NOS – Het rommelt binnen de Piratenpartij + NPO Radio 1 – Ancilla Tilia van de Leest reageert op opstappen bestuur Piratenpartij + Ancilia van de Leest – To whom it concerns

Het rommelt binnen de Piratenpartij

De Piratenpartij moet op zoek naar een nieuw bestuur. Alle bestuursleden zijn overgestapt naar het Forum voor Democratie, het initiatief van Thierry Baudet, een van de mensen achter het Oekraïne-referendum.

Reden voor de overstap is onvrede over het optreden van lijsttrekker Ancilla van de Leest, blijkt uit interne e-mails. Zij heeft volgens de bestuursleden de Piratenpartij “gegijzeld”. Na haar verkiezing tot lijsttrekker is er volgens de afgetreden voorzitter Floor Drost een “parallelle club” ontstaan.

Vriendjespolitiek

“Alles moest in besloten clubjes met als enig doel: geen reputatieschade voor de lijsttrekker”, schrijft Drost. “Van zaken die voor ons als Piraten zeer belangrijk zijn, zoals democratie en transparantie, is weinig te merken”, schrijft de eveneens afgetreden secretaris Roland Louter. “Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de mate van vriendjespolitiek.”

Uit dezelfde interne mails blijkt dat het bestuur, op zijn beurt, onder zware kritiek lag van de leden. De ledenraad dreigde het nu opgestapte bestuur naar huis te sturen tijdens een telefonische ledenraadsvergadering, die gepland stond voor vanavond.

Komende verkiezingen

Volgens de ledenraad was de sfeer niet goed en werd er niet goed gecommuniceerd. Bovendien had lijsttrekker Van de Leest haar vertrouwen opgezegd in het bestuur en wilde ze niet meer met de bestuursleden samenwerken. Inmiddels is een interim-bestuur gevormd.

De Piratenpartij, die zich vooral bezighoudt met (digitale) burgerrechten, hoopt bij de komende verkiezingen in maart voor het eerst in de Tweede Kamer te komen. In 2012 lukte dat niet. De partij haalde ruim 30.000 stemmen, terwijl voor een zetel meer dan 60.000 stemmen nodig waren.

Het Forum voor Democratie, waar de bestuursleden zich nu bij hebben aangesloten, maakte gisteren bekend mee te willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Initiatiefnemer Baudet wil geen toelichting geven aan journalisten. Hij laat wel van zich horen via sociale media.

NOS, 26 september 2016, 13:16

http://nos.nl/artikel/2134516-het-rommelt-binnen-de-piratenpartij.html

Ancilla van de Leest reageert op opstappen bestuur Piratenpartij

Het bestuur van de Piratenpartij is vanmorgen overgestapt naar de nieuwe politieke partij van Thierry Baudet. Het bestuur verwijt beoogd lijsttrekker Ancilla van de Leest dat zij de partij heeft ‘gekaapt’ en achter de rug van het bestuur en de ledenraad om opereert. In De Nieuws BV reageert Ancilla van de Leest voor het eerst.

http://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/376146-ancilla-van-de-leest-reageert-op-opstappen-bestuur-piratenpartij

To whom it concerns

From: *Ancilla van de Leest | PPNL*
Date: 2016-08-29 12:31 GMT+02:00
Subject: De noodzaak van leiderschap

“To whom it may concern”, beste Piraten,

Het verkiezingsseizoen zit eraan te komen. Vanaf September, deze week, begint het mediaseizoen weer. Vanaf dat moment zullen alle partijen gaan strijden om aandacht en vertrouwen van De Nederlandse Stemgerechtigde. Wij zijn onderdeel van één van de vele partijen die strijden om de machtpositie van een kamerzetel. Daar maken we een hele serieuze kans op. Hoe meer kamerzetels, hoe meer macht. Waarom willen we die macht? Om Nederland beter te maken. Omdat wij het beter weten. Beter zien. Beter nadenken. Betere oplossingen hebben. Althans, dat vinden we zelf. Nu is het aan ons om de rest van Nederland, of in ieder geval zoveel mogelijk mensen van datzelfde te overtuigen. Onze kennis en visie te verspreiden. Op een moment dat vele andere partijen diezelfde strijd aangaan. Voor die strijd hebben we alle mankracht en focus nodig. Die strijd vindt extern plaats. Hiervoor zullen we interne strijd zoveel mogelijk moeten reduceren. Dit gaat tenslotte ten koste van alle focus, tijd en energie die we keihard nodig hebben voor de externe strijd die nu woedt, met of zonder ons.

