NOS Nieuws – Fotograaf Paul Blanca (62) Overleden ‘Na Ruig Leven’ + AT5 – Blanca “Aangetrokken door Marginale Leven” + Tjeerd Kleijn – “Raadsel, dat hij Niet Eerder Dood is Gegaan”

Blanca in 2020 (foto Martijn van de Griendt)

Fotograaf Paul Blanca (62) OverledenHij was Op na een Ruig Leven

Kunstfotograaf Paul Blanca is gisteren op 62 jarige Leeftijd in zijn Woning in Amsterdam overleden. Dat schrijft Collega Kunstenaar Peter Klashorst op zijn Facebook Pagina.

Blanca (geboren als Paul Vlaswinkel) leerde zichzelf het Vak en leidde een Ruig Leven vol Alcohol en Drugs. “Zijn Lichaam was Op“, bevestigt een Ingewijde aan Persbureau ANP.

De Fotograaf maakte iI de Jaren Tachtig Naam met Provocerende Foto’s en Zelfportretten. Bekend werd een Foto, waarvoor een Huilende Mickey Mouse met Opgestoken Duim bloederig in zijn Rug was Gekerfd. Het Beeld werd Iconisch binnen de Nederlandse Portret Fotografie.

Voor zijn Zelfportretten molesteerde Blanca zich met Voorwerpen als Scheermessen, IJzerdraad en Spijker. Zo naaide hij zijn Lippen dicht en boorde hij een Pijl door zijn Wang. Collega fotograaf Erwin Olaf omschreef Blanca als Fotograaf van de Emotie.

Moeder

Ook bekend is een Portret, dat Blanca in 1985 schoot van Zichzelf en zijn Moeder. Beiden Houden Elkaar Naakt vast. Bijna dertig jaar later maakte hij de Foto opnieuw, maar draagt hij zijn Moeder in zijn Armen – Op de Manier waarop hij Haar naar Bed Bracht, toen zij Niet Meer kon Lopen.

In de Jaren Negentig werd Blanca door Collega Kunstenaar Rob Scholte Beschuldigd van de Bomaanslag in Amsterdam, waarbij Scholte zijn Benen Verloor. De Beschuldigingen werden Nooit Bewezen, maar Galeries lieten Blanca Vallen.

NOS, 17 oktober 2021, 18:31

https://nos.nl/artikel/2402046-fotograaf-paul-blanca-62-overleden-hij-was-op-na-een-ruig-leven

Special Report uit 1999 over Paul Blanca “Voel me Aangetrokken door het Marginale Leven

De Aanslag op Rob Scholte veranderde het Leven van de vorige week Overleden Kunstenaar Paul Blanca Drastisch. Hij werd door Scholte als Dader Aangewezen Dat is Nooit Bewezen, maar Daarna was het Moeilijk om zijn Kunstenaarsbestaan Weer Op te Pakken. AT5 maakte in 1999 een Reportage over zijn Leven.

Verslaggever Joost van Krieken liep toen Een Dag Met Hem Mee. “Mijn Eigen Lijf is een beetje mijn Schildersdoek“, vertelde Blanca tegen Van Krieken. In de Reportage kerft hij met een Scheermesje een Vis op zijn Borst, gaat hij langs bij zijn Expositie in het Holland Casino en koopt hij  Drugs in de Bijlmer.

Ik voel me een beetje Aangetrokken door het Marginale Leven“, zei Blanca. “Toch Een Beetje het Straatleven. Dat vind ik Interessant. Daar Haal ik Best een Gehoorlijk Stuk van mijn Inspiratie Vandaan.”

De Kunstfotograaf is, zoals zijn Vriend en Kunstenaar Peter Klashorst zegt, Overleden aan ‘de Gevolgen van een Bewogen Leven‘. Van Blanca was Bekend, dat hij een Ruig Leven leidde Met Veel Drank en Drugs.

AT5, 18 oktober 2021, 15.58 uur · Aangepast 18 oktober 2021, 16.26 uur

https://www.at5.nl/artikelen/211520/special-report-uit-1999-over-paul-blanca-voel-me-aangetrokken-door-het-marginale-leven

Peter Klashorst over Paul Blanca: “Een Raadsel, dat hij Niet Eerder Dood is Gegaan

Paul Blanca aan het Werk (foto AT5)

Peter Klashorst – Portret Paul Blanca (foto Facebook)

Paul Blanca met Klashorst tekening in het Ziekenhuis (foto Facebook)

Afgelopen vrijdag werd Fotograaf Paul Blanca Dood Aangetroffen in zijn Woning in Amsterdam Oud-Zuid. “Overleden ‘aan de Gevolgen van een Bewogen Leven, zijn Lichaam was Op‘, liet zijn Vriendin zondag weten. Kunstenaar Peter Klashorst zegt ‘Van Binnen te Huilen‘ om de Dood van zijn Vriend. “Het is Heel Plotseling. Maar aan de Andere Kant ook een Raadsel, dat hij Niet Eerder Dood is Gegaan.”

Paul Blanca, die eigenlijk Paul Vlaswinkel heette, leidde een Ruig Leven vol Drank en Drugs. De Laatste Jaren zou hij Geen Drugs meer gebruiken. Voor zijn Woning in Oud Zuid brandt een Waxinelichtje. De ramen zijn met Folie Dichtgeplakt. Een Overbuurman heeft “Nog Nooit Van Paul Blanca’ gehoord. “Ik Woon Hier Al Twintig Jaar aan de Overkant, dus ik Had Hem Eigenlijk Moeten Zien. Ik zie wel eens Iemand met een Hondje, die Strompelde dan met een Slok Op Voorbij.

Dat zou best wel eens Paul Blanca geweest kunnen zijn, want die had volgens Peter Klashorst Ook een Hondje.Een Heel Lief Klein Hondje.” Klashorst zit Momenteel in Gambia, we spreken hem via een Video Verbinding. “Paul ging Altijd tot het Uiterste. Ik denk, Dat hij Verder Ging dan Andere Kunstenaars. Het Leven is Niet Alleen Maar Leuk, het is ook Pijn. En die Pijn liet hij ook zien. Hij had natuurlijk ook Veel Pijn, die hij ook probeerde Op te Lossen met Drugs.”

Klashorst maakte Samen met Blanca Deel uit Van de Amsterdamse Kunstenaars Scene in de Jaren 80, samen met onder meer Joost Zwagerman, Koos Dalstra en Rob Scholte.

Toen Scholte in 1994 Beide Benen verloor bij een Aanslag, wees hij zijn Vriend Paul aan als Schuldige. Dat is Nooit Bewezen, maar volgens Klashorst is Blanca Nooit Meer over Die Beschuldiging Heen Gekomen en is het Sindsdien Alleen maar Bergafwaarts Gegaan. “Voor Paul werd het een Obsessie. Paul Ging in Die Slachtoffer Rol Misschien te Ver. Hij had Het Gewoon Af Moeten Sluiten.”

Kijk ook naar deze Reportage, die AT5 in 1999 maakte met Paul Blanca.
https://www.at5.nl/artikelen/211520/special-report-uit-1999-over-paul-blanca-voel-me-aangetrokken-door-het-marginale-leven

AT5, 18 oktober 2021, 21.00 uur, aangepast 07.09 uur

https://www.at5.nl/artikelen/211525/peter-klashorst-over-paul-blanca-62-een-raadsel-dat-hij-niet-eerder-dood-gegaan-is

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+van+Krieken

https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Daniël+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Studulski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Klashorst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eef+Hoos