NU.nl – Zestienhonderd asielkinderen in afgelopen 4,5 jaar weggelopen uit opvang

Zo’n zestienhonderd asielkinderen zijn in de afgelopen 4,5 jaar weggelopen uit Nederlandse opvanglocaties. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigt maandag cijfers, waar NRC over heeft bericht.

De krant vroeg de cijfers op bij het COA en voogdij organisatie Nidos. De laatstgenoemde organisatie draagt zorg voor de voogdij van minderjarige vreemdelingen in Nederland.

Het radioprogramma Argos sprak eind maart nog over 1.080 weggelopen minderjarigen, maar toen waren de cijfers van Nidos niet meegerekend.

De opvangcentra zijn open“, legt een woordvoerder van het COA uit. “Het is mogelijk weg te lopen uit zo’n centrum, zonder te melden, waar je heen gaat.”

Het gaat om kinderen tussen de vijftien en achttien jaar

De organisatie beklemtoont zich er bewust van te zijn, dat het om een kwetsbare groep gaat. “We doen ons best deze kinderen extra te begeleiden. Maar dan nog kunnen we niet beletten, dat ze weggaan als ze dat willen.

Het gaat om kinderen tussen de vijftien en achttien jaar oud. De meeste weggelopen kinderen zijn afkomstig uit Marokko, Algerije, Afghanistan, Eritrea en Syrië. Het is niet duidelijk. waar ze nu zijn, bevestigt het COA.

Deel vertrok vermoedelijk naar familie in omringende landen

Een aantal van hen is vermoedelijk naar familie in Frankrijk, Duitsland of België gegaan. Desondanks zouden er volgens de krant ook signalen zijn, dat weggelopen kinderen worden uitgebuit.

Het COA en Nidos zeggen in gesprek met NRC het “altijd zorgelijk” te vinden als kinderen van een opvanglocatie weglopen. “Ieder kind is er één te veel“, stelt directeur Tin Verstegen van Nidos. Dit beaamt Vluchtelingenwerk Nederland, die de nieuwe cijfers “verontrustend” noemt.

In 2018 vroegen ruim twaalfhonderd AMV’s asiel aan

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) zijn kinderen, die zonder ouders of voogd in Nederland asiel aanvragen. Zij worden, afhankelijk van de kans op een verblijfsvergunning, onder toezicht van een voogd ondergebracht bij het COA of Nidos. Volgens Vluchtelingenwerk Nederland vroegen 1.225 alleenstaande minderjarige vreemdelingen vorig jaar asiel in Nederland aan.

Omdat onderwijs voor de ontwikkeling van jongeren essentieel is, kunnen ook AMV’s naar school. Voor veel AMV’s staat dit onderwijs in het teken van het leren van een beroep waarmee zij straks in hun herkomstland op eigen benen kunnen staan.

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
https://www.nu.nl/binnenland/5919195/zestienhonderd-asielkinderen-in-afgelopen-45-jaar-weggelopen-uit-opvang.html?jwsource=cl

NU.nl, 03 juni 2019 01:23

UITGELICHTE DISCUSSIE

Assuerus
Dit is toch onbestaanbaar. Onder voogdij van de Nederlandse autoriteit staande asielkinderen verdwijnen dus. Ik ga uit van een leeftijd categorie van 0 t/m 18. Dit is toch onbestaanbaar.
De kinderen met familie zouden toch te traceren moeten zijn. Vindt er geen opsporing plaats? Waarom geen amber alert voor deze kinderen?
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de overheid hier een hele grote steek laat vallen.

Hans831
Het lijkt erop dat er wat anders aan de hand is.
Zo’n 400 kinderen per jaar ineens kwijt zijn kan eigenlijk niet.

JeroenCalo
Ik heb met deze doelgroep gewerkt. Ik kan je vertellen dat het lastig zoeken is naar ‘vermisten’ die niet gevonden willen worden.

Gerrret
Maar dan kan er toch wel een protocol bedacht worden waarmee mensen in ieder geval aanwezig of afwezig zijn, maar niet gewoon “kwijt”? Het gaat hier om kinderen en om een plicht. Het lijkt alsof die niet erg serieus wordt genomen.

R_V_baaabf
En dan worden ze afwezig genoemd dat slaat nergens op je veranderd de naam en het kost extra geld voor niks

Assuerus
Er zijn zoveel jongeren die weglopen en niet gevonden willen worden. Toch zien we oproepen van politie. Waarom nu niet? Omdat het asielkinderen zijn?

GH001
Waar lees jij dat ze verdwenen zijn? Ze zijn in alle vrijheid weggelopen. Ze zijn dus ook niet “vermist”. Lees ff goed in plaats van zielige onzin uit te kramen.

D_Dermonde
@GH001, niks onzin uitkramen.
Ze zijn wel vermist.
Als een dierbare van u niet meer thuis komt, is die uiteindelijk toch ook vermist.
En ik neem aan dat die ook alle vrijheid heeft om weg te lopen.

Micia
In alle vrijheid ? Ze staan onder toezicht van de Nederlandse staat. Niets vrijheid !

GH001 Ik zit in het geheel geen “zielige onzin” uit te kramen.
“Een aantal van hen is vermoedelijk naar familie in Frankrijk, Duitsland of België gegaan. Desondanks zouden er volgens de krant ook signalen zijn dat weggelopen kinderen worden uitgebuit”

Assuerus
Er wordt dus rekening mee gehouden dat deze kinderen in handen van criminelen gevallen kunnen zijn. Uitbuiten, prostitutie etc kunnen heel goed hun deel zijn.
Het zal niet voor al die kinderen gelden. Maar ieder kind of jongvolwassene die uitgebuit wordt is een teveel.

Networkdrone
@Assuerus, het artikel zegt dat het gaat om de leeftijd categorie tussen de vijftien en achttien jaar. Dit zijn jong volwassenen. Ze hebben vrije keus waar ze heen willen tenzij je de wet wilt aanpassen.
PS. Ik snap niet geheel de reden waarom specifiek jouw bericht is uitgelicht.

Assuerus
Het betreft minderjarigen die onder voogdij staan. Er isceen verantwoirdelijke instantie en deze kindren/jongvolwassen hebben niet die vrijheid om gewoon te vertrekken.

D_Dermonde
Volgens de wet zijn dit kinderen. Ze staan ook onder toezicht van een voogdijinstelling.
Als je dit dus geen kinderen meer vind dan kunnen we de kinderbijslag leeftijd ook wel verlagen, die is nu ook tot 18 jaar.

EINDE DISCUSSIE

Reacties:

Hans_Zijlstra
Als het inderdaad kinderen zijn, dus beneden de 18, met welk worden ze dan hier opgevangen? Moeten ze niet stante pede terug naar hun ouders? En maken Vluchtelingenwerk, cs. zich niet schuldig aan: “‘ onttrekking aan de ouderlijke macht””?