Ik heb de afgelopen weken erg hard gewerkt. Zeker de afgelopen week heb ik moeten ingrijpen, bij gebrek aan aanwezigheid van andere mensen die dit konden of wilden doen. Dat heeft me een hoop tijd en energie gekost. Dat vind ik niet erg, maar dat is wel iets wat ik niet kan blijven doen. Mijn primaire doel is dat Ancilla ok is. Als Ancilla ok is, kan ze zich beter, harder, en effectiever inzetten voor de partij. Als het goed gaat met de partij, gaat het goed met ons allen. Of in ieder geval beter dan wanneer het niet  goed gaat met de partij. De externe strijd komt primair op mij terecht. Mijn focus moet extern (kunnen) liggen.

Ik ben lijsttrekker. Dat maakt mij eindverantwoordelijke voor het resultaat wat we gaan behalen. Of niet gaan behalen. Ik ben op dit moment single point of failure. Zeker totdat de volledige lijst staat. Als ik faal, faalt de partij. Ik ben niet vervangbaar. Of althans, niet zonder dat het heel erg opvalt, en we automatisch schade oplopen. Ik neem dit heel serieus. Ik ben niet optioneel. Dat ik tot partijleider gekozen ben, is niet optioneel meer. Ook op dagen dat ik er geen zin in heb, dit is een feit waar we niet omheen kunnen. Ik niet, maar jullie ook niet. Dingen om mij heen doen, is geen optie. Dingen van me “weg houden”, me out of the loop houden, is geen realistisch scenario. Ondermijnend gedrag jegens de lijsttrekker, is ondermijnend gedrag jegens de partij. Jegens iedereen die de partij een warm hart toedraagt. Jegens iedereen die een significant deel van zijn eigen leven opzij zet om waarde bij te dragen aan de partij. Jegens iedereen die zich ervoor opwerpt de PPNL te verdedigen jegens sceptici. Vroeg of laat mag ik onze keuzes gaan uitleggen, en vroeg of laat vindt informatie zijn weg naar mij toe. Dit is wel gebleken inmiddels. Veruit het meeste komt via mij naar binnen, en gaat via mij naar buiten. Zowel positief als negatief. Als ik mijn werk goed doe, valt jullie alleen het positieve op. Ik ben de poort, waardoorheen alle interne en externe communicatie elkaar vindt.

Ik wil ontzettend graag dingen aan jullie delegeren. Dat gaat betekenen dat jullie ook leiderschap zullen moeten tonen, over jullie tuintjes. Misschien niet jij specifiek. Maar iemand moet per onderwerp alle informatie, overzicht hebben en aansprakelijkheid aanvaarden. Iemand moet knopen doorhakken, ook wanneer dit moeilijk is. Iemand moet sturing geven en de richting aanwijzen. Op het moment dat dit niet gebeurt in iemands tuintje, is het mijn taak om in te grijpen, of in te laten grijpen. Afhankelijk van wat degene die over het tuintje “interne politiek” beschikt, mij adviseert Als je geen leiderschap kunt of wil tonen, zal iemand anders het moeten doen. Dat is niet erg, dit op tijd aangeven is ook een kracht. Dit komt de partij ten goede en men zal je dankbaar zijn.

Als leider draag je een bepaalde verantwoordelijkheid, en verwacht ik een aantal dingen:

Realistisch zelfbeeld

Weet wat je kan, en weet wat je niet kan. Wees daarover eerlijk, in de eerste plaats tegenover jezelf. Het is niet erg om niet alles te kunnen. Het is wel erg als je jezelf anders voordoet dan je bent, Op dat moment maak je impliciet beloftes die je niet kunt waarmaken. Hierop zul je uiteindelijk afgerekend worden, en de partij ook. En dus iedereen. Ga op een plek staan waar je op je best bent. Als je dat niet goed weet, ga gesprekken aan om erachter te komen wat andere mensen als jouw kracht ervaren. Sta open voor feedback van anderen. Als wat je van jezelf vind niet in lijn blijkt te liggen met hoe anderen jou ervaren, grijp die kans om jezelf te verbeteren.
Eerlijkheid

Dingen gaan soms kut worden. Soms ga je van mensen balen. Denk niet dat dat niet opvalt in een groep. Hoe eerlijker je bent, hoe minder je hoeft te onthouden. Hoe sneller je aangeeft hoe je er echt in staat, waar je tegen aan loopt, waar je van baalt, hoe sneller je hulp krijgt. Hoe sneller de situatie opgelost kan worden. Dit betekend; zeker even tot tien tellen, constructief nadenken en je richten op een oplossing. Maar niet zo lang wachten dat er irritaties blijven borrelen, of er geen oplossing wordt gezocht wanneer dat wel zou kunnen. Ik heb al eerder opgeroepen om elkaar direct op dingen aan te spreken, en dit niet rond te gaan bazuinen. Dit is een erg belangrijke basisregel. Op het moment dat je dit niet doet, wordt dat als achterbaks en schijnheilig ervaren. Dat beschadigd het vertrouwen in jou, en hier ga je zelf niet beter van worden. Ik roep op tot Rotterdamse botheid. Ik wil graag dat elkaar de waarheid kunnen vertellen, dat je iemand informatie kunt aanreiken waar deze persoon nog niet over beschikt. En dat we dan als dat nodig is ook even kunnen huilen, verwerken en weer constructief doorgaan. En daarmee even door de zure appel heen bijten, en daarna even goede vrienden kunnen en willen zijn. Conflict ontwijkend gedrag gaat ‘m niet worden de komende zes maanden. Dit hangt samen met positiviteit en respect. Allleen in een veilige omgeving durft men eerlijk te zijn.

