NRC – ‘In Den Helder is echt iets mis’ + Delano Weltevreden – ’Beter’ weer coalitie smeden + ’Coalitie stiekem’ kopieerde akkoord + Ronald Boutkan – Beter voor Den Helder probeert opnieuw

‘Hier in Den Helder is echt iets mis’

Formatie Den Helder

Het politiek formatiespel wordt in Den Helder hard gespeeld. Een dubbele agenda is doodnormaal. „Dit is gewoon belazeren.”

Rancune, wantrouwen: de bestuurscultuur in Den Helder is altijd negatief in het nieuws. De 23-jarige marineofficier Harmen Krul had er genoeg van. Hij wilde het verschil maken, meldde zich aan bij het CDA en werd als jonge fractieleider met vijf zetels prompt de op één na grootste partij bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

En zo belandde hij afgelopen dinsdagavond voor een formatiegesprek in het café met 49-jarige ondernemer Carlo Assorgia, lijsttrekker van Beter Voor Den Helder, de grootste partij met zes zetels.

Assorgia was al even bezig met het smeden van een coalitie, want dat is in Den Helder een flinke klus. Een lappendeken aan partijen is nodig voor een meerderheid van 16 van de 31 zetels. En dat terwijl het onderling wantrouwen tussen al die partijen nergens zo groot is als in de marinestad – een aloud probleem.

Een week eerder had de eerste formateur zijn taak al neergelegd en in zijn verslag de bestuurscultuur in Den Helder „ziek” genoemd. Er heerst een „afrekencultuur”, schreef hij, „een aanhoudend geruchtencircuit en de sfeer van zwartmakerij”.

Assorgia had daarop Jan Nagel – een politieke dinosaurus uit Hilversum, tegenwoordig senator namens politieke partij 50Plus – gestrikt om als formateur in Den Helder een college te vormen. En die had Krul en Assorgia opnieuw bij elkaar gebracht.

Een coalitie – met onder meer de VVD – leek nu in de maak en in het café spraken de twee lijsttrekkers het volste vertrouwen in elkaar uit. Het was duidelijk, ze gíngen ervoor. Beiden „voor 300 procent”, herinnert Krul zich.

Schaduwcoalitie

Maar Krul herinnert zich óók een berichtje, dat hij tijdens het gesprek kreeg en onder tafel op zijn telefoon bekeek. „We moeten even praten”, las hij. Het berichtje was afkomstig van een andere „niet nader te noemen” partij. En toen het gesprek was afgelopen en hij terugbelde, kreeg hij te horen hoe het werkelijk zat: Assorgia bleek zónder hem en zónder de VVD bezig met de vorming van een ándere coalitie. Eentje met de PVV en de lokale ChristenUnie en nóg vier partijen. Een schaduwcoalitie, die al een week in onderhandeling was, hun tweede conceptakkoord was al klaar.

„Ik wist niet wat ik hóórde”, zegt Krul nu. „Hoe zit dit? Er ging van álles door m’n hoofd.”

Misschien, dacht Krul, politiek onervaren, weet formateur Jan Nagel hiervan, is dit tactiek. Dus wachtte hij af, totdat Nagel een dag later, vanaf zijn vakantieadres in Turkije, het afgesproken voornemen naar buiten bracht om een coalitie te smeden met Beter Voor Den Helder en onder meer CDA en VVD. Het oude plan. Krul belde Nagel toen op om te vertellen over de coalitie, die achter hun ruggen om werd geformeerd. Nagel wist écht van niets. „Je denkt: politiek is geschaak en gedoe. Maar dit is gewoon schofferen en belazeren.”

De affaire levert het imago van de Helderse bestuurscultuur nóg meer krassen op, zegt Krul. „Hier in Den Helder is écht iets mis.”

Bestuurscultuur

Genoeg redenen voor argwaan

7 burgemeesters versleet Den Helder de afgelopen 25 jaar. Ook tientallen wethouders stopten voortijdig.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 had Den Helder na ruim drie maanden als op één na laatste een nieuw stadsbestuur – Zutphen was laatste.

Politieke partijen in Den Helder splitsen zich geregeld af en de gemeenteraad steggelt al jaren over de bouw van een nieuw gemeentehuis. De raad vergadert nog altijd in een voormalig bejaardentehuis.

Oorzaak voor de „zieke” bestuurscultuur is onder meer de geïsoleerde ligging van Den Helder. Het opleidingsniveau is er laag, de werkloosheid hoog en jonge mensen met potentie verlaten de stad.

Argwaan onder inwoners jegens de landelijke, gevestigde partijen zie je terug in de gemeenteraad. En ook de hiërarchische verhoudingen van de marine zijn soms zichtbaar in de Helderse gemeentepolitiek.

Inderdaad was het „niet helemaal netjes”, zegt Carlo Assorgia, lijsttrekker van Beter voor Den Helder. Maar het is all in the game, vindt hij. „Als je een voetbalwedstrijd speelt, moet je ook wel eens een gele kaart pakken.”