Esperopt
“Het COA en Nidos zeggen in gesprek met NRC het “altijd zorgelijk” te vinden als kinderen van een opvanglocatie weglopen. “Ieder kind is er één te veel”, stelt directeur Tin Verstegen van Nidos. Dit beaamt Vluchtelingenwerk Nederland, die de nieuwe cijfers “verontrustend” noemt.”
Dit moet wel de meest lamlendige reactie zijn die ik in lange tijd gelezen heb. Deze organisaties zijn aansprakelijk voor het welzijn van minderjarige kinderen en kunnen wegkomen met een dergelijke verklaring? Je zou mogen en moeten verwachten dat genoemde organisaties jaren geleden al met verbetervoorstellen kwamen en deze inmiddels in de praktijk hebben gebracht. Nogmaals, echt onvoorstelbaar dat het COA, Nidos en stichting “vluchtelingenwerk” hier zo mee weg kunnen komen. Als je dan niet van plan bent verantwoording te nemen voor je doelgroep kun je beter voorstellen de grenzen te sluiten….

rj_cohn
Het enige verbetervoorstel dat aan jouw voorwaarden zou voldoen is een gesloten inrichting. Dan kan de organisatie verantwoordelijkheid nemen voor de poorten, de muren, de hekken en de sloten. Een gevangenis dus.

FonzDM
Of ons liberale landje doet eindelijk weer eens aan handhaving van de wet en zorgt dat de rechtsstaat hersteld wordt.
Die is de afgelopen decennia onder het VVD bewind volledig afgebroken en bestaat alleen nog in schijn en naam.

joop_van_leeuwarden
Er verdwijnen dus 400 kinderen per jaar en na 4 jaar wordt er aandacht aan besteed. Ik vraag me af wat er gebeurd als er 400 Nederlandse kinderen verdwijnen, volgens mij staat dan heel het land op z’n kop. Merkwaardig allemaal.

rj_cohn
Jaarlijks lopen zo’n 2.000 Nederlandse kinderen gevaar bij een vermissing, blijkt uit cijfers van Amber Alert.

Lija
Zonder financiele middelen vluchten lijkt me geen optie. Hoe zit het met de doorbetaling van zakgeld bv?

Reinier_Bakels
Elders lees ik dat de weggelopen kinderen vooral uit “veilige” landen komen, dus als regel geen recht hebben op asiel.
Is het dan gek dat ze – nogmaals – op de vlucht slaan?
Ik ben niet van de PVV, maar is het niet raar als iemand die om asiel vraagt zich zomaar vrij door Nederland mag bewegen? Zo iemand heeft dus geen geldige verblijfstitel.
Dat is des te vreemder als veel van die asielzoekers hoogstwaarschijnlijk geen aanspraak kunnen maken op asiel.
Gelukkig zullen deze lieden zich wel drie keer bedenken voor ze amok maken. Tenzij het echte terroristen zijn.

FonzDM
Je hebt het over jongeren, die hier alleen zijn. De terroristen zijn de handelaren in vlees met hun leren jassen of zwarte pakken.

Sjattuh
Vraag mij dan serieus af hoe erbarmelijk de leefomstandigheden in deze centra zijn. Dat je als tiener, uit veelal oorlogsgebied, je ook hier vandaan weg vlucht….

Pinging92
Niet alleen vluchten dus. Een centrale plek met veel kwetsbare jongeren zonder iemand die echt om hun geeft. Perfecte plek dus voor mensenhandel en uitbuiting. Kort door de bocht om te denken dat al deze kinderen zelf zijn gevlucht.

Partick_Hogers
of het nu om kinderen of jong volwassenen gaat, de grootste fout die je kunt maken is er vanuit gaan dat deze personen hun beslissingen baseren op dezelfde normen en waarden als wij, westerlingen.
Ze komen vaak uit een cultuur waarin ze worden geacht op jonge leeftijd al mee te werken voor de kostwinning van het gezin.
Een 12 jarig jochie gaat al met vader mee om het vee te hoeden, kozijnen te schilderen of enig ander eenvoudig karwei te klaren. Tegen de tijd dat ze 15 zijn moeten ze al in hun eigen kostwinning kunnen voorzien omdat de ouders hun levensonderhoud niet kunnen bekostigen.
Voor meisjes gaat het iets anders, die worden op zeer jonge leeftijd vaak al uitgehuwelijkt en verlaten op 15 of 16 jarige leeftijd het ouderlijk huis als gehuwde vrouw.
Als je als kind niet in zo’n uitzichtloos leven terecht wil komen ga je je geluk zoeken op plaatsen waar je de grootste kans hebt om het te vinden.
at ze hierheen komen heeft niets te maken met vrije keus maar met puur overleven

john_man
Patrick, wij vinden dat een uitzichtloos leven. Hun hebben andere waarden en normen. Ze vinden t prima daar. zolang ze maar 5x perdag op t matje kunnen. Die mensen die naar hier komen hebben dan ook de missie om hier te komen parasiteren. Uiteindelijk willen ze ons verdrijven

Joow
wew wat een verknipt beeld heb jij van mensen uit andere landen die hier naartoe komen. Ten eerste zijn er ook een boel oorlogsvluchtelingen, die vluchten omdat ze anders grote kans hebben om te worden gedood. Ten tweede zijn er ook economische vluchtelingen, maar die komen echt niet hier met het idee om “ons” te verdrijven (die uitspraak is gewoon je reinste bangmakerij).
En hoe jij het werken van jongens op jonge leeftijd koopelt aan het 5 keer bidden per dag snap ik echt helemaal niet. Die jongens gaan zo jong aan het werk zodat het gezin genoeg brood op de plank krijgt zodat ze niet dood gaan aan de honger….
Het enige waar ik het deels mee eens ben is dat een aantal vluchtelingen inderdaad hiernaar toe komen om te parasiteren (let wel een aantal, zeker niet de meerderheid)

StefanoJ
Maar welk percentage zijn fakers? Je ziet heus aan een kind dat die 15-16-17-18 is. Ik keek mijn fotos terug van mijn midelbare schooltijd, allemaal stuk voor stuk van mijn klasgenoten een babyface. En dan heb je hier “kinderen “ die net zo oud kunnen zijn als ik of ouder (28+) die doen alsof ze 17 zijn.
Ben benieuwd welke controles worden uitgevoerd om de leeftijden te controleren? Tussen 15 en 18 is wel opvallend, en grappig dat de term “kinderen” wordt gebruikt ipv “ jongeren” klinkt het iets zieliger toch?
In ieder geval dat zijn geen kindern zij verpesten het voor de echte kinderen!!!

Joow
je bent kind tot je 18de, volgens het verdrag voor de rechten van een kind.