Positiviteit

Dit lijkt tegenstrijdig te zijn met het bovenstaande, maar dat is het niet. Van een leider wordt verwacht dat die voor een positieve uitkomst (uit) gaat. Men zal opkijken naar jouw visie van hoe het moet. Als men niet vertrouwd op jouw visie van een positieve uitkomst, zal men niet jouw richting volgen, en niet jouw aangedragen oplossingen accepteren. Jij zal mensen in hun kracht moeten zetten. Dit heeft een positieve kijk nodig en opbouwende (niet afbrekende) houding. Soms zal dit even wat botheid vergen, en dit zullen mensen als onprettig ervaren op het moment zelf. Maar je doet dit wel vanuit het perspectief op de meest positieve uitkomt voor alle betrokken partijen. En in the long run zal men je dankbaar zijn. Niet in het verleden blijven hangen. Het verleden is geweest en valt niet meer te veranderen. Dit wordt makkelijker naarmate je sneller dingen kunt oplossen, en door kunt gaan. Dit hangt samen met eerlijkheid en communicatie.

Communicatie

Bereikbaarheid. Men zal erop moeten kunnen vertrouwen dat ze je kunnen bereiken voor advies, vragen of informatie. Het is natuurlijk niet mogelijk om altijd bereikbaar te zijn, maar je moet wel je best doen, je verantwoordelijkheid tegenover de rest van ons serieus nemen. We moeten erop kunnen vertrouwen dat je ons terug belt zodra je de kans hebt. Dat je mensen de informatie aanreikt die zij nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Kunnen delegeren. Beloftes nakomen. Of kunnen uitleggen waarom je gefaald hebt. Aansprakelijkheid. Eerlijkheid. Openstaan voor informatie. Willen weten hoe de mensen in mekaar zitten waar je mee werkt. Wat ze nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Dit vergt minimale interesse in je medemens, en het lef om de juiste vragen te stellen. Directheid.

Respect

Je zit hier niet om je eigen ego te bevredigen. Je zit in een collectief met een doelstelling. Respectloos communiceren werkt altijd
contraproductief. Je moet met een team werken. Je zal niet al die mensen altijd even aardig of makkelijk vinden. Soms vind je ze misschien wel ronduit stom of irritant. Maar je moet ze wel met respect bejegenen. Ik weet dat dit niet altijd vanzelfsprekend geweest is binnen de partij, en dat dit voor sommige mensen nogal een omschakeling is van hoe het nog niet zo lang geleden was. Maar we willen een doel bereiken. Om dat doel te bereiken hebben we keihard meer mensen nodig. En om meer mensen aan te trekken is het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt. Elkaar belachelijk maken, uitschelden, liegen, achterbaks gedrag etc. heeft geen plaats meer in deze partij. Ook hier komt eerlijkheid weer kijken. Schenk elkaar een basisvertrouwen. Behandel elkaar als een intelligente volwassene. Dat is informatie uitwisselen, niet iemand tegen zichzelf willen beschermen door om iemand heen te werken. Iets in iemand zijn of haar gezicht durven zeggen is een ook teken van respect. Nee, dit is geen tegenstrijdigheid. De scheidingslijn tussen eerlijk zijn en respectloos, is soms een dunne. Eerlijkheid is informatie verstrekken, en opbouwen, repareren: Voor een positief eindresultaat gaan. Respectloosheid is overbodigheid, en afbreken, beschadigen: Voor een negativiteit eindresultaat gaan, of uberhaupt niet naar een realistisch eindresultaat streven.

