Dit meldt de Rijks Voorlichtings Dienst maandag. De koningin heeft ‘de ontslagaanvraag in overweging genomen en de ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten‘.

Premier Mark Rutte bezocht koningin Beatrix maandag van 14.00 tot 16.00 uur op Paleis Huis ten Bosch, waar hij haar te informeerde over de ontstane situatie. Hij omzeilde daarbij fotografen en journalisten door het paleis via een zij ingang binnen te gaan en te verlaten.

Brief

Rutte zal volgens de RVD vandaag de pers niet te woord staan. Wel heeft hij een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

Na doorrekening van het CPB, was er nog ruimte voor verbetering van de koopkrachtcijfers in 2013, zo stelt hij in de ontslagbrief.

Volgens Rutte heeft hij nog voorstellen gedaan ‘voor vergaande reparatie van de koopkracht van de bijstandgerechtigden, lagere inkomens en AOW’ers’. “Desondanks was de PVV uiteindelijk niet bereid het pakket te aanvaarden“, aldus de premier.

Nieuwe verkiezingen

Rutte zal dinsdagmiddag in de Tweede Kamer een verklaring afleggen, waarna de Kamer met de premier in debat zal gaan. Op dit moment zitten de fractievoorzitters opnieuw bij Tweede Kamer voorzitter Gerdi Verbeet.

De belangrijkste vraag, die eerst opgelost moet worden is de datum van de nieuwe verkiezingen. Praktisch alle partijen hebben laten weten, dat er snel nieuwe verkiezingen moeten komen.

Datum

De Kamer is echter verdeeld over de datum. Slechts een kleine meerderheid zou voor verkiezingen op 27 juni zijn; een grote minderheid wil verkiezingen na de zomer.

Een overleg tussen fractievoorzitters hierover liep maandag hoog op. Na afloop noemden de ChristenUnie en onafhankelijk Kamerlid Hero Brinkman het ‘schandalig‘, dat verkiezingen in zo’n korte periode moeten worden georganiseerd.

Verkiezingen voor de zomer worden ook door de Kiesraad ontraden, maar ze zijn technisch wel mogelijk.

PVV

De politieke crisis ontstond nadat de PVV zaterdag de stekker uit het Catshuis beraad had getrokken.

Zonder gedoogsteun van de PVV verliest het VVD/CDA-kabinet de meerderheid in de Tweede Kamer.

Teleurstelling

De meeste bewindslieden lieten na een eerste fractieberaad over de crisis hun teleurstelling blijken over de situatie.

Voorafgaand aan het extra kabinetsberaad hadden de bewindslieden in eigen kring overleg. Ook de partijvoorzitters en fractievoorzitters van VVD en CDA waren op het ministerie van Rutte voor overleg.

Applaus

Bij het begin van de fractievergadering van de VVD klonk kort applaus. Volgens Blok lieten de Kamerleden zo hun waardering blijken voor de inzet van de VVD onderhandelaars.

Verder was er volgens hem weinig reden tot juichen en uitte hij nogmaals zijn teleurstelling over de afloop van de onderhandelingen in het Catshuis. ”Ik ben ontzettend teleurgesteld. Er lag een goed pakket.”

CDA

Ook de CDA fractie kwam maandag bijeen en ook daar klonk applaus. “De fractie voelt zich belazerd“, zo zei fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma na het beraad. Volgens de CDA’er heeft zijn partij zich sinds de vorming van het kabinet voor de politieke samenwerking ingezet.

Het is volgens Van Haersma Buma in de fractievergadering nauwelijks gegaan over of het wel een goed idee was om met de PVV te gaan. “Het is nu aan het kabinet om een plan naar Europa te sturen. Het plan wat er ligt is mede met de PVV gemaakt, maar er moet toch gekeken worden of er meerderheden voor te vinden zijn.”

Bezuinigingen

In de Kamer zal snel gedebatteerd moeten worden over de vraag welk pakket aan bezuinigingsmaatregelen Nederland voor 30 april bij de Europese Commissie in Brussel inlevert.

‘Iedereen heeft zo zijn eigen opvattingen” over wat er moet gebeuren, aldus Verbeet. Wel is er alom een ‘gevoel van urgentie‘.

Solide beleid

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) verklaarde maandag dat Nederland in het verleden heeft laten zien dat het solide begrotingsbeleid kan volgen.

Ik volg de financiële situatie op voet en zal het budgettaire beleid blijven volgen.” Hij wijst erop dat in 2010 het demissionair kabinet ook kaders voor bezuinigen heeft gemaakt.

Vertrouwen

De Europese Unie heeft er vertrouwen in dat Den Haag zich aan de Europese spelregels houdt, zoals het beperken van het begrotingstekort tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product.

Dat zei een woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn (Euro) maandag in Brussel. De zegsman stelde grappend, en in het Nederlands, dat hij speciaal voor de gelegenheid een oranje das had aangetrokken.

Hij benadrukte, dat het besluit over het beperken van het begrotingstekort niet door ”Brussel” is genomen, maar door de nationale regeringen en parlementen.

Lees verder
Alle ontwikkelingen op ons liveblog (gesloten)
Lees alles over de kabinetscrisis
Zes vragen over de kabinetcrisis
Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

NU.nl, 23 april 2012 12:12, laatste update: 23 april 2012 23:55

https://www.nu.nl/politiek/2793580/kabinet-rutte-gevallen.html

Persconferentie Kabinet treedt af: Rutte III is gevallen

In première gegaan op 15 januari 2021

Vergeet niet te abonneren https://bit.ly/2V7xP3O

Bekijk de persconferentie van minister president Rutte over het vallen van kabinet Rutte III.

Persconferentie over verlenging lockdown en uitbreiding maatregelen.

Reacties
https://youtu.be/kCGQeWWuOZM

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-0/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-1/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-2/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-3/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-4/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-5/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-6/
https://robscholtemuseum.nl/rsmuseum-galerij-10-jaar-mark-rutte-aka-pineukio-aka-the-lying-dutchman-7/