Hij legt de schuld bij formateur Jan Nagel. „Ik had Jan vooraf duidelijke instructies gegeven en daar heeft hij zich niet aan gehouden.” Die instructie, zegt Assorgia, luidde een coalitie aangaan met de PVV. „Maar hij wilde praten met de VVD. Dat was niet de afspraak, dus toen dacht ik: wácht effe, ík bepaal hier. Toen ben ik mijn eigen weg gegaan.”

Hij had geen andere keuze, zegt Assorgia, dan op die dinsdagavond in het café tegen Krul zijn vertrouwen uitspreken in een coalitie met CDA en VVD, wetende dat die ándere coalitie nagenoeg rond was. Een coalitie met de lokale ChristenUnie en PVV en vier andere partijen.

Onaangenaam verrast

Maar toen ook het nieuws over díé coalitie uitlekte, kregen de Helderse formatieperikelen een nationale dimensie. Piet Bras, de lokale partijvoorzitter van de ChristenUnie, kreeg een telefoontje van de landelijk partijvoorzitter. Die liet weten „onaangenaam verrast” te zijn door het nieuws, dat de ChristenUnie in Den Helder wilde samenwerken met de PVV en noemde het „hoogst onverstandig” nu hun standpunten landelijk zo ver uit elkaar liggen. „Het concept-akkoord leek er voor ons nog wel aardig uit te zien”, zegt Bras erover. „Maar we zullen ons bezinnen.”

Zondag werd alles weer anders, omdat een van de coalitiepartijen, de Stadspartij, verklaarde tóch niet achter het akkoord te staan. „De afgelopen dagen is gebleken hoe instabiel de beoogde coalitie is”, schreef de Stadspartij op haar website. „De beoogde coalitie lijkt vooral tot stand te komen vanuit een gebrek aan andere opties en gebaseerd op rancune.”

En zo is de coalitievorming in Den Helder weer terug bij af. „Nu eerst maar even een adempauze”, zegt CDA-lijsttrekker Harmen Krul. Krul vindt, dat híj nu aan de beurt is om in de collegevorming het voortouw te nemen. Maar daarin heeft Carlo Assorgia geen vertrouwen. „Harmen komt nooit aan een meerderheid. Hij kan geen kant op.”

NRC, 30 april 2018 om 22:10

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/30/hier-in-den-helder-is-echt-iets-mis-a1601382

’Beter’ gaat weer coalitie smeden

Beter voor Den Helder waagt een nieuwe poging om een coalitie te smeden. Een lokale formateur moet de klus klaren.

Carlo Assorgia van BvDH zegt dat de beoogd formateur bedenktijd heeft gevraagd. Het initiatief wordt niet overgedragen aan het CDA.

Die partij wil na drie mislukte pogingen nu zelf aan het formatieroer gaan staan.

Noordhollands Dagblad, 1 mei 2018, 11:20

Reacties:

Theo Moras · Zijdewind
Laat die z.g.n. landelijke Christen Unie de hik toch krijgen.
Het wordt i.i.g. beter als het geweest is. Beroerder kon het niet.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Het is echt niet zo moeilijk: Beter 6 CDA 5 CU 2 Sen 2 BB 1 GL 1=17 ; mix van lokaal en landelijk, 3 om 3. Speerpunten: openheid, inspraak, geen nieuw stadhuis, geen verplaatsing ambtenaren, inspraak coffeeshops, Zeestad weg, bevordering toerisme, nul geldverspilling, geen afbraak goede gebouwen, overleg met advocaat Scholte, jeugdbeleid, cultuur, armoedebeleid, imago-verbetering, burgemeester?, de andere veertien erbij betrekken, ook met ideeën. En zie: hier verbindt het CDA echt. De “Springoverjeschaduw” coalitie.

Willem Hijmans · Julianadorp
misschien inplaats van senioren partij de Stadspartij

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Willem Hijmans Nee, want dat wilde de kiezer zeker niet, gezien de uitslag. Ik ga uit van de wens van de kiezer, niet mijn eigen idee.

Fred Kwast
Willem Hijmans Laat die verraderspartij maar waar ze thuis horen. Bij de VVD op schoot. Daar kruipen ze toch snel weer naar toe als ze weer op het pluche zitten. De stadspartij is het voorbeeld van het vertrouwensverlies van de burger in de politiek. Laat Kos zich maar eens aan zijn afspraak houden die hij bij zijn aantreden deed , en de politiek na vierjaar verlaten.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Willem Hijmans Oprotten met die lui .
Niet te vertrouwen .

JanJannie Boonstra
Henk van Kuijk. Zo is het. Dan kan die PVV het Marsdiep in. Het is met dat repalje toch al een aflopende zaak in de politiek.

JanJannie Boonstra
Ruud Van de Kerkhof . Wat ben je dwars schat.

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Goed zo Carlo laat je niet uit het veld slaan en houd je poot recht .

