetels in de peiling van de Helderse Courant en zelfs dat lijkt me ruim bemeten. De Helderse kiezers gaan deze partij de overstap naar een college met de vier landelijke partijen niet vergeven en mijn prognose is dat er misschien net nog een zeteltje voor deze partij overblijft. Daar denken ze zelf natuurlijk anders over maar de peilingen liegen niet.

Dat schept kansen voor nieuwe en andere lokale partijen die in mijn visie het beeld electoraal het beeld voor de verkiezingen van 2018 zullen bepalen. Gemeentebelangen, Beter voor Den Helder, Senioren Partij en Behoorlijk Bestuur . Door de gevestigde orde wordt vooral Gemeentebelangen erg onderschat. Geurt Visser heeft als wethouder een goede indruk achtergelaten en kan op een behoorlijke sympathie van de kiezers rekenen in mijn waarneming.

Lokale partijen
Gesteund door de landelijke peilingen kan mijn conclusie niet anders zijn dan dat de lokale partijen terrein blijven winnen op de landelijke partijen en die trend is in Den Helder nog veel sterker dan in buurgemeenten.

Nu mijn prognose en iedereen kan me daar na de verkiezingen hier op afrekenen:
Beter voor Den Helder 6, Senioren Partij 5, Gemeentebelangen 4, VVD 3, Behoorlijk Bestuur 3, D66 3, CDA 2, PvdA 1, Stadspartij 1, Helder Onafhankelijk 1, GroenLinks 1, ChristenUnie 1 Vrije Socialisten 0, Forza 0

Olaf Tulen,
Zoetermeer

Den Helder Actueel, 8 september 2016 – 08:23

Reacties:

Mandy Seinstra
9 september 2016 at 12:04
Olaf Tulen is de spindoctor van de Seniorenpartij. Hij bedeelt zijn totaal in onkunde grossierende partij met veel zetels. Hij valt zijn voormalige klantje de Stadspartij Den Helder af, waar hij en Jasmijn Miete mooi 11.000 euro toucheerde. Ik vraag me dan ook af, dat DHA, zich leent voor deze nattevinger propaganda voor de seniorenpartij. De kiezer heeft toch zo langzamer hand tabak van die vele en veel belovende Helderse locale partijtjes, waardoor de regeerbaarheid in deze stad alleen maar minder word, met daarbij nog het risico van de vele afsplitsende egootjes.

Sigmund
9 september 2016 at 23:21
En wat dacht je van 4 zetels voor Gemeentebelangen (= GeurtsBelangen)?
Voor hoe onnozel houdt Tulen de Helderse bevolking eigenlijk ?!?

Monique_K
11 september 2016 at 09:34
Onnozel zijn alleen diegenen die de leugens van Schuiling en vriendjes zonder meer geloven!

Ziener
11 september 2016 at 10:08
Omwille van macht en erbij willen horen zijn sommigen bereid erg ver te gaan, zelfs de andere kant opkijken.

strandloper
10 september 2016 at 00:16
Olaf kan beter met zijn glazen bol op de kermis in Zoetermeer gaan staan.

scherpe ogen en oren
10 september 2016 at 18:35
Verschuivingen zullen altijd plaatsvinden na verkiezingen maar ik verwacht zeker een verrassende uitslag tussen lokale versus landelijke partijen. Het huidige college ( zonder Stadspartij) hanteert landelijke politiek en zijn er niet voor onze stad. Mijn inziens zal Beter voor Den Helder de grote winnaar worden als zij zich blijven profileren zoals op dit moment en ook ervaring in huis halen. Ouderen partij zal hooguit 2 zetels halen. VVD,PVDA , CDA en meelopers D66 zullen de verliezers zijn. Waren er nu alvast maar verkiezingen!

http://denhelderactueel.nl/2016/09/helder-waarnaartoe-vooruitblik/