Flexibiliteit

Om onze doelstelling te behalen, is nodig om flexibel te zijn. Als je opeens over nieuwe informatie beschikt, kun je dat niet naast je neerleggen. Je moet dat meenemen in de toekomst. Naarmate we succesvoller worden, gaan er dingen veranderen. Constant. Nieuwe mensen, nieuwe ideeën, nieuwe situaties. Dat vind niet iedereen even prettig. Sommige mensen houden zich liever vast aan iets slechts waar ze al bekend mee zijn, dan dat ze de moeite willen nemen iets nieuws en beters een kans te geven. Soms moeten we iets uitproberen. Maar per definitie gaan we voor verandering, want als we alles wel ok vonden zoals het is, dan zaten we niet in een politieke partij die verandering nastreeft. Als een aanpak niet werkt, wees daar eerlijk over. Neem de informatie tot je. En wees bereid tot verandering. Als iemand je verzoekt of iets anders kan, en die persoon heeft een punt, wees dan eerlijk genoeg naar jezelf om te kunnen veranderen. Dit is lastig voor veel mensen, maar wel hard nodig. Dit vergt ook dat je andermans leiderschap kan accepteren. En er zijn altijd meerdere leiders, die over verschillende tuintjes gaan, die soms naast elkaar liggen.

Bescheidenheid

We zitten hier allemaal om een groter doel dan onszelf. Dat maakt jou ook maar een instrument ten bate van een doel. Dat maakt ons allemaal een instrument ten bate van een groter doel. Op verschillende plekken. Een hamer is niet beter dan een boor, ze hebben beide een prima functie, zolang je ze op de goede manier inzet. Draag dit besef bij je in je beslissingen en communicatie. Als we dat doel behalen mogen we fucking trots zijn op onszelf, een feestje vieren, jezelf belonen, jezelf op de borst kloppen en jezelf glunderend in de spiegel aankijken. Erover opscheppen. Tot die tijd: walk the walk, don’t talk the talk. Soms zal iemand anders iets beter weten dan jij, soms zelfs over iets waar jij veel vanaf weet, dan is het handig als je dat kunt erkennen. Laat andere mensen je positief verrassen.

Vertrouwen

Geven en nemen. Dit zal automatisch en vanzelfsprekend voortkomen uit bovenstaande. Soms heeft dat wat tijd nodig, maar geef iemand wel het voordeel van de twijfel totdat het tegendeel bewezen is. Je moet kunnen samenwerken. We’re all in this together.

Bovenstaande geldt voor mij uiteraard keihard. Maar dit verwacht ik ook van jullie. We zijn geen groep anarchisten, we zijn een collectief met een doel. We hebben niet veel tijd. We kunnen vele duizenden mensen trots op ons maken, of vele duizenden mensen zwaar teleurstellen. Dat gaan we over slechts zes maanden te weten komen. We zullen praktisch moeten zijn. Anarchie is onpraktisch. De leden hebben mij verkozen als leider. Van mij wordt leiderschap verwacht. Als je het daarmee oneens bent, stel ik voor dat jezelf en het collectief een plezier doet en je even afzijdig houdt. Activisme kun je prima in je eentje doen, volgens je eigen schema, inzichten, prioriteiten. Een politieke partij gaat over samenwerken. Politiek gaat per definitie over leiderschap. Als je dit een vies woord vind, is een politieke beweging niet de juiste plek om je kostbare tijd aan te besteden. We hebben geen tijd om op elke slak zout te leggen, we hebben geen tijd om over elke knoop een paar honderd man te laten nadenken, discussieren, meebeslissen. Die tijd hebben we gehad. Al die collectieve imput moet nu heel snel verzameld zijn, en een heldere boodschap gaan vormen. Wij zetten onze partij neer als leider, waaraan mensen kunnen aanhaken. Achter kunnen gaan staan. Kunnen volgen. Wij hebben visie, wij hebben een doel, wij hebben een missie. Nu is het campagnetijd, en we moeten snel kunnen schakelen. We hebben leiders nodig. Met de bovenstaande eigenschappen. Mijn ervaring is dat mensen heel blij zijn met goede leiders. Net zoals dat mensen blij zijn moet een boor die goed boort. Als je geen leiderschapskwaliteiten hebt, begin er dan niet aan. En ga dan ook niet in de weg staan van de mensen die wel die verantwoordelijkheid dragen. Als je wel een leiderschapsfunctie op je neemt, besef dan dat hier wat verantwoordelijkheid aan vast hangt. Zie bovenstaande.

Excuseer voor de lange text. Dit zal niet al te vaak voorkomen, verwacht ik. Maar dit is iets wat dringend hardop uitgesproken moet worden. Wees een leider, of ondersteun een leider. De partij heeft jullie keihard nodig. En ik ook.

Alvast bedankt.

P.S. Bijgevoegd een motiverende en persoonlijke boodschap voor ons van de originele PP oprichter Rick Falkvinge ter inspiratie.

https://lists.piratenpartij.nl/pipermail/algemeen/2016-September/029515.html

https://www.periscope.tv/ncilla/1YqJDDederDJV?t=7

https://wiki.piratenpartij.nl/partijprogramma2017:kernpunten

https://wiki.piratenpartij.nl/partijprogramma2017:thema