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/beter-gaat-weer-coalitie-smeden

’Coalitie stiekem’ kopieerde akkoord

Het akkoord van de stiekem geformeerde coalitie tussen Beter voor Den Helder, CU, PVV, Stadspartij, Seniorenpartij en Behoorlijk Bestuur is deels een kopie van een akkoord uit de gemeente Wageningen in 2014.

Er zijn hele passages letterlijk overgenomen uit de Wageningse coalitieovereenkomst tussen D66, GL en Stadspartij Wageningen merkte Nieuwedieper Harry Spek toen hij op internet ging zoeken. ,,Het taalgebruik maakte mij achterdochtig.’’

Carlo Assorgia (BvDH) heeft geen moeite met het kopiëren: ,,Als iets goed is omschreven, kun je dat gewoon overnemen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.’’

Het akkoord is geschreven door Peter Cruijff, formateur van de mislukte coalitie. ,,Ik moest met de meeste spoed een coalitie vormen tussen een stel kakelende kippen. Ga er maar aan staan. Het was een ramp om alle koppen in een zak te krijgen. Tot diep in de nacht heb ik aan dat concept gewerkt. En het gaat net als bij de gemeente. Als je een verordening gaat schrijven, is de gulden regel dat je eerst kijkt naar modelverordeningen. Daar komt een raamwerk uit dat je kunt aanpassen aan de eigen situatie. Dat is ook hier gebeurd. Over dat raamwerk hebben we in vier sessies gediscussieerd. Of het handig was om grote delen te kopiëren uit het Wageningse akkoord? Ik zag geen andere mogelijkheid. Als ik drie of vier weken de tijd had gehad, was het een ander verhaal geweest.’’

Cruijff zou namens BvDH wethouder worden. De argumenten van de Stadspartij om de coalitie niet te steunen verbazen hem. ,,Erg arrogant, zeker als je zo door de kiezer bent afgestraft.’’

De Stadspartij vindt onder meer dat de wethouderskandidaten van BvDH, CU, Seniorenpartij en PVV te onervaren zijn om een brug te kunnen slaan naar de oppositie. Cruijff wijst erop dat hij 45 jaar ambtenaar is geweest, waarvan dertig als beleidsambtenaar: ,,Ik heb goede wethouders meegemaakt, maar ook slechte, integere en corrupte. Nee, ik noem geen namen. Ook heb ik een grote dossierkennis. Als frisse wind had ik allerlei heilige huisjes omver kunnen gooien.’’

Noordhollands Dagblad, 1 mei 2018, 16:58

Reacties:

Harrie Dongen Van · Werkt bij Marinebedrijf Den Helder
De opmerkingen van dhr. Cruijff verbazen mij heb zeerste, waarschijnlijk hebben wij dan ergens anders gezeten want ik herken die verhaal totaal niet. Dat het door Cruijff geschreven basisstuk vanuit Wageningen is gekopieerd is apart, omdat Cruijff het bij ons deed voorkomen dat hij het had geschreven. Cruijff was voor ons een twijfelgeval omdat vanaf dag een duidelijk was dat hij vol rancune maar de gemeentelijke organisatie omkeek. Jammer dat hij met deze reactie komt, want dit moet puur zijn eigen beleving zijn geweest dan.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/coalitie-stiekem-kopieerde-akkoord

Beter voor Den Helder probeert het opnieuw

Den Helder – Beter voor Den Helder is niet van plan het initiatief voor de formatie uit handen te geven, ondanks dat het CDA dit graag wil. De partij wil zelf een nieuwe poging wagen, zo meldt Carlo Assorgia.

Beter heeft een nieuwe formateur op het oog. Dit keer niemand van buiten, maar een lokaal persoon. Wie dat is wil Beter nog niet melden, de man/vrouw heeft bedenktijd gevraagd. De opdracht is simpel: “opnieuw bekijken wat haalbaar is”, aldus Assorgia.

De PVV heeft inmiddels laten weten “geheel beschikbaar te zijn” en geen enkele partij uit te sluiten.

Den Helder Actueel, 1 mei 2018 – 15:50

Reacties:

Anton Hagen
1 mei 2018 at 16:09
nieuwe formateur op het oog.
Laat me raden: Hans Boskeljon??
Want die weet het toch zo goed?

D.A.
1 mei 2018 at 16:59
Vreemd het gaat juist om dat de anderen de PVV ” gedogen ” omdat ze ” gewonnen ” hadden. Ja joh, niemand weet het beter gezien het ” opleiding systeem ” in de regio en dat speelt vaak mee in de lokale politiek. Vooral in deze stad is het bijna een ” zonde ” te noemen. Als je het begrijpt ! Noop, ook deze heer schopt geen deuk in het pakje ” boter “. ” Ranzig ” kun je het wel noemen als er lokale formateur er komt,………

Wim
1 mei 2018 at 18:13
Bravo, de oude politieke partijen staan in de rij (en zullen er alles aan doen om het te voorkomen) bijelkaar. Om weer te kunnen schuiven met wethouders die Den Helder niet nodig heeft.