Marlyssa
Je hebt helemaal gelijk. Hun leeftijd is meestal veel ouder! En ze willen allemaal heel graag naar Nederland. Ik heb een verhaal gelezen van iemand uit Eritrea. Hij is ‘gevlucht’ naar Europa en kon in Italie of Frankrijk verblijven.. (ik weet niet meer welke) maar dat wou hij niet hij wou naar Nederland.. gratis uitkering natuurlijk

hophop
Is dat degene die gisteren naar Engeland wilde oversteken ?

rj_cohn
Wij beelden ons in dat deze jongvolwassenen onze scholing behoeven en willen. maar het gaat om Afrikanen of Aziaten met een vrijwel afgeronde moslimidentiteit, die voelen nul verwantschap met ons, maar wel met de islamitische parallelle samenleving in Europa, die niet alleen groeit in aantal en welvaart maar ook in zelfbewustzijn en verbondenheid met herkomstlanden en islam wereldwijd.
Maar zolang er in heel Europa islamitische dorpen en stadsdelen zijn waar de staat nauwelijks zicht op heeft laat staan gezag uitoefent, is verontwaardiging over 1600 verdwijningen echt misplaatst. En verbazing wereldvreemd. Europa gedoogt de toenemende segregatie van die parallelle samenleving en is dus zelf oorzaak van deze vermissingen.

michel_pen
Ruim 1.600 kinderen ‘verdwenen’. Kinderen die omschreven worden als ‘asielkinderen’.
Voor de volledigheid had het volgende ook wel vermeld mogen worden (uitgebreid artikel, dus ruimte genoeg zou je denken):
“Het grootste deel van de verdwenen kinderen komt uit Marokko (235 kinderen), Algerije (190), Afghanistan (167)…..Marokko, Algerije en Afghanistan worden door Nederland als veilig gekenmerkt, waardoor kinderen uit die landen nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning”
(Bronnen: JOOP, NRC)
Dus we hebben hier veelal te maken met kinderen uit veilige landen. Kinderen die grotendeels geen recht hebben hier te zijn. En ook geen verblijfsvergunning gaan krijgen. Maar die vervolgens wel verdwijnen.
Een probleem wat zich overigens niet beperkt tot Nederland, het doet zich ook elders in Europa voor.
En niet alleen met kinderen, maar ook met volwassenen. Zogenaamde asielzoekers, afkomstig uit (asiel-technisch) kansloze landen. Die ‘verdwijnen’.

TB_Redactie
Bedankt voor de suggestie. We gaan er even naar kijken.

FOO_5
Waarom wordt deze voogdijinstantie niet aangeklaagd? Ieder weldenkend voogd zal toch goed op het kind of de kinderen die onder zijn of haar hoede vallen passen? Als ik als voogd deze fout zou maken dan zou ik zeker worden aangepakt. Volgens mij hebben veel mensen boter op hun hoofd…

Vanbrakel
Hersenspecialisten zullen allemaal aan de hand van onderzoek aantonen dat de hersenen van een 15 tot 18 jarige nog geenszins volgroeid zijn en dat het oneerlijk is om volwassen beslissingen, inschattingen en gevaar te herkennen te verwachten bij deze groep.

N_VdM
Het klopt wat je zegt, maar vergeet niet dat deze kinderen al een behoorlijk gevormd zijn door alle gebeurtenissen uit het verleden. Ze zijn dus ook ‘ volwassener’ dan het gemiddelde westerse kind.

Vanbrakel
Door omstandigheden volwassen gedrag vertonen betekent niet dat de hersenen sneller groeien. Er zijn soms hele hersendelen die pas uit ontwikkeld zijn bij 21 jaar. Waar je vandaan komt of hebt meegemaakt heeft daar geen invloed op

Itsme911
Welke gebeurtenissen uit het verleden? Het zijn overwegend veiligelanders.

michel_pen
Itsme,
Wellicht dat met “gebeurtenissen uit het verleden” gedoeld wordt op:
de culturele en/of religieuze ‘bildung’, die deze jongeren reeds ontvangen hebben.

N_VdM
Veiliglanders? Dus jij gaat deze zomer lekker op vakantie naar Afghanistan? Of naar Syrie?
Veel plezier zou ik zeggen, en niet brullen als het toch niet veilig blijkt te zijn.

Itsme911
Het blijkt overwegend te gaan om Marokkanen en Algerijnen. Vooral naar Marokko gaan heel veel mensen op vakantie. Marrakesh is behoorlijk hip zelfs!

Treurig
Kinderen uit genoemde landen zijn heel vaak al veel volwassener in gedrag en denkwijze dan kinderen hier in het gepamperde Westen. Deze kinderen hebben een.e.a. al lang bedacht voor ze naar NL kwamen n.a.v. verhalen die ze via via al eerder hebben gehoord van mensen die hier al zijn. Goed, de helft zal waarschijnlijk zijn (illegale) weg in de EU wel vinden, maar die andere helft loopt waarschijnlijk vast in criminele organisaties. Die kinderen moeten zéker de eerste maanden in een Asielzoekerscentrum binnen blijven en opgeleid worden in het leven hier in het Westen, vóór ze überhaupt zich zelfstandig buiten mogen wagen. Misschien dat dan de helft wél een volwaardig leven in het westen kan gaan leiden. Als wij onze eigen westerse kinderen op die leeftijd alle vrijheid geven gaat het óók fout met ze, dat kan je zo bedenken.

john_man
Waarom zouden wij de taak moeten hebben om deze kinderen te moeten omprogrammeren voor een Westers bestaan? Lijkt me geenszin zinvol.

Itsme911
Gepamperd? In het westen worden kinderen van jongs af aan geleerd zich “volwassen” te gedragen door respect te hebben gelijkheid van jongens en meisjes, respect voor ieders geloof, elkaars mening en verdraagzaamheid.
Volgens mij wringt nou juist vaak de schoen dat niet-westerse jongeren kinderachtig gedrag vertonen door niet dat respect naar elkaar te tonen.

Elsbeth
Veel van de alleenstaande ‘kinderen’ komen hier niet als vluchteling maar door
contacten met mensen die hen een goed leven beloven. Vervolgens, als ze hier of in enig ander land zijn, verdwijnen ze oftewel gaan met hun contactpersoon mee die hun vervolgens uitbuiten zoals bijv. in de prostitutie! Dit is een bekend gegeven en het is heel moeilijk om deze jongeren op te sporen. De oorzaak zou aangepakt moeten worden maar dat is ook een groot probleem.

Bonny_M
Daar moet zeer zeker strenger toezicht gehouden worden want sommige weten heel goed dat ze geen verblijfsvergunning zullen krijgen omdat ze uit veilige landen komen en verdwijnen nu in de illegaliteit.

Pinging92
Een centrale plek met veel kwetsbare jongeren zonder iemand die echt om hun geeft. Perfecte plek dus voor mensenhandel en uitbuiting. Kort door de bocht om te denken dat al deze kinderen zelf zijn gevlucht of in de “illegaliteit” zijn verdwenen…

PellieBellie
Controle op de beheerscultuur, hoever kan men gaan? Niet alles is haalbaar tenzij elk mens gechipt wordt en traceerbaar is?

