OBA Live op Radio 5 donderdag 16 juli 2015 – Henriëtte Smit in gesprek met Rob Scholte

OBA Live: over cultuur, politiek, moraal en wetenschap van 19.00-20.00 met gasten en publiek rechtstreeks vanuit de Openbare Bibliotheek (OBA) in Amsterdam.

Rob Scholte
Kunstenaar Rob Scholte verwierf grote roem in de jaren tachtig en negentig door zijn controversiële werk, zijn uitdagende uitspraken en zijn uitbundige levensstijl. In 1994 verloor hij beide benen bij een nooit opgehelderde bomaanslag. De laatste jaren leidt Scholte een meer teruggetrokken bestaan maar is hij onverminderd actief als kunstenaar en zelfs als museumbeheerder:
https://robscholtemuseum.nl/

De zomer van OBA Live
Welk kinderboek ben je nooit vergeten, welk boek geeft inspiratie of welk boek biedt troost? In de zomer bladeren we op donderdag met prominente Nederlanders terug in de boeken die voor hen belangrijk zijn geweest (let op: tijdens deze uitzending is er geen video).
De boeken die Rob Scholte heeft gekozen, zijn de Bob Evers-serie (Willy van der Heide), Holy blood, holy grail (Michael Baigent, Henry Lincoln, Richard Leigh) en Geschiedenis van een ziel (Therèse van Lisieux).

Bob Evers-serie – Willy van der Heide
De Bob Evers-serie is een reeks jeugdboeken waarvan het eerste deel in 1949 verscheen. Van de boeken werden in de loop der jaren meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. De hoofdrollen in de Bob Evers-serie worden vervuld door de HBS-jongens Arie Roos en Jan Prins en hun Amerikaanse vriend Bob Evers. Ze reizen de halve wereld rond, meestal om een bende bandieten, muiters of ander gespuis het leven zuur te maken.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_Evers-serie
https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_den_Hout
http://www.bobevers.nl/
http://www.bobevers.nl/rubriek_boeken/auteurs/willy_van_der_heide.html

Holy blood, holy grail – Michael Baigent, Henry Lincoln, Richard Leigh
The holy blood and the holy grail is geschreven door een medewerker van de BBC, Henry Lincoln, samen met Michael Baigent en Richard Leigh. Alhoewel het boek vele claims en ‘onthullingen’ bevat, is het centrale idee dat er een geheime organisatie bestaat, de Priorij van Sion, die opgericht is door Godfried van Bouillon tijdens de Eerste Kruistocht.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_heilige_bloed_en_de_heilige_graal

Geschiedenis van een ziel – Therèse van Lisieux
Therère van Lisieux is een van de grootste heiligen van de Moderne Tijd. Zij introduceerde in de katholieke traditie een nieuwe spiritualiteit, de ‘kleine weg’, vanuit het besef dat geloof geen verdienste is maar genade. Paus Johannes Paulus II bevorderde haar in 1997 tot kerklerares. Ze tekende haar leven op in haar biografie Geschiedenis van een ziel.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Theresia_van_Lisieux
http://www.dbnl.org/arch/carb010klei01_01/pag/carb010klei01_01.pdf

http://www.obalive.nl/default.aspx?dtw=4