Ad
1 mei 2018 at 18:33
zullen de “landelijke” huilbuien wel weer klaar staan om dit te torpederen.
wil niet echt doordringen bij deze afgedroogde partijen dat het volk ze meer dan zat is.
en zo blijven we eeuwig doormodderen in dit land/deze stad.

Henk van Kuijk
1 mei 2018 at 18:35
Het is echt niet zo moeilijk, meneer Nagel, Huibers en anderen: Beter 6 CDA 5 CU 2 Sen 2 BB 1 GL 1=17 ; mix van lokaal en landelijk, 3 om 3. Speerpunten: openheid, inspraak, geen nieuw stadhuis, geen verplaatsing ambtenaren, inspraak coffeeshops, Zeestad weg, bevordering toerisme, nul geldverspilling, geen afbraak goede gebouwen, overleg met advocaat Scholte, jeugdbeleid, cultuur, armoedebeleid, imago-verbetering, burgemeester?, de andere veertien erbij betrekken, ook met ideeën. En zie: hier verbindt het CDA echt. De “Springoverjeschaduw” coalitie. Blokkeert het CDA deze gezonde combinatie, dan verspeelt ze haar rechten. Want dan springt ze niet, zelfs niet over de zon.

Peet
1 mei 2018 at 19:08
Geen gl aub

Test1234
1 mei 2018 at 19:12
Ach ja het is de schuld van het CDA die moet springen als assorgia het zegt je kan mensen en groepen maar 1 keer belazeren en dan is het op commando springen niet meer uitvoerbaar

fFred
1 mei 2018 at 19:40
Hier is iemand die het 123 niet zo erg begrepen heeft. Open en eerlijk , en via de achter deur de oude meuk weer binnen halen. Wie belazerde wie nu .

’t Kraaiennest
1 mei 2018 at 22:54
Het CDA kan alleen maar aan het handje van de VVD lopen. Harmen Krul, plakje worst?

’t Kraaiennest
1 mei 2018 at 22:36
Beste Henk, het CDA kan alleen maar aan het handje van de VVD lopen. Harmen Krul, plakje worst?

Mandy Seinstra
2 mei 2018 at 14:06
Geachte heer van Kuijk, als ik uitga van de winnaars van de verkiezingen en de politieke verschuiving die de kiezer aangeeft zou het rijtje zo wezen: Beter 6, CDA 5, CU 2, Sen 2, PVV 3. = 18. Of doet u ook mee aan het cordon sanitaire tegen de PVV?

Corina van den Blink
1 mei 2018 at 19:19
Sterkte voor deze man/vrouw, heeft hij/zij wel nodig. Moedig ook maar weet wel wat er voor rottigheid speelt hier in de stad.

Lady bug
1 mei 2018 at 19:34
Hopelijk denken alle partijen nog aan de kiezer en zijn ze niet slechts naarstig bezig met hun plek in het pluche

Kobus
1 mei 2018 at 19:42
Assorgia. Laat het CDA ook maar hangen. Zoals Johan Derksen het zegt “ik lach me een krul in m’n l..

fFred
1 mei 2018 at 19:44
Lady Bug , vergeet dat maar ! Partijen hebben de kiezer nodig vòòr de verkiezingen . Na de verkiezingen , hebben zij geen boodschap meer aan u . Tot… over vier jaar het hele circus weer opnieuw begint. Dan worden de gouden bergen weer uit de kast gehaald.

Hans
1 mei 2018 at 22:09
De oude politieke garde staat weer te popelen het pluche te bezetten.willenn geen coöperatie met de lokale partijen
Zijn ze het al weer vergeten ????
Totaal 5 miljoen voorbereidingskosten stadhuis, kostenverslindende schouwburg, falend drugsbeleid, gescheiden afvaldrama, ruim miljoen proceskosten oa voor affaire Scholten,falend parkeerbeleid, enz enz. Voortzetting kostenverslindend wanbeleid os te verwachten.Vvd stapte uit coalitie omdat er geen nieuw stadhuis kwam. Willen er nu weer in incl nieuw stadhuis. Burgers pas op uw tellen want dot gaat de gemeenschap weer heel veel geld kosten.

Wim
1 mei 2018 at 22:25
BvDH ga ervoor, het draait om Den Helder! Niet om de (landelijke) politieke partijtjes. Zet U ook aub in voor Helderse wethouders ipv wildvreemden van buitenaf!

Arjen
2 mei 2018 at 00:28
Wordt dhr. Carlo Assorgia nog vertrouwd na zijn list en leugen en bedrog?

Gorgio
2 mei 2018 at 02:10
Asorgia,svp! Hou maar op ga pizzas bakken,
Beter!