Angle
Minderjarigen horen beter beschermd te worden. Hoe dan ook! Zo’n groot aantal vraagt om onorthodoxe methodes.

Herman_Janssen
Mensen ontvluchten hun land omdat het er meestal onveilig is of waar ze geen toekomst hebben en dan gaan ze op zoek naar een land waar ze die veiligheid en toekomst denken te zullen vinden.
Dan zit je in Nederland, veilig dus, en aan het begin van een nieuwe toekomst en vervolgens kies je er zelf voor om dat allemaal weer op het spel te zetten.
Dus blijkbaar willen ze geen hulp en het verder alleen uitzoeken, dus moet je ze hun gang laten gaan.
Daar moet je geen geld en tijd aan verspillen.

Joep_Poej
Het gaat hier om kinderen.

Herman_Jansen
Kinderen die heel goed in staat waren om de keuzes te maken en de reis om hier te geraken.

Karin_Broek
Hoi,Herman_Janssen,heel goed getypt,de laatste 3 regels,laten ze t zelf maar uitzoeken,t kost de Staat al genoeg/teveel geld en niet eraan te verspillen,net hoorde ik op de tv zeggen,de bruggen in zeer slechte staat zijn,terwijl de auto’s erover heen rijden,die moeten gerepareerd worden,daar is t geld ervoor…

Pinging92
Niet alleen vluchten dus. Een centrale plek met veel kwetsbare jongeren zonder iemand die echt om hun geeft. Perfecte plek dus voor mensenhandel en uitbuiting. Kort door de bocht om te denken dat al deze kinderen zelf zijn gevlucht.

Angie
andje om dan zijn ze tenminste traceerbaar. Normaal alleen voor criminelen maar in dit geval naar mijn inziens geoorloofd. 1600 minderjarige kinderen verdwijnen dan er moet toch iets gebeuren.

hophop
Ik vind niet dat die kinderen vrij in en uit kunnen lopen. Als er iets gebeurt weet niemand het. En als ze de gewoonte hebben om weg te blijven weet ook niemand of ze wel veilig zijn. En veiligheid is de gegeven reden waarom ze in Nederland zijn gekomen. Het is al triest genoeg dat ze alleen zijn, laat het dan vooral niet mis gaan.

PalingCity
Een hek om alle asielcentra tot ze asiel hebben gekregen. Hebben ze dat niet verplaatsen naar een ander centrum voor uitgeprocedeerden.
root kans dat een (groot) deel van deze kinderen in de prostitutie terecht komen of anderszins worden misbruikt voor doeleinden van criminelen.
Het migratievraagstuk lijkt vergelijkbaar met het klimaat. Als wij nu niet rigoreus maatregelen nemen, dan ontstaat er op een langere termijn een situatie die onhoudbaar en niet terug te draaien is.
En dan heb ik het echt NIET over “de grenzen sluiten” en “niets meer toelaten” maar nu langzaam WEL gaan handhaven en coulance wegnemen.
Deze kinderen komen veelal uit veilige landen, komen hiernaartoe en belanden zonder opleiding, zonder geldige verblijfspapieren in de illegaliteit. Want om naar school te gaan, een bankrekening te openen, een verzekering afsluiten daarvoor heb je geldige papieren nodig.
Toen ik 15 – 18 wilde mijn moeder ook graag weten waar ik heenging. Maar nee, het COA biedt hen de vrijheid van een volwassene.
Een kind de straat op laten gaan betekent dit kind bewust een kansloze toekomst in het vooruitzicht te stellen.
In de illegaliteit binnen Europa is hetzelfde als Statenloos zijn. Je kan geen enkele kant op, Behalve de onderwereld.
#waarzijnwijmeebezig

N_VdM
Even goed lezen: ze gaan WEL naar school.

Itsme911
Ik heb het toch echt goed gelezen hoor. Zolang ze in een centrum van het COA zitten krijgen ze onderwijs. Zodra ze weg zijn gelopen niet meer.
Heb jij dit nu ook zo kunnen lezen?

Lija
In Denemarken zijn ze inmiddels om in ieder geval.

Itsme911
Wat doen ze in Denemarken dan?

Dug-Obrien
Waarom verwijderd de redactie inhoudelijke commentaren over de mensenhandelaren en de sex industrie?

RS-Redactie
Ha Dug_Obrien, je doet een stevige aanname die je niet kan onderbouwen.

Dug-Obrien
De kinderen zijn verdwenen. Ze leven niet bij hun familie, dat zou men eenvoudig kunnen aantonen, tenzij de kinderen in de kelder zijn verstopt. Het gaat hier om meer dan 10.000 kinderen in heel Europa.
Kinderen worden gelokt door smokkelaars, er zijn genoeg verhalen en voorbeelden te vinden op youtube. Veel kinderen hebben zelfs angst om hun centrum te verlaten en zijn bang om te verdwijnen.
Naast de sex industrie, veelal via het dark web worden de kinderen ook verkocht voor donor organen. Veel kinderen verdwijnen naar Albanie.
De super rijken uit het verre Oosten komen naar Europa voor orgaan transplantaties.
http://www.general-anzeiger-bonn.de/bonn/Patienten-aus-der-ganzen-Welt-kommen-nach-Bad-Godesberg-article280878.html

progression
Je hebt gelijk… Kijk maar naar deze docu: https://youtu.be/znCHp7pYGwg

GH001
Wat fijn dat er in westerse landen zoals Nederland vluchtende jongeren in alle vrijheid worden opgevangen. Dat zou je in andere ook wel willen zien. Jammer dat het vaakt eenrichtings verkeer is wat betref vrijheid, zorg en opvang.

WMM
Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen is op zich al een merkwaardig verschijnsel. Het is natuurlijk mogelijk dat ze hun ouders tijdens de vlucht verloren zijn maar vaker zal het georganiseerd zijn. Er zitten dan al familie of kennissen in de buurt die ze gewoon oppikken.
Een open centrum kun je nu eenmaal uit weglopen dus als je er iets tegen wil doen zal het centrum gesloten moeten worden.

Marlene_de_Groot
Ik vind het raar dat er van ‘kinderen’ wordt gesproken terwijl in veel andere berichten over mensen van deze leeftijd (15-18) het om jongeren gaat. Overigens ben je met 18 voor de wet volwassen. Dan kan je ook nog vraagtekens plaatsen bij de zogenaamde leeftijd van deze jongeren. Als je fotos ziet van sommigen in deze groep geloof ik er geen snars van dat ze minderjarig zijn. Maarja, als minderjarige krijg je meer mogelijkheden en als je je paspoort weg hebt gegooid kan je gewoon liegen. Toen ik 18 was had ik ook kunnen beweren dat ik 16 was, en probeer als overheid, zonder papierwinkel van deze persoon, maar eens te bewijzen dat diegene niet minderjarig is. 75% van de zogenaamde kinderen waren gewoon volwassen: https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-42234585

D_Dermonde
Of je het nu jongere noemt of niet maar tot 18 jaar ben je gewoon volgens de wet kind.
Net zo als dat je ook kinderbijslag krijgt tot 18 jaar. Dan maken we ook geen verschil of iemand 12 of 17 jaar is

WMM
Kinderbijslag maakt wel degelijk onderscheid naar leeftijd van het kind. Maar goed, het is off-topic.

