TV-visie.be – NTR Academie met Rob Scholte

In ‘NTR Academie’, uitgezonden op NPO 2, wordt ruim baan gegeven aan boeiende vertellers met een verhaal waar je wat aan hebt.

Aflevering 1: Rob Scholte – een nieuwe visie

Kunstenaar en beeldenmaker Rob Scholte verwierf grote roem in de jaren tachtig en negentig door zijn controversiële kunst, zijn uitdagende uitspraken en zijn uitbundige levensstijl. Een van zijn grootste en bekendste werken uit die tijd is de wand- en plafondschildering van 1200 vierkante meter in de replica van Huis ten Bosch in Japan.

In 1994 verloor de kunstenaar beide benen bij een nooit opgehelderde bomaanslag. De laatste jaren leidt hij een meer teruggetrokken bestaan maar is hij onverminderd actief als kunstenaar en zelfs als museumbeheerder. In de NTR Academie laat hij zien hoe hij tegenwoordig in zijn werk voortborduurt op bestaande thema’s of beelden en daarvoor materialen recyclet en er een nieuwe betekenis aan geeft.

Hij is voorstander van de ‘Do it Yourself’ werkwijze en brengt dit ook in de praktijk door het beheren van zijn eigen museum, het Rob Scholte Museum in Den Helder. Hier zijn onder meer uitingen van Nederlandse volkskunst te bewonderen. Want de energie, de kennis en de beeldtaal die in deze volkskunst zit mag volgens Rob Scholte nooit verloren gaan.

Hij ziet zichzelf als een beeldenmaker die aan de slag gaat met bestaande thema’s of beelden en daar iets nieuws aan toevoegt waardoor ze een nieuwe waardering krijgen. Soms combineert hij dat met het monumentale, zoals in zijn N8W8, een verwijzing op ware grootte naar de Nachtwacht van Rembrandt. Diep in de mergelgrotten van de Cannerberg in Maastricht is dit werk te vinden aan het eind van een kilometers lang gangenstelsel.

‘NTR Academie’, zondag 7 september om 19.45 uur op NPO 2.
Herhaling steeds de zaterdag daarna, 14.35 uur op NPO 2.

http://www.tv-visie.be/inhoud/belgie/nieuwe-afleveringen-ntr-academie-met-onder-anderen-rob-scholte-en-hans-aarsman_67626/

Bekijk hier de aflevering:
http://www.npo.nl/ntr-academie/07-09-2014/VPWON_1221370

1 Comment

  1. heleen van der leest 29 maart 2015 op 10:00

    Bedankt Rob, je geeft ons toeschouwers veel. Je leert ons opnieuw de waarde zien van de dingen om ons heen.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.