Guido
2 mei 2018 at 13:21
Zo goed zijn die Pizza’s daar ook niet (meer)

Nico
2 mei 2018 at 10:01
Om eerlijk te zijn stemt het mij en waarschijnlijk meer mensen droevig te zien hoe men elkaar hier afmaakt. Ook politici worden geschoffeerd en (Krul) als hond neergezet. Laten we nu a.u.b. het algemeen respect opbrengen en met fatsoenlijke argumenten het schriftelijke debat voeren. Niemand is er bij gebaat nog meer olie op het vuur te gooien. Denkt men nu echt dat door grofheid de zaak gewonnen wordt. Nee, de contrasten worden alleen maar scherper. Wij als inwoners van Den Helder moeten het goede voorbeeld geven en staan voor onze stad. Met respect het debat aan gaan en het schofferen buiten de stadsgrenzen houden. Ook ik heb mijn voorkeuren v.w.b. het bestuur van deze stad. Dat heb ik met argumenten proberen te onderbouwen, zo moet het en niet met geruzie en geblaat. Voor mij hebben ALLE partijen in Den Helder hun geloofwaardigheid verspeeld en wordt het tijd voor een zakencollege. Geen plaatselijke ego’s, maar bestuurders die boven de partijen staan. Dat is n.m.m. enige manier om uit deze impasse te komen. Zo niet krijgen we waarschijnlijk weer dezelfde problemen als tijdens de laatste raadsperiode. Veel gepraat, weinig daad.

Judge X
2 mei 2018 at 11:05
‘Uw’ voorstel lijkt bedroevend veel op het volgende Nico:

https://www.saildenhelder.nl/directie.html

https://gemeenteraad.denhelder.nl/Documenten/ingekomen-stukken
23-04-2018 verzoek om met gezamenlijk programma te komen voor de komende vier jaar.pdf

HaKatje
2 mei 2018 at 17:52
Wat is daar bedroevend aan Judge? Het is misschien gewoon een goed idee, nu het er zo voorstaat. Wie het het eerst “bedacht” heeft vind ik onbelangrijk.

Kees Jan
3 mei 2018 at 17:27
Judge X, Een directe link naar het artikel waar je op doelt is;
https://gemeenteraad.denhelder.nl/Documenten/verzoek-om-met-gezamenlijk-programma-te-komen-voor-de-komende-vier-jaar.pdf
.
De brief is geschreven door CDA prominent Eef van der Broek. Die zijn brief -net als iedereen binnen de “club”- ondertekend met “Betrokken inwoner van Den Helder”
.
Wat is er de laatste tijd aan de hand bij het CDA. Ze worden steeds viezer met politiek bedrijven. Er mag van het CDA niets veranderen in Den Helder. Ze prediken openheid en transparantie, maar de deksel proberen ze angstvallig op de enorme beerput te houden.
.
Het wordt tijd dat iedereen zijn mond open gaat doen over de smerigheden van Den Helder. Laten we dan is beginnen met het CDA en de CDA prominenten. Wie iets smerigs weet, leg het op tafel….

Bodelo
2 mei 2018 at 11:25
Nico, wat dat betreft is deze site bijna een voorbeeld van wat er zich op alle niveaus in onze stad afspeelt; “op de man spelen, elkaar lekker afbranden”. En de landelijke pers staat gretig te wachten om verslag te doen van het een en ander.
Op deze manier krijgt onze stad een imago wat niet beter voor Den Helder is. Triest maar waar.

HaKatje
2 mei 2018 at 10:49
Nico, ik heb hier niets aan toe te voegen….

Gorgio
2 mei 2018 at 11:41
Bodelo,helemaal mee eens!

jj
2 mei 2018 at 13:50
Het volk krijgt de vertegenwoordigers die het verdiend

Judge X
2 mei 2018 at 14:33
En zo geschiedde het dus:
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/30/hier-in-den-helder-is-echt-iets-mis-a1601382

DL
2 mei 2018 at 15:04
Volgens mij is politiek een serieuze zaak tbv de samenleving. In hoeverre moeten we dit nog serieus nemen als samenleving van Den Helder?

Judge X
2 mei 2018 at 16:01
De samenleving van Den Helder had een verkiezingsopkomst van 48,6 %, 4 jaar geleden was er een opkomst van 47,4 %; zo serieus werd het dus genomen …

Er is nog hoop op herstel van de lokale democratie, maar met een herstel van 1,2 % per 4 jaar schiet het natuurlijk niet op.

DL
2 mei 2018 at 15:18
Eindbod van Beter voor Den Helder aan CDA: met Senioren, Stadspartij ’en nog een’
Serieus, visie? Den Helder verdient beter!

Judge X
2 mei 2018 at 16:01
Den Helder krijgt wat het verdient.

HaKatje
2 mei 2018 at 16:36
Een zakencollege, zoals Nico voorstelt DL! Lijkt me onder de gegeven omstandigheden het allerbeste. Zou zomaar een positieve draai aan alles kunnen geven, hoe uitdagend dit idee ook is. En alsjeblieft mensen, wat meer respect voor elkaar graag!

Jans
2 mei 2018 at 17:02
Een zakencollege geef eens namen hoe wat wie.