D_Dermonde
Ik noem niet voor niets de leeftijd van 12 jarige en een 17 jarige, dan is kinderbijslag gelijk.
En ik haal dit aan omdat volgens de wet je kind bent tot 18 jaar. Ook al praat je over 16 jarigen, die weggelopen zijn, het blijven kinderen.

Tip_de_Muis
Dit lijkt me (letterlijk) een open deur en uitnodiging voor kinderhandelaars. Onverantwoordelijk gedrag van de COA’s, dit kan echt niet.

Willy4all
En hoe had je dat willen voorkomen dan? Er een gevangenis van maken? Ze helemaal isoleren van de buitenwereld en nog meer kosten maken? Dat zit volgens mij helemaal niemand op te wachten.

Marlene_de_Groot
Veel van deze zogenaamde kinderen zijn gewoon volwassen. 18 is volwassen dus die hoort helemaal niet als kind bestempeld te worden. Veel van deze mensen liegt over de leeftijd: https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-42234585

paul_van_vliet
Zolang niet bekend is wat de feiten zijn lijkt dit me niet iets om wakker van te liggen. Ik kan me voorstellen dat verreweg de meeste inderdaad naar familie in omliggende landen zijn vertrokken. Prima, zou ik ook doen.

OB
Ok. Je hebt als organisatie de verantwoordelijkheid en laat kinderen zomaar weg lopen?
Ze weten dat er buiten loverboys staan met draaiende motor. Dat is echt verwijtbaar gedrag.

Timsalabim
Het is geen gevangenis he. Kinderen die ‘gewoon’ thuis wonen kunnen toch precies hetzelfde doen?

D_Dermonde
Deze kinderen onder voogdij.
Dus we maken wel regels, maar we mogen de organisatie er niet op aanspreken?

Pinging92
Ja maar die hebben vaak ouders, familie en vertrouwde leraren die die meteen zouden opmerken en kunnen helpen. Deze kinderen hebben niemand…….

Willy4all
Wil je er een gevangenis van maken dan? Ze helemaal isoleren van de buitenwereld en nog meer kosten maken? Daar zit volgens mij helemaal niemand op te wachten.

Isok
Wat wil jij dan doen? In plaats van hoe het niet moet,vertel eens hoe het wel moet.

Geofreaky
@ redactie. Paar maanden geleden was dit ook al nieuws. Echter ging het toen mn om vietnamese kinderen. Dit wordt nu niet gemeld. Is dat probleem al opgelost of bleek achteraf om relatief kleinere groep na nader onderzoek?

Networkdrone
Dat is niet geheel ongewoon dat dit soort nieuwsberichten terugkomen. Het probleem is namelijk niet te verhelpen waardoor, wanneer het weer opgepikt wordt, het vaker terug zal komen in het nieuws.
Het is een vrijwillige opvang, en zoals anderen ook al hebben aangehaald, geen gevangenis. Je kunt ze, wettelijk gezien, niet aan een lijntje vasthouden.

Stupid_me
Ik begrijp dat het voornamelijk kinderen zijn die zonder de ouders gevlucht zijn. Er word vermoed dat sommigen naar familie in Frankrijk, Duitsland of België zijn. Misschien moeten de instanties ook inzetten op familieherenigingen voor minderjarigen ook al hebben de volwassenen in een ander land asiel aangevraagd. Je kan ze een voogd geven, maar dat kan je (meestal) beter aan familie overlaten. Het is voor die kinderen ook fijn als er een volwassene is die niet totaal vreemd voor ze is.

Luna_r
Dat er een paar weglopen, daar kan ik inkomen. Maar als er al 100 weg zijn dan ga je toch direct maatregelen nemen, als je dat al niet gedaan hebt? Hoe kan je zover komen dat er 1600 weglopen? Dit moet of een opgezet plan zijn, of een hopeloos falende instantie.

DeRapenZijnGaar
Een opgezet plan. Oh God, IS stuurt kindsoldaten naar Nederland in de opvangkampen die vanuit daar weglopen en na de Ramadan aanslagen gaan plegen

Luna_r
Dat zijn jouw woorden. Wat ik bedoel is dat de kinderen met opzet mogen weglopen. Ofwel het is dus opzet van de instanties, dan wel falen van de instanties. Dat jij gelijk aan een IS complot denkt ligt meer aan jou als lezer dan aan mij als schrijver.

En hoe had je dat willen voorkomen dan? Er een gevangenis van maken? Ze helemaal isoleren van de buitenwereld en nog meer kosten maken? Daar zit volgens mij helemaal niemand op te wachten.

Willy4all
En hoe had je dat willen voorkomen dan? Er een gevangenis van maken? Ze helemaal isoleren van de buitenwereld en nog meer kosten maken? Daar zit volgens mij helemaal niemand op te wachten.

Isok
Dat is je derde exact dezelfde reactie.

Luna_r
Ik heb weinig verstand van het hele asiel aanvraag proces, maar het lijkt me dat als je nog geen goedkeuring hebt om in het land te wonen, dat je daar ook nog niet in mag. Noem het een gevangenis, ik zou het afgezonderde opvang noemen waar je meer vrijheden en privileges hebt. Wat kost het de samenleving als er 1600 kinderen in de illegaliteit belanden, waarvan een deel wordt uitgebuit.

FJM
Als ik in een AZC zou moeten wonen dan zou ik het ook doen.

Luna_r
Ze moeten niet in een azc wonen, ze mogen ook weer terug. Zolang ze niet door het proces heen zijn geweest kunnen ze niet zomaar alles in dit land. Helaas zitten er veel onterechte gevallen tussen waardoor je dus niet direct asiel kan krijgen maar er eerst een check nodig is.

lus
FJM
Of moeten ze meteen hun eigen huis, geld en een mooi leven in Nederland krijgen? Bedoel je dat?

GH001
Dus als jij op de vucht bent voor oorlog en je hele leven opgeet in de hoop op veiligheid, dan ben je niet tevreden met een goed verzorgd AZC in Nederland? Verwend kreng dat je bent.
Jij bent echt zo’n persoon die alles voorgeschoteld wilt krijgen in het leven. En waarom? Omdat jij je zo superieur voelt boven andere mensen? En volgens jou zijn die andere kinderen dat daar dus ook?

iemandiemandsen
Dat is er bijna 1 per DAG!

