NOS Nieuws – Warhol schond Auteurs Recht met Zeef Druk Prince, oordeelt Hoog Gerecht Hof VS

Warhol schond Auteurs Recht met Zeef Druk Prince, oordeelt Hoog Gerecht Hof VS

Pop Art Kunstenaar Andy Warhol schond de Regels voor Auteurs Rechten Bescherming, toen hij een Reeks Zeef Drukken maakte op Basis van een Foto van Prince. Dat heeft het Amerikaanse Hoog Gerechts Hof Geoordeeld in een Zaak, die Mogelijk van Groot Belang is voor Kunstenaars in de Verenigde Staten.

De Zaak draait om een Uit Gave van het Pop Magazine Vanity Fair uit 1984. Het Blad schreef dat Jaar over Prince, naar Aan Leiding van zijn Hit Purple Rain, en vroeg Fotografe Lynn Goldsmith, of Warhol haar Foto voor 400 Dollar Één Malig mocht Gebruiken voor een Zeef  Druk, die zou worden Gebruikt voor het Om Slag van het Tijd Schrift. De In Middels 75 Jarige Fotografe gaf Hier Voor Toe Stemming, waar mee Warhols Creatie, met haar Naam Er Bij, op de Voorpagina Te Recht Kwam.

Pas na het Over Lijden van Prince in 2016 ontdekte Goldsmith, dat de in 1987 Over Leden Warhol zich Des Tijds Niet aan de Af Spraken had Gehouden. Hij had Niet Één, maar Zes Tien Zeef Drukken Gemaakt op Basis van haar Foto. De Fotografe kwam er achter toen Vanity Fair naar Aan Leiding van het Over Lijden van Prince een Andere Versie van het Portret op het Omslag Plaatste. Goldsmith besloot haar Recht te halen en klaagde de Warhol Foundation aan voor Auteurs Rechten In Breuk.

TransformatieveKunst

Sinds dien buigen Juristen zich over de Vraag, of Warhols Zeef DrukkenTransformatiefGenoeg Zijn Om de Artiest Vrij te Pleiten. Dat wil Zeggen, dat ze moesten Bepalen, of Warhol Wezenlijk Iets Nieuws had Toe Gevoegd om de Betekenis van Goldsmiths Werk te Veranderen. Als Dat Zo was Geweest, was het OnderFair UseGevallen en had Warhol Niets Verkeerds gedaan. Het Hoog Gerechts Hof heeft die Discussie Nu dus Beslecht.

Het Originele Werk van Fotografe Lynn Goldsmith, Net als Dat van Andere Fotografen, heeft Recht op Auteurs Rechten Bescherming, Ook tegen Beroemde Artiesten“, schrijft Hoge Rechter Sonia Sotomayor. Zeven van de Negen Rechters van het Hooggerechtshof delen die Mening.

Verstikkend voor Creativiteit

De Uit Spraak zet de Deur Open voor Rechts Zaken tegen Kunstenaars, die het Werk van Andere Artiesten Her Gebruiken in hun Eigen Kunst, Wat Niet Ongewoon is in bij Voor Beeld de Schilder Kunst, de Fotografie en de Muziek Wereld. Daar voor Waar Schuwen de Twee Hoge Rechters, die van de Meerderheid Af Wijken Ook.

Dit zal Verstikkend Werken voor Alle Vormen van Creativiteit“, schrijft Hoge Rechter Elena Kagan, die Gesteund wordt door Opper Rechter John Roberts. “Het zal Nieuwe Kunst, Muziek en Literatuur Hinderen. Het zal de Uiting en het Op Doen van Nieuwe Ideeën en Kennis Tegen Gaan. Onze Wereld zal Hier Armer Van Worden.”

Kagan noemt Warhol een Boeg Beeld van Transformatieve Kunst. “Als hij Al Niet Gewaardeerd wordt om zijn Transformatieve Kopieën, Wie Dan Wel?“, stelt ze de Andere Rechters een Retorische Vraag.

Campbell‘s Soup Cans, zijn Beroemde Soep Blikken Kunst Werk. “Zijn Soup Cans Serie maakt Gebruik van Auteurs Rechtelijk Beschermd Werk van Campbell om een Artistiek Commentaar te Geven op de Consumptie Maatschappij“, schrijft ze, Waar Mee ze Suggereert, dat het Werk Daar Mee WelTransformatiefGenoeg was.

Marilyn Monroe-portret van Warhol voor 184 miljoen euro geveild

NOS Nieuws, donderdag 18 mei 2023, 19:46

https://nos.nl/artikel/2475607-warhol-schond-auteursrecht-met-zeefdruk-prince-oordeelt-hooggerechtshof-vs

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=NOS
https://robscholtemuseum.nl/?s=NOS+Nieuws
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vanity+Fair
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hoog+Gerecht+Hof+VS
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Roberts
https://robscholtemuseum.nl/?s=Elena+Kaga
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sonia+Sotomayor
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lynn+Goldsmith
https://robscholtemuseum.nl/?s=Andy+Warhol
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeef+Druk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Warhol+Foundation
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pop+Art
https://robscholtemuseum.nl/?s=Prince
https://robscholtemuseum.nl/?s=The+Artist+Formerly+Known+as+Prince
https://robscholtemuseum.nl/?s=Purple+Rain
https://robscholtemuseum.nl/?s=Auteurs+Recht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Auteurs+Rechten+Bescherming
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fair+Use
https://robscholtemuseum.nl/?s=Transformatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Transformatief
https://robscholtemuseum.nl/?s=Transformatieve+Kopie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Transformatieve+Kunst