HaKatje
2 mei 2018 at 17:34
Nee ik ga geen namen of voorkeuren uitspreken. Dat is ook helemaal niet aan mij. Het gaat mij om de bestuursvorm, waar voor iedere partij wat te halen valt (om het maar even heel simpel te omschrijven).

Nico
2 mei 2018 at 19:53
Beste JudgeX, het is mooi dat u met allerlei artikelen aankomt. Mijn vraag is dan, wat heb ik er op dit moment aan. Alle situaties zijn anders. Mensen zijn anders net als momentum en sfeer. Wat betreft een zakencollege. Dat is al decennia een mogelijkheid om uit een impasse te komen. Ik heb het dus niet uitgevonden. Na de oorlog was het eerste kabinet een zakenkabinet. Die heeft het ook niet slecht gedaan denk ik. Waarom dan die verontwaardiging. Als iemand anders er mee aan de wandel wil en de eer op wil strijken, ga je gang. Het gaat mij om rust, respect en wat goed is voor Den Helder. Ook het noemen van namen is niet aan ons, maar aan degene die als formateur aan de slag gaat. Ik denk dat er best met alle partijen consensus bereikt kan worden over een groep van 4-6 mensen die aan de slag kunnen gaan.

HaKatje
2 mei 2018 at 23:54
https://www.trouw.nl/democratie/het-zakencollege-wint-terrein-gemeenteraden-willen-samen-wethouders-aanwijzen~a2be4c73/
En hier, voor degenen die zich afvragen wat een zakencollege inhoudt. En je ziet dat steeds meer gemeenten er wat in zien.

DL
3 mei 2018 at 09:44
’Hef Den Helder dan maar op’’. Dat stelt een gefrustreerde ex-formateur Peter Cruijff in een schriftelijke verklaring. Dit zijn stellingen van een niveau die volgens mij niet bij serieuze politiek horen. (Gedrag van een kind die zijn zin niet krijgt!) Ik hoop nu toch dat de Helderse politici eens gaan inzien waar ze mee bezig zijn. Den Helder is te mooi om zo mee om te gaan. (En dat van een niet Jutter)

Dick Berts
3 mei 2018 at 10:25
DL, Den Helder is al zeker 20 jaar het grootste maffiagat van Nederland. Dat kon zo blijven, omdat vrijwel iedereen steeds de brengers van het slechte nieuws probeert te onthoofden. Het is zo erg, dat het nauwelijks te bevatten valt. Mensen kijken daarom ook liever weg, want dat is veel veiliger. Het rottingsproces is nu in zo’n vergevorderd stadium gekomen, dat de deksel niet meer helemaal op de beerput past. Een college dat een paar maanden functioneert zou in theorie nog wel kunnen, maar dan begint de ellende gewoon opnieuw. De maffia probeert ons te laten geloven dat het gooien met modder naar elkaar de oorzaak is. Daarmee proberen ze ons af te leiden van de beerputten die op springen staan. Nou is het wel zo, dat als je 50 beerputten hebt in dit gat, mensen over 100 beerputten spreken. Dat gaat altijd zo. Dat maakt de situatie zo moeilijk. Je loopt op de zijkant van een scheermens. Er is geen andere weg meer dan het uitmesten van de beerputten, maar als je daar te fanatiek in bent (mijn valkuil!) dan verword je van bestrijder van onrecht zomaar tot pleger van het grootste onrecht. Want niets is erger dan vals beschuldigd te worden. Alleen diepgaand onderzoek kan Den Helder van de ondergang redden. Maar dat onderzoek komt er niet. Het ministerie van Justitie is zelf in handen van de maffia gevallen. Ik weet dat 99% van de lezers van DHA mij nu tot complotgek gaat bestempelen. Eens wordt het voor iedereen zichtbaar. Als je het wil zien, dan lukt dat nu al. Hoeveel grove schandalen zijn er de afgelopen jaren niet op Justitie geweest. Duik daar eens in en je schrikt je werkelijk kapot. Oud CdK NH en oud SG Justitie Harrie Borghouts die openlijk verklaarde: “Als de waarheid over de zaak Demmink naar buiten komt, stort heel Justitie in”. Google eens op Baybasin…. Diepe, diepe zucht. Nee, ik ben niet slimmer dan de rest. Alleen zijn mij in het verleden door de zaak Spijkers en de affaire rondom Bram Peper waar ik als onderzoeksjournalist middenin zat, de schellen van de ogen gevallen. Nog een nabrander. Justitie heeft ook in Den Helder een paar zaken zogenaamd ‘onderzocht’. Dat hebben ze aantoonbaar NIET gedaan! Maar daaruit mag je natuurlijk niet concluderen dat de onderzochte figuren toch schuldig zijn. Zo werkt dat niet. In mijn ogen is dit het Romeinse Rijk vlak voordat het aan decadentie en leugenachtigheid ten onder gaat. De geschiedenis herhaalt zich.