Elliepel
1600 : 365……

Kwip
Nee; 1600 / 4,5jr / 365dg is ongeveer 1 per dag

M_Mus
Wat ontzettend zorgwekkend. Dat zijn behoorlijke cijfers. Dan gaat er niet zomaar per ongeluk iets mis maar dan wordt er enorm gefaald. Deze kinderen komen al uit (zeer) schrijnende situaties, zwaar getraumatiseerd en zijn gescheiden van hun ouders…een ware nachtmerrie. Te hopen dat ze door familie elders in Europa opgevangen zijn maar de verschrikking is compleet als deze kinderen in de klauwen van de mensenhandel gekomen zijn. Wat zeer aannemelijk ik! De vraag blijft: wat gaat de regering hier aan doen, hoeveel tijd en geld wordt er voor uitgetrokken om deze kinderen op te sporen? Of beter nog..te voorkomen?! Als er gezegd wordt dat ieder kind er een teveel is, waarom dan geen Amber-alert?
Mijn hart gaat ook uit naar de ouders van deze kinderen. Wat een wereld.

Harry_Denker
Hoezo word er gefaald? Je kan die kinderen niet opsluiten.
Je kan er niet 24 uur per dag iemand naast laten lopen.
Je kan ze geen enkelband geven om ze re kunnen volgen.
Ze zitten in een open instelling in een vrij land waar je niet zomaar opgesloten of gevold mag worden.
Als ik als minderjarige vluchteling wist dat mijn ouders in Frankrijk zaten zou ik daar ook heengaan.
Welke oplossing zou u hebben om de kinderen op de opvanglocatie te houden?

Suzzel
Maar waarom eerst naar Nederland gaan terwijl de “familie” in Frankrijk of elders in europa woont?

Jan_Jansen_eafbce
Risicospreiding?

john_man
M_mus. Wat een onzin klets je toch. Zoiezo komt de helft uit veilige landen. Die zouden al niet in t systeem opgenomen mogen worden. Wie zegt dat die kinderen alleen zijn?Miss zit de familie wel buiten in t busje en loopt de “zielige” vluchteling de laatste 400 meter zelf.
Die lui zijn experts in het misleiden van het systeem. Dat is overigens niet zo moeilijk als ze types zoals jou tegenover zich hebben

M-mus
John, met jouw vriendelijke houding gaan we oorlogen winnen. Lees het artikel nog eens goed. Ieder kind is er een teveel. We hebben het nog steeds over kinderen, toch?

D_Dermonde
John, ongelooflijk, wat een frustratie in uw antwoord op iemand die gewoon menselijk is. Ik snap niet wat daar nu zo erg aan is.
Niet ieder mens gaat overal meteen met een gestrekt been erin.
Een beetje respect zou wel aardig zijn

Tigujan
Wat ben jij naïef zeg. Natuurlijk zitten al die gasten allang weer bij hun ouders of familie. Zij weten maar al te goed dat zij niets te zoeken hebben in een AZC want zij hebben nul kans op asiel. Het zijn allemaal gelukszoekers.

GH001
Wat gaat “onze” regering hier aan doen? Wat gaat de regering van bijvoorbeeld Marokko hier aan doen bedoel je? Waarom moet alles ons probleem zijn? Ben jij tegen een samenwerkingsverband? Ben jij echt zo naief dat je denkt dat elk land o zo zielig is en niks kan wat betreft zorg en opvang?

Willy4all
Amber alert? Voor opsporing van vrije mensen? Enkelbanden oom ze te kunnen volgen? Vreemde ideeën voor vrije mensen..

M_mus
Enkelbanden? Waar in mijn reactie leest u dat terug? Meer zorg en alertheid voor deze kinderen. Voorkomen is een utopie maar ons stinkende best doen voor minderjarigen is een plicht.

D_Dermonde
@Willy4all Een Amber alert wordt ingezet als er gevreesd wordt voor een kind.
We hebben het hier toch nog steeds over kinderen?

Isok
Laten we ze volop geld geven,een huisje,betaalde zorg,school of werk,buskaart,fiets.En uiteraard gezinshereniging.Vooral geen plichten,alleen rechten.

D_Dermonde
@Isok, nou dat is de oplossing, applaus.

Willem-Mazerant
Het interesseert ambtenaren met een sociale functie geen ene zak wat er gebeurt. Het enige wat die doen is rapporten schrijven en ouwehoeren. En als er iets zoals dit in het nieuws komt dan staat er altijd wel weer een soort cohen op om voor een ton of vier een en ander te onderzoeken. :(
Nu alleen nog even deze kinderen vinden.

D_Baal
Kunnen sommige opvang centra dan niet dicht en de rest fuseren?

GH001
Lees is goed in plaats van onzin uit te kramen. Hier in Nederland, hebben ze de “vrijheid” om weg te lopen zonder te melden waarheen. Waar lees jij dat ze (spoorloos) verdwenen zijn?
En waaroom onze regering de schuld geven? Waarom is alles altijd ons probleem? Wijs eens met je vinger naar land van oorpsrong. Op deze manier komt er nooit een eind aan.

D_Dermonde
@GH001
“Er zijn de afgelopen 4,5 jaar ruim 1.600 asielkinderen weggelopen uit opvanglocaties. De kinderen zijn „met onbekende bestemming” vertrokken en het is niet duidelijk waar ze nu verblijven.” (Bron NRC)

Nijmegenaar
Je vraagt je af hoe dit kan.
Nu zullen er geheid twintigjarigen zijn die zich aanmelden alsof ze 17 zijn, en dus zal een deel van de `kinderen` geen kind zijn. Maar of een kleintje nu 8 of 12 is, het is een kind.
Uiteraard weet ik niet of deze ama´s overwegend 16 plus zeggen te zijn of dat er ook vele jongere kinderen tussen zitten.
Wel kan ik mij indenken dat het niet ´s nachts terugkomen van een zestienjarige anders behandeld wordt dan bij iemand van 10.
In het laatste geval bel je meteen de politie, in het eerste niet.

Jeroen79
“in hun herkomst land op eigen benen kunnen staan….” ja precies.

Assuerus
Dit is toch onbestaanbaar. Onder voogdij van de Nederlandse autoriteit staande asielkinderen verdwijnen dus. Ik ga uit van een leeftijd categorie van 0 t/m 18. Dit is toch onbestaanbaar.
De kinderen met familie zouden toch te tracenren moeten zijn. Vindt er geen opsporing plaats? Waarom geen amber alert voor deze kinderen?
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de overheid hier een hele grote steek laat vallen.

Hans831
Het lijkt erop dat er wat anders aan de hand is.
Zo’n 400 kinderen per jaar ineens kwijt zijn kan eigenlijk niet.

JeroenCalo
Ik heb met deze doelgroep gewerkt. Ik kan je vertellen dat het lastig zoeken is naar ‘vermisten’ die niet gevonden willen worden.