Dick Berts
3 mei 2018 at 10:34
Alleen de liefde voor de waarheid brengt je thuis. Staan al je haren overeind naar aanleiding van mijn verhaal?? Kijk dan eens naar het zogenaamde gebruik van chemische wapens in Syrie dat daarna met VS raketten werd bestookt. 100% aantoonbaar een leugen. De aanslag met chemische wapens was totaal fake! Kijk eens terug naar het kamerdebat met Rutte over de dividendbelasting memo’s. Zelfs een kind kan zien, dat Rutte cs de sterren van de hemel liegen. Dat is de wereld waarin we met zijn allen -van Washington tot Den Helder- terecht zijn gekomen. Probeer de moed te hebben om het onder ogen te zien. Daar begint de genezing (zo die nog mogelijk is) en niet bij wegkijken of bij het onthoofden van de brenger van het slechte nieuws. En natuurlijk is het niet zo dat ik in mijn eentje alles juist zie, maar pas op, zelfs een stilstaande klok heeft tweemaal per dag gelijk.

Henk
3 mei 2018 at 09:56
Wat was er mis met het document wat in de krant heeft gestaan? Men heeft zich gewoon laten piepelen door een paar mensen uit de randstad.
Met een zakencollege krijg je gegarandeerd mensen die geen binding met een partij en zijn of haar kiezers hebben en die alleen voor het geld gaan. Dan staan leden 4 jaar lang te werken voor een paar zetels en wordt een wildvreemde naar voren geschoven die niemand gekozen heeft. Dat heeft niets met democratie te maken.

Nico
3 mei 2018 at 16:53
Beste Henk, dan moet men ook niet zeuren en zuigen over het college zoals het door de meerderheid wordt geïnstalleerd. Nu wordt er alleen maar geklaagd en geroddeld, niets is goed en iedereen is fout. Er is altijd wel iets te klagen. Ja leden van een partij lopen zich het vuur uit de sloffen om enkele mensen in de raad te krijgen. Maar als die raadsleden dan geen fatsoenlijke coalitie kunnen smeden moet er iets gebeuren. De stad zal toch bestuurt moeten worden, of moeten we maar 4 jaren proberen een coalitie te smeden en in 2022 besluiten dat het niet ging. Ik weet dat dit niet gaat gebeuren, maar het naar binnen blijven kijken kan gevolgen hebben waar de inwoners van Den Helder niet blij mee zijn. Verder kan een zaken college ook uit nieuwediepers bestaan die hun sporen verdiend hebben, maar niet gebonden zijn door de partijen die in de raad zitten, de zogenaamde vrije denkers. Dan heb je mensen die Den Helder kennen en vanuit een ongebonden positie de hangende dossiers af kunnen ronden. Voordeel voor de partijen die in de raad zitten is dat zij hun eigen programma kunnen volgen en kiezers aan zich kunnen binden. Om eerlijk te zijn denk ik dat veel mensen uit de randstad, de misere in Den Helder lezende zich meerdere keren achter de oren krabben voordat ze besluiten om een functie in het college op zich te nemen en naar onze stad te verhuizen.

DramFull
3 mei 2018 at 22:35
Ik werd jaren geleden eens kenbaar gemaakt op het “ronde huis” bij de veluwe, ik ben mij erin gaan verdiepen.
Over beerputten gesproken tot in de hoogste regionen en er zelfs vandaag de dag nog steeds zeer maar dan ook zeer kwalijke zaken plaatsvinden. Niet meer in Nunspeet nee maar elders….ik noem een zaak Demmink maar even bijvoorbeeld.
Mensen zouden zich bewust moeten worden van wat er allemaal plaatsvindt in Nederland en in de wereld.
Nu kan een lezer van mijn bericht denken niet hier in Den Helder….allemaal complot theorieën prima hoor.
Blijf maar een schaap en loop mee, de wolven wachten!

Henk
3 mei 201
Wat was er mis met het document wat in de krant heeft gestaan? Men heeft zich gewoon laten piepelen door een paar mensen uit de randstad.
Met een zakencollege krijg je gegarandeerd mensen die geen binding met een partij en zijn of haar kiezers hebben en die alleen voor het geld gaan. Dan staan leden 4 jaar lang te werken voor een paar zetels en wordt een wildvreemde naar voren geschoven die niemand gekozen heeft. Dat heeft niets met democratie te maken.

Judge X
3 mei 2018 at 11:19
Er is in Nederland maar één gemeente met een zakencollege en dat is Zwijndrecht, en ik denk ook dat het experiment daar bij blijft, want het werkt niet zo goed als men suggereert.
Sinds 23-04-2018 ligt er een ingekomen brief bij het college en de gemeenteraad (ik refereerde er al eerder aan), die reeds adviseert in de richting van zo’n zakencollege, dus het zal mij benieuwen – wanneer dhr. Assorgia niet gaat slagen met het vormen van een coalitie – welke partij het aandurft om de mogelijkheid aan te snijden.
De afkomst van de brief zegt mij al genoeg en burgemeester Koen Schuiling als voorzitter van zo’n college moet je dan helemaal niet willen; maar dat is slechts mijn bescheiden mening.
https://www.bnr.nl/programmas/hemmen/10342188/nooit-meer-politiek-pootje-haken-bij-zakencollege

Nico
3 mei 2018 at 16:53
Beste Henk, dan moet men ook niet zeuren en zuigen over het college zoals het door de meerderheid wordt geïnstalleerd. Nu wordt er alleen maar geklaagd en geroddeld, niets is goed en iedereen is fout. Er is altijd wel iets te klagen. Ja leden van een partij lopen zich het vuur uit de sloffen om enkele mensen in de raad te krijgen. Maar als die raadsleden dan geen fatsoenlijke coalitie kunnen smeden moet er iets gebeuren. De stad zal toch bestuurt moeten worden, of moeten we maar 4 jaren proberen een coalitie te smeden en in 2022 besluiten dat het niet ging. Ik weet dat dit niet gaat gebeuren, maar het naar binnen blijven kijken kan gevolgen hebben waar de inwoners van Den Helder niet blij mee zijn. Verder kan een zaken college ook uit nieuwediepers bestaan die hun sporen verdiend hebben, maar niet gebonden zijn door de partijen die in de raad zitten, de zogenaamde vrije denkers. Dan heb je mensen die Den Helder kennen en vanuit een ongebonden positie de hangende dossiers af kunnen ronden. Voordeel voor de partijen die in de raad zitten is dat zij hun eigen programma kunnen volgen en kiezers aan zich kunnen binden. Om eerlijk te zijn denk ik dat veel mensen uit de randstad, de misere in Den Helder lezende zich meerdere keren achter de oren krabben voordat ze besluiten om een functie in het college op zich te nemen en naar onze stad te verhuizen.

Judge X
3 mei 2018 at 18:14
De hoogwaardigheidsbekleders uit de randstad hebben uit eigen economisch belang, al een paar eeuwen liever niet dat er voorspoed in Den Helder wordt gecreëerd (lees de geschiedenis er maar op na).
Daarom heeft de provincie ons eerst verblijd met de komst van corrupte VVD-afgevaardigde Hooijmaijers en ons vervolgens VVD-zieke Koen Schuiling op het dak gestuurd.

Nico
3 mei 2018 at 22:01
Ik weiger de zwartgalligheid van enkelen onder u te volgen. Met pessimisme komen we nergens en blijft het zo het is. Misschien wil men dat wel want o wee als het beter gaat kunnen we niet meer zeuren en zuigen. Nogmaals ik niet. Positief denken en vertrouwen in de medemens maakt het leven een stuk aangenamer en geeft meer.

Gorgio
3 mei 2018 at 22:36
Mijn voorspelling wordt bewaarheid vanaf het
begin was mijn reactie al dat het helemaal
Niks wordt! Zie het gaat de 4e ronde in…
Zekers tot op het bot de Helderse politiek verrot!Assorgia ga datgene doen waar je gied in bent …pizzas bakjen!

Dick Berts
4 mei 2018 at 02:47
Sinds het debat over de afschaffing van de dividendbelasting (memo’s) waarin Rutte voor iedereen zichtbaar snoei en snoeihard stond te liegen, zonder dat dit ook maar de minste consequentie had in de Tweede Kamer, broeit er wat in dit land. Ik had meteen gevoel, dat dit een keerpunt gaat worden in de politieke geschiedenis van Nederland. De massa is heel langzaam wakker aan het worden en er ontstaat van Den Haag tot Den Helder walging over de huidige generatie politici. Die hebben dat alleen totaal niet door, omdat ze helemaal los gezongen zijn van de mensen die ze zogenaamd vertegenwoordigen.

https://denhelderactueel.nl/2018/05/beter-voor-den-helder-probeert-het-opnieuw/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marcel+Karhof

2 Comments

  1. Dank aan Dick Berts voor zijn reactie op mijn stuk over Kafka!

    Ik moet zeggen dat de formatie-soap in Den Helder TOTALLY groundbreaking en mindboggling is. Dit gaat over ALLES wat er nu speelt in NL als geheel: kindermisbruik, machtsmisbruik, corruptie, schijt aan het volk, intimidatie, terreur en meer. Rob Scholte is hierbij de grote katalysator -precies de rol die ‘verlichte’ kunstenaars in de wereldgeschiedenis altijd hebben gespeeld! Denk aan Emile Zola of zelfs aan onze Multatuli! We houden de adem in en kijken hoe zich dit allemaal gaat ontwikkelen…

  2. TOTAAL eens dit keer met Micha.

    De Helderse bevolking is zo dom om te denken dat als we nou maar weer lief voor elkaar zijn en geen onaardige dingen meer schrijven op internet het vanzelf goedkomt. Een beetje eau de cologne over een mega rottingsproces gieten helpt in het begin, maar in de terminale fase -en zover zijn we hier- ontstaat er daardoor zelfs een soort gifgas.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image