Gerrret
Maar dan kan er toch wel een protocol bedacht worden waarmee mensen in ieder geval aanwezig of afwezig zijn, maar niet gewoon “kwijt”? Het gaat hier om kinderen en om een plicht. Het lijkt alsof die niet erg serieus wordt genomen.

R_V_baaabf
En dan worden ze afwezig genoemd dat slaat nergens op je veranderd de naam en het kost extra geld voor niks

Assuerruds
Er zijn zoveel jongeren die weglopen en niet gevonden willen worden. Toch zien we oproepen van politie. Waarom nu niet? Omdat het asielkinderen zijn?

GH001
Waar lees jij dat ze verwenen zijn? Ze zijn in alle vrijheid weggelopen. Ze zijn dus ook niet “vermist”. Lees ff goed in plaats van zielige onzin uit te kramen.

D_Dermonde
@GH001, niks onzin uitkramen.
Ze zijn wel vermist.
Als een dierbare van u niet meer thuis komt, is die uiteindelijk toch ook vermist.
En ik neem aan dat die ook alle vrijheid heeft om weg te lopen.

Micia
In alle vrijheid ? Ze staan onder toezicht van de Nederlandse staat. Niets vrijheid !

Assuerus
GH001 Ik zit in het geheel geen “zielige onzin” uit te kramen.
“Een aantal van hen is vermoedelijk naar familie in Frankrijk, Duitsland of België gegaan. Desondanks zouden er volgens de krant ook signalen zijn dat weggelopen kinderen worden uitgebuit”
Er wordt dus rekening mee gehouden dat deze kinderen in handen van criminelen gevallen kunnen zijn. Uitbuiten, prostitutie etc kunnen heel goed hun deel zijn.
Het zal niet voor al die kinderen gelden. Maar ieder kind of jongvolwassene die uitgebuit wordt is een teveel.

Networkdrone
@Assuerus, het artikel zegt dat het gaat om de leeftijd categorie tussen de vijftien en achttien jaar. Dit zijn jong volwassenen. Ze hebben vrije keus waar ze heen willen tenzij je de wet wilt aanpassen.
PS. Ik snap niet geheel de reden waarom specifiek jouw bericht is uitgelicht.

Assuerus
Het betreft minderjarigen die onder voogdij staan. Er isceen verantwoirdelijke instantie en deze kindren/jongvolwassen hebben niet die vrijheid om gewoon te vertrekken

D_Dermonde
Volgens de wet zijn dit kinderen. Ze staan ook onder toezicht van een voogdijinstelling.
Als je dit dus geen kinderen meer vind dan kunnen we de kinderbijslag leeftijd ook wel verlagen, die is nu ook tot 18 jaar.

PaulMes
Defenitie van kind is leeftijd onder de achttien.
Dus hoe liggen de verhoudingen. Leeftijdscstegorieën?

PaulMes
Wat is hier de nieuwswaarde van? Paar maande geleden ook al in het nieuws.
Kennelijk zijn we niet in staat er iets aan te doen.

Pinging92
En omdat we (denk jij) er niks aan kunnen doen heeft het geen nieuwswaarde?

Mallesje
@redactie is het bekend om welke leeftijden het gaat van de kinderen ?

RS Redactie
Ha Mallesje, ook dat zijn we aan het natrekken!

Rob_uit_S
Enige nuance is misschien op zijn plaats, want wat is een kind, een leeftijd, of een bepaalde emotionele ontwikkeling, want veel “kinderen” zijn misschien wel kansarme jongeren, die je eigenlijk al lang geen kind meer kan en mag noemen. Dus Cijfers graag, in welke leeftijden raken de kinderen vermist, dat zou veel duidelijk maken denk ik

Henk_van_alles
Inderdaad 5 jaar 17 jaar dat is een groot verschil

Oom_Econoom
Tieners zijn ook kinderen die nog niet voor zichzelf kunnen zorgen (ook al denken velen van wel).

Dave_Broeke
5 dagen geleden
Een hele hoop ‘kinderen’ zijn begin 20 zonder papieren.

JeroenCalo
Kan ik bevestigen, een hoop onduidelijkheid over data of gebruik andere kalender.
Maar vooral heel veel gebrek aan documentatie.

Lija
Hoe weet je zeker dat iemand 18 jaar is als hij geen papieren heeft. En hoe weet je zonder papieren zeker waar hij vandaan komt?

Gerret
Van 0-1 2
Overig: 1598
Ik denk dat de overheid zich iets serieuzer moet opstellen ten aanzien van de zorgplicht die ze hoe dan ook voor deze kinderen hebben. De ontwikkeling van de kinderen is geen excuus om die plicht niet na te komen.

GH001
Welke zorgplicht? Er is geen plicht, alleen maar extra humanitaire zorg. Ze hebben alle vrijheid om weg te lopen. Wijs met je vinger ff naar het land van herkomst, in plaats van Nederland onterecht te berispen. De onwetendheid van personen zoals jij is ook geen excuus om de realiteit in te zien.

D_Dermonde
Tot 18 jaar is een kind. Ook een jongere/puber, is een kind.
En tot die leeftijd is er ook een zorgplicht vanuit de overheid.

klokhuis
De regering zou veel meer moeten doen on doe kinderen op te sporen en waar nodig uit slechte situaties koeten haken.

john_man
Waarom zou dat moeten?

MarieJose_Klerks
Omdat de overheid als voogd optreed voor deze doelgroep en daarmee zorgplicht heeft.

LBS91
Bestaat het vermoeden niet dat de kinderen die bij hun familie elders in Europa zitten, daar door hun ouders heen zijn gestuurd? Niet dat dit het probleem minder erg maakt, alleen het geeft wel even een andere kijk op ‘weg gelopen’ kinderen

Jeroen79
Precies dat

Ariana
Ik snap alleen niet waar het zo erg is. Hoe kan de Nederlandse staat denken het recht te hebben om te beslissen over wat er met die kinderen moet gebeuren? Natuurlijk lopen ze weg, of waarschijnlijk terug, naar hun ouders. Laat de staat zich maar eens meer zorgen gaan maken over alle kinderen met de Nederlandse nationaliteit, die in zorgwekkende thuissituaties blijven hangen.

klokhuis
mag ik U vragen waarom Nederlandse kinderen voor buitenlandse kinderen zouden moeten gaan? Een kind is een kind, waarom zouden we het ene kind anders moeten behandelen dan het andere kind?

john_man
Beste Klokhuis, ga jij eerst de kinderen van de buren te eten geven of geef je je eigen kinderen dit het eerst?

lija
@klokhuis Mss omdat wij met z’n allen werken om het hier goed te regelen. Wie betaalt bepaalt. Als je nog nooit een slag werk verricht hebt, heb je niets te eisen. Zo simpel is het.

Vlierbes
Als je niet snapt waarom dit erg is heb je een totaal gebrek aan empathisch vermogen.

Janb
Ieder mens heeft recht op z’n mening. Waarom heeft u een totaal gebrek aan respect daarvoor en hangt arrogant eventjes uw waardeoordeel over de persoon daaraan?

Vlierbes
Iedereen heeft inderdaad recht op een mening.
Mijn mening is dat als je het oprecht niet erg vindt dat ontheemde en getraumatiseerde kinderen, geen volwassenen maar kinderen opnieuw massaal een reden zien om weg te lopen uit wat een veilige plek zou moeten zijn je zeer beperkte emotionele capaciteiten hebt.

Isok
Of anderen lopen over van emotionele capaciteiten.Die meteen met termen als ontheemd en getraumatiseerd gooien.Er is geen enkele goede reden,dat deze jongeren ( geen kinderen), weglopen.Vooral als mensen als U dan gelijk hulp en rechten eisen voor hen.
Heeft U er al eens aan gedacht, dat Uw houding één van de redenen is,waarom mensen onnodig verdrinken?

Spamspoller
Er staat dat er kinderen worden uitgebuit. Natuurlijk maakt de Nederlandse staat daar zorgen over.

SuikerVrijeSuiker
De staat die bijna een boter taks gaat invoeren maakt zich zorgen over uitbuiting. Het is net zoiets als dat amerika zich zorgen zou maken over de privacy van andere en een telecombedrijf onder embargo zou plaatsten.

D_Derrmonde
U snapt niet wat er zo erg aan is?
En daarbij waarom de Nederlandse staat denkt het recht te hebben om te beslissen wat er met deze kinderen moet gebeuren.
Wat hier erg aan is, dat de Nederlandse staat niet het recht heeft, maar zelfs de PLICHT, om voor deze kinderen te zorgen dat ze veilig zijn.

R_V-baaabf
Een plicht om te zorgen voor de consequenties die amerika heeft veroorzaakt ? Nee danku laat hun maar is vluchtelingen opnemen en laat hun geld uitgeven want hun hebben de situatie verkloot

Samantha_Pels
Net als voor de volwassene moet het verschikkelijk zijn, alles wat ze mee moeten maken.. Kinderen lopen weg, en doen dingen anders als ze een trauma hebben als volwassene. Volwassene en oudere kinderen kunnen zelfs gaan moorden vanuit hun trauma. Nederland heeft het goed, we zijn nog steeds een van de rijkste landen ter wereld, en ondanks het gejammer van de Nederlanders die niet de luxe van een vakantie of bad kunnen betalen, hebben we het zo zwaar echt niet. Enkel en alleen de zorg is verschikkelijk, hier, zowel voor Nederlanders als voor vluchtelingen. Die mensen hebben meer hulp nodig dan “een normaal leven” geven, wat we nu doen. Die mensen hebben dingen gezien die Nederland zich niet voor kan stellen..

Jandb
Dat gejammer over de verschrikkelijke zorg is evenzo onterecht als we NL zo graag langs de wereldmeetlat van luxe willen leggen. Noem mij eens twee handen vol landen waar dit beter geregeld is.

Dave_Broeke
Wat een kolder, onze zorg is 1 van de beste in de wereld. Sommige mensen hebben echt altijd wat te zeuren. Verder betaald ‘ons land’ niet die gratis zorg voor hen, WIJ betalen dat. En zolang we meer en meer van deze gratis zorg weggeven wordt onze zorg inderdaad slechter.

Isok
U weet totaal niet waar deze jongeren vandaan komen.Daarbij kiezen ze zelf om alleen te “vluchten” , en dan moet iedereen maar opspringen?

Lija
@Samantha Of ze heel erge dingen gezien hebben, kun jij helemaal niet weten. Ik heb hier een linkje voor je waarin bericht wordt, dat ze heel vaak niet eens uit het land komen, dat ze ons zeggen. Als je wilt kan ik het je toesturen.

kiki–vi
Is er al over nagedacht wat de reden van weglopen kan zijn?
Lijkt mij dat zij niet weglopen als alles goed geregeld is in het opvangcentrum!

Wendy
Wat denk je van een verwachte uitzetting?

kiki–vi
Zoiets ja!

Fijnedag
Denk af en toe dat dit een soort van gedoogd wordt. Kinderen gaan boor grootste deel naar familie in Europa. Probleem opgelost en een soort verkapt kinderpardon. Geen vragen en geen gedoe: probleem “opgelost”.

Nathaniel
‘Ieder kind is er één teveel’ is wel een bijzonder zuinige opmerking wanneer je weet dat het 1.600 kinderen waren.

Hans2206
Zoveel? Dat is wel heel zorgelijk. Is er geen toezicht?

halveBelg
Weglopen blijkt de trend:
per jaar van 2015 naar 2018 groeide het aantal zo: 175 – 320 – 400 – 700.

Enverder
Hoeveel kinderen zijn in totaal opgevangen in die periode?

RTS Redactie
Ha Enverder, deze cijfers zijn bij ons nog niet bekend. Zodra meer hierover bekend is, zullen we dat melden.

halveBelg
Meest recente cijfer is oud: begin 2017 bijna 6.000 AMV’s onder voogdij, waarvan 75% uit Eritrea, Afghanistan en Syrië.
Paar andere getallen:
Van 2015 t/m 2018 kwamen er 8.000 bij: 4 op de 5 daarvan was 14 jaar of ouder, 4 op de 5 was een jongen, 3.000 was Eritrees, 2.000 Syrisch, 800 Afghaans, 175 Marokkaans (trendy, van 10 in 2015 naar 145 in 2018), 175 Algerijns (ook trendy), 125 Albaans (ook trendy).

Lija
@halveBelg Waar ze vandaan komen is sowieso dubieus. Pas nog gelezen, dat van de 700 nieuwkomers er zeker600+ niet uit het land komen, dat zij zeggen vandaan te komen.
Ook leeftijden zijn heel moeilijk te achterhalen. Er zijn nu al voorbeelden in de media geweest, waarbij Afrikanen veel ouder bleken te zijn, dan dat zij hadden opgegeven. Gewoon omdat zij anders niet voor een pardon of anderszins in aanmerking komen.

halveBelg
Maakt het nog ingewikkelder … NRC spreekt overigens over 325 Marokkaanse kinderen. Dat zou betekenen dat er dit jaar nog 150 bij gekomen zijn. Dan stijgt de trend van veilige-land-AMA’s wel heel hard! Of het zijn kinderen van wie later bleek dat ze Marokkaans waren – meer waarschijnlijk, als ik bericht hierboven lees. NL is gekke Henkie.

https://www.nu.nl/binnenland/5919195/zestienhonderd-asielkinderen-in-afgelopen-45-jaar-weggelopen-uit-opvang.html

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=asiel
https://robscholtemuseum.nl/?s=kinderen
https://robscholtemuseum.nl/?s=